"Kaktusowe Rozmówki..." cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2

Post »

Zapraszam do w/w wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sukulentowy
200p
200p
Od: 7 wrz 2016, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaka jest różnica między gymnocalycium stenopleurum a gymnocalycium mihanovichi?

---4 maja 2017, o 22:23 ---

Nie mogę edytować powyższego postu więc dopytam tu jakie cechy szczególne ma odmiana gymnocalycium stenopleurum 'Friedrich?Czym się różni od gymnocalycium stenopleurum ( nie odmiana). Proszę o szybką odpowiedź na te pytania.
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 19:07

Post »

Sukulentowy pisze:Jaka jest różnica między gymnocalycium stenopleurum a gymnocalycium mihanovichi?

cechy szczególne ma odmiana gymnocalycium stenopleurum 'Friedrich?Czym się różni od gymnocalycium stenopleurum ( nie odmiana). Proszę o szybką odpowiedź na te pytania.
A co to jest G. stenopleurum "Friedrich"? Skąd tę nazwę wytrzasnąłeś?
W systematyce rodzaju gymnocalycium jest duuuuży bajzel i sam się ciągle w tym gubię. Z tych nazw co tu wypisałeś to chodzi raczej o:
1. G. mihanovichii
2. G. friedrichii
3. G. stenopleurum - G. friedrichii (ssp.) v. stenopleurum
Jeśli chodzi o różnice między G. michanovichii i G. friedrichii to zobacz tutaj pierwsze zdjęcie roślin ten pierwszy jest po prawej stronie. ;) http://www.schuetziana.org/downloads/Sc ... 2016_3.pdf
Jak widać różnica jest w kwiatach. G. friedrichii ma także więcej czerwonego pigmentu, więcej waty w areolach, ma węższe żebra i głębsze wcięcia między nimi.

Na jakiej podstawie wydziolono G. stenopleurum nie wiem. Muszę sie dokopać do opisu Rittera, ale chyba chodziło o ziarnistą fakturę naskórka.
Awatar użytkownika
Sukulentowy
200p
200p

Post »

Więc wysłałem G.friedrich i wg. Będzie mieć czerwoną skórkę i różowe kwiaty ,a wysiane G. michanovichi będzie mieć zieloną skórkę i białe kwiaty?
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 19:07

Post »

Sukulentowy pisze:Więc wysłałem G.friedrich i wg.
To zdanie to poprosiłbym abyś przetłumaczył ze swojego języka na polski bo nie bardzo rozumiem. ;:306
Sukulentowy pisze:Będzie mieć czerwoną skórkę i różowe kwiaty
Kolor naskórka zależy od ekspozycji na słońce. Gdy dostaje mało promieni słonecznych wtedy może być w ubarwieniu niczym G. mihanovichii. Czy w ogóle obejrzałeś chociaż zdjęcia w artykule do którego wstawiłem link w poprzednim poscie? Kwiaty powinny być biało-różowawe bądz różowe. http://www.gymnocalycium.org/gatunki/friedrichii.html
Sukulentowy pisze: ,a wysiane G. michanovichi będzie mieć zieloną skórkę i białe kwiaty?
Klasyczne mihanovichii ma kwiaty w kolorze żółtawo-zielonym. http://www.gymnocalycium.org/gatunki/mihanovichii.html
Awatar użytkownika
Sukulentowy
200p
200p

Post »

Dzięki za pomoc, a co do tego czego niedużym jeszcze to tak: kupiłem nasiona G. Stenopleurum 'Friedrich a ty napisałeś ,że niema czegoś takiego i wywnioskowałem z kolejnych informacji,że to jest G. Friedrich .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy ktoś wie, czym może być spowodowana taka chloroza? Raczej nie podlewaniem twardą wodą, bo ujawniłoby się to wcześniej. Pojawiła się w ub.sezonie. Po przesadzeniu roślina urosła, jednocześnie zmieniła kolor. Tej wiosny zmieniłam podłoże, ale poprawy nie widać. No bo chyba nie stała się nagle formą bezchlorofilową?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Będziesz mu podawać jakieś 'witaminy'?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba muszę, wprawdzie liczyłam, że po przesadzeniu będzie poprawa, ale się nie zanosi na to.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Może być to mutacja, może być to także przypalenie słoneczne, może być to objaw starzenia się rośliny.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypalenie raczej nie, bo jest równomiernie naokoło, również od zacienionej strony. Roślina ma już kilka latek, ale aż tak stara nie jest. Zobaczę, jak będzie wyglądał nowy przyrost. Być może jakaś mutacja. Podejrzewałam, że coś z podłożem nie tak, chociaż inne kaktusy nie? narzekały. Na wszelki wypadek przesadziłam ponownie.
visa77
50p
50p
Od: 7 maja 2017, o 14:54

Post »

Witam serdecznie :D , jako świeżynka jeśli chodzi o hodowlę kaktusów a dokładnie od roku je mam, chciałam zapytać czy pąki które się nie rozwinęły w poprzednim sezonie po zimowaniu zakwitną?
Kasia
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Jeśli ubiegłoroczne pąki są żywe to nic nie stoi na przeszkodzie, by w tym sezonie rozwinęły się w kwiaty. To niestety rzadkie zjawisko. Najczęściej takie pąki zimą zasychają i następnie odpadają. Sugeruję sprawdzić, czy nadaj jest w nich wilgoć. Jeśli zaschły to można je usunąć - one już w kwiaty się nie rozwiną.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
visa77
50p
50p

Post »

Dziękuję za odpowiedź ale wydaje mi się ze nie są suche i ich nie ruszalam więc zobaczymy co z nimi będzie
Kasia
visa77
50p
50p

Post »

Zakochałam się w kaktusach dzięki moim ciociom które tworzą z nich piękne skalniaki w ogrodach :D
Tak czytam te Wasze posty na tym forum i dochodzę do wniosku że jestem zielona w tym temacie :(
co prawda czytałam dużo w internecie na temat kaktusów nawet zaopatrzyłam się w jakieś książki
ale patrząc na te zdjęcia które zamieszczacie to opad szczeny totalny ;:306
Kasia
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”