Wiosna cz. 35

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna cz. 35

Post »

Marysiu piękne zdjęcia poprzednie - cudne ;:333 dzisiejsze też ;:215
Rojników super kolekcja ;:63
Widzę że działasz nawet jak zimno - no ale czas nagli - zdążysz wszystko zrobić na pewno :D
Ja tez wczoraj i dzisiaj pracowałam na działeczce ale po południu deszcz mnie pogonił i wróciłam .
;:3 ;:3 i sił życzę abyś mogła wszystko co zaplanowałaś zrobić przed wyjazdem ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam wieczorem!

Bartku cóż majówka Obrazek

Julciu ;:196 nie wiem co Ci się skojarzyło z trzykrotką? jeżeli przed bratkami to rozchodnik topololistny Obrazek

Karolino u mnie niestety od 16 zaczęło lać i niby potem przestało, ale niebo zaciągnęło się i nie wróży to niczego dobrego ;:222 Polubiłam te skalne różyczki i ciągle coś dokupujęObrazek

Bea życzę żeby spełnił kuklik Twoje życzenia Obrazek a przywrotnik u mnie się wysiewa, jak wczoraj plewiłam to znalazłam mini przywrotniczki Obrazek Lubię tą roślinę za kropelki i chmurę kwiatostanu. Możemy dopisać ;:168

Michale damska tzn lżejsza od tej co mamy, ale spalinowa bo ja potrzebuję do koszenia za siatką ;:oj a tam żaden kabel nie dojdzie, no chyba że doprowadzę światło do kurnika....a mam taki zamiar Obrazek Jednak te małe na kablu to takie zabaweczki Obrazek Michale zostawiłam sobie na deszczowe dni prace w tunelu i mam jej sporo więc jakoś dociągnę do piątku, a w sobotę mamy spotkanie. Następny tydzień też posiekany, bo jakieś wizyty ale mam nadzieję że zdążę z najpilniejszymi pracami, a jak nie to i tak pojadę :tan Po powrocie zapraszam ;:180 zabierz Terenię i mamę jak będzie chciała ;:162
Wiatr rzeczywiście wczoraj był koszmarny!

Iwonko ja szaleje w ogrodzie, a Ty na wycieczkach ;:196 Pogoda taka sobie jeden dzień ładny następny ;:222 i pewnie będzie takich parę ;:223 Wiatry też wiały, a dzisiaj lało...ale jakby cieplej...no i cicho!

Lucynko akurat mam takie miejsce przy schodkach tarasowych gdzie pasowało zrobić dwa skalniaki a i sąsiad rozbierał swój stawek i dał super kamienie. Pierwszy skalniak zrobiłam za namową naszego kolegi i tak mnie wciągnęły te maleńkie roślinki, bo ja lubię różne maleństwa ;:167
Za życzenia dziękuję ale chyba spełnią się dopiero od przyszłego tygodnia...jeżeli prognostycy coś nie przesunął. Niczym się nie przejmuję i ile zrobię to będzie. Zasadnicze prace (chwasty) będą po powrocie Obrazek
Dobrej i spokojnej nocy ;:196

Małgosiu ;:196
Choróbsko wygoniła terapia i jeszcze czuję jej konsekwencje, ale jak zaświeciło słońce to nie wytrzymałam i zapomniałam się w ogrodzie. Dzisiaj też pod wieczór zostałam i coś powtykałam w ziemię. No to ja już też wiem o co chodzi z tym moim znikaniem sasanek i moje siewki wsadzę tym razem na siatce tak jak większość cebulowych. Nigdy nie mogłam się dochować rzeczki szafirkowej chociaż dostawałam od koleżanek kilogramy cebulek i jak posadziła na siatce to mam rzeczkę ;:333 Małgosiu no właśnie te deszcze, a miałam szansę na pomocnika w tym tygodniu i zrobilibyśmy ważną rzecz. No cóż może się jeszcze uda!
Mocno ściskam i czekam niecierpliwie na pierwsze nasze spotkanie ;:4

Tereniu bardzo Ci dziękuję za miłe słowa i życzenia ;:196
Staram się ale tak jak pisałam wyżej ile się da zrobię, a reszta po powrocie! Pogody i zdrowia nie przeskoczę Obrazek Tereniu moja Leycesteria sucha na pieprz...ma szansę jeszcze odbić? jak coś to mam siewki, ale kiedy one dorosną? Dzisiaj dolało... a po co to nie wiem bo u nas przecież mokro niech leje tym co już podlewają!
Życzę zdrówka i pogody do spokojnego działania ;:196
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Te tulipany zdecydowanie kojarzę z Twoim ogrodem i tak już pewnie pozostanie :oops:
Przewertowałam w związku z tym (dość powierzchownie) wiosenne wątki z ostatnich trzech lat i konkluzje są dwie: 1. Kiedyś o tej porze roku było lepiej :D , cieplej i bardziej kolorowo
2. Gdzie się podziały tamte... i oczywiście nie piszę o prywatkach
Udanego majowego świętowania ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Marysiu w biegu z łopatką i doniczkami na czas :lol: wpadam na FO tylko na chwilę i choć zaglądałam, nie miałam kiedy siąść i dokładnie poczytać. A Ciebie nie mogę odwiedzić z biegu! Na szczęście i dziecko, i mąż lubią sobie posapać i nawet mnie dziś przebili, więc mamm miły spokojny poranek z kawą i wreszcie czas na nadrobienie ;:215 A dzieje się u Ciebie sporo!

Wracam na chwilkę do kury- smakoszki winogron. No cóż się dziwić ptaszynie, sama piszesz, że wyjątkowe były te winogrona zeszłego lata ;:306 I jak widać koneserka doceniła ten smak!
Ja już Iwonkę widziałam, odwiedziłam i wiem, że jest. Ale akurat wtedy jakiś czas nie mogłam na nią trafić a potem już tak przywykłam do owiec na pulpicie, że zapomniałam zapytać czy nie ma nic przeciwko :oops: Chyba zaraz to nadrobię. Mam nadzieję, że się zgodzi, bo jak regularnie czekam na jakieś aktualizacje jak mi akurat na już potrzebny komputer, to mam bardzo uspokajający widok ;:215

Nagie ślimaki to okropieństwo, mnoży się to jak dzikie i mogłoby zeżreć pół ogrodu :evil: Szkoda sasanki, może ta ostatnie sierotka ładnie się rozrośnie?
O ślimolach swego czasu poczytałam jak zobaczyłam na kompostowniku całą armię i znikające liście świeżo posadzonej dyni. Ten sezon niestety wygląda bardzo ślimaczo, może sobie wymodliły taką pogodę ;:173 Ale po tym, co poczytałam, staram się jak najrzadziej podlewać warzywnik wieczorem a jak najczęściej rano i nie tykam winniczków, jak je widzę na działce, bo winniczki zjadają luzytanom jaja. Nagle winniczek stał się moim przyjacielem :lol: A i nie mogę nie wspomnieć o tym, czego niedawno dowiedziałam się z filmiku od Asi - nadwyżka ślimaków to niedobór kaczek biegusek :;230 Także, jakbyś któregoś pięknego dnia uznała, że trochę brakuje Ci większej ilości drobiu, to ponoć bieguski są dobrą opcją :D

Piękne zdjęcie zimnego słońca! Ciekawe, czy tak wygląda nasze kochane złote słoneczko gdzieś na Marsie czy Jowiszu? Trochę smutny jest to widok, jakby coś z niego po drodze wyssało całą energię i ciepło. Mam nadzieję już niedługo oglądać je w innej odsłonie, a póki co niebo u mnie szczelnie zasnute i chyba tak dziś zostanie. Wczoraj było gorzej, bo jeszcze siąpił od rana deszcz i tak w tym deszczu sadziłam truskawki, poziomki, trawy ozdobne i kwiatki. Ale za to trudno było się przegrzać, ziemia była mokra jakby czekała na sadzonki i nasiona, a w dodatku ani trochę się nie kurzyło :;230

Miłego dnia ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

No widzisz Marysiu jaki ze mnie żółtodziób. ale nie miałam pojęcia ze taki rozchodnik istnieje :;230
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu przepięknie ujęłaś krajobraz z kwitnącymi drzewami, i to słonko...
Fotka z kropelkami na liściu nadaje się do powiększenia, w ramkę i na ścianę.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu uwijasz się jak mróweczka, a pomysłów coraz więcej ;:65 ... tylko czasu do wyjazdu coraz mniej :wink: ... Jak czegoś nie zdążysz to będziesz mogła teoretycznie rozplanować prace w czasie wypoczynku :) Czasem z perspektywy lepiej widać co jest najważniejsze do zrobienia ;:173 Pozdrowienia i niech pogoda ci sprzyja ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Ach ta majówka ;:306 .Szkoda ,że tegoroczna nie jest zbyt piękna jeśli chodzi o pogodę. No ale nie narzekam ;:173 .Piękna sesja skalniaczkowa ;:333 . Masz tego dobra sporo ;:333 . Ja nie mam chyba żadnych rojników i rozchodników na skarpie ;:oj . Napatrzyłam się na Twoje i pojawiła się u mnie żądza ich posiadania ;:131 . Ślicznie wyglądał sad i cudnie uchwyciłaś go na zdjęciach ;:138 . Marysiu słoneczka Ci życzę i udanego świętowania :wit .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

