Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

kasia100780 pisze:To zdjęcie to po prostu jak z jakiegoś pięknego parku ;:63
Obrazek
To prawda, tez tak pomyślałam jak zobaczyłam to zdjęcie - magazynowe ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wieje, szaro i zimno. Okryłam włókniną azalię i powojniki Asao i Justę. Reszta musi przetrwać dwie noce przymrozków.

Kasiu niestety nie wiem dlaczego niektóre tulipany tylko liściaste. Mam takich trochę, wcześniej były to pojedyncze sztuki. Może niedożywione. ;:218

Aniu Annes 77 jeżówki wszystkie przetrwały, ale zwykłe przyrastają w wielkie kępy, a odmianowe jednak słabiej. Zastanawiam się, czy te zwieszające się liście róż przeżyją, czy trzeba będzie je usunąć. Obrazek Wiele tulipanów mimo zimna ma coraz większe pąki, ale wolno się zbierają. Może wreszcie prognozowane na przyszły tydzień cieplejsze dni nadejdą. ;:65

Aneczko mam kilkadziesiąt jeżówek, a wody butelkowanej nie piję. ;:306 Niech się hartują, a jak nie to będą nowe. :) Azalię i łatwe do okrycia powojniki opatuliłam włókniną.

Ewelinko pomysł z płytami najprostszy z możliwych, a sprawdził się doskonale. Łatwe do kupienia i wykonania, trawa może spokojnie rosnąć nie wydeptana. ;:215 Opuchlaki i larwy chrząszcza majowego wytępiłam przy zdejmowaniu darni, ;:134 więc mam nadzieję, że żurawki ładnie się zagęszczą i sprawdzą się jako obwódka.

Martuś masz tak dużo pracy w ogrodzie, że śnieg chyba tobie szczególnie przeszkadza. ;:108 Mnie na szczęście na razie śnieg ominął, więc trochę koloru widać. Wolałabym kwiaty jednak oglądać z bliska, a nie z okna. ;:174

Kasiu pokazuję ten fragment, bo obwódki zasłaniają bałagan na rabatach. :wink: Widok z góry już mniej ciekawy, ale jak się zrobi ciepło, będę porządkować. Leżeć i odpoczywać, to nie dla mnie. Trzeba robić kolejne przeróbki rabat. ;:306 Niech się spełnią twoje życzenia i nareszcie słońce nas ogrzeje. ;:196

Małgosiu jak śnieg Ci nie połamie roślin, to te które rosną raczej nie powinny ucierpieć. Niestety kolory w ogrodzie oglądam głównie przez okno. Dziś wyszłam okryć trzy rośliny i zrobiłam parę zdjęć. Byłam ubrana w zimową kurtkę, ale i tak zmarzłam, bo wiatr wyjątkowo zimny i mocny. ;:202

Aniu klon Globosum wyjątkowo lubię, na niewielkiej przestrzeni dobrze wygląda. Mijam po drodze chyba kilkunastoletniego. Korona ma ze cztery metry szerokości, jest piękny. ;:215 Kupiłam go w lokalnej szkółce. Na pewno można kupić w sieci, ale wysyłki drogie i niechętnie wysyłają. Żeby był ładny powinien być wysoko szczepiony. Korona mojego zaczyna się na wysokości 205 cm. Zdjęcie ze schodów stale takie same, muszę wymyślić jakąś zmianę. :D Bukszpan w obwódce ma mocno podmarznięte ubiegłoroczne przyrosty. Mam nadzieję, że po przycięciu ładnie się odbuduje, bo nie wyobrażam sobie wykopywania go. :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ach, Soniu, jak przyjemnie oglądać takie obrazki z ogrodu, ;:215 podczas gdy za oknami zimnica iście listopadowa, ;:145 a miejscami nawet lutowa. ;:202
Pięknie zakwitły wszystkie Twoje wiosenne kwiatki. ;:63 ;:63
Niech więc w dalszym ciągu omijają Twój ogród wszelkie anomalie pogodowe. ;:167
Ciepłego słoneczka życzę. ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ale kwietnie u Ciebie, a to zdjęcie parkowo-magazynowe mi też wpadło w oko :wink:
Niesamowite jest to, że wszystko tak Ci szybko kwitnie. Jak się te roślinki dla Ciebie starają :D U mnie ponoć jest ciepły region kraju, a floksy szydlaste dopiero pączki pokazują. Tulipany też masz bardzo dorodne ;:215
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu co tam słychać. Zimno.brr . U mnie znośnie.
Szkoda tej podmarzniętej hostki. Ale ona odbije..
Kolorów , tulipanów u ciebie mnóstwo. Te pełnawe są wyjątkowo piękne ;:108 ;:108
Wiosna mogłaby by być cieplejsza. :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Soniu, nie do wiary, że to tegoroczne zdjęcia ;:oj ;:138 Piękne fotki ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko dzięki, ;:196 zawsze optymistycznie mnie nastrajasz. Obrazek Niektórym roślinom zimno tak nie dokucza, jak nam. Obrazek Codziennie kilka tulipanów zakwita, a dziś wypatrzyłam pąk irysa bródkowego. Kilka irysów żyłkowanych jeszcze kwitnie.

Agnieszko zdjęcie robione ze schodów, to najczęściej pokazywany większy fragment ogrodu. ;:173 O każdej porze wygląda przyzwoicie. ;:131 Od tego kawałka zaczynałam tworzenie rabat i najmniej było tu przeróbek. Tulipany tylko ubiegłoroczne i starsze kwitną, jesienne jeszcze w małych pąkach.

Aniu zdecydowanie tęsknię za ciepłem, cały czas około 5-6 stopni. W ogrodzie nie da się pracować. Hosty mam duże i zapowiadane kolejne noce z przymrozkami mnie przerażają. ;:202 Tulipany wszyscy kochamy za kolory, a zimne dni przedłużą tę przyjemność. ;:215

Moniko miło, że podobają Ci się moje kolorowe plamy na rabatach. ;:196 Nie jest tego wiele, ale w takiej szarości, podnoszą nastrój. ;:108
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu widziałem podobne liście "czosnku" ? w górach Kaukaz i Tatrach. W obydwu przypadkach było to w czerwcu.
Bardzo mnie to zainteresowało, bo wcześniej czegoś podobnego nie widziałem. Może wiesz co to było konkretnie ? Czy to był czosnek ?
Twój ogród kipi od kwiatów, zazdroszczę takich widoków :D Teraz wiem, że na jesieni posadzę same wczesne odmiany tulipanów :D
A te betonowe płytki wyglądają świetnie ! Marzą mi się takie, myślałem też żeby zrobić coś podobnego z kamieni :D
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Tego zdjęcia Soniu nie sposób nie skomentować ;:215 Jak z reklamy najlepszych nawozów :D Ale ileż słońca daje tawuła,jaka słoneczna plama ;:108 Idealne zdjęcia na taki ziąb ;:138
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Soniu, u Ciebie można nacieszyć oczy kolorowymi łanami tulipanów :) U mnie na razie tylko jedne kwitną. Pozostałe zastanawiają się czy pokazać choćby kawałek koloru. Jest tak zimno, że mam wrażenie, że już tak zostanie na zawsze... :roll: Nic się nie zmienia na lepsze. Gdzie jest ta piękna, słoneczna pora roku zwana wiosną?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No niestety pogoda nie rozpieszcza... Ja już pochowałam zimowe rzeczy, ale czym prędzej musiałam je wyciągnąć z powrotem ;:306 A tak by się chciało cieszyć wszystkimi kolorami wiosny ;:224
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jestem zaskoczona że tak ci wszystko szybko ruszyło. Nieprawdopodobne że to aktualne foty ;:oj Ale chyba w sytuacji tych przymrozków, cieszę się że np hosty mają u mnie ledwie kły. Szkoda tej twojej.
Mi dzisiaj nawet tulipany padły ;:145 Rano wszystko leżało, raczej nie wstanie. Ciekawa jestem co zastanę po powrocie do domu ;:222
A przymrozki nawet w przyszłym tygodniu będą.... kiepski rok się zapowiada...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Jak tam u Ciebie po nocy, miałaś przymrozek ?? U mnie na szczęście wszystko ok ;:108 . Pięknie wyglądają młode przyrosty tawuł ;:138 . Zdecydowanie mam ich za mało ale na pewno jeszcze zaproszę do ogrodu. Czy Twoje nie przypalają się ?? Ja mam 3 sztuki na patelni i troszkę cierpią podczas skwaru :( . Pięknie wszystko Ci rośnie mimo brzydkiej pogody a te białe i różowe tulipany to cudo ;:167 . Wtrącę się do tematu klona Globosum , rzeczywiście jest piękny i mój eM już dawno zaznaczył mi , że musimy takie mieć zaraz przy wjeździe na nowej części działki ;:224 . Twój jest szczepiony wysoko i takiego też będę musiała poszukać , tylko do auta mi nie wejdzie ;:306 . Może i płyty w trawniku to najprostszy sposób ale mnie się bardzo podoba ;:333 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,nieprawdopodobne widoki masz wokół domu ,w tych dniach było tyle śniegu i mrozu ,a u Ciebie wszystko ochronione i cudownie wygląda ,tylko się cieszyć ,pozdrawiam i ciepełka życzę ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zwizytowałam dzisiaj swoją działkę...jakieś straty zaliczyłam,żadnego kwitnącego tulipana nie zauważyłam kilka zaledwie ma pąki...Nie sadziłam wiele ale coś niecoś powinno się pokazać...
Kilka pierwiosnków szczególnie te pełne zostały liźnięte mrozem.Magnolia,szczodrzeniec sczerniały,pąków na bzach nie widać,pojedyncze na białym...Dopisują lilie, kilka mam jeszcze po zimie w tunelu ale i te gruntowe mają pąki oby jakaś zwierzyna się nimi nie zainteresowała to zrekompensują mi brak tulipanów... :roll:
Jakoś to będzie!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”