Ogród jol_ki 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2017

Post »

Wiśnia ozdobna już Ci kwitnie? ;:oj Śliczną masz wiosnę - tyle kwiatów ;:333
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolka współczuję strat spowodowanych przez mróz. Tyle czekamy na te pierwsze kwiaty a tu masz, jedna noc z minusowymi temperaturami i d...
Moja Pissardii też podejrzanie wygląda, szału nie będzie w tym roku.

Ewka wszystkie moje forsycje już dużych gabarytów są, ta którą pokazałam jest najmniejsza. Jakoś nie pomyślałam o ty, żeby dać dziewczynom z pracy jej gałązki przed świętami ;:124 Po przekwitnięciu i tak trzeba będzie radykalnie przyciąć największą z forsycji, niefortunnie ulokowałam ją za pergolą ;:223 no ale jak sadziłam to mała była, kto by pomyślał, że na takiego potwora wyrośnie :;230
Sama zobacz:
Obrazek

Monia zaczyna właśnie kwitnąć najwcześniejsza z moich wiśni Kiku Shidare Zakura. Mam jeszcze Shirofugen, Kanzan i Amanogawę, wszystkie też obsypane pąkami, na nie trzeba jeszcze trochę poczekać.
Niby sporo kolorów w ogrodzie, ale mi wciąż za mało :wink:
Zobacz, tak wyglądają szafirki od Ciebie
Obrazek

A tutaj te biedne białasy, o których Ci pisałam
Obrazek

I jeszcze na bylinowej, szafirki przeniesione z ogrodu babci
Obrazek

Żonkile przed domem, uwielbiam je ;:167
Obrazek

I na rabacie
Obrazek

Tulipany tuż tuż
Obrazek

Kiku Shidare Zakura
Obrazek

Migdałek wygląda jakby mu było zimno...
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Błękitne szafirki są śliczne :D Białe masz jeszcze inne niż moje dwie odmiany białych :shock: Jak widać, odmian szafirków jest bardzo dużo ;:224
Są też różowe, ale jeszcze nie mam takich ;:131
Moje wiśnie w pąkach, Kiku Shidare Zakura również - muszę zaczekać ;:173
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Joluś całkiem niezła robi Ci się kolekcja szafirków.
Ja miałam ich setki, takich zwykłych niebieskich do czasu jak zasmakowały w nich nornice. Zostało dosłownie kilka.

Twoje wiśnie tylko czekają na cieplejsze promyki słońca. Jeżeli zdjęcia robiłaś dziś, to u CIebie nie tak źle z pogodą. :wink:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Monia tak, te błękitne szafirki są boskie ;:167
Moje białe też bardzo wolno przyrastają i rzeczywiście są inne od Twoich.
A różowych jeszcze nie widziałam :shock:

Wiolka u mnie tez rządzą nornice, ale Rudi je skutecznie wyłapuje ;:333 W tym tygodniu upolował 3 nornice i 2 krety... A kopce i tunele jak przybywały tak przybywają ;:202
Z pogodą rzeczywiście nie tak źle, śniegu ani innych opadów nie było. Dziś udało mi się skosić część trawnika ;:215

Kilka zdjęć z wieczornego obchodu

Kiku shidare zakura w pełnej okazałości
Obrazek

tulipanowo
Obrazek

sasanka
Obrazek

ciemierniki
Obrazek

Obrazek

białe szafirki
Obrazek

pęcherznica
Obrazek

jarzębina
Obrazek

i skoszony dziś trawnik
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jolu pięknie wygląda ogród po skoszeniu trawy :D No i ten zapach...
Nie żebym specjalnie tęskniła za tym zajęciem ale przydało by się i u mnie już skosić tylko nie ma jak bo albo leje albo sypie śnieg. W weeken ma padać więc też pewnie wiele nie podziałam.
Wiśnia Kiku śliczna. Moje marzenie... :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu zobaczyłam u Ciebie "sianokosy" i uśmiechnęłam się pod nosem, bo dwa dni temu na mój trawnik, to odśnieżarką trzeba by było wjechać. U Ciebie jarzębina już do kwitnienia się szykuje!!! ;:oj ;:215
Moja w pąkach, ale dobrze, bo nadal temperatury mają być niskie... ;:202
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Łał,łał,łał pierwsze sianokosy,jestem w szoku ;:138
Ja jeszcze nawet o tym nie pomyślałam :;230 U mnie i u Basi bardziej odśnieżarka :;230
Do dzisiaj mam śnieg w ogrodzie a przy foliaku to góry śniegu :evil:
Stwierdzam patrząc na twoje zdjęcia,że u ciebie kochana jest dużo cieplej.
Jarzębina(podobno to błędna nazwa)ma takie lliściory ;:oj
Ja mam jarząb mączny i on jeszcze w pąkach siedzi.Powiem szczerze że nie spodziewałam się ,że on ma tyle uroku,jest piękny a jak go dostałam w prezencie,to nie tak do końca byłam szczęśliwa.Teraz bym go już nie oddała ;:196 To już na zawsze będzie pamiątka,bo dostałam go od nieżyjącego już przyjaciela.Jak odkryłam jego urodę to i odkryłam urodę tego pospolitego.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś, wiosna w Twoim ogrodzie rozkręca się na dobre ;:333 Nawet przejmujący chłód zdaje się jej nie przeszkadzać.
U mnie po kilku nocach z przymrozkami sporo róż ma przemarznięte młode przyrosty :( Tulipany nadal nie kwapią się do kwitnienia i nadal stoją w blokach startowych. Ech, coś kiepsko wygląda tegoroczna wiosna.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Joluś ;:196 Mimo chłodu, u Ciebie wiosna na całego. Szafirki przepięknie kwitną, uwielbiam je, tylko szkoda, że z czasem marnieją. Białe też miałam, nawet błękitne, ale gdzieś wyginęły. A szkoda, bo ciekawie się prezentują.
Git ujęcie sasanki, w takiej poświacie wyszły. A ciemierniki jakie ładne, zwłaszcza ten czerwony pełny.
Był u Was mróz któregoś dnia?
Ja też wyczajam się na koszenie, ale na razie chyba podkaszarką, bo nierówno podrosła trawa. Zimno i mokro, to głównie tylko ona rośnie obecnie ;)
Kolekcja klematisów pokaźna. I znowu narobiłaś apetytu....
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Wiolka czy pogoda u Was już się poprawiła?
Kiku rzeczywiście jest zjawiskowa, nawet teraz w te zimne dni, jak na chwilę wyjdzie słoneczko jej kwiaty wyglądają obłędnie.

Basiu mam nadzieję, że pogoda się u Was poprawiła i po śniegu pozostało już tylko wspomnienie.
Jarzębin mam sporo i wszystkie zwarte i gotowe, czekają na słoneczko, żeby rozkwitnąć.

Magda ogarnęłaś się już z tym śniegiem? Tunel czynny? Jak tam pomidorasy się mają? Ja ostatnio przepikowałam bułgara od Ciebie i na tym się skończyło, reszta czeka... doba po prostu jest za krótka :roll: szczególnie jak się 8 godzin w pracy "marnuje" ale przecież jakoś na ogrodowe chciejstwa trzeba zarobić ;:306

Dorotko u mnie były dwie chłodniejsze noce, ale nie zauważyłam jeszcze żeby którejś pannie to zaszkodziło.
Niestety Alan Titchmarch, New Down i Marie Dermar nie dają znaku życia... Dam im czas do czerwca, jeśli nic nie wypuszczą, to poszukam nowych egzemplarzy.

Alutka moje "babcine" szafirki co roku przybierają na masie, nie ma z nimi żadnego problemu jak na razie.
Powojników nakupowałam i teraz się zastanawiam gdzie je upchnąć :;230 Na szczęście miejsca w ogrodzie cały czas pod dostatkiem ;:333
Przymrozki były jak na razie dwa razy, ale niezbyt duże, do -2,5C. No ale z agro polatałam i przykrywałam - głównie małe magnolie z pąkami i glicynię.

W weekend sadziłam róże zakupione w Rozarium i u Hyżych, Niestety nie zdążyłam zrobić im zdjęć po rozpakowaniu, a po posadzeniu mocno przycięłam więc musicie mi wierzyć na słowo, że z obu dostaw jestem bardzo zadowolona. Szczególnie kupione dwie sztuki Uetersener Klosterrose - normalnie różane potwory, takie grubaśne pędy mają ;:215 Niestety nie zdążyłam wszystkiego posadzić i dziś miał nastąpić ciąg dalszy, ale co chwilę pada więc nici z ogrodowania :roll: Róże muszą poczekać do jutra lub środy...

Kilka fotek z weekendu
świeży zakup - błękitne szafirki
Obrazek

Targana wiatrem Shirofugen
Obrazek

Głóg Paul's Scarlett w pełnej gotowości
Obrazek

Lilak również - ten ma zakwitnąć po raz pierwszy, zobaczymy co to za jeden.
Obrazek

Kiku shidare zakura z innego punktu widzenia
Obrazek

Tulipany
Obrazek

Generalnie wieje nudą, niech te różyce już zaczną kwitnąć a wraz z nimi byliny, to wtedy będzie co pokazywać ;:131
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu,Kiku jak zawsze bajecznie piękna.Nie daje się tym lodowatym podmuchom wiatru ;:138
To nie nuda wieje tylko upierdliwy lodowaty wiatr a te biedne kwiatuszki tylko czekają na ciepły powiew i promyki słońca.
Śnieg stopniał,wietrzycho nadal łeb urywa :evil:
Pomidory jeszcze tydzień muszą spędzić w domu.Po tym terminie zapadnie decyzja co dalej z nimi będzie :;230
Dzisiaj w foliaku było 18-20 stopni,całkiem przyjemnie i co z tego jak rano zawrotne 2 stopnie.Dwie odmiany pomidorów mi się zrolowały :;230 ale mam nadzieję że będą żyć :;230
Normalnie już nie wytrzymałam i obsadziłam 7 donic na taras,niech się aklimatyzują.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jolu, śnieg wspomnieniem, ale tak jak napisała Madzia (jesteśmy z jednej miejscowości) arktyczne wiatry. Normalnie jakbyśmy na biegunie północy mieszkały a nie na południu... Polski. ;:306

Kiku shidare zakura zjawiskowa ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ślicznie kwitnie Twoja wiśnia! Moja jeszcze czeka na słoneczko ;:3 chyba wcześniej doczekam się kwiatów jabłoni rajskiej ;:224
Kupiłaś nowe błękitne szafirki? Czy to złudzenie, czy mają inny odcień niż moje? Bardziej niebieskie? Bardzo lubię te jasne szafirki :D
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jolu jak widać pogoda dozuje nam prace na działce żebyśmy za bardzo się nie przemęczali ;:224 szafirki błękitne wyglądają ślicznie ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”