Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Post »

Pelagio - dziękuję i zapraszam :)

Kasiu - dziękuję :)

Małgosiu - dziękuję Ci za tak miłe słowa :)

Agnieszko - to Sophie. Niezbyt duży rośnie, jest rzeczywiście uroczy - mam go od trzech lat w donicy ze smagliczkami w stopach, w tym roku podsiałam maciejką. Niestety ma - przynajmniej u mnie pewnien mankament - jak już się ładnie rozrośnie, to ni stąd ni zowąd dostaje uwiądu i część pieśni. Cięcie na krótko i rośnie od nowa. Elfa też mam, razem z różą Uetersen Klosterrose, pnie się po kolumnie. I o nim złego słowa nie powiem, ładnie przyrasta, nie złapał uwiądu. Z dzwonków mam jeszcze Rooguchi - ten też sprawuje się lepiej niż Sophie, przynajmniej u mnie.

Anido - ja akurat zawsze lubiłam białe i fioletowe kwiaty, natomiast różowy mógł dla mnie nie istnieć :wink: . Łubin naprawdę jest ładny, choć powinnam napisać był, ponieważ wczorajsza ulewa z gradem połamała wszystkie kwiaty.

Florku - nie dziwię Ci się - naprawdę nie wiedziałam, że irysy mogą być takie piękne. Nie mogłam się powstrzymać i już do mnie leci kilka białasów :wink:

Elwi - spróbuję napisać, co mi szkodzi. Te śmiszne kłaczki to kuklik, nawet nie wiem, kiedy miał kwiaty, kryje się zaraza od dwóch lat przede mną. Przez te upały kwiaty ewidentnie przyspieszyły, u mnie część bodziszków uwinęła się migiem :? A reszty dopełniła wczorajsza burza z gradem łamiąc mi wszystkie kwiaty na białym łubinie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żal łubinu, człowiek czeka z utęsknieniem na kwiaty, a tu niestety. Jest chyba szansa na jeszcze jedno kwitnienie?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Nie wiedziałam, że kuklik ma takie kudełki ;:oj Ten pełny biały orlik śliczny. Biały łubin zresztą też - u mnie w tym roku same niebieskie, a jeszcze niedawno miałam taki ogromny karminowy...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Jak zwykle piękne zdjęcia pokazałaś ;:138 . U nas też upały chociaż dzisiaj już chłodniej i jakby lepiej , to pewnie po tym nocnym deszczu . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Sylwus :wit
Pochwalę najpierw piękne zdjęcia ;:63 ;:63
Czosnki w większej ilości wyglądają rewelacyjnie.
Piękne masz clemki. A wielkokwuatowe też masz?
Ja wszystkie clemki uwielbiam. I ciągle mi ich mało ;:7
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Śliczne zdjęcia ;:oj potrafisz wydobyć takie szczegóły, na które zwykle nie zwraca się uwagi ;:180
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Potwierdzam, zdjęcia magiczne....ale kwiaty też ciekawe i odpowiednio ze sobą dobrane. ;:215
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Anido - żal, zwłaszcza jak się miało problemy z wprowadzeniem na rabatę. Mam nadzieję, że jeszcze zakwitnie.
Kasiu - mam go drugi rok, w pierwszym nie kwitł wcale, w tym nie zauważyłam kwiatów, dopiero te kudełki...Orlik to White Barlow.
Ewelino - dziękuję :) U nas popaduje w nocy, to akurat dobrze, bo nie trzeba podlewać :wink:
Aniu - dziękuję :) Miałam wielkokwiatowe - Królową Jadwigę i Julkę (nasadzaną piętrowo, pisałam o tym na początku). Nie mam do nich ręki, tak mnie wkurzyły problemami z kwitnieniem i uwiądami, że zaczęłam kupować z innych grup, szerokim łukiem omijając wielkokwiatowe.
Aprillo - dziękuję :wink:
Elu - dziękuję, staram się jak mogę, ciągle coś przesadzam, może dlatego wszystko tak wolno rośnie :wink:

Pogoda znośna, popadało więc ziemia mokra. Szykują się powoli róże. Oczywiście jest w tym sielskim obrazku i łyżka dziegciu - na różach pojawiły się paskudy żrące i ssące, żeby im moja różana krzywda w gardle stanęła... Zwyczajowo, jak to w szwedzkim, wsadzane jesienią byliny postanowiły zlekceważyć opisy z katalogów szkółkarskich i to co miało być niskie, wyrosło tak, że pozakrywało to czego nie miało zakrywać, a to co miało być wyższe - muszę oglądać z lotu ptaka, wisząc nad rabatą. No i chcąc nie chcąc znowu będę musiała kopać. I znowu mąż się będzie nabijał, że biegam po ogrodzie z obłędem w oczach.

Aktualna dokumentacja z 1 czerwca. Głównie fiolety - jakoś tak wyszło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój regał z sadzonkami - powinny być już w ziemi, w ogrodzie, ale wiadomo, w szwedzkim obowiązuje zasada festina lente. Bardzo lente.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Sylwuś, daj znać, co odpisał sklep cebulowy, komisyjnie stwierdzimy, czy trzymają poziom ;:224
wczorajsza burza z gradem łamiąc mi wszystkie kwiaty na białym łubinie.
Ot, żywot ogrodnika ;:131 Współczuję ;:168
to co miało być niskie, wyrosło tak, że pozakrywało to czego nie miało zakrywać, a to co miało być wyższe - muszę oglądać z lotu ptaka, wisząc nad rabatą
Uśmiałam się :;230 Może zamiast wisieć polataj na czymś? ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Zazdroszczę tego deszczu, proszę dmuchnij mi chmurkę jak możesz ;:224 . Fiolety przepiękne ;:138 . Uwielbiam ten kolor w ogrodzie więc nigdy dość ;:108 . Na moich różach też masa szkodników ;:222 . W dodatku u mnie wietrznie i jakoś nie bardzo da się opryskać te paskudy . Rozbawiłaś mnie z tym wzrostem roślin ;:306 . Nie martw się, ja też ciągle to przerabiam ;:306 . Mam różę pnącą obok ostróżki ale ostróżka w tym roku jest gigantyczna a róży pnącej jeszcze nie widać ;:oj . Przypadki mogłabym wymieniać do wieczora ;:224 . Nie wiem czy to Cię pocieszy :wink: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Regalik fajnie wygląda! ;:333 To w nowej, czy starej części?
Fioletowe łany urocze! I ta ozdoba bordowa ciekawa w tych bielach!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ależ u Ciebie Sylwio już pięknie fioletowo. ;:138 No fioletowa łąka po prostu.
Ja miałam w ubiegłym roku niebieską łąkę, a może też fioletową? :wink:
Białe dodatki u Ciebie skłoniły mnie do zakupu paru białych kwiatków. Batdzo mi sie u Ciebie to spodobało,
dodaje niesamowitej lekkości. ;:167
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Elwi - jak się zbiorę i napiszę, dam znać na pewno co odpowiedzieli. Co do latania - chyba na miotle :wink:
Ewelinko - u nas wczoraj zdrowo polało, więc może i u Was coś kapnęło z nieba? Pocieszyło mnie, wiadomo że w grupie raźniej :wink:
Miłko - to w nowej, tymczasowe ustawienie, żeby miały jak najwięcej światła. Ta ozdoba to raczej taka mocno przerdzewiała :wink:
Elu - dziękuję. Ja, zachwycona bielą, postanowiłam od razu pójść na całość i powoli powstaje biała rabata.

W weekend niewiele się działo ogrodowo, bo nawiedziła nas moja mać rodzona. Zwiedziliśmy odnowiony pałac w Rogalinie, polecam gorąco - zwłaszcza stworzoną od podstaw neorokokową drewnianą bibliotekę -cud, miód.

Zakwitła pierwsza róża - Cornelia.

Obrazek

I kolejny irys TB - Fogbound.

Obrazek Obrazek

Więcej nie dałam rady cyknąć. Miłego tygodnia z deszczami w nocy, a słońcem w dzień :)
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Co do latania - chyba na miotle
No ba, właśnie to miałam na myśli :;230 :;230 Mam nadzieję, że się nie obraziłaś :oops: To był żart :wink:
Widzę Sylwek, że nasze miłości florystyczne są bardzo podobne ;:108 Iryski zaczęłaś pokazywać :heja Czekam na więcej ;:65
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękny Fogbound ;:215
Zdjęcia robisz fantastyczne ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”