melony sieje sie tak szybko ?
Ja w zeszłym roku siałem pierwszy raz razem z arbuzami i jestem bardzo zadowolony z plonów
W tym roku też mam zamiar tak zrobić chyba ze czytajac ten wątek pokusze się o szybsze wysianie
Wszystkie będziesz wysiewał?
Ja będę robiła drugie podejście do melonów. z 6 lat temu dostałam nasiona i o ile pamiętam nie dochowałam się nawet roślinki..
Mam 3 lub 4 odmiany i w sumie nie wiem co z nimi zrobić bo nie wiem czy znajdę wystarczająco dużo miejsca na wszystkie w gruncie, chyba że uda się ze 2 upchnąć w tunelu z pomidorami.
Rosną, szybko zrobiłam zdjęcie, przywiędły na słońcu bo mam atak lata Trochę czasu muszę znaleźć i przesadzić towarzystwo ale to jak trawy zwolnią mi miejsce na parapecie.
Mam pytanie dotyczace melonów. Moim sadzonką żółką i usychają liścienie. Liscie właściwe chyba ok.... a liścienie usychają. Mozecie postawić diagnozę?? będę bardzo wdzięczna Dodaje zdjecia. Obok arbuzy, które stoja w tym samym miejscu, podlewam tak samo i im liscienie nie żółkną....
Witam.W tym roku pierwszy raz pokusiłem się o uprawę melonów.Jak na razie to kiełkowanie trzech odmian EMIR,SELEDYN, Junior-przeprowadziłem 20 IV (zamknięte pudełeczko z wilgotnym papierowym ręcznikiem położone na kaloryferze) po dwóch dniach skiełkowane nasionka przeniosłem do pojemników 250 ml na parapet.W tym roku pogoda nas nie rozpieszczała - rozsada w dużej części miała problem ze wzrostem,część nasion zgniła , musiałem dokiełkowywać i dosiewać. W dniu dzisiejszym rozsadę zasadziłem na działce -łącznie 16 szt w dwóch rzędach na czarnej agrotkaninie- wieczorem planuję oprysk florovitem i okrycie agrowłókniną.Wygląd rozsady w porównaniu z ogórkami sianymi w tym samym czasie nie jest zbyt imponujący co najwyżej 2-3 liście właściwe.Pogoda jest na razie bardzo dobra - ale w przyszłym roku rozważę kiełkowanie od 25 kwietnia- melon jest mega wymagającym termicznie warzywem.
Ja właśnie też wczoraj wysadziłam melony i arbuzy, ale kurcze! nie wiem czy nie za zimno dla nich, rano jak wyszłam z chałupy to powietrze było rześkie - niczego sobie
Po weekendzie będę sadzić melony, z ogórkami posadzę to może łatwiej będzie ogarnąć za jednym razem mączniaka i inne zarazy jakimś opryskiem. W zeszłym roku melony i ogórki szybko straciły liście.
Pierwszy raz w życiu z czystej ciekawości wybrałem pestki z melonów i wysuszyłem je, a następnie zrobiłem rozsadę, przesadziłem dwa tygodnie temu i w tej chwili zaczynają kwitnąć. Ciekawe czy coś z tego będzie bo takich wynalazków nigdy nie miałem