Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Jaka śliczna ogrodniczka i z tymi mleczami! ;:167 pewnie że warto zostawić dziecku kwiatków do zerwania. Wianki z mleczy a potem ze stokrotek, koniczyny to wspomnienia z dzieciństwa ;:215
Ewelinko tego floksa to kupiłaś kwitnącego czy kwitnie, bo ja cały czas zastanawiam się czy mi przetrwał kupiony rok temu. Coś tam rośnie ale nie kwitnie :D Na kwitnienie jabłoni też czekam Twoja już gotowa tylko słonka jej brak!
Zdrowia życzę i niech przeziębienie przejdzie szybko ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko jak u ciebie kolorowo. ;:oj Masz wyjątkowo dużo kwitnących roślin na rabatach. Szafirki takie jeszcze świeże i floksy kanadyjskie już kwitną. ;:215 Moje dopiero zaczynają. Emilka śliczna z takimi spuszczonymi z boku włosami, jak modelka. ;:167 Słońce się od rana pokazało, może zagości wreszcie na dłużej. ;:131 Pozdrawiam :wit

Znasz nazwę tych tulipanów? Już ostrzę sobie na nie zęby. ;:173

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiejszy dzień rozpoczął się bardzo ładnie. Temperatura sięgała prawie 20 stopni i świeciło słoneczko ;:3 . Poszłam trochę poplewić i zrobiłam porządek na warzywniku. Wysiałam ogórki, cukinię, fasolkę szparagową i posadziłam szpinak, który wysiał mi się w ilości hurtowej . W godzinach południowych zaczęło grzmieć i nagle lunęło. Popadało trochę i przestało. Najgorsze przyszło około godziny 14. Zawsze powtarzałam sobie, że nigdy nie dotknie mnie powódź bo dom mam na górce, jednak woda przyszła z drugiej strony. Deszcz był tak intensywny, że z pól uprawnych nagle zaczął płynąć potok. Wyznaczył sobie trasę przez mój ogródek i to w dodatku samym środkiem. Zdarło mnóstwo ziemi i mój trawnik zamienił się w błoto. Rabaty przed domem ucierpiały bo miejscami podmyło korę , zdarło kamień. No jednym słowem masakra jakaś. Nie byłam w stanie zmienić kierunku płynącej wody ;:145 . Małżonek po powrocie z pracy zaczął mi pomagać i uprzątnęliśmy trochę to błoto ale nadal ogródek wygląda nieciekawie ;:222 . Miejscami mam mniej ziemi a w innych mam znowu jej nadmiar ;:222 . Strasznie mi szkoda moich biednych roślin. Mam nadzieję, że wszystko szybko obeschnie bo nie chciałabym żadnych strat.

Zdjęcia jeszcze przed tym intensywnym deszczem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj zdjęcia już po częściowym uprzątnięciu błota . Jutro czeka mnie sprzątanie jak tylko ziemia trochę podeschnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mam zdjęć jak to wyglądało zaraz po deszczu bo byłam załamana tym widokiem. Ręce mi opadły i nie wiedziałam co robić ;:145 . Ja wiem, że ktoś mi może napisać, że to żadna tragedia . Nie takie rzeczy przydarzają się ludziom a to taki mały pikuś. Jednak przykro patrzeć jak w ciągu chwili moja praca i ogródek zamienia się w pobojowisko :( . No szkoda mi, że tak się stało. Jeszcze nigdy z tych pól uprawnych nie zagrażała nam żadna woda. Po raz pierwszy spadło tyle wody w tak krótkim czasie, nie pamiętam czegoś takiego ;:185 . Dobrze, że to skończyło się tak a nie inaczej bo przecież mogło mi zalać dom . Mam nadzieję, że to po raz pierwszy i ostatni.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko co to się dzieje z tą pogodą w tym roku ;:174
Przykro patrzeć jak przyroda niszczy naszą pracę.
Mi też się płakać chciało jak trampolina zrobiła dziurę w elewacji podczas wiatru.
Człowiek się stara żeby było ładnie, a tu takie nieszczęście.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Daj spokój kochana....Dla każdego z nas byłoby to nieszczęście...Chodzimy, chuchamy, dbamy o najmniejszy pączek a w sekundzie woda wszystko zniszczy. ;:145 Nic na to nie poradzimy....
Roślinki się pozbierają, ziemia osuszy ,tylko słonko wyjdzie. Dobrze że tak się to skończyło. ;:108
Nie martw się. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko bardzo dziękuję za miłe słowa. Emilka uwielbia zrywać kwiaty ;:224 . Mleczy jest spory tak więc oszczędziła moje kwiaty ogrodowe :lol: . Faktycznie to jesienne sadzenie cebulowych dało świetne rezultaty. Co prawda marzy mi się jeszcze więcej tulipanów ale powoli z roku na rok będę je dosadzała ;:108 . Muszę przyznać, że 90 % tulipanów wyszło z ziemi i zakwitło. Część jest jeszcze w pąku i czekam na kwiaty ;:138 . Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę ;:196 .

