Kiedyś to będzie raj ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiedyś to będzie raj ;)

Post »

seba1999, hmm od ilu lat zajmuję się ogrodnictwem? od około 25 :wink: ale żeby nie było - mam 31 lat :wink:
Ja od dziecka byłem pasjonatem przyrody, zarówno zwierząt i roślin. Moi bracia bardziej interesują się zwierzętami, tata roślinami sadowniczymi a ja interesuje się i zwierzętami i roślinami :wink: Jako dziecko kieszonkowe przeznaczałem na taki miesięcznik "Zwierzaki" a wiosną i latem byłem chyba najmłodszym klientem pobliskiego sklepu ogrodniczego :wink: Wtedy nie było internetu, nie dało się zamawiać tak łatwo roślin - kupowałem siewy bylin i w ten sposób kolekcjonowałem rośliny, których wtedy nikt inny nie miał :wink: Nie wiem skąd wiedziałem jak opiekować się nasionami, jak wysiewać i gdzie je sadzić, że mi to wszystko rosło :wink: Pamiętam jaki byłem dumny ze swojego bladoniebieskiego astra alpejskiego, wyhodowanego z nasion.

Co do oczka wodnego to podstawowym pytaniem jest czy to ma być oczko całoroczne?
Jeśli tak to pamiętaj o odpowiedniej głębokości żeby Tobie nie zamarzało. Moje oczko wodne też duże nie jest ale w najgłębszym miejscu ma około 1,7m. Dzięki temu nie muszę ryb odławiać na zimę :wink:

Porównywałem zdjęcia kwitnienia powojnika 'Maidwell Hall' z zeszłego i z tego roku - w tym roku jednak kwiatów ma więcej niż rok temu :wink:

Jako, że marzyła mi się roślina o dużych liściach nad oczkiem a gunnera wymaga zbyt dużego zachodu zimą i rodzice mogliby zapomnieć o jej okryciu, a ja nie zawsze zdążyłbym to zrobić w odpowiednim momencie, to nad oczkiem u mnie rośnie rabarbar dłoniasty tangucki:
Obrazek
Nigdy nie okrywałem go na zimę, pięknie się rozrósł a rośnie naprawdę szybko. Atakowany dość często przez mszyce ale nie wyrządzają one żadnych strat. Szkoda tylko, że mam tak mało miejsca dla tej rośliny i nie mogę tej kępy powiększyć...

A tu kawałek cienistej rabaty pod bzem:
Obrazek
Bardzo podoba mi się kontrast między serduszką okazałą 'Gold Heart' a świecznicą prostą 'Brunette'. Świecznica kwitnie gdy serduszka już zanika lub nie ma już jej wcale i jest rewelacyjnym wabikiem na motyle - polecam dla miłośników owadów oraz jeśli ktoś ma dzieci zainteresowane przyrodą. Moje siostrzenice potrafiły godzinami siedzieć przy świecznicy i oglądać np. letnią formę rusałki kratkowiec. Na zdjęciu tego kompletnie nie widać ale pod serduszką rośnie również jasnota o żółto-zielonych liściach, która miała kontrastować ze świecznicą gdy już serduszka zaniknie - ale niestety rośnie tak słabo, że nie wiem czy ona przypadkiem nie padnie. Kupiłem ją bardzo małą, w kiepskiej formie. Przeżyła niby zimę ale jest po prostu miniaturką.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To młodym ogrodnikiem jesteś z wieloletnim doświadczeniem :wink:
U mnie w rodzinie dziadek był ogrodnikiem, teraz takie geny odziedziczyłem i i brat :)
Ma to być oczko całoroczne, ale bez rybek.
Troszkę nenufarów i dużo roślinności bagnistej.
Ten powojnik kupowałeś przez internet ? Bardzo interesująca odmiana, jest na czym oko zawiesić :wink:
A rabarbar - niespotykany. Ja to jeszcze mało wiem o bylinach ;:224
Czy dopuszczasz do tego żeby zakwitł ? Bo jak tak to mógłbyś zebrać nasionka ? Chociaż ze dwa :D
Mam gunnerę od tego roku, poczuła wiosnę i zmarzła. Nie wiem czy się odbije .
Świecznicę i serduszkę dopisuję do mojej listy zakupów :D
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

