Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

Lucynko, to cudownie że dopisałą Ci również pogoda. Ja jestem przeszczęśliwa, bo sporo popracowałam w ogrodzie, nie było deszczu, czasami nawet wyszło słoneczko ;:3 i było wreszcie ciepło! ;:215
U mnie już niezapominajki otworzyły się! To moje ukochane kwiatki! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko fajnie ,że chociaż u Ciebie jest pogoda i możesz czas spędzać na działce .U mnie nadal zimno ,co noc przymrozek,miałam dzisiaj chociaż skosić trawę ,ale nim dojechałam na działkę to się rozpadało,zakupy godne pozazdroszczenia a i patrząc na rozwinięte kwiatki to jesteś jakieś dwa tygodnie do przodu.Pozdrawiam serdecznie i niech słonko Cię nie opuszcza :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko ;:196
Muszę się pochwalić że i u mnie dzisiaj nie padało , nie było za ciepło ale dało się coś zrobić :D
Popatrzyłam na Lidzię wczoraj i ja tez dziś rów kopałam - woda sięga do kolan , przez gumowce się przelewa . Oby już nie padało i się ociepliło .
U Ciebie pięknie na działeczce ;:333 dziękuję za super zdjęcia .
Miłej i słonecznej niedzieli życzę ;:168
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Piesek jest,kotek jest,króliczki są i gołąbki....jestem i ja :D Długa,ciekawa i pouczająca lektura mnie czeka u Ciebie :D Słoneczka życzę i w świat czarodziejskiego ogrodu się zagłębiam :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Na chwil kilka się oddaliłam celem spaceru po ogrodach i działkach, wracam i co widzę?!
Tylu przemiłych Gości! ;:215

Aguniu [jagusia] - cieszę się, że Tobie też słoneczko zaświeciło. ;:303
Niezapominajki rzeczywiście się sieją. W ubiegłym roku miałam jedną kępeczke, a w tym już jest ich kilka.
Tylko że ja bardzo je lubię, a po kwitnieniu pościnam, niech się zbytnio nie panoszą. ;:306

Ewelinko - cieszmy się więc razem i miejmy nadzieję, że nasze koleżanki wkrótce też będą się cieszyły swoimi ślicznościami ogrodowymi. Przecież ciepełko musi przyjść i dać nową nadzieję wszystkim wątpiącym. ;:108
Co do moich oszczędności to powiem Ci w sekrecie, że już ich nie mam, ale M ma , to zasili mój portfel, a właściwie portfelik. Ten większy schowam głęboko. Mały musi mi wystarczyć, a giełda kwiatowa już 07 maja. ;:306

Iwciu - ja mam to szczęście, że pogoda u mnie nie była najgorsza i na działce często bywam, tylko mogłoby być nieco cieplej. ;:108
Też liczę na to, że deszcze pójdą sobie precz.

Basiu [apus] - prawda, jak mało nam do szczęścia potrzeba? Trochę słońca, zero deszczu i praca na łonie natury! Sama radość. :tan
Twoje niezapominajki wyrywne, moje czekają na swoje święto. ;:306

Tereniu [tencia] - jutro musi i u Ciebie zagościć słoneczko!
Życzę Ci tego całym ;:167
Pozdrawiam cieplutko i wzajemnie wspaniałej słonecznej pogody życzę. ;:196

Tereniu [TerDob] - tak się cieszę, że mogłaś podziałać na działeczce. :tan
Wiem, że jeszcze nie wszystko jest tam tak jak powinno o tej porze roku, ale pokazała się iskierka nadziei na lepsze jutro i niech ono będzie wreszcie cieplutkie i słoneczne. ;:167 Niech każdy kolejny dzień nie skąpi ciepłych promieni ;:3
Tak, moja działka nie ucierpiała w żaden sposób. Że trochę za zimno roślinom, nie szkodzi. Przyjdzie lato, to się ogrzeją. ;:108
Dziękuję za dobre słowa i Tobie życzę wspaniałej cieplutkiej i bezdeszczowej pogodnej niedzieli. ;:196

Mariuszu - bardzo mi miło przywitać nowego Gościa. ;:215
Lektura, powiadasz. Długa, powiadasz. Tu zgoda, ale czy pouczająca... tu bym się zastanawiała. ;:306
Za słoneczko serdeczne dzięki. ;:180 Bardzo pożądane. Tobie również jego ciepełka życzę. ;:167

Jeszcze troszeczkę działki na dobrą noc.

Mój najstarszy liliowiec rdzawy. Gigant.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy, Kochani i pięknej słonecznej niedzieli.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Lucynko, ja też mam tego liliowca, liście ma piękne, kwiaty zresztą też i co mnie cieszy, szybko się rozrasta :D W tym roku własnie planuję jedną wielką kępę eksmitować na inną miejscówkę, bo trochę jednak za bardzo się to to rozrosło.

Miłej niedzieli ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Nareszcie mamy słońce i 7 stopni rano. Kupiłam truskawki senga sengana i kent. Dokupiłam też cebulkę , muszę dosadzić bo mi zabrakło do
końca grządki. Kupiłam też bożykwiat w doniczce a widziałam pięknego irysa i mam na niego chrapkę. ;:65
Niezapominajki strasznie się panoszą,kiedyś tak mi zasłoniły irysa trawiastego ,że nie zobaczyłam kiedy kwitł. :(
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko nie ma jak ;:3 :D Roślinki też się cieszą , aż widać jak się śmieją ;:333 Ja w jesieni posadziłam chyba z 10 kępek liliowców i... wszystkie przeżyły, tylko miałam karteczki jaki który ... one nie przeżyły, więc będę czekać na kwiatki żeby je rozpoznać ;:306 Miłego pobytu na działce ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..po roślinkach widać że przydało im się zarówno troszkę słoneczka jak i deszczyku. ;:oj . Liliowiec to już gigant. ;:215 . Ja wczoraj także sprawiłam sobie nowego liliowca. :heja . Wszystkie były z nazwami a ja pechowo wybrałam bez karteczki co dostrzegłam dopiero na działce. ;:224 . Jak widać nazwy nie dla mnie, te na działce także nie oznakowane. ;:306 . Pozdrawiam i ;:3 życzę. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko każdy ma inną miarę szczęścia! na pewno mieszkając tu a nie gdzie indziej musiałam brać pod uwagę ostrzejszy klimat, ale za to mam piękne widoki coś za coś :D Chociaż nie powiem ciągnie mnie do jakiejś głębokiej wsi z dala od cywilizacji, ale to już nie czas na realizację takich marzeń. Poza tym i tu mam jakieś coś za coś :wink:
Roślinki świetnie wyglądają bo dbasz o nie, nawozisz i pielęgnujesz więc nie mogą inaczej ;:167
Żurawki ładnie przetrwały zimę, bo moje chyba odżywione gliną rosną tracąc kształt znowu je muszę odmłodzić ;:224
Nie narzekam na pogodę, bo taka może być, a Tobie życzę dobrej i spokojnej niedzieli ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie w niedzielne popołudnie! :wit
Ciekawa jestem, czy wszystkim słoneczko dzisiaj zaświeciło. U mnie w ciągu większej części dnia była szkocka krata: raz chmury, raz słońce, ale bez deszczu i wiatru było całkiem przyjemnie. Teraz od jakichś dwóch godzin czyste niebo i tylko słońce na nim.
Wczoraj zapomniałam się pochwalić nowym nabytkiem poczynionym podczas sobotnich zakupów na ryneczku.

Obrazek Jest to ziele oliwne. Jedna doniczka dla starszej synowej, która kocha wszelkie zioła. A to pachnie wręcz obłędnie!

Dominiko - mój liliowiec rośnie za siatką. Tam sobie żył, gdy kupowaliśmy działkę i tam go pozostawiłam. Taki z niego macho, że bez wspomagaczy rozrasta się i co rok kwitnie dużą ilością kwiatów. ;:219
Dziękuję za dobre życzenie i Tobie życzę pięknego weekendu wypełnionego ciepłem promieni słonecznych. ;:196

Danusiu [danuta z] - jak ja kocham takie wiadomości o ;:3 i wyższej temperaturze. Niech już tak zostanie.
Widzę, że Ty też wzbogacasz swoją kolekcję roślin i bardzo dobrze, bo po to przecież mamy te nasze hektary, by ciągle coś na nich zmieniać czy uzupełniać. ;:108
Bożykwiaty to ja już kilka razy próbowałam zaaklimatyzować na swojej działce, ale one były tak niewdzięczne, że nie zapałały do mnie miłością, wobec tego odpuściłam sobie i więcej razy zapraszać ich nie będę.
Niech dobrze rośnie u Ciebie, to może pokażesz go na zdjęciu, a ja sobie popatrzę.
A właśnie! A'propos zdjęcia: kiedy założysz własny wątek? Pomyśl o tym. ;:180