No Marysiu fajnie że lubisz przywrotnika, bo ja go chyba nie doceniam mimo to dość ładnie się rozrasta u mnie. Zdaje się na Twoim skalniaku dojrzałam dziewięćsiła? Miałam, ale wykończyłam przesadzeniem, ale nie rezygnuję z chęci posiadania go.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

U nas dziś było naprawdę majowo Marysiu, więc poszalałam dla odmiany na działeczce cały dzień, ale jestem cudownie zmęczona ;:215 , pięknej pogody życzę, choc w prognozach to widzę deszcz cały dzień, ale może pogoda zaskoczy, ja jutro zmy6kam do pracy, to u nas może sobie popadać, a u Was niech ;:3 świeci :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam z minorowym nastroju, bo za oknem szum deszczu! a już planowałam prace na bezdeszczowy dzień ;:223

Ewciu ja też sięgnęłam do minionych lat! widziałam w pełni rozkwitnięte aronie, a w tym roku ściśnięte ledwo widoczne pączki! Wszystkie drzewa owocowe w kwiatach, a w tym kwiatki opadają ale nic nie zapyliło czereśni. W ogrodzie lata parę trzmieli i mądrale nie zapylają otwartych (mokrych) kwiatków tylko te skierowane w dół ...bzyczę w miodunkach i czarnej porzeczce :shock: Te tulipany były pewnie w tym roku co żaba zdjęcia podp.... Jak znajdę na innym dysku to obiecuję, że wkleję dla CiebieObrazek. Ewciu koniec świętowania i niestety majówka byle jaka ;:174

Agnieszko Agnes pisałam Ci już kiedyś że lubię Cie czytać? ;:168 pisałam! ale powtórzę uwielbiam Twoje posty Obrazek Oprócz kuraków włażących na jabłonkę po której pięła się winorośl, przeżyłam horror na miarę Hitchcocka ;:oj Rano jak zwykle karmiłam kury, a niedaleko kurnika jest winnica mojego M. Ociągał się z zebraniem winogron, żeby nabrały jak najwięcej słodyczy i o mały włos nie miałby ani słodyczy ani winogron. Nad pole pojawiła się chmara szpaków i pewnie zbierały się do odlotu więc skoro trafił się darmowy posiłek to dlaczego nie skorzystać ...i sru na tego jego winogrona! Trzeba było mnie widzieć biegałam z firankami i okrywałam krzaki, a firanki mam stale w pogotowiu. Wszystkie druty i moje niegdysiejsze modrzewie oblepione były szpakami! Udało mi się uratować ubiegłoroczny rocznik wina ;:304

Ślimaków to ja miałam plagę i więcej nie chcę, przez te nygusy nie lubię żadnych ślimaków ;:oj
Oj Agnieszko! kiepsko zapowiada się ten sezon, a tu jeszcze mój wyjazd ! pewnie lepiej było jednak jechać turnus wcześniej, bo coś czuję że jak wyjadę zrobi się ciepło. Chciałam życzyć dobrego nadchodzącego tygodnia a to przecież jego końcówka, więc suchego czwartku Obrazek

Julciu ja też nie wiedziałam dopóki nie widziałam w ofercie...no to kupiłam Obrazek

Aguś witch dziękuję ;:168 Widząc takie kropelki to sama ręka chwyta za aparat ;:224

Ewuniu szamotam się a nie uwijam ;:223 ta pogoda zrujnowała mi cały plan, a w prognozach było zupełnie inaczej :wink: ale cóż nie przeskoczę, wyjadę a co zastane po powrocie to już trudno, bywaj też kataklizmy i znajduje się wyjście z sytuacji a u mnie mam nadzieję aż tak źle nie będzie. Dziękuję kochana, żeby te wszystkie życzenia chciały się sprawdzić żyłybyśmy w raju Obrazek

Ewelinko na skarpie pasowałoby wsadzić trochę rozchodników i rojników, one szybko zarastają powierzchnię, tylko nie wiem jak jest w przypadku agrotkaniny? Świętowanie było ponure tzn pogodowo, nawet na spacer nie chciało się iść, bo deszcz wisiał w powietrzu. Majówka za nami a przed nami cudny maj...tylko gdzie on?
Pogody słonecznej i ciepłej Ci życzę Obrazek