seba1999, ja uwielbiam byliny :wink: one są dla mnie na pierwszym miejscu. Nie jestem zbyt dużym fanem jednorocznych - choć co roku sieję jakieś ale zdecydowanie wole byliny.
Ten rabarbar nie jest jadalny i kwiaty są dużą ozdobą - więc jak najbardziej pozwalam mu zakwitnąć. Nigdy nie zastanawiałem się nad tym, czy nasiona produkuje - ale jeśli nasiona będą to jak najbardziej mogę je dla Ciebie zostawić. U mnie to nawet sadzonkę byś dostał :wink:
Powojnik kupowałem w sklepie ogrodniczym choć na pewno da się go znaleźć na necie. U mnie bardzo kiepsko rosną powojniki wielkokwiatowe, miałem już kilka podejść i albo marniały zupełnie albo rosną bardzo źle. Te powojniki, którym bliżej do dzikich (jak ten 'Maidwell Mall' czy ten górski) rosną u mnie rewelacyjnie. Nie wiem w czym tkwi problem ale ten mój podoba mi się znacznie bardziej niż te wielkokwiatowe :wink:
Jeśli gunnera Tobie przezimowała i zaczynała rosnąć to przymrozek jej nie powinien zabić. Ona jest byliną, odrasta z uśpionych pąków.

Jedną z moich od jakiegoś czasu bardzo lubianych grup roślin są funkie. W tym momencie mam około 10 odmian plus 3 siewki z zeszłego roku. Siewki są co prawda zielone - ale jako własne siewki cieszą niesamowicie. W tym roku chcę pozbierać nasiona i już trochę profesjonalnej je wysiać.

I kilka zdjęc moich host:
Obrazek
po lewej to 'Blue Angel', po prawej odmiana, którą dostałem od koleżanki.

To jest 'Big Daddy', trochę objedzony przez ślimaki:
Obrazek

Na pierwszym planie oczywiście 'White Feather' a w tle funkia, kupiona jako żółta odmiana - ale od 2 lat koloru żółtego nie pokazała :wink:
Obrazek

I hosta miniaturowa o jasnozielonych liściach:
Obrazek
Kolor liści utrzymuje się właściwie cały rok, do tego obficie kwitnie.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie to nawet sadzonkę byś dostał :wink:
Bardzo chętnie :D Takiej okazji nie można przegapić :wink:
Gunnerę posadziłem wiosną, pod koniec marca.
Wtedy było ciepło, listki wypuściła.. przemarzły , potem znowu wypuściła i przemarzła.
Chyba już się nie pozbiera, zapomniałem jej okryć.
Ciężko mieć tą olbrzymkę w ogrodzie z racji wymarzania zimą.
Obok niej rośnie figa- kolejny eksperyment ;:224
Ciekawe co u mnie powojniki pokażą ? Ciekawe.
Od tego roku zaczynam zbierać funkie, różnorakie....a gdzie Ty swoje kupowałeś ? Tylko nie mów, że w agrocentrum :lol:
U mnie takiego wyboru nie ma.
Podlewanie kropelkowe masz ;:oj w całym ogrodzie ?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taśmę kroplującą mam tylko w wybranych partiach ogrodu. Nie jest to profesjonalny system nawadniający :wink: Założony przeze mnie żeby odciążyć rodziców (bieganie z konewkami po całym ogrodzie to niezbyt łatwe zajęcie), działa jeśli nie ma jakiejś awarii pompy... Wszystkim polecam zrobić jakikolwiek system nawadniania ponieważ jest duża różnica wzrostu roślin niepodlewanych, podlewanych nieregularnie konewką, podlewanych regularnie konewka i podlewanych regularnie z automatycznego nawadniania. Nie pamiętam czy zamieściłem kiedyś zdjęcia jak wygląda u mnie trawnik latem, podczas upałów. Właściwie to jest sianownik a nie trawnik czyli żółte siano. W pewnych miejscach położyłem na trawnik linię kroplującą, która doprowadzała wodę do moich roślin. W miejscach gdzie szła linia trawa była bujna i zielona. Po zamontowaniu automatycznego nawadniania kropelkowego w tunelu foliowym z pomidorami rośliny wyrosły potężne a owoców było mnóstwo. Co ciekawe - nie chorowały (brak jakiegokolwiek moczenia liści). Oczywiście nie pod wszystkie rośliny takie regularne podlewanie się nadaje więc nie ma sensu zakładać nawadnianie wszędzie.