Ewuniu [ewarost] - tak, słońce roślinom potrzebne jak nam tlen i woda. Mam nadzieje, że Twoje roślinki też dzisiaj cieszyły się ;:3
Ja też jesienią wszdziłam kilkanaście liliowców. Także wszystkie przezimowały i ładnie rosną. Będzie ślicznie, gdy zakwitną. ;:215
Znaczników nawet nie próbowałam wstawiać, bo gołębie i kota i tak by powyciągały. W kajeciku mam spisane i - podobnie jak Ty - będę poznawała po kwiatach. Jeśli mi się ta sztuka powiedzie... ;:306
Dużo ciepłego ;:3 Tereniu. ;:196

Zuziu111 - rzeczywiście, nie mogę narzekać na swoje rośliny, ale też nie mogę narzekać na pogodę, zwłaszcza biorąc pod uwagę to, co przeżywają nasi przyjaciele.
U mnie znakomita większość roślin bez nazw odmianowych. Nigdy wcześniej nie przywiązywałam do tego wagi. Teraz staram się, jeśli tylko to możliwe, w jakiś sposób oznaczać te nazwy, ponieważ od czasu do czasu jakaś roślina kogoś zainteresuje i pyta o odmianę. ;:108
Odwzajemniam pozdrowienia i również dużo ;:3 życzę. ;:196

Marysiu [Maska] - witaj, kochana. ;:196
Tu się z Tobą zgadzam: coś za coś. Mieszkasz w prawdziwie malowniczym regionie i - co ważne - godzisz się na taki klimat, jaki u Ciebie rządzi.
Natomiast zupełnie nie rozumiem, dlaczego marzy Ci się zapadła pipidówka?! :roll:
Ty, taka towarzyska osoba w głębokiej dziurze?! Nie wytrzymałabyś tam ani jednego roku. ;:185 Szybko zatęskniłabyś choćby za teatrem, kinem czy filharmonią. No i za człowiekiem, z którym dałoby się porozmawiać. ;:130
Moje żurawki wcale nie są ładne w tym roku, na zdjęciach pokazałam te najładniejsze, które w realu wcale nie wyglądają tak dobrze.
Cieszę się, że pogoda zaczyna Ci odpowiadać i niech już tak zostanie, z tą różnicą, że niech Ci więcej i częściej ;:3 świeci.
Dobrego weekendu długiego, Marysiu. ;:196
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Fajne to ziele, nigdy nie spotkałam ;:oj
Co można z nim zrobić?
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Śliczne zioła, pięknie wygląda ;:138
Lucynko i jak tam niedziela minęła>? ja po rodzinie dzisiaj ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiu [100780] - ja też po raz pierwszy spotkałam to ziele w sprzedaży.
Kiedyś gdzieś o nim czytałam i wiem, że jest dobre zarówno w celach spożywczych i leczniczych, np. wspomaga pracę serca i ułatwia trawienie. Pachnie bardzo intensywnie czarnymi oliwkami, więc dodane do oliwy wzmocni jej aromat.
Pani, od której kupiłam , powiedziała mi, że dodaje je do ryb, a nawet do ruskich pierogów. Poczytałam w necie i wiem również, że dodawane jest do pesto, do zup, mięs i do potraw kuchni śródziemnomorskiej oraz do rozmaitych sałatek.
A pachnie naprawdę mocno i pięknie. ;:215

Kasiu [Kasiula] - niedziela minęła mi bardzo przyjemnie. Trochę w kuchni, jako że jutro spodziewam się gości, a trochę na spacerku, bo żal było nie skorzystać z pięknego słońca i dość wysokiej temperatury.
Wysokiej, to może trochę na wyrost powiedziane, ale 12* w cieniu, to już całkiem-całkiem. ;:63
U Ciebie dzisiaj było rodzinnie, u mnie tak będzie jutro. Będzie nas trochę dużo, ale ja to lubię. :tan
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ja lubię tez rodzinnie ale czasami tej ciszy mi brakuje ;:306
Jutro moja rodzina ma tylko grilla bo chce z mężem i z dziećmi
Niebawem mam komunie więc będzie więcej gości ;:167
Zablokowany