Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Gosiu pogoda paskudna, to i odstresować nie ma się gdzie. ;:223 Jestem za cisem i kaliną, świetnie rozjaśni ten zakątek. Kolejne kwitnące byliny posadziłaś, coraz więcej koloru będzie latem. ;:138 Ja też prawie tylko paznokcie robię na święta. ;:306 Od jakiegoś czasu wolę czas poświęcić na inne ciekawe zajęcia, a nie spędzać w kuchni. Coś przygotowuję, ale nigdy nie zamęczam się, zresztą najprostsze, najlepiej smakuje. ;:108 Życzę ciepłych dni na pracę w ogrodzie. ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, pasja jest najważniejsza. Dzisiaj miałam spotkanie babskie z sąsiadkami i "obgadałyśmy" jedną z sąsiadek, która nie była z nami. Pani wybiera się na emeryturę, ale teraz jest na dłuższym zwolnieniu lekarskim i dzieją jej się 3 swiaty.
Co będzie na emeryturze? My mamy pasję, nawet gdyby mi było siedzieć w domu to naprawdę mam co robić, a w dodatku mam mase znajomych. Dodatkowo można robić robótki ręczne, czytac książki, chodzić do kina, do teatru, na koncerty. Wiem to ostatnie kosztuje, ale zawsze u nas dzieje się coś za co nie trzeba płacić.
Jest uniwersytet trzeciego wieku. Zawsze można coś znaleźc. Tylko trzeba chcieć
Całe szczęście ja mam wokół siebie emerytki z pasją i mogę z nich brać przykład jak fajnie przeżyć starość.
Moje znajome nigdy nie mówią, że się nudzą.
A swoją drogą to teraz tak sobie uświadomiłam, że mam bardzo różnych znajomych. Jestem panią w średnim wieku (mam jeszcze taką nadzieję :roll: ), a mam koleżanki w wieku od 26 do 80 lat. Uważam, że to bardzo fajnie.

Asiu, nie widziałaś, bo prezentuję je pierwszy raz ;:173
Jest to mój gwiazdkowy prezent od teściowej i siosry m. Mam takie 2 poidełka
Zostały zakupione w necie.
Kilimandżaro jest za duża. A raczej za szeroka, potrzebuję czegoś mniejszego. Ale cały czas się waham, bo obydwie bardzo mniej kuszą.
Mój chyba powoli zaczyna akceptować moje wybryki. Nadal musze ograniczać budżet, ale już nie krzywi się jak płace jakiś przelew. No chyba, że jest ciężka sytuacja, ale to i ja widzę, więc ograniczam wtedy zapędy.
Wyobraź sobie, że dzisiaj przeszedł się po ogrodzie i obejrzał każdą roslinkę. Na pewno wiele mu się nie podoba, ale sporo zaczyna. :D
Może i Twój dojrzeje ;:173

Soniu, niestety kiedy mam całą rodzinę w domu i swoją i m. musze coś przygotować. Jest nas 17 osób, a w porywach może być i 20. Oczywiście przygotowałam za dużo, ale dzięki temu miałam cały tydzień wolnego od gotowania :tan
Rodzice już nie dają rady przygotować świąt, więc obowiązek spadł na mnie i siostrę. Ona robi Wigilię.
Pewnie kiedyś jak rodzice odejdą zostaniemy z m, sami, też będę tak robiła.
Ja dzisiaj sadziłam znowu. Dostałam od koleżanki siewki Orlai. Liczę że sie ładnie przyjmą i wysieją potem u mnie. Poza tym miałam bardzo intensywny dzień nieogrodowy
Jutro planuję przesadzić kilka roślin, posadzić dalie oraz przepikować pomidory, cleome, lewkonie i szałwie.
Myślę, że przynajmniej najbliższe dni nareszcie pozwolą nareszcie cieszyć się ogrodem/ Już po południu zrobiło sie całkiem miło, tylko szkoda, że nie mogłam popracować .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Margo2 pisze:..Jest uniwersytet trzeciego wieku. Zawsze można coś znaleźc. Tylko trzeba chcieć...
Gosia słuszna koncepcja i zawsze jeszcze można wybrać się na Rysy ;:306
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Zawsze mnie zachwyca odcień zieleni nowych przyrostów iglaków - to najpiękniejsza z możliwych zieleni ;:226 Tylko coś jej jeszcze mało wokół jak na przełom kwietnia i maja... ;:153