Co do host to szukam nowych odmian wszędzie :wink: Ostatnio w centrum handlowym znalazłem odmianę 'Snake eyes', którą 2 dni wcześniej zamówiłem przez internet - oczywiście kupiłem tę w centrum handlowym również :wink: Hosty są mało problematyczne jeśli mają dobre stanowisko.

Co do rabarbaru dłoniastego to seba1999 jak będę w domu to zobaczę czy jest możliwość pobrania sadzonki teraz :wink:

W tym roku wróciłem do uprawy warkocznic Eucomis. Już je kiedyś miałem ale jednej zimy nie zostały wykopane przez zapomnienie... a miałem ich już sporo.
W tym momencie mam chyba 5 cebul, 3 gatunki - E. bicolor, E. autumnalis i E. comosa. jedną cebulę warkocznicy dwubarwnej wsadziłem do donicy i w tym momencie wygląda tak:
Obrazek
Wygląda bardzo egzotycznie :wink: Ale muszę ją przesadzić do większej donicy.
Obrazek

Do donicy tez trafił E.comosa, której cebula była mniejsza i, tak jak myślałem, nie zakwitnie w tym roku.
Obrazek

Uwielbiam rośliny cebulowe :wink:
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Wyglądem przypomina ananasa :)
Rozumiem, że te pączki się jeszcze rozwiną?

Pozdrawiam,
Artur
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też wysycha trawnik, praktycznie co roku . A na polu dosłownie jest siano ;:306
Myślałem nad nawadnianiem, ale zrobie dopiero wtedy jak powstaną duże rabaty. Teraz są małe i ciężko byłoby rozłożyć na nich wężę kropelkowe. Tak samo zrobię w warzywniku.

To może teraz nie wysyłaj tylko jesienią ?

Jeśli chodzi o hosty to potrzebują wilgotnej gleby i troszkę cienia :wink:
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bool - tak, te pączki się rozwiną, już wkrótce i niebawem :wink:

seba1999, sprawdzałem ten rabarbar - sadzonkę dałoby się zrobić ale wiązałoby się to z dzieleniem karpy - czyli chyba rzeczywiście dopiero jesień wchodzi w grę. Zobaczę podczas urlopu jeszcze :wink:

Kupiłem nowe hosty. Niestety jedna doszła w postaci samych korzeni... Nie rozumiem dlaczego sprzedawcy takie coś wysyłają. Reklamację złożyłem, dostałem zwrot kasy bo nie mieli już tej odmiany. Ale niesmak pozostaje. Jedna funkia była ładna, duża. Druga, 3 razy droższa niż pierwsza była malutkimi 3 kłami więc nawet nie byłem w stanie określić czy to ta odmiana.

Oczywiście jak przyjechałem do domu to okazało się, że piwonia, która była podejrzewana o bycie piwonią Młokosiewicza już przekwitła i kwiatów nie widziałem... Mam na szczęście zrobiła zdjęcie - nie jest to czysty gatunek, jest to jakaś różowa hybryda, pojedyncza. Ale bardzo ładna.

Piwonia drzewiasta też kończyła już kwitnienie więc nie było mi oglądać spektaklu... Tak wyglądała gdy przyjechałem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to roślinka, która w tym roku ma trochę więcej kwiatów niż do tej pory:wink:
Obrazek
To jest ifejon Ipheon. Zawsze kwitł kilkoma kwiatkami lub wcale. Ogólnie rośnie w złym miejscu, jest tu zagłuszany przez barwinka, kiedyś mama mi go wyrwała bo uznała, że to trawa :wink: Liście rzeczywiście wyglądają jak trawa :wink: Muszę znaleźć mu spokojne, ładnie wyeksponowane miejsce. Może wtedy zakwitnie dużo lepiej. Rzadko spotyka się u kogoś tę roślinę a ona jest naprawdę bardzo ładna i potrafi bardzo obficie kwitnąć. Szczerze mówiąc to u nikogo tej rośliny nigdy nie widziałem. Ja mam ją od kilku lat.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitnące czosnki ozdobne:
Obrazek
Już nawet nie pamiętam skąd wzięła się pierwsza cebula tego czosnku u nas, było to zdecydowanie ponad 10 lat temu. W tym momencie kwitnących czosnków na ogrodzie są dziesiątki. Dużo pochodzi z siewu - pomagają mu w rozsiewaniu się dzieci mojego rodzeństwa :wink: Po przekwitnięciu, gdy nasiona są dojrzałe a pędy suche dzieci uwielbiają biegać z tymi zasuszonymi pędami rozsiewając nasiona po całym ogrodzie. Na zdjęciu wygląda to jakby te czosnki były sadzone w szpaler ale nie były. Po prostu zostawiamy część siewek ponieważ lubimy te kwiaty :wink:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetne te fioletowe kule. Mnie w tym roku główki czosnku połamał ciężki śnieg, który spadł 19 kwietnia...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Eukomisy są śliczne . Nie przeszkadza mi nawet to , że muszę je na zimę chować do piwnicy .
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja uwielbiam eukomisy choć dzisiaj mnie trochę zaskoczyła ta roślina :wink: Ja miałem już ją kiedyś i po latach do niej wróciłem i albo tego wcześniej nie zauważyłem, albo zapomniałem o tym ale... kwiaty nie pachną zbyt ładnie :wink: Trochę czuć od nich padliną :wink: Dzisiaj zaczęły rozwijać się pierwsze kwiaty u mnie na balkonie i zastanawiało mnie co tak nieprzyjemnie pachnie :wink: Ale kwiaty sa piękne więc wybaczam im zapach :wink:
Obrazek

kropelka, współczuje połamanych czosnków. Ja myślę nad dokupieniem innych czosnków jeszcze :wink: Mam nadzieję, że jesienią nie zapomnę...
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czosnki ozdobne to (wg mnie) jedne z piękniejszych kwiatów wiosennych :D
Fioletowe, białe czy niebieskie kule fajnie komponują się z łubinem, czarnymi tulipanami ...
Jak tam kwitną piwonie ?
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halo, halo :wit

Co tam u Ciebie ?
Na pewno w ogrodzie wiele się dzieje :D
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam po dłuższej przerwie :)

Przerwa zaczęła się urlopem i wyjazdem za granicę, później przeprowadzka (która odbije się bardzo mocno na mojej kolekcji cebul...) a w tle wciąż bardzo mglista i niepewna wizja własnego skrawka 'raju'. Zobaczymy co z tego wyniknie. W tym roku słyszałem już od mamy chyba 3 razy "a kiedy będziesz zakładał własny ogród?" :wink: Zobaczymy jak to będzie.
Niestety część moich roślin została zniszczona przez robotników, ocieplających dom rodziców. Ja słyszałem o firmach, które zabezpieczają wszystko wokół przed ocieplaniem, ocieplają, i zostawiają ogród w stanie prawie nienaruszonym. Robotnicy u moich rodziców zniszczyli dosłownie wszystko, co znajdowało się tylko trochę bliżej domu, a nawet to, co nie przeszkadzało im wcale ale uznali, że moje rabaty to świetne miejsce na składowanie styropianu oraz wydeptanie nowych ścieżek (bo po co chodzić ścieżkami z płyt i kostki?).
Niestety dla nich to tylko jakieś rośliny. Nikt nie bierze pod uwagę np. że jakąś roślinę mam od małej siewki, którą pielęgnowałem wiele lat czekając na pierwsze kwiaty. Usłyszałem też, że przecież kupię sobie nowe - ale część roślin to moje siewki, nie mają odmiany, nie da się takich kupić. Ale niestety jakoś takie argumenty chyba do nikogo nie trafiają.

Ale ogólnie ogród ma się bardzo dobrze, spora część lipca była dość chłodna i deszczowa co bardzo pozytywnie odbiło się na większości roślin.
Na razie tylko 2 zdjęcia ale postaram się codziennie jakieś zdjęcia wrzucać :wink:

Na początek dąbrówka, którą kupiłem wiosną:
Obrazek
Bardzo ładnie urosła od wiosny, już nie mogę doczekać się jej wiosennego kwitnienia. widać, że warunki bardzo jej odpowiadają.

I liliowiec, którego dostałem chyba od brata, nie znam odmiany:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”