Obrazek

Kasiu bardzo dziękuję ;:196 . Ja też czekam z niecierpliwością na jagody i na truskawki. Ogólnie lubię pierogi praktycznie ze wszystkim ;:224 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .

Obrazek

Wandziu bardzo dziękuję za miłe słowa ;:196 . Córka zrobiła sobie z tych mleczy bukiecik :lol: .

Różanecznik w tym roku zakwitnie :tan

Obrazek

Basiu smagliczki były ładne ale po deszczu położyły się ;:222 . Mam nadzieję, że się podniosą . Maj dopiero się rozkręca, niedługo pojawią się kolejne cudne rośliny i zapachy ;:167 . Dziękuję i pozdrawiam :wit .

Obrazek

Olu łubin ma drugi rok . W tym roku ładnie mi przyrósł ;:333 . Spodziewam się ładnych kwiatów bo kępka jest całkiem spora porównując ją z tamtym rokiem. Mój jest taki fioletowo -żółty. Miał być biały ale coś mu nie wyszło ;:306 .

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ewelinko smutne wieści :( pogoda nie dość, że nie dopisuje, to jeszcze sieje zniszczenie na naszych ogródkach, eh... :( trzeba być dobrej myśli, że roślinki dadzą radę, a słonko przyświeci jutro i osuszy wszystko ;:196
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Ewelinko współczuję. Żal patrzeć jak tak zadbany ogródek zalało błocko. Pozdrawiam serdecznie.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo teraz na promocji zamówiłam 2x Pashminę, Coral Dawn, Artemisa , Wedding Piano i Melinę Starlet. Mam nadzieję, że będą ładnie rosły i kwitły. Jak na razie marnie wyglądają no ale sadzone były niedawno. Mam nadzieję, że moja córka przejmie po mnie zamiłowanie do roślin ;:108 . Chciałabym żeby kiedyś z chęcią mi pomagała a jak będzie to zobaczymy. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .

Obrazek

Beatko zapoznałam się już z Wandą i to jak dla mnie bardzo ciekawa roślina. Ten korzeń ma niesamowity ;:oj . W życiu bym nie pomyślała, że roślina może tak rosnąć. Bardzo dziękuję za miłe słowa o mojej Emilce. Pozdrawiam ;:196 .

Obrazek

Kasiu-Lukrecjo bardzo dziękuję za tyle komplementów ;:196 . Skarpa wygląda coraz lepiej i podoba mi się coraz bardziej . Jeszcze niech tylko trochę zarośnie i będzie ładnie .

Obrazek

Miłko specjalnie nie musiałam Jej do tego namawiać :;230 . Sama zabrała się za zrywanie mleczy. Smagliczka ładnie mi rośnie, nie narzekam na nią. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam ;:196 .

Obrazek

Marysiu ja kupiłam kilka floksów, które już kwitły ale moje też już kwitną wszystkie. Myślę, że to już ich czas a przynajmniej w moim rejonie. Emilka to mała ogrodniczka i chociaż czasem psoci to potrafi mi też pomagać. Prócz zrywania kwiatów uwielbia też siać nasionka :lol: . Bardzo dziękuję chociaż można powiedzieć, że już jestem prawie zdrowa ;:196 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .

Obrazek

Soniu napisałam Ci pw . Bardzo dziękuję ;:196 . Wiosna tego roku jest u mnie bardziej kolorowa niż ubiegła. To jesienne sadzenie cebulowych dało jednak efekty ;:333 . Jestem ciekawa czy kolejne miesiące będą równie kolorowe ;:224 . Słoneczko u mnie było ale po południu przeszły mocne ulewy ;:222 . U Ciebie nie padało ??

Amanogawa zaczyna kwitnąć ;:138 .