Jak ja myślę o emeryturze, to jestem równie optymistycznie nastawiona co Ty, Małgosiu ;:108 Gorzej, że wydaje mi się, że dzielą mnie od niej jeszcze lata świetlne ;:306
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Ja tylko mam nadzieję, że jak dobrnę do emerytury to będę jeszcze miała siły i zdrowie :) a planów i rzeczy, które chciałabym robić mam mnóstwo.
Dziś już była piękna pogoda, aż miło było na dworze. Liczę, że najbliższe dni też będą sprzyjały pracom ogrodowym.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszku, to już jest ekstremalna emerytura. Nie wszystkich na nią stać :D
Czy Twój Wredei ma już listki?
Mój nie i obawiam się, że padł

Aniu, wszystko się zatrzymało, ale jak potem pójdzie z kopyta, to nie nadążymy ze zdjęciami :D
Ja już mam bliżej niż dalej do emerytury, więc liczę lata. Chociaż nigdy nie przypuszczałam, że będę to robiła. Zawsze lubiłam swoją pracę, ale teraz to co się dzieje przekracza wszelkie granice.

Asiu, siły to będziemy miały, bo my wiele zniesiemy, ale nie wiem co z kasą :roll:
Tego się najbardziej obawiam

Dzisiaj też popracowałam. ;:138
Popikowałam pomidory, cleome, lewkonie, szałwie. Posadziłam dalie. Bardzo jestem ciekawa jak będą u mnie rosły.
Kontynuowałam pilenie. Powiem, że jeszcze nigdy nie miałam takiego zielska jak w tym roku. Czyli najbardziej sprzyja deszczowa pogoda chwastom. Pewnie jak skończę obrabiać cały ogród trzeba będzie rozpocząć od nowa.
Jutro ciąg dalszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosnę u Ciebie zdecydowanie widać, nawet słońce się się pokazało. Pomimo chłodów przyroda się jakoś rozkręca.
Teraz mogłoby być coraz cieplej.
A piesio widzę też w ogródku z Tobą do towarzystwa. Mój też tak lubi, tylko gdzieś położy i tyle go widać.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Oj cudowne widoki ;:108 Bardzo mi się podobają kamienne schody -jak to możliwe, ze ich wcześniej nie widziałam? ;:129 Ścieżkę oczywiście tak, ale schody... w ogóle lubię poziomy w ogrodach, a mój płaski jak decha :wink:

-- 1 maja 2017, o 13:01 --

I ten tulipan pomarańczowy z fioletowym pręgami ;:oj Co to za jeden? Piękny.... ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu, dziecko, Ty za młoda jeszcze, by już myśleć o emeryturze, ;:108 choć rozumiem, że jeśli robi się coś, co się lubi, a jednak brakuje zadowolenia, to łatwo się zniechęcić. ;:32
Ogród masz bardzo zadbany ;:333 i po próżnicy mękolisz o chwastach. ;:7 Wcale ich nie widać! ;:185
Widzę dużo bieli i muszę przyznać, że ogromnie mi się ta kolorystyka podoba. ;:63 ;:63
Słońce póki co mamy, ;:3 ;:3 tylko żeby jeszcze wiatr tak mocno nie chłodził. :(

Ps. Wiesz, że w niedzielę przed teatrem będzie okazja pozbyć się pieniążków na korzyść nowych roślinek?
Będzie giełda ogrodnicza. Ja popędzę. Może wypatrzę coś ciekawego...
A tak poważnie to ostrzę sobie zęby na cebule lilii.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, wisona jest paskudna w tym roku. Takiej zimnicy to nie pamiętam
I na razie poprawy nie widac.
Pies towarzyszy, a najgorzej, zę on nie umie usiedzieć w jednym miejscu. Cały czas w ruchu, a że on staruszek, to potem odchorowuje wieczorem. Zupełnie jak ja ;:306

Aniu, tulipan to podobno Princess Irene, ale nie jestem pewna.
Schodki powstały dawno temu przed ścieżką. Dlatego w ogóle ją zrobiłam, bo prowadziły donikąd. A one powstały, ponieważ nasz pies wydeptał ściezkę w trawniku i wyglądało to fatalnie.

