Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
jagusia111

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Ja mam szczepy na podkładkach posadzone do gruntu na początku kwietnia i już ruszają, zarówno szczepy jak i podkładki.
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba jednak nie jest tak źle jakby się wydawało. Na drzewku, które stało na dworze i już ruszyło z liśćmi widać połączenie (foto poniżej) - kalus co prawda nie wylewa się ale połączenie widać (przez stosowanie z nacięciem). A te zrazy, które wyglądają że się nie przyjmą to tak na prawdę były bardzo cienkie zrazy więc może w tym przyczyna. Aczkolwiek wywaliłem też jakiś miesiąc temu na dwór w doniczce dwie podkładki M26 i M9 i tak stoi do dziś ale również nie wyglądają żeby się budziły.
Mirabelka z Nancy również wygląda na przyjętą co mnie cieszy bo śliwy przecież lepiej wychodzą w okulizacji a tu będzie ładna gałązka kilkuoczkowa już w tym roku.

https://images82.fotosik.pl/521/4fb4a01fa4133b6c.jpg

Za wielkie zdjęcie (regulamin), zamieniłam na link. Iwona
jagusia111

Post »

Daj im jeszcze czas. Niekiedy trwa to dość długo zanim dadzą znak życia. Trzeba być cierpliwym. A jak się nie uda zawsze można zaoczkować w lipcu.
tom999

Post »

Jak rozpoznać że okulizacja się przyjęła?

Czy na wiosnę trzeba miejsce okulizacji od nowa zafoliować?

Jaka metoda szczepienia czereśni najlepsza?
dedert
500p
500p

Post »

Dziś chciałem przeszczepić na swoją jabłonkę zraza starej kilkudziesięcioletniej jabłonki malinopodobnej, która rośnie zaniedbana na zapomnianym polu obok mnie i jakie było moje zdziwienie gdy się okazało że nie było z czego wybrać zraza. Pędy roczne były nadzwyczaj krótkie, jakieś zrogowaciałe. Czemu tak jest? Na polu rosną jeszcze dwie inne również stare jabłonki i tam tak samo. Czy to wynika z zaniedbania, braku przycinki czy może składników odżywczych? Gałęzie u wszystkich tych starych jabłonek wyglądają tak jak na tym zapożyczonym z internetu zdjęciu poniżej. Dużo rocznych krótkopędów a długie są tylko pędy dwuletnie (tak mniemam). Czy te dwuletnie też się nadają? One mają raczej pąki uśpione, które w tym roku się raczej nie obudzą?
https://www.sadownictwo.com.pl/edc_medi ... FFFFFw.jpg

Za duże zdjęcie(regulamin), zamieniłam na link. Iwona
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pewnie głód a z głodu, jak ogólnie wiadomo, jeszcze nikt się nie zes....ał. :wink: Miałem to samo z białą śliwą u kolegi. Na wiosnę sypnąłem garść nawozu i mocno przyciąłem, a w lecie miałem mocne zrazy do okulizacji. Nie musisz nawozić całego drzewa. Sypnij trochę dobra od strony południowej i przytnij mocno jakąś ładną gałąź. Powinno pomóc.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to nie są krótkopędy? Może tu zajrzyj http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=311
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dedert Nadadzą się nawet dwuletnie i trzy , nie raz tak bywa że nie można pobrać " książkowych zrazów " pobiera się to co jest i szczepi z pozytywnym skutkiem . Na zdjęciu są pąki kwiatowe (krótkopędy) i pewnie po przyjęciu zraz będzie próbował kwitnąć jeśli nie zetniesz pąka kwiatowego .
tom999 Po okulizacji letniej nic nie trzeba owijać wiosną w ręcz przeciwnie , pozwalamy oczku rosnąć do woli :) . Jeśli tarczka z oczkiem jest zrośnięta , nie pomarszczona a pąk jest żywy tzn. że się przyjęło . Czasem oczko budzi się w lipcu i nadrabia czas :D .
dedert
500p
500p

Post »

pelikano11 pisze:A to nie są krótkopędy? Może tu zajrzyj http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=311
Wiem właśnie czytałem, ale wszystkie 3 jabłonki mają tak samo. Śliwy dzikie też tam rosną i też nie ma z czego szczepić. Wszystko chude albo cienkie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Awatar użytkownika
Balykan
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 11:33

Post »

Miałem ten sam problem ze szczepieniem ze starej jabłoni. Zero pędów do szczepienia, same krótkopędy owoconośne. Być może stare drzewa nie mają już w pewnym wieku po co rosnąć i nie wytwarzają długich pędów. Ja poradziłem sobie z problemem tak, że mocno przyciąłem jedną gałąź na tej jabłoni i zmusiłem drzewo do wykształcenia mocnych wilków. Tym sposobem miałem już tym roku materiał do szczepienia, które ładnie się przyjęło.
dedert
500p
500p

Post »

No jednak można. Myślałem że tylko roczne się dobrze przyjmują. No i skoro krótkopędy służą głównie do owocowania to co mi po nich, ale jak Vaderowi się udało to i ja spróbuję.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Do odważnych świat należy ;:333 . Gdyby to jednak nie była 100% prawda, to przytnij na wszelki wypadek jakąś gałązkę. ;:136
tom999

Post »

A jeśli oczko tak jakby odstaje to nie lepiej ofoliować?

A jeśli oczko jest żywe jeszcze nie rozwinięte do końca ale jest słabo zarośnięte?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli okulizowałeś latem to foliowanie wiosną nic nie da .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”