Różyczki u Ewki cz. III

Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. III

Post »

Jakie masz już piękne widoki w ogródku, tyle cudownych kwiatów możesz oglądać ;:oj Takie kwitnienie jeszcze daleko przede mną. Jeżeli w ogóle, bo moje róże jeszcze młode. Ale i tak nie jest źle. Po takim cięciu jakie musiałam im zaserwować, teraz już szybko się odbudowują i ładnie rosną. Większość już zapączkowana, ale na Rhapsody jeszcze pąków nie widać. Pięknie masz ;:138
Kwieciaka jeszcze u mnie nie było, ale bruzdownica już poszalała ;:222
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Ewo witaj,
nasyciłam oczy widokiem Twoich róż ;:215 Gratuluję udanego zakupu donic, pozdrawiam. :wit
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rhapsody cudna ;:167
A czemu Blue for You obumiera? Coś ją podgryza może.
Ja właśnie wczoraj posadziłam 3 krzaki Blue for You tuż przy tarasie, żeby się nią cieszyć ;:3
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Tak czekałam na ten czas w twoim ogrodzie i oto jest ;:173 Znowu będę się śliniła do monitora ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . O Mamusiu ależ u Ciebie cudnie ;:oj . Fantastycznie kwitną Ci już róże ;:138 a będzie jeszcze lepiej :lol: . Mary Rose to u Ciebie taki potwór ?? Czy to jeden krzak ?? Jeśli moja się tak rozrośnie to będę musiała wszystko na rabacie pozmieniać ;:224 . Pięknie u Ciebie, czekam na więcej ;:138 . Pozdrawiam :wit .
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ewcia byłam i wszystko widziałam ;:215 czytam o Blue umierającej, moja też się dziwnie zachowuje, niby kwitnie ale niektóre kwiatki z gałązkami marnieją i więdną.
Patrzę i mam wrażenie jakby jakiś uwiąd starczy ją dopadł a ona dopiero ma trzeci sezon, ogólnie kiepsko rośnie.

:wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewuś podglądam oczarowana, masz już co podziwiać na różankach. ;:215 Nie zbieram głosu, bo o różach niestety mało wiem. :oops: Irysy i margerytki też zasługują na uwagę, musi być towarzystwo dla królowych. ;:108 Moja angielka przypomina Twoją Mary Rose. Poproszę, jak zakwitnie, o przyjrzenie się. ;:180 Dobrej pogody dla różyczek i pracy w ogrodzie. ;:3
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jadziu - Goldenka własciwie powoli ma za soba pierwsze kwitnienie, szkoda, że jest ono krótkie. Po kilkuletniej róży oczekiwałabym dłuzszego spektaklu. Pewnie dlatego tak się dzieje, że pogoda niezbyt stabilna, raz deszcz a raz silne słońce. Większość kwiatów zwiesiła główkę, po deszczu kolor stał się brudny, płatki pogniecione. Tu jeszcze kilka dni temu:

Obrazek

Obrazek

Ewko - masz rację, że roże otwierają się w różnym czasie. Teraz, kiedy wiele z nich pokazało już się w rozkwicie, łatwiej czekać na te, które są w pączkach. Szczególnie czekam na Eden Rose. Mimo, że mam ją od kilku lat, pierwszy raz będzie obsypana kwiatem. No i jak każdego roku da popis Candelight i Abraham. Ale będzie widok, że o zapachu nie wspomnę. Obie te róże bardzo silnie pachną.

Obrazek

Obrazek

Basiu- ogród nareszcie przybrał kolorów. Jak wiesz u mnie nie ma klasycznej elegancji. Natomiast jest wesoło i czasem można dostać oczopląsu. Pewnie dlatego, a nie ze względu na wiek czy komputer, tak mi się zepsuł w ostatnim roku wzrok. :;230

Obrazek

Obrazek

Wandziu - dziwna sprawa z tą moją Blue for You. Przyjrzałam się dobrze, czy nie ma jakiś norek w pobliżu. Tak jak radziłaś mocno podlałam, ale nie dostrzegłam podziemnych korytarzy. Nic się nie działo. Zaczęłam od oberwania wszystkich żółtych liści, obcięłam zwiędłe kwiaty. Dziś patrzyłam na nią znów i wydaje mi się, że troszkę odżyła. Te kwiaty, które pozostały zrobiły się "zdrowsze". Nie wykopałam jej więc, będę ją obserwować i zobaczę, co się z nią stanie. Kiedyś chorowała mi Augusta Louisa, dałam jej czas i nawóz, teraz , po roku pielęgnacji, odwdzięcza mi się pięknym kwitnieniem. Może z Blue też tak będzie.
Augusta:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto - też żałuję, że nie można przesłać zapachu. Są takie róże, że ich zapach jest wyczuwalny z daleka. Obłędnie pachnie Sharifa Asma, Rout66, Rhapsody i Miss Fine. Clair i Abraham podbiły moje serducho nie tylko formą kwiatów, ale i zapachem. W tym tygodniu z mocno pachnących dokupiłam Fishermanna. Miałam go w poprzednim sezonie, ale padł. Uwiódł mnie własnie zapachem.

