Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
GHJ Girl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2017, o 09:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6

Post »

Witam serdecznie.

Chciałabym na moim malutkim balkonie urządzić ogródek warzywny. Mam piękną rozsadę pomidorów i innych warzyw na parapecie.
Jak myślicie, kiedy można będzie je wstawić do doniczek i na balkon?
Myślałam żeby je zahartować.. Obawiam się jednak, że przy takich temperaturach w ciągu dnia mogę je uszkodzić.
Może orientujecie się Państwo na jaki czas i przez ile wystawiać rozsadę do hartowania w ciągu dnia, zanim zacznie "nocować" na balkonie... ?
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GHJ Girl już możesz werandować rozsadę ale ona taka z parapetów jest bardzo delikatna. Zacznij wystawiać rozsadę na balkon ale kilka dni na krótko 1-2 godziny a później wydłużaj czas. W czasie pobytu sadzonek na balkonie nakrywaj fizeliną aby jej nie uszkodził wiatr czy słońce. Nawet jak zrobi się gorąco to osłaniaj przed ostrym słońcem. Trudno powiedzieć ile czasu tak robić bo to zależy od czynników zewnętrznych ale myślę, że będzie coraz cieplej i po tygodniu sadzonki powinny się zahartować. Potem możesz wysadzić do donic ale też trzeba pilnować zarówno temperatury jak i nasłonecznienia.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

mymysteryy!

Kasiu ;:196

Dziękuję Ci.

Właśnie o to chodzi.
Czytam na bieżąco wszystko co kto pisze,nie tylko wybiórczo.
I przeraża mnie " radosna twórczość"
Jeśli wpadnie tu, jak po ogień, ktoś kto chce natychmiastowej porady i przeczyta to i tamto to może wpaść jak śliwka w kompot.

U mnie w tej chwili 14 C,ale lekki wiaterek zaciąga chłodem.
A o północy było 0 C.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kurcze, jak ktoś stosuje bezkrytycznie wszystkie rady, które dostaje na forum, to robi to na własną odpowiedzialność przecież. Forum jest po prostu wymianą doświadczeń i to, że ktoś pisze, że wysadza dziś pomidory do gruntu nie oznacza, że każdy to musi zrobić. A jak początkujący dziś wysadzi i mu zmarzną, to jest to wyłącznie jego odpowiedzialność.
Iza
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

Swoje grunciaki mam już nawet z pąkami kwiatów. Przesadziłam do 1 litrowych doniczek i stoją w foliaku między rzędami wysadzonych pomidorów. Jak tak dalej będzie to czeka mnie przesadzanie do 2 litrowych, dalsze dogrzewanie i opatulanie fizelinami na noc a rano ,, otkutywanie '' wszystkiego. Męcząca ta wiosna i końca nie widać.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
hanusia19888
100p
100p
Od: 6 kwie 2017, o 14:44

Post »

Mam pytanie :-). Jak będę wsadzac pomidory to jako nawoz dac im obornik kurzy, czy gołebi? Planuje wykopac dolek, dac obornik, ziemie i sadzonke :-) moze byc?
Hanuśka
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pod korzeń można dać dosłownie wszystko, pod warunkiem jednak, że akurat tego właśnie brakuje. ;:108
Awatar użytkownika
hanusia19888
100p
100p
Od: 6 kwie 2017, o 14:44

Post »

Gdzies czytalam wlasnie, ze guano.... Sam nie wiem co robic ;:145 dopiero sie ucze, ale widze, ze to trudne. Chyba zrobie eksperyment. Planuje okolo 15 -20 krzaczkow. Posadze w agrotkaninie, pod czesc dam obornik, a pod czesc nie. Kilku 2-3 wkopie tez podziurkowane butelki z woda, tak z czystej ciekawosci... I za rok będę ekspertem w dziedzinie pomidorow :-)
Hanuśka
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Wiecie co moja teściowa ma kawałek pola sieje zawsze warzywa, plony ma olbrzymie... Ma też foliak, w którym ma pomidory i ogórki. Mój mąż sadził z nią w nim pomidory i ona właśnie robi tak, że do dołka daje obornika (ma krowę) i już ktoś o to pytał ostatnio pomidora do siatki, ale tak jakby bez dna, z tego co go zrozumiałam to ta siatka bardziej? okala ściany pomidora po bokach, żeby chyba trochę zatrzymać wilgoć. Nie znam się, ale sprzedaje pomysł od starego ogrodnika, a pomidorów zawsze coś tam ma. Buraki marchew, pietruszke, ziemniaki i inne... generalnie ma teściowa polot i mega plony. Żniw już nie ma bo nie ma kto przy tym robić... jemy to wszystko,całą zimę a mój mąż ma siedmioro rodzeństwa, więc jest kogo obdzielić. Z ta siatka bez dna , sprzedał jej pomysł ponoć jakiś hodowca pomidorów.
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Ja w zeszłym roku dawałam rzędowo gówienko kurze i królicze, ale było kompostowane co najmniej rok.
Iza
Awatar użytkownika
sofijapz
100p
100p
Od: 11 sty 2015, o 15:42

Post »

Werutka, a z czego jest ta siatka :wit .
Pozdrawiam, Zosia
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

aria pisze:Ostatnia chłodna noc minęła i dziś zaczynam sadzenie pomidorów do gruntu ;:108
Chyba mieszkasz w ciepłym kraju :wink:
Napisz coś więcej, gdzie mieszasz ( przynajmniej województwo ).
Ja na razie poczekam, szkoda rozsady sadzić to zimnej ziemi ;:224
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

No ponoć taka zwykła jednorazówka, z wyciętym dnem i tak go zasypuje. Może ktoś z mądrych i doświadczonych forumowiczów, coś powie w tym temacie...
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03

Post »

Z nawozem króliczym trzeba uważać , szczególnie gdy ktoś wapnuje glebę. Ma wysoki odczyn zasadowy (około 7,9 pH) - odkwasza glebę.
Dwa lata temu dałam na jesieni sporo nawozu króliczego i trochę pomidory mi odchorowały. W tym roku udało mi się obniżyć i mam nadzieję, ze się pomidory ucieszą.
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

hanusia19888 pisze:Mam pytanie :-). Jak będę wsadzac pomidory to jako nawoz dac im obornik kurzy, czy gołebi? Planuje wykopac dolek, dac obornik, ziemie i sadzonke :-) moze byc?
hanusia19888 ja z pomiotem robię tak jak napisałem w tym linku http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=322
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”