Olu ja jak tylko u kogoś ujrzałam te listeczki i chmurę kwiatostanu zapragnęłam go mieć! przywrotnik jest świetnym uzupełnieniem ;:215 Dziewięćsiły mam od koleżanki z FO, niby też przesadzane bo ona siała ale przyjęły się i ładnie rosną. Mnie się kojarzą z młodością i kończącymi się wakacjami! w Beskidzie przed wyjazdem kwitły ich całe łąki i do tego wypełzały salamandry ;:167

Iwonko no widzisz dzisiaj pogoda się odwyrknęła i u mnie do niczego a u Ciebie ładnie. Ciekawa jestem jak będzie od rana, bo umówiona jestem z pomocnikiem na pracę pod warunkiem że nie będzie padało. TO dobrze, ze przed pracą udało się podgonić prace na działce, spokojnej pracy Iwonko Obrazek

Mimo kiepskiej pogody zrobiłam kilka zdjęć, bo coś kwitnie i coś nie rozkwita ;:306
tulipany od benexa niby mają nazwy ale nie jestem ich pewna, bo szafirki zamiast odmianowych okazały się najzwyklejsze :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

fiołki w tym roku jakoś mało urodziwe!

Obrazek

Julciu widzisz jak zimno kuklikowi!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wczorajszy zakup tzn doniczki w LM, niestety zgodny z napisem jest tylko rozmaryn

Obrazek

No i miałam wizytę starego znajomego, kocur się zestarzał i stracił z jednej strony większość wąsów, ale kłosowce i kocimiętka mu pasowały ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej Nocy!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,piszesz ,że i u Ciebie leje ,u mnie też bardzo leje ,znowu nic nie zrobimy w ogrodzie jak nie przestanie jutro,no koszmar,jak przyjedziecie w sobotę ,to musicie przywieźć ze sobą gumowce,bo ta woda nie wsiąknie szybko,całe nasze plany nic nie warte,życie ciągle uczy pokory ,pozdrawiam i ciepełka życzę razem ze słoneczkiem ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

U mnie tez pada a już się cieszyłam że woda obsycha :(
Marysiu u Ciebie i tak ślicznie ;:215 Piękne tulipany i narcyzy ;:63
Ułudka biała cudna ;:167
Dużo słoneczka na jutro życzę ;:196 ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w resztówce nowego tygodnia :D

Martusiu po naszej rozmowie poszłam do pomieszczenia gdzie okno rozszczelnione i usłyszałam ten koszmarny dźwięk ;:223 , a tak mi potrzebna sucha pogoda. O tak szczególnie wobec przyrody pokora niezbędna! Nie martw się o nas przecież nam będzie miło zobaczyć się z Tobą ....ze sobą a nic nas nie powstrzyma od spaceru po Twoim cudnym ogrodzie, bo o tej porze jeszcze go nie znam. Dobrego dnia i buziaczki ;:196

Tereniu no niestety nic sobie pogoda z nas nie robi! widzisz jak wygląda może trawowa ścieżka na zdjęciach z kotem ;:223 Tulipany stoją już tak długo, że straciłam nadzieję na rozkwitnięcie i ujrzenie środka. Ułudka to nowy nabytek od Joli, ale ładnie się rozrasta :D Tereniu ja już nie muszę mieć słonka tylko niech nie leje, bo jeszcze sie przeziębię ponownie! Tobie zdrowia i wyrozumiałości dla przeciwności losu i nie martw się ;:196

Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Witaj Marysiu :wit
W nie najlepszym jestem nastroju, bo pogoda nas wszystkich rozczarowała. :(
Do kitu taka majówka! Zimno, mokro, wietrznie...
Kwiecień narobił mi więcej szkód w ogrodzie niż zima, bo to co ruszyło, to obmarzło. Nawet pączki na krzewach.

Mnie udało się wyrwać z dziećmi na jeden dzień do Ogr. Bot. w Powsinie. Nie było zbyt ciepło, ale nie padało, to trochę pooglądaliśmy.
Ogrzać się poszliśmy do szklarni. :)

Ty szykujesz się do wyjazdu i życzę Ci, żeby był udany.

U nas lało niesamowicie całą noc, a była taka burza z błyskawicami, że musiałam psa zabrać do domu.
Dziś znowu do ogrodu nie pójdę, bo zimno i mokro. I tak cała robota się odkłada.
Będzie bardzo trudny sezon dla mnie.
Trzymaj się cieplutko. Życzę ;:3 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”