Kukurydza cz.1
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kukurydza cukrowa
Na opakowaniu jest napisane siać w maju, zbiór VIII-15 IX.
Już wsiałam po 3 do kubka, wybiorę najładniejszą siewkę a resztę przytnę, nie będę wyrywać, zeby oszczędzić korzenie. Myślę, że jednak po 20 maja już będzie ciepło i jak się gleba na grzeje to posieję do gruntu.
Już wsiałam po 3 do kubka, wybiorę najładniejszą siewkę a resztę przytnę, nie będę wyrywać, zeby oszczędzić korzenie. Myślę, że jednak po 20 maja już będzie ciepło i jak się gleba na grzeje to posieję do gruntu.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Nie szkoda Ci nasion? Zobacz jak zrobił Marek Marconi_exe http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3#p5818603 a wcześniej skiełkował.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Marek zrobił dobrze. Ma teraz ładną rozsadę w tunelu i bardzo powoli rośnie, ma jakieś 10cm. Za jakiś tydzień 1,5 pójdzie do gruntu.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek

A co tak wolno rośnie? oszczędzasz?

- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Nie wiem. Jakoś ta odmiana pewnie jest niska. A agrestów w tym roku nie będzie bo wszystko przymrozek trafił.
Pamiętam jak znajomy dzierżawił pole ode mnie to miał kukurydze max 1,5 m. Moja ozdobna niebieska miała 2-2,5m
Pamiętam jak znajomy dzierżawił pole ode mnie to miał kukurydze max 1,5 m. Moja ozdobna niebieska miała 2-2,5m
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
2,5 m
to na pewno była kukurydza nie trzcina cukrowa? Te 1,5m do 2 to chyba standard niebarwionych.
Oszczędzasz..Twoja już powinna kwitnąć
Szkoda agrestów, u mnie późna wegetacja, wiśnie dopiero startują.

Oszczędzasz..Twoja już powinna kwitnąć

Szkoda agrestów, u mnie późna wegetacja, wiśnie dopiero startują.
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Moje cukrowe właśnie wschodzą.
Powróciłem do uprawy kukurydzy po kilku latach, mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie
Powróciłem do uprawy kukurydzy po kilku latach, mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie

- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Mam tylko 4 kubeczki naszykowane, żeby sprawdzić jaka jest różnica, reszta nasion pójdzie do gruntu. Na skiełkowanie nie mam czasu, bo jestem teraz w rozjazdach. Wolę dać po 3 ziarenka, bo po ostatnich doświadczeniach widzę, ze może nic nie skiełkować, a tak szansa jest 3krotnie większa.pelikano11 pisze:Nie szkoda Ci nasion? Zobacz jak zrobił Marek Marconi_exe http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3#p5818603 a wcześniej skiełkował.
Pozdrawiam-Ela
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Nie wiem na czym miałbym oszczędzaćpelikano11 pisze:Oszczędzasz..Twoja już powinna kwitnąć![]()

Aktualnie słabo rośnie, czasem do tunelu nie zaglądam prze 4-5 dni. Dziś jak zajrzałem to było +45 bo zapomniałem, że chodzi farelka, a do tego słońce świeci mocno, ale tak to jest jak się pracuję prze 7 dni po 15-17 godz. to nawet nie mam siły zajrzeć w nocy do tunelu.
Mi się podoba, że nie urosła za duża. Jest idealna do wysadzenia do gruntu. Za kilka dni pewnie wysadzę.
Zdjęcia zrobione kilka minut temu

Marek
Marek
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marek,
pewnie masz farelkę na full rozkręconą. Ustaw sobie tak, żeby się włączała jak temperatura spadnie. U mnie jedna się włącza jak spada poniżej ok. 12 stopni, a druga gdy jest poniżej 9.
pewnie masz farelkę na full rozkręconą. Ustaw sobie tak, żeby się włączała jak temperatura spadnie. U mnie jedna się włącza jak spada poniżej ok. 12 stopni, a druga gdy jest poniżej 9.
Iza
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jest jeszcze sens posiać kukrydzę cukrową? Zdąży dojrzeć?
Asia
Asia
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kukurydzę teoretycznie (tak jak jest napisane na opakowaniu z nasionami) sieje się po przymrozkach co niejednokrotnie robiłem. I zdążyła nawet dojrzeć, tzn wydać nasiona zdolne do kiełkowania
A potrzeba czasu tylko, żeby dojrzała do zjedzenia.

Może za długo stoi w ziemi. Jeśli nie masz dużo, to po wysianiu trzymaj ile się da pod kubkami/butlami przezroczystymi.
Ja będę rozciągał folię..ale ile zachodu, żeby biodegradowalną znaleźć i kupić
A dzie jest ta?? nawet opatentowali.. http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/ ... ulozy.html
Ja będę rozciągał folię..ale ile zachodu, żeby biodegradowalną znaleźć i kupić

- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy kukurydza dobrze znosi przesadzanie?
Posiałam po dwa ziarenka do dołków i w kilku miejscach powschodziły 2a w niektórych wcale. Czy można rozdzielić te dwa i jeden wsadzić w lukę?
Posiałam po dwa ziarenka do dołków i w kilku miejscach powschodziły 2a w niektórych wcale. Czy można rozdzielić te dwa i jeden wsadzić w lukę?
Iza