Ogród jol_ki 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2017

Post »

Wow, jakie śliczne cisy!!! Jestem zachwycona takim widokiem - uwielbiam żywopłoty cisowe ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, gdzie kupowałaś cisy :?: Jaką odmianę :?:
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alutka dzięki za ;:3 ładnie dziś świeciło przez część dnia ;:333
Promocje ostatnio były we Floribundzie i Rozarium, ja skusiłam się na zakupy w tym drugim sklepie. Polecam ;:215
Zimno jest, to prawda, ale pracy tyle, że jeśli tylko nie pada to wychodzę coś porobić. Teraz na majówkę są u mnie rodzice, więc mam też więcej czasu na ogród, no i pomoc przy niektórych pracach rzecz jasna.

Magduś
dla mnie cis to najładniejszy materiał na żywopłot, mam też tuje ale one się tak pięknie nie prezentują niestety.
Posadzony jest tak gęsto, żeby jak najszybciej się połączył i stanowił taki ekran odgradzający od drogi i sąsiadów.
W tunelu sadziłaś według planu czy poszłaś na żywioł? Ile pomidorów udało Ci się zmieścić?
;:3 dotarło, dziękuję ;:168

Jurku tak, cisy są piękne, niestety wolno przyrastają i na efekt dużego i gęstego żywopłotu trzeba trochę poczekać...

Wiolka inwestycje w tym roku rzeczywiście spore, ale to wszystko niestety kosztem wyrzeczeń i rezygnacji z innych wydatków, jak dotąd nie ustrzeliłam jeszcze wygranej w lotto ;:306 Cisy dostałam od rodziców ;:167
Drzwi są made in China, z alledrogo. Marzą mi się masywniejsze, ale jak na razie te muszą wystarczyć. Mam już takie w innej części ogrodu, stoją kilka lat i jak na razie dają radę.

Monia ja też uwielbiam Twoje żywopłoty cisowe ;:215

Anka cisy kupione w pobliskiej szkółce, to odmiana Hilli. Mam też Hicksi w innej części ogrodu.

Dziś kolejny pracowity dzień, zdjęcia cyknęłam późnym wieczorem, już po zakończeniu prac. Oto, co dzisiaj udało się zrobić:

Tadam! Wreszcie się doczekałam słonecznego dnia - można było zamontować folię na tunelu.
Obrazek

Posadziłam też ostatnio zakupione róże. Oprócz Madame Francoise Graindorge, która trafiła do donicy, wszystkie trafiły na nową rabatę z cisami.
Trafiły tam też lawendy, które zostały mi po dokończeniu obwódki rabaty przed domem oraz powojniki:Little Artist, Maidwell Hall, Justa i Diamond Ball.
Na razie mało widać, ale jak róże wystartują to będzie się to lepiej prezentowało.
Obrazek

Przed cisy na wschodniej rabacie trafiły czosnki i ostnica.
Obrazek

I jeszcze kilka zdjęć z wieczornego obchodu

Kiku shidare zakura, jest zjawiskowa ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

tu dobrze widać ją z daleka
Obrazek

Powojnik Josephine ma pierwszy pączek. Zwykle takie stadium obserwuję a potem dopada go uwiąd, zobaczymy jak będzie w tym roku :roll:
Obrazek

Na koniec widok na murek - migdałek cały czas w pąkach, nawet dzisiejsze słonko mu nie pomogło...
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Jolu dużo się u Ciebie dzieje :D
Najbardziej to chyba powierzchni do działania zazdroszczę :wink:
A folię na tunel to gdzie kupilas :?: , siostra mi mówiła,że teraz jakies zbrojone są i kilka sezonów mogą służyć :?:
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Jolu:)

Rabata z różami i cisy no bajka,ale będą widoczki ;:108 Murek rewelacyjny,lubię takie klimaty ;:215

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Kawał roboty zrobiłaś z Tatą, będzie pięknie i cieplutko... ;:215
Bardzo dorodny Twój Migdałek!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jolu praca wre u Ciebie na całego :) wszystko zaczyna przybierać kształtów, jak podrośnie to dopiero będą efekty :) migdałek super wygląda taka olbrzymia kula ;:138
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś, podziwiam ogrom włożonej pracy w posadzenie takiej ilości cisów ;:180 Będzie bajecznie jak troszkę podrosną, a jeszcze róże, powojniki, lawenda ;:215
Murek prezentuje się ;:333 Będzie dalej się ciągnął, czy zakończy się w tym miejscu?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Połowa maja, a u mnie żadnych majowych zdjęć jeszcze nie ma :oops: Toż to normalnie skandal :wink:
Wolny tydzień pierwszomajowy minął jak z bicza trzasnął i nie zdążyłam zrobić nawet 1/3 z zaplanowanych prac :evil: Pogoda dopisała, a ja każdą wolną chwilę pracowałam "uczciwie" w ogrodzie, mimo to się nie udało z wszystkim zdążyć... Więc teraz nadganiam. Po okropnym, zimnym tygodniu nastał piękny weekend i można było co nieco podziałać. Rabaty średnio ogarnięte, za to warzywnik jest zrobiony, pomidory posadzone, ogórki wysiane ;:333

Zimne dni sprawiły, że migdałek wcale nie zakwitł, róże będę jeszcze raz musiała co niektóre przyciąć - ale z tego co czytam na forum to norma w tym roku, więc nawet zbytnio się tym nie denerwuję.

