Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To kolejna porcja moich storczyków- tym razem sabotki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to moja wymarzona ślicznota,

Obrazek
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Gratuluję kolekcyjki sabotków,są urocze. ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Menia-Dziękuję serdecznie, tylko mam nadzieję, że uda mi się je utrzymać przy życiu, choć do następnego roku. :D
Jest na to spora szansa, bo właśnie mam kolejny dowód na to, że storczykom u mnie nie jest najgorzej- jedno z moich Dendrobiów phalaenopsis- niespodziewanie, w ukryciu wypuściło pęd kwiatowy i już ma z 5-6cm długości. Dla mnie to prawdziwy powód do dumy, bo falki to u mnie wypuszczają też nowe pędy, ale one nie są zbyt wymagające, co innego dendrobium.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Grażynko sabotki prześliczne, masz ich niezłą kolekcję, a i Twoja wymarzona ośmiorniczka cudna :D
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Śnieżko kwiaty przepiękne ! Napisz proszę, czy sabotki kupiłaś kwitnące lub czy to już powtórne, twoje własne kwitnienie ? Jestem tego bardzo ciekawa :D.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko, Encyclia super. Ma kwiaty identyczne, jak moja. Ktokolwiek mnie odwiedza zachwyca się i zadziwia, bo jest nie spotykana w kwiaciarniach. Moja nie dość, że kwitnie, to wypuszcza nowe psb, więc jest nadzieja na kolejne pędy kwiatowe.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS, Lana, Wanda- dzięki za odwiedziny i pochwałę moich storczyków.
Lana- sabotki 3 górne kupiłam częściowo kwitnące, ale już wypuszczają u mnie nowe pąki, więc kwitnienie trochę potrwa. Dwa dolne zdjęcia to sabotki, które chyba mają tylko po jednym kwiatku na łodydze, bo kwiaty są duże i innych pąków nie widać. Dostałam je, jeden już był kwitnący, drugi był w fazie pąka.Wszystkie sabotki mają sporo młodych liści, więc może doczekam się swojego kwitnienia.
Wanda- Swoje Encyclie kupiłam kwitnące wysyłkowo, są dwie jedna E.cochleata, a druga E.,Octopusy'. Wyglądają bardzo podobnie, tylko kwiaty minimalnie się różnią. Kupiłam je, bo widząc je w waszych kolekcjach, nie mogłam się oprzeć ich urokowi. Mam nadzieję, że Twoja zakwitnie, czego serdecznie Ci życzę, no i liczę na to, że moje też. Jedna z nich ma sporo pąków i liczę, ze trochę jeszcze pokwitnie, druga niestety wierzchołek pędu ma suchy a kwiatki powoli juz okwitają i spadają. Obie chyba trochę ucierpiały na tej podróży w paczce, ale podobno nie są one aż tak zbyt wiele wymagające, więc chyba kiedyś też doczekam się ich kwitnienia.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Grażynko powaliłaś mnie na kolana, sabotki piękne.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ładne Paphiopedila. Encyclia też.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Śnieżko, przepiękna ta Twoja gromadka sabotków :shock:
Wszystkie zakwitły u Ciebie czy to sklepowe kwitnienia :?: ja ciągle obserwuję te moje uparciuchy i tylko im rozetki rosną :twisted: ale dobre i to, może i kwiaty kiedyś wypuszczą....
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

renata75, Storczykowa, Jeanne- dziękuję, ze wpadłyście do mnie i za pochwały moich nowych storczyków. Sabotki niestety mają kwiaty sklepowe, Encyclia tez, ale liczę na to, że kiedyś u mnie tez zakwitną.
Jeanne- Tobie też na pewno zakwitną, tylko muszą najpierw nowe rozetki się rozrosnąć.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

mi Paphiopedila nie chciały nigdy nawet w rozetki obrastać, a co dopiero kwitnąć... żadne nie powtórzyło mi kwitnienia. dlatego nie przepadam za tymi storczykami, ale podoba mi się białe paphiopedilum w czarne kropki (Paph. bellatulum)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam je od niedawna, więc nie mam pojęcia jak one u mnie sobie poradzą, lecz mam nadzieję, że będzie OK. Grunt to pozytywne nastawienie.
na razie nazbierało mi się tyle różnych mieszańców z różnych gatunków, że musiałam sobie kalendarium ich uprawy wydrukować i powiesić w widocznym miejscu, żeby stale po ksiażkach nie ganiać w tę i z powrotem. :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ja jakieś 2 miesiące temu dałam moim skorupek od jajek :wink: rozetki jakby przyspieszyły, także gorzej nie będzie na pewno :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje też już podlałam wodnym roztworem ze skorupek, ale na razie jeszcze jakiś większych efektów się nie spodziewam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”