Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Post »

Agusiu nawet w jesiennym klimacie Twoje warzywa i kwiaty dają radę .No to czyli przywiozłaś sobie prace ręczne do domu :;230 .To też mile wykorzystany czas :wink:Kwiat okry śliczny
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Aguś,jesteś czarodziejką. ;:108. Wszystko rośnie ci jak na drożdżach. Swoje rzodkiewki to przez lupę muszę oglądać a i tak są mniejsze niż u ciebie ;:224 .Dobrze że masz nową zamrażarkę,miejsce na zapasy zawsze się przyda.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Agnieszko różowy Kwiatek z przytulanką, najpiękniejszy. ;:167 Musisz odprawiać jakieś czary, że tak wspaniale warzywa Ci rosną. :wink: Pomidor i papryka już z owocem. :shock: Podziwiam pomysł na własne jajka. :D Jak chce się mieć ogród i warzywnik, to kury tylko na wybiegu. ;:108 Lilaki i rododendron z kwiatami, ;:oj jednak widać, że w ciepłym rejonie mieszkasz. Dzięki, że marzannę utopiłaś, ;:196 wreszcie może ciepła doczekamy. Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, jakie duże , piękne rzodkiewki i to się rozumie ,ze ktoś ma tunel ;:138 pomidorki, papryki lada moment do zbioru --brawo ;:138 Okra też pięknie kwitnie, a co to jest ? ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Majajka
200p
200p
Od: 16 mar 2017, o 21:08

Post »

karolacha pisze:Okra też pięknie kwitnie, a co to jest ? ;:306
Roślinka taka ;:306 .
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko Twoje rzodkiewki budzą podziw i ...zazdrość :oops:
Ja wysiałam moje bezpośrednio do gruntu tydzień przed świętami. Potem ciągle lało , mroziło i był straszny ziąb. Myślałam ,że już dawno po nich a one jak gdyby nigdy nic ładnie powschodziły. Niech teraz przyjdzie trochę ciepełka to raz dwa i się zaokrąglą . Swoje , nawet jak mizerne to strasznie cieszą. Ja do twarożku dodaję również ładne listki ; są jak najbardziej jadalne i bardzo zdrowe ;:108
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko ja opakowania po różnych przegryzkach, butelki, pety mam na trawniku przy siatce ale i za wysoką siatką na podjeździe. Po prostu ludziom sprawia przyjemność odrzucenia śmieci byle ich nie widzieli!
Kury to dinozaury, mam taka uciekinierkę która już prawie skrzydeł nie ma (obcinam lotki), a zawsze jest za ogrodzeniem i rozdrapuje co cenniejsze grządki szczególnie te ze zrębkami ;:223 Łapie wsadzam do takiego tramwaju co mi dzieci zrobiły jak jeszcze nie było woliery i tam siedzi pół dnia. Po połączeniu z pozostałymi....znowu ucieka...jak? którędy? nie wiem ;:185
Tyle o kurach! Miłego wypoczynku majowego i pogody ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ale się nacieszyłam słońcem, całe dwa dni szczęścia ;:3 Wczoraj zasuwałam jak motorek i udało się trochę popchnąć prace do przodu ;:215 Jak dobrze pójdzie, to w czerwcu będę się już tylko byczyć na leżaku i spoglądać, jak mi roślinki rosną :D
Mam nadzieję, że pogoda była sprawiedliwa i Wam też nie poskąpiła słońca ;:215

Beatko a dziękuję, ja też się cieszę bo mi przypominają, że jeszcze trochę i zaczniemy prawdziwy sezon gruntowych warzyw ;:333 Jedną taką paprykę oddałam w niedzielę Tacie, tak mu się spodobała że chciał sobie postawić na parapet :lol:

Ewelka szafirki są pojadane przez norniki ale też przyrastają jak głupie, wiem bo mam ciągle w ogrodzie pełno zagubionych cebul i siewek, które rozrosły się nawet w trawniku na spore kępy, jak chwast :wink: Wisteria jest super, ale na kwiaty trzeba trochę poczekać. Kupiłam taką szczepiona, ale ponoć nawet taka nie zakwitnie w drugim roku, no ale gdzie mi się spieszy, mam czas :wink:

Jadziu tak nowe nabytki zasiliły armię sadzonek do posadzenia, zamiast sobie ułatwić i rozdać część po sąsiadach, to sobie utrudniłam zadanie i nawiozłam więcej roślin ;:224 Ale takie były śliczne że po prostu nie mogłam się powstrzymać ;:167
Mam jedno zdjęcie, nie ma tu wisterii, bo się na tym wietrze przewracała (wysoka, metrowa) i wstawiłam ją pod folię i nie ma też takiego zabawnego kwiatka, który nazywa się rozwar i musi być Kobietą, bo nie może się zdecydować, czy kwiaty mają mieć trzy, cztery czy pięć płatków :;230 .