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Coś czuję kochana, że taka ulewa tej nocy mnie czeka, M pobiegł na działkę domknąć namiot i uprzątnąć co się da, no bo nie wiadomo czego się spodziewać. ;:202
Przykro oglądać takie spustoszenie na wypielęgnowanych rabatkach.No ale na naturę nie ma mocnych. ;:185
Rośliny powoli się pozbierają, ziemię podgarniesz a łagodny deszczyk umyje im te zielone sukienki.Samo życie. ;:196 ;:196
Śliczną masz córunię, przyda się pomocnica kochająca kwiaty. ;:167
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Córunia śliczna, wiosna..kwiatki także, tylko ta nieszczęsna ulewa. :wink: Dobrze że woda spłynęła, u mnie stała przez kilka dni... ;:224 oby już nigdy więcej czego i tobie życzę. ;:168 https://naforum.zapodaj.net/60959c33434d.jpg.html
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu jak do tej pory nie mogłam jakoś bardzo narzekać na pogodę. Może nie było zbyt wiosennie ale nie miałam ulewnych deszczy czy też zimy w kwietniu jak niektórzy z Was. Dziura w elewacji to faktycznie spora szkoda ;:222 . Moje błotko to przy tym pikuś. U mnie w zasadzie wielkich szkód jako takich nie ma a jedynie ogródek stracił na atrakcyjności. Myślę, że nie powinnam narzekać. Ogródek spokojnie podniesie się po tej wodzie i błocie i będzie ok ;:333 . Niestety z naturą nie wygramy ;:222 .

Olu już się nie martwię ;:196 . Najgorsze przeżyłam na początku jak zobaczyłam to wszystko . Po ochłonięciu zdałam sobie sprawę, że nie jest tak źle bo wszystko powinno za jakiś czas wrócić do normy. Tu się ziemi dołoży, tam się odejmie i będzie ok ;:333 . Dobrze, że mi nic nie połamało i że większych szkód ta woda nie narobiła ;:108 . Pozdrawiam :wit .

Mariuszu ja już jestem dobrej myśli. Moje zdołowanie poszło w siną dal :wink: . Na początku byłam załamana ale nie jest źle. Myślę, że za kilka dni nie będzie po tym wszystkim ani śladu ;:108 . Szkoda, że natura płata nam czasami takie figle a z nią niestety nie wygramy. Cieszę się, że większych szkód mi nie narobiło .

Kasiu ;:196 . Mam nadzieję, że za kilka dni nie będzie śladu po tej lawinie błotnej :wink: . Teraz robię sobie z tego żarty ale wcześniej nie wyglądało to dobrze. Na szczęście zdałam sobie sprawę, że mogło być o wiele gorzej więc nie będę już narzekała ;:168 .

Stasiu mam nadzieję, że nie będzie u Ciebie żadnej ulewy. Tak jak piszesz z naturą nie wygramy no i trzeba przyjąć to co nam daje. Mam nadzieję, że za kilka dni wszystko wróci do normy ;:196 . Dziękuję za miłe słowa w kierunku mojej córeczki i nie tylko ;:196 . Pozdrawiam :wit .

Zuza po obejrzeniu tego zdjęcia przestałam narzekać ;:oj . To dopiero jest masakra ;:oj . Dobrze, że u mnie woda poleciała dalej do rzeki a nie została na rabatach tak jak u Ciebie. Pozdrawiam ;:196 .

Mam nadzieję, że pogoda nikomu nie będzie robiła takich psikusów i tego Wam życzę ;:196 . Pozdrawiam, dobrej nocy :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko u mnie podobnie deszcz spustoszył ogród. Myślę, że rośliny sobie poradzą, tylko sprzątanie niemiłe i tyle dodatkowej pracy. ;:174 Claudie, nawet takie pochylone śliczne. ;:oj Spokojnych dni. ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewelinko przytulam Cię mocno. Mam nadzieję, że szybciutko uprzątniecie ogród upaćkany błotem.
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22

Post »

Witaj Ewelinko :wit . Współczuję ulewy , ale na pogodę nic nie poradzimy . Wiem ,że na sam widok co się dzieje serce bolało , ale szybko na pewno zrobisz porządeczek . Roślinki się odwdzięczą .Z córeczki naprawdę śliczna panienka. Ja dalej czekam na pogodę ,może się doczekam ;:306.
Pozdrawiam Małgosia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”