Pokażę kilka zdjęć z tych ostatnich piętnastu dni, a jutro postaram się cyknąć bieżące.

Wiśnia Kiku Shidare Zakura - na ten widok muszę znów czekać cały rok, niestety już przekwitła.
Obrazek

Obecnie pałeczkę Miss Ogrodu przejęła jej krewniaczka Shirofugen. Jest obłędna i moje zdjęcia niestety nie oddają jej piękna.
Oto jej mała sesyjka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie też, choć dużo skromniej jabłoń rajska Ola
zdjęcie z poczatku miesiąca
Obrazek
i z ubiegłego piątku
Obrazek

Zakwitła też Amanogawa, choć szału nie ma bo drzewko jeszcze niezbyt duże, to każdy kwiatek cieszy
Obrazek

Tegoroczny nabytek jabłoń japońska
Obrazek

W przechowalni zakwitł różanecznik Percy Wiseman
Obrazek

Powojnik Ballet Skirt - tez tegoroczny zakup
Obrazek

Maidwell Hall - również tegoroczny
Obrazek

Obrazek

Piwonia krzewiasta wypuściła dwa pąki i teraz pytanie - zakwitnie szczepiona czy podkładka??
Obrazek

Obrazek

Na koniec pokażę Wam robocze zdjęcie tunelu po posadzeniu pomidorów i stelaż na ogórki, jaki zrobiliśmy z tatą w ubiegły weekend.
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Was serdecznie i obiecuję odezwać się w końcu w waszych wątkach - śledzę na bieżąco w miarę możliwości ale czasu na wpisy brak!!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jolu - piękne te Twoje jabłonie masz miejsce by je sadzić , ja za Twoim przykładem też kupiłam 3 powojniki , ale kwitną moje dwa powojniki , zrobiłam zdjęcia , ale jutro wstawię , co do róz u mnie to samo , jeszcze ich 2 raz nie przycinałam , niech się lepiej "określą będę lub nie ", Piwonie też zaczęły kwitnąć , ale dziś się otworzyła po 4 latach markietówka piękna czerwona , na razie jeden kwiat.U Ciebie jak widać to też już zaczynają kwitnienie. ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Shirofugen - ale czad ;:303 ;:oj ;:oj ;:oj
Muszę sobie sprawić takie cudo ;:224
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chociaż u ciebie oczy nacieszę jabłoniami ;:138
U mnie ani jabłoni,ani wiśni,nie będzie też piwonii przemarzła kilka dni temu,nie kwitła porzeczka krwista.Kicha,kicha.Róże też mam do poprawki ale czekam,bo część to jeszcze ani jednego liścia nie ma :evil: Chłód i śnieg zabił też moje tulipany :cry: Za to rośnie trawa i chwasty.
Foliak rewelacja i stelaż na ogórki pierwsza klasa.Czekam teraz na foto pięknych rumianych pomidorów i cudnych ogórasów ;:138

PS
Jolu wiem że czekasz na pelargonie :;230
Jeśli się da to popraw tą pelargonie na piwonie :;230
:wit
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Tereniu piwonie już w pąkach, ale jeszcze trochę trzeba na nie będzie poczekać... Zajrzę później do Ciebie, może już wstawiłaś nowe fotki ;:196

Monia Shirofugen "rządzi" obecnie w ogrodzie, jest obłędna ;:167 Zdecydowanie polecam ;:333

Magduś Ty jak zawsze spostrzegawcza ;:172 Pelaśki pierwsze dziś dojechały, już posadzone ;:215
Z różami nie jest najgorzej, ale dziś zauważyłam mszyce :evil: Czas wytoczyć ciężki sprzęt ;:163 ;:163

Dziś parę zdjęć z wieczornego obchodu, komary cięły jak szalone :evil:

Zakwitła donicowa Ms Bateman, mam już dla niej miejsce w gruncie i niedługo tam powędruje.
Obrazek

Tegoroczny zakup Blue Light już niedługo pokaże swoje wdzięki
Obrazek

Mała sesyjka Markham's Pink ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jabłoń japońska
Obrazek

Poeticus, u babci w ogrodzie było ich mnóstwo, u mnie raptem kilka sztuk, nie chcą za bardzo rosnąć :roll:
Obrazek

Pierwszy czosnek
Obrazek

Babcine zawilce
Obrazek

Dla spostrzegawczych - pierwszy kwiat glicynii, w końcu zobaczę jak ona wygląda
Obrazek

I nieziemska Shirofugen ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu jaka z Ciebie pracowita osóbka. A zdjęcia cudnych powojników mogę oglądać bez końca. Jakie wrażenie na żywo zrobił na Tobie Madweill Hall?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musze upolować - cudo!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”