Obrazek

Na zdjęciu jest winobluszcz pięciolistny (posadzę go jako tło dla róż), goździk, dwie stokrotki afrykańskie w ciekawych kolorach, czarna petunia, krzewuszka i jaśminowiec.
Wiem, że dziś się wybierasz na polowanie na róże i trzymam kciuki ;:215 Udanych łowów! ;:196

Iwciu to chyba trochę łagodniejszy dolnośląski klimat :wink: Sezon zaczyna się trochę wcześniej i trochę później kończy. Nie mam piwicy, to chociaż mogę sobie pomrozić zbiory :wink:

Soniu topiłam marzannę, oby skutecznie :D I mam nadzieję, że zapowiadana pogoda w noc z (08.03)poniedziałku na wtorek to jakiś żart, bo jak widzę te 2 stopnie to mnie trzęsie z zimna ;:202 Z sadzeniem pomidorów czekam do weekendu, co to pokaże prognoza. Wiem, kurki trzeba solidnie odgrodzić, potrafią napsocić gorzej niż pies :lol:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolka duże i pyszne te rzodkiewki są i prócz dziur na liściach nie mają żadnych robali :D Ale to nie z tunelu! To z gruntu, w tunelu w tym roku nie miałam żadnych nowalijek, bo wszystko równo zastawiły sadzonki :;230 Okra to takie warzywo,ale jeszcze nie wiem, czy dobre. Próbuję od dawna wyrzucić te sadzonki, a one ciągle mnie przekonują, że warto je zostawić, np teraz mają powiązane te swoje strąki i już odpuściłam, trzymam je na nasiona.

Majajka no roślinka :lol: Nawet warzywo ;:333 Tak mi się przypomniało, jak ktoś w wątku o chorobach pomidorów wkleił zdjęcie liścia z plamkami i zapytał "co to jest??" i dostał odpowiedź "liść pomidora" :wink:

Anastazja oj to jeszcze mają czas, spokojnie, lada dzień się zaokrąglą :uszy Ja moje sałam jeszcze w lutym, jak tylko po pierwszych roztopach obeschła i rozgrzała się ziemia, tylko tak u mnie zdąży się przed robalami. Wiem, że listki można jeść, ale są tak kolczaste że jakoś mnie nie kusi :wink:

Marysiu ;:196 U mnie jest to samo, zwykle to dzieci albo młodzież tak beztrosko majta każdy papierek byle gdzie. Przykro mi to przyznać, ale ja też tak za dzieciaka robiłam, oczywiście jak Mama nie widziała :oops: Potrafiłam na podwórku rzucić papierek pod nogi, no wstyd mi teraz jak sobie pomyślę. To chyba w pewnym wieku wiele rzeczy już rozumek obejmuje, ale takiej empatii i wyobraźni jeszcze brak- ja tylko rzucam, ale przecież ktoś będzie musiał to podnieść.
Kura-spryciula! Masz już kury śnieżne i jedną komandoskę, z ciekawością będę podczytywać jakie jeszcze kurze osobowości wchodzą w skład Twojego stadka :;230 Miłego wypoczynku, miłej pracy (przecież na pewno wszystkie w majówkę zasuwamy :lol: ) i ładnej pogody ;:196 ;:3
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mai się maj ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak mi umilają kwitnieniem ogrodowe prace, roboty huk ale widoki przednie :wink:
To ponad połowa rozsad, która czeka na posadzenie do końca tygodnia. Muszę się wyrobić do weekendu, choćbym miała sadzić w deszczu :lol: W sobotę posadziłabym już pomidory, za tydzień papryki i dyniowate i ufff, sezon rozsadowy się zakończy :heja

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Aga u Ciebie dalej Holandia :) Bardzo mi się podobają te jasno fioletowe tulipany. Tamte karminowe, co miały być fioletowe wyglądają całkiem ładnie :) Musiałaś się napracować, żeby wkopać te wszystkie cebule, no ale efekty rzucają na kolana :) Zamierzasz je w tym roku wykopać czy zostawisz?
Ja pierwszy raz mam tulipany i hiacynty i jestem zdziwiona, bo bardzo długo kwitną. Hiacynty już 4 a tulipany 3 tydzień :) Warto się pomęczyć i wkopywać te cebule, ładnie się odwdzięczają.
A jak tam Beni? Daje jakieś znaki życia?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, muszę poczekać na Twój maj, bo mi się zdjęcia na razie nie otwierają. Często tak mam z internetem jak niebo jest zachmurzone.
A paprykowy prezencik dla taty bardzo miły ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Aguś,ale masz tulipanów ,jak one śliczne wyglądają,zwłaszcza ten pełny czerwony. Jakoś nie wyobrażam sobie ciebie w czerwcu na leżaczku. Zawsze znajdziesz sobie coś do roboty i nici z odpoczynku ;:224
Bób u ciebie już kwitnie? Warto było robić rozsady ;:108
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Niesamowite wrażenie robią takie ilości cebulowych ;:oj Jak możesz myśleć,że ktoś może poczuć się znudzony oglądaniem tak dorodnych sadzonek ;:302 Jednak najdorodniejszy kwiatuszek,twój osobisty,przebija wszystko ;:173
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Piękne masz te tulipany ;:167
Zablokowany