Silnie pachnący Othello
Obrazek

Jardinis też urzeka zapachem
Obrazek

Wioletko - swojej Rhapsody w ogóle nie zabezpieczałam przed zima, nie miała nawet kopczyka, no może taki malutki, że własciwie się nie liczy. Dlatego nie musiałam jej mocno ciąć. Wszystkie róże, które lekko cięłam, szybciutko zaczęły kwitnienie. A skoro podoba Ci się Rhapsody, to pewnie lubisz też Rout 66

Obrazek

Obrazek

Ewko - Pashmino - oglądaj do woli, całą zimę oglądałam róże w ogrodowych forach, bo nie mogłam doczekać się swoich. Na pewno już wkrótce pokażesz swoje pięknisie! Dla Ciebie jedna z moich ulubionych : Kronnenbourg w towarzystwie Goldenki i Cudowna , oblepiona kwiatami Mary Rose

Obrazek

Obrazek

Gabi - cieszę się, że wpadłaś. Tacy z nas zwariowani ogrodnicy, że wystarczy lada kwiatek, byśmy się usmiechały i cieszyły. Każdego dnia po powrocie z pracy swoje pierwsze kroki kieruję w stronę ogrodu, przed wyjazdem do pracy, też tam zerkam. To już jest prawdziwy fioł. W wekkend M. postawił nową pergolę dla Westerlanda, bo poprzednia podpórka zgniła w ziemi i podczas ulewy , przewróciła się. Zobacz, jak dumnie się teraz wznosi.

Obrazek

Goldelse - malutka i cudowna!

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Ewa, pokazujesz tegoroczne róże?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - bruzdownica pierwszy raz, odkąd hoduję roże, ominela moj ogród. Aż sama się dziwie. Może to dlatego, że wiosną zgarnęłam całą korę, którą do tej pory miałam pod różami. Nie mogłam sobie poradzić w ubiegłym roku z plamistością, a nie byłam w stanie wyjmować z kory zarażonych liści. Kwieciak dopiero zaczyna się pojawiać, znalazłam tylko ich kilka sztuk. Obawiam się jednak, że kiedy zacznie kwitnąć China Town, a zaczyna, kwieciak ją obsiądzie. Tak dzieje się każdego roku.

China Town

Obrazek

Obrazek

Lodziu - cieszę się z tych donic jak dziecko. Tylko nie wiem, gdzie je ustawię. Muszę też dokupić jakieś roże do nich. Zamierzam pojechać do Rosarium i wybrać coś, co wpadnie mi w oko. Mam nadzieję, że w najbliższym terminie znajdę chwilę czasu. Wolałabym róże w donicach wybrać sama, a nie przez internet. Dla Ciebie moje ubiegłoroczne świeżynki:

Bajazzo

Obrazek

Crown Princess

Obrazek

Basiu - ależ będziesz miała cudny widok, jak wszystkie 3 Ci zakwitną! I jaki zapach! Trzymaj kciuki za moją Blue, może da sobie radę! Mnie marzy się jeszcze jedna Sahara. W ubiegłym roku rozrosła się bardzo, ale zimą ucierpiała i prawie połowę krzaczka musiałam wyciąć. Lubię pomarańczowe róże, pewnie dlatego że widać je z daleka.

Sahara
Obrazek

Amazing Palace
Obrazek

Małgosiu - tylko uważaj na ekran, bo szkoda byłoby nie móc oglądać takich cudeniek! Ale i u Ciebie jest co oglądać. I pewnie ciągle zastanawiamy się, gdzie by jeszcze jedną cudną różyczkę upchnąć. A oniektóre trudno jest zmieścić. Moja Open Arms robi się coraz większa.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewko - spokojnie , Mary tworzą grupę 4 krzewów i dlatego tak cudnie wygląda. Jeden jednak też potrafi zauroczyć. Po deszczu trochę się położyły i musiałam je podeprzeć, żeby nie leżały na ziemi. Niewiele róż mam w większej ilości, tylko te najstarsze jak Mary albo te, które przez przypadek i pomyłkę do mnie trafiły, np. z marketów. Dlatego w tym roku nie kupiłam żadnej marketówki. Kiedyś udało mi się jednak trafić na fajną Osirię i Paradę. Choć ta ostatnia troszkę mizerniutka.
Osiria
Obrazek

Parade

Obrazek

Krysiu - dobrze to nazwałaś: uwiąd starczy - własnie tak wyglądała jeszcze kilka dni temu. Tak sobie myslę, że może po deszczu troszkę moja odżyła. Może miała za sucho? Sama jestem ciekawa, jak potoczą się jej losy. Za to czerwone róże rosną mi świetnie. I to niezależnie od gatunku. Zaczyna Uncle Walter ( ma już plamistość) i Santhana. Obie zachowują się jak terminatorki!

Uncle Walter

Obrazek

Santhana
Obrazek

Soniu - z przyjemnością spróbuję poddać identyfikacji Twoją różyczkę. Jak zakwitniesz możesz jej zdjęcie wkleić u mnie, wtedy na pewno nie umknie mi pamięci. Margaretki cały czas kwitną i mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie ich więcej, choć powiem Ci, że jakoś niespecjalnie mi się rozsiewają.
Dla Ciebie jedna z moich ulubionych pustaczków, to
Sourire d'Orchidee

Obrazek
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, Ewuś, jak ja bym chciała być u Ciebie teraz w ogródeczku ;:108 . Tyle masz już kwitnień ;:oj .
Czy na zdjęciu obok żółtej różyczki ( chyba Goldelse) rośnie Bukavu? Jesteś z niej zadowolona? Czekam na to cudo u siebie ;:224
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ewka bardzo piękne masz róże ;:215 Ja w tym roku musiałam obciąć przemarzniętego Amadeusa nie wiem czy odbije w następnym roku, bo to był staruszek ;:174 Jak nie to będę musiała go czymś zastąpić... może taką Santhana
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa patrzę na twoje zdjęcia i mam wrażenie, że jestem w innym kraju, u Ciebie pełnia lata ;:oj , wszystkie róże w pełni kwitnienia ;:224 . Super, też by już tak chciała ;:224 , ale u mnie większość dopiero się zbiera do kwitnienia, tylko nieliczne kwitną ;:131
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”