Ach te róże! ach te różyczki!
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ach te róże! ach te różyczki!
Tak sobie myślę, że gdyby roże można było sadzić, to nie tylko na parapetach zabrakłoby Ci miejsca, ale i pokoje zastawione byłyby siewami.
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu u Ciebie tyle wysiewów a ja w tym roku prawie ich nie mam, co wysiałam, to albo nie wzeszło, albo wzeszło i padło. Myślę, że się z nimi pospieszyłam. Na oknach jednak było zimno, słońca mało a i ziemię też jakąś dziwną kupiłam. Teraz będę siała prosto do gruntu i będzie co ma być.
Fiołków mogę Ci nakopać ile chcesz, nie ma problemu, mam je dosłownie wszędzie, ostatnio nawet na trawniku znalazłam całą kępkę białych, mówisz i masz
Twoje chyba bardziej szlachetne, ale zapach te niepozorne mają chyba mocniejszy.
Fiołków mogę Ci nakopać ile chcesz, nie ma problemu, mam je dosłownie wszędzie, ostatnio nawet na trawniku znalazłam całą kępkę białych, mówisz i masz

- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Jadziu, z wiatrem to sieją mi się Brzozy a Bez czarny i Kalinę to raczej rozsiewają ptaki, na trawniku nie ma problemu bo kosiarka
je niweluje, gorzej na rabatkach. Jadziu w ubiegłym roku cieszyłam sie Koronami cesarskimi, co roku pięknie mi kwitł po 7-8 szt
te cebulki były u mnie co najmniej 20 lat a w tym roku wzeszła tylko jedna marniutka
Iwonko, drugiego maja mam wizytę kontrolną , zobaczymy co wyjdzie na zdjęciu i co powie lekarz
Parapety mam
stanowczo za małe . mając problem z nogą i z plewieniem będzie problem wiec postanowiłam warzywka posadzić , wysiać na
włókninie czarnej, zbieram na ten temat informacje na forum . Mam nadzieje, że to dobry pomysł
Ewuniu, masz racje, co roku zadaje sobie to pytanie - po co to robisz- tyle co ja potrzebuje to bym kupiła sobie w warzywniaku.
Znajomi mi mówią -po co Ci te róże, zasiej trawkę i będziesz miała mniej pracy- a jednak mnie to cieszy i nie krzywduje sobie
Daysy, ja też kupiłam w majstrze nie odpowiednią ziemie i roślinki mi zamierały, dokupiłam ziemię uniwersalna wymieszałam
z piaskiem i rozsady ruszyły
Moje fiołki przepadły
Daysy, nie chciałabym robić problemu, ale może, później jak będę
w lepszej formie, Dzięki jesteś
Marysiu, Wczoraj rano u mnie tez sypnęło śniegiem, wprawdzie wyszło słonko ale zimno. Dziś nie ma słonka ale czuje sie
taki cieplutki wietrzyk , nareszcie wiosna sobie przypomniała o nas
Życzmy sobie wzajemnie, Wszystkim zakręconym
Ogrodnikom ciepłego wilgotnego maja i wspaniałego lata
Zuziu, czytałam prognozę długoterminowa na maj dla mojego regionu i nie jest zachwycająca, deszcze i zimno a temperatury troszeczkę wyższe niż w kwietniu od 5 maja do 20 maja deszcze i temperatura 16 stopni;:223 to mnie przeraża . Dużą kępę
narcyzów mam na działce tam ślicznie kwitną, muszę je przesadzić do ogrodu
je niweluje, gorzej na rabatkach. Jadziu w ubiegłym roku cieszyłam sie Koronami cesarskimi, co roku pięknie mi kwitł po 7-8 szt
te cebulki były u mnie co najmniej 20 lat a w tym roku wzeszła tylko jedna marniutka

Iwonko, drugiego maja mam wizytę kontrolną , zobaczymy co wyjdzie na zdjęciu i co powie lekarz

stanowczo za małe . mając problem z nogą i z plewieniem będzie problem wiec postanowiłam warzywka posadzić , wysiać na
włókninie czarnej, zbieram na ten temat informacje na forum . Mam nadzieje, że to dobry pomysł

Ewuniu, masz racje, co roku zadaje sobie to pytanie - po co to robisz- tyle co ja potrzebuje to bym kupiła sobie w warzywniaku.
Znajomi mi mówią -po co Ci te róże, zasiej trawkę i będziesz miała mniej pracy- a jednak mnie to cieszy i nie krzywduje sobie

Daysy, ja też kupiłam w majstrze nie odpowiednią ziemie i roślinki mi zamierały, dokupiłam ziemię uniwersalna wymieszałam
z piaskiem i rozsady ruszyły

w lepszej formie, Dzięki jesteś

Marysiu, Wczoraj rano u mnie tez sypnęło śniegiem, wprawdzie wyszło słonko ale zimno. Dziś nie ma słonka ale czuje sie
taki cieplutki wietrzyk , nareszcie wiosna sobie przypomniała o nas

Ogrodnikom ciepłego wilgotnego maja i wspaniałego lata

Zuziu, czytałam prognozę długoterminowa na maj dla mojego regionu i nie jest zachwycająca, deszcze i zimno a temperatury troszeczkę wyższe niż w kwietniu od 5 maja do 20 maja deszcze i temperatura 16 stopni;:223 to mnie przeraża . Dużą kępę
narcyzów mam na działce tam ślicznie kwitną, muszę je przesadzić do ogrodu

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Mam nadzieje, że te prognozy się nie sprawdzą
Oglądam codziennie i codziennie są inne
Nie ma co na zapas się martwić
Oglądam codziennie i codziennie są inne
Nie ma co na zapas się martwić
- mimoza55
Gosiu, masz rację lepiej być optymistką i patrzeć na świat w słonecznych barwach
może te prognozy sie nie spełnią 

- daysy
Wandziu do anioła mi daaaleko
, i naprawdę nie robisz żadnego problemu. Nie pamiętam, czy mam adres do Ciebie, jeśli chcesz napisz na pw to wyślę kiedy będziesz chciała.
Z ziemią do wysiewów ostatnio kiepsko, w ubiegłym roku kupiłam ziemię dobrej firmy K....n i miałam pełno ziemiórki w domu, do tej pory z nią walczę, w tym to samo. Dobrze byłoby ją wcześniej wyprażyć, tylko w czym? w piekarniku?

Z ziemią do wysiewów ostatnio kiepsko, w ubiegłym roku kupiłam ziemię dobrej firmy K....n i miałam pełno ziemiórki w domu, do tej pory z nią walczę, w tym to samo. Dobrze byłoby ją wcześniej wyprażyć, tylko w czym? w piekarniku?
Coś kiepskie te prognozy. Kiedy trawę kosić jak ciągle pada? Może lepiej nie dosiewaj trawy tylko dosadź róże
.

- mimoza55
Daysy, ziemie kupiłam z firmy s.... totalna porażka, następnie kupiłam ziemie uniwersalną z Biovita dodałam 1/4 piasku
i roślinki ruszyły . Córka do ziemi s... przesadziła w marcu kwiatki, teraz walczę z białymi robaczkami. Dawniej zalecali,aby
ziemie sparzyć w piekarniku, ale teraz mamy duży wybór rożnych rodzajów podłoży do roślin i producenci zapewniają, że
podłoża są odpowiednio przygotowane i niema potrzeby ziemi podgrzewać do pewnej temperatury
Daysy, co do Fijołków, to skontaktuje się w późniejszym terminie
Asiu, chyba musimy zaśpiewać, Ciągle pada! Ludzie biegną, bo się bardzo boją deszczu,
Stoją w bramie, ledwie się w tej bramie mieszcząc,
ludzie skaczą przez kałuże na swej drodze. A ja?
A ja chodzę, nie przejmując się ulewą ani spiesząc,
Czując jak mi krople deszczu usta pieszczą,
ze złożonym parasolem idę pieszo, o tak!
Już mam dość tego deszczu , może jak zaśpiewamy to słonko sie zawstydzi i wyjrzy za chmurek
Pas trawnika pod ścianą domu musieliśmy skosić bo trawa już się kładła a co z resztą ogrodu, nie wiem
Może w majowy weekend uda się skosić 
i roślinki ruszyły . Córka do ziemi s... przesadziła w marcu kwiatki, teraz walczę z białymi robaczkami. Dawniej zalecali,aby
ziemie sparzyć w piekarniku, ale teraz mamy duży wybór rożnych rodzajów podłoży do roślin i producenci zapewniają, że
podłoża są odpowiednio przygotowane i niema potrzeby ziemi podgrzewać do pewnej temperatury

Daysy, co do Fijołków, to skontaktuje się w późniejszym terminie

Asiu, chyba musimy zaśpiewać, Ciągle pada! Ludzie biegną, bo się bardzo boją deszczu,
Stoją w bramie, ledwie się w tej bramie mieszcząc,
ludzie skaczą przez kałuże na swej drodze. A ja?
A ja chodzę, nie przejmując się ulewą ani spiesząc,
Czując jak mi krople deszczu usta pieszczą,
ze złożonym parasolem idę pieszo, o tak!
Już mam dość tego deszczu , może jak zaśpiewamy to słonko sie zawstydzi i wyjrzy za chmurek

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
U mnie trawa także jeszcze nie skoszona, wiadomo z jakiego powodu..ciągłe deszcze i zimno a mamy zamiar jeszcze zrobić wertykulację.
Także liczę na majowy weekend, obym się nie przeliczyła. 

- mimoza55
Zuziu, u mnie już drugi dzień pada
też liczę na długi weekend, zwłaszcza, że moja córa ma urlop, wiec paluszek
pójdzie w ruch

pójdzie w ruch

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandziu czytam ,ze znów paluszek pójdzie w ruch
to też dobra metoda .Jednak znając życie wolałabyś tego paluszka nie używać. No cóż na razie to wyższa konieczność.
Ciekawe dlaczego tyle lat rosły korony, a teraz sie zbiesiły .Spróbuję te swoje niedobitki wykopać i jesienią posadzić, a raczej chyba już w sierpniu jeśli się nie mylę bo muszą być do zimy dobrze ukorzenione.

- mimoza55
Jadziu, obok koron rosły 3 lilie drzewiaste posadzone wiosną 2016r i też nie wschodzą 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to możliwe ,że jakieś stwory Ci je zakosiły ,że nawet lilie zniknęły
- daysy
W końcu od czego są palce
Od czasu do czasu trzeba z nich skorzystać 

Jak tak dalej pójdzie to będę palcami a nawet całymi łapami trawę zrywać, bo moja kosiarka półmetrowej trawy nie skosi. Sierp trzeba skombinować
.