Menia-Dziękuję serdecznie, tylko mam nadzieję, że uda mi się je utrzymać przy życiu, choć do następnego roku.
Jest na to spora szansa, bo właśnie mam kolejny dowód na to, że storczykom u mnie nie jest najgorzej- jedno z moich Dendrobiów phalaenopsis- niespodziewanie, w ukryciu wypuściło pęd kwiatowy i już ma z 5-6cm długości. Dla mnie to prawdziwy powód do dumy, bo falki to u mnie wypuszczają też nowe pędy, ale one nie są zbyt wymagające, co innego dendrobium.
Śnieżko kwiaty przepiękne ! Napisz proszę, czy sabotki kupiłaś kwitnące lub czy to już powtórne, twoje własne kwitnienie ? Jestem tego bardzo ciekawa .
Grażynko, Encyclia super. Ma kwiaty identyczne, jak moja. Ktokolwiek mnie odwiedza zachwyca się i zadziwia, bo jest nie spotykana w kwiaciarniach. Moja nie dość, że kwitnie, to wypuszcza nowe psb, więc jest nadzieja na kolejne pędy kwiatowe.
AGNESS, Lana, Wanda- dzięki za odwiedziny i pochwałę moich storczyków. Lana- sabotki 3 górne kupiłam częściowo kwitnące, ale już wypuszczają u mnie nowe pąki, więc kwitnienie trochę potrwa. Dwa dolne zdjęcia to sabotki, które chyba mają tylko po jednym kwiatku na łodydze, bo kwiaty są duże i innych pąków nie widać. Dostałam je, jeden już był kwitnący, drugi był w fazie pąka.Wszystkie sabotki mają sporo młodych liści, więc może doczekam się swojego kwitnienia. Wanda- Swoje Encyclie kupiłam kwitnące wysyłkowo, są dwie jedna E.cochleata, a druga E.,Octopusy'. Wyglądają bardzo podobnie, tylko kwiaty minimalnie się różnią. Kupiłam je, bo widząc je w waszych kolekcjach, nie mogłam się oprzeć ich urokowi. Mam nadzieję, że Twoja zakwitnie, czego serdecznie Ci życzę, no i liczę na to, że moje też. Jedna z nich ma sporo pąków i liczę, ze trochę jeszcze pokwitnie, druga niestety wierzchołek pędu ma suchy a kwiatki powoli juz okwitają i spadają. Obie chyba trochę ucierpiały na tej podróży w paczce, ale podobno nie są one aż tak zbyt wiele wymagające, więc chyba kiedyś też doczekam się ich kwitnienia.
Śnieżko, przepiękna ta Twoja gromadka sabotków
Wszystkie zakwitły u Ciebie czy to sklepowe kwitnienia ja ciągle obserwuję te moje uparciuchy i tylko im rozetki rosną ale dobre i to, może i kwiaty kiedyś wypuszczą....
renata75, Storczykowa, Jeanne- dziękuję, ze wpadłyście do mnie i za pochwały moich nowych storczyków. Sabotki niestety mają kwiaty sklepowe, Encyclia tez, ale liczę na to, że kiedyś u mnie tez zakwitną. Jeanne- Tobie też na pewno zakwitną, tylko muszą najpierw nowe rozetki się rozrosnąć.
mi Paphiopedila nie chciały nigdy nawet w rozetki obrastać, a co dopiero kwitnąć... żadne nie powtórzyło mi kwitnienia. dlatego nie przepadam za tymi storczykami, ale podoba mi się białe paphiopedilum w czarne kropki (Paph. bellatulum)
Ja mam je od niedawna, więc nie mam pojęcia jak one u mnie sobie poradzą, lecz mam nadzieję, że będzie OK. Grunt to pozytywne nastawienie.
na razie nazbierało mi się tyle różnych mieszańców z różnych gatunków, że musiałam sobie kalendarium ich uprawy wydrukować i powiesić w widocznym miejscu, żeby stale po ksiażkach nie ganiać w tę i z powrotem.