Obrazek

A, że to pagórek to inna sprawa
Nie chciałam mieć podwyższonego tarasu ze schodkami prosto z niego. Chodziło nie tylko o względy estetyczne, ale i bezpieczeństwa. Miałam wtedy maleńkie dziecko. Stąd usypana skarpa. Nie łatwo z niej spaść :D

Lucynko, naprawdę już mam całkiem blisko do emerytury, ale nie na tyle, żeby być spokojną.
Z tym zadbaniem to tylko pozory, bo naprawde mam masę chwastów. Wczoraj zdołałam oczyścić tylko tę rabatę pod tujami i północną. A gdzie tylna?
I obawiam się, że jak skończę, będe musiała zaczynać od nowa. Jeszcze nigdy nie miałam takich chwastów :roll:
Zimnica traszna. Wczoraj jeszcze dało się popracować, ale dzisiaj przy tym wietrze chyba już nie.
Zresztą nie wiem, bo mnie nie było :D
Wiem, że ma być kiermasz pod teatrem,a le ja bardziej nastawiam się na Łąck

Jak już wiecie dzisiaj byłam w szkółce Szmit. Jestem z siebie dumna, bo kupiłam tylko co chciałam : Derenia białego i kalinę Kilimandżaro. Moje towarzyszki podróży kupiły sporo więcej ;:224
Zdjęć nie ma, bo zaraz po powrocie szłam na imprezę. Czasu nie było.
Dlatego dzisiaj stare zdjęcia wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy widzicie 2 pąki piwonii drzewiastej? Sukces ;:138
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu to ważne,by mieć pasje ;:333 Bez tego ani rusz :D Jak tak czytam to masz pełno energii ;:215
Pąki piwonii drzewiastej ,gratulacje.Moja jeszcze nigdy nie zakwitła,wypuści dwie łodyżki i cisza ;:222
Ciekawa jestem,czy po zimie wyszedł Twój Omoshiro? Pamiętam jak pięknie wyglądał koło Edena pokazowego ;:108
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gosiu zakupy ;:215 Kalina będzie ładnie wyglądać w ogrodzie !Pewnie zastąpię moją umarzniętą asperę jakąś kaliną :roll: ...Bo miejsce wymarzone na solitera jakiegoś...
Piwonie drzewiaste obydwie mi wymarzły i odbijają od korzeni na szczęście ale kwitnienia nie będzie.. ;:223

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój jagodowiec w tym roku kiepściutki, a Twój dorodny, piękny ;:63 Może to dlatego, że w ubiegłym roku bardzo go odmłodziłam ;:218 Zawsze żałuję, że kwitnie tak krótko. Dla mnie mógłby całe lato zachwycać żółciutkimi dzwoneczkami.
Ile Twój pies ma lat? Nie wygląda na staruszka ;:108 Swojego wczesną wiosną raczej nie zabieram na działkę, bo nie patrzy gdzie idzie i depcze mi rośliny. jak już się rozrosną, to nie wszędzie ma dostęp i nie ma strat. Ale zazwyczaj wtedy to już on nie lubi tam jeździć, bo mu za gorąco.Nie dogodzi, ani mi ani jemu ;:306
Kalina zapowiada się ciekawie, poczytałam sobie w necie o niej. Mam koralową pod balkonem, już wieloletnią, ale korali wytwarza bardzo niewiele. Popatrzę na Twoją, może będzie sobie lepiej radzić. Trawnik na razie dalej wygląda doskonale. Widać, że trud jaki w niego włożyłaś opłacał się ;:63
Awatar użytkownika
Prymulka
100p
100p
Od: 17 lut 2015, o 22:15

Post »

A teraz grzecznie spaceruje po ścieżce... :lol: i jak pozuje psina ;:oj
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Czyli jednak kalina Kilimandżaro :D i dereń na dokładkę - :D bardzo podobają mi się Twoje zakupy. Mi udało się chwilę popracować w poniedziałek, kiedy u nas było najcieplej, ale i tak było wystarczająco zimno, żeby Ani przypałętał się katar.
Jak wrażenia u Szmita, czy nadal ma dobre ceny i duży wybór.
Gratuluję pąków na piwonii drzewiastej, będę wypatrywać kwiatów. Czy dobrze wypatrzyłam, że na zdjęciu masz psi ząb pagoda? ja szukam innej (nie żółtej) odmiany, daj mi proszę znać jakbyś gdzieś wypatrzyła.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”