Doniczkowe Elżbiety

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu bardzo ładne roślinki. Chyba mamy takie same hibcie :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I jeszcze kilka moich domowników

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Polyscias po kąpieli...wyczytałam, że można go formować i przycinać latem,tworzyć coś w rodzaju bonsai :roll: :roll: :roll: będę próbować

Obrazek Obrazek
dwie różne juki

Obrazek Obrazek
Echmea u mnie jeszcze nie kwitły ,za radą forumowiczów włożyłam do rozety po kawałeczku jabłka, fermentacja ma przyśpieszyć kwitnienie.Trzeba także tyci wody przegotowanej wlewać do rozety.Czekam niecierpliwie na kwiatki...
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Witaj Elu
Kwiaty masz bardzo ładne.Ciekawa jestem czy rzeczywiście pomogą te kawałki jabłka żeby zmusić echmeę do kwitnienia.Ja w swoje też powkładałam jabłuszka i teraz czekam na kwiat. :roll:
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak, płyty karton - gips to fajna sprawa, ale tylko dlatego, że ściana jest równa i nie trzeba się bawić w kładzenie gładzi(mniejszy bałagan), Niestety, tak jak mówisz - nic wieszać nie można, bo zaraz robi się dziura.
Szkoda, bo tą przestrzeń można fajnie wykorzystać. A my już wiemy jak :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tu sobie odpisuje, a tu nowe kwiatki widzę. Myślałam, że w innym wątku jestem :D
Sliczne, aż mi dech zaparło.
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Od: 4 lis 2008, o 23:02

Post »

dziewczyny z tego co ja wiem to kwitnienie u ananasowatych i chyba u innych też kwiatów można wywołać przez włożenie kilku dojrzałych jabłek dookoła rośliny i owinięcie wszystkiego workiem foliowym :D jabłka wydzielają etylen ,gaz który zmusza roślinę do wypuszczenia pąków kwiatowych...nie jestem pewna czy kawałeczek jabłka to będzie to samo...Elu masz dwie takie same roślinki ja na twoim miejscu bym zaeksperymentowała :lol: jedna twoim a druga moim sposobem :lol:
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

A propo tych dwóch juk pierwsza z nich na zdjęciu koło diffenbachii to faktycznie juka ale ta druga to dracena. :D
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Elu wszystkie roślinki śliczne, ale polyscias powalił mnie na kolana. Jest cudowny i chyba dość duży :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarodziej_ pisze:A propo tych dwóch juk pierwsza z nich na zdjęciu koło diffenbachii to faktycznie juka ale ta druga to dracena. :D
i to zdaje się, że dracena fragrans
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarodziej_ pisze:A propo tych dwóch juk pierwsza z nich na zdjęciu koło diffenbachii to faktycznie juka ale ta druga to dracena. :D
Dziękuję Czarodzieju za identyfikację mojej draceny i za to że jesteś i czuwasz !żyłam bym dalej w błogiej nieświadomości, że mam jukę, tak to jest jak się kupuje w marketach :lol: :lol: :lol: doświadczyłam tego po raz kolejny

Treissi polyscias wbrew pozorom nie jest taki wielki ok.50 cm , po przycięciu może będzie podobny do bonsai... :roll:

Bayaga zainteresowałaś mnie swoim sposobem na kwitnienie echmei ,moja córka ma łóżko przy parapecie z tymi kwiatami, a jak zacznie się fermentacja....no, no będzie chodzić trochę na rauszu :lol: :lol: :lol:

Marzenko
życzę powodzenia w naszym wspólnym eksperymencie
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Od: 4 lis 2008, o 23:02

Post »

łoooo matko to szczelny worek załóż :lol: ja nie mówie o zacierze na bimber ino o jabłkach ,co pare dni wymień na świeże a ze starych....placek :D
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bayaga pisze:łoooo matko to szczelny worek załóż :lol: ja nie mówie o zacierze na bimber ino o jabłkach ,co pare dni wymień na świeże a ze starych....placek :D
A szkoda! By było dwa w jednym - przyjemne z pożytecznym i gospodarz by może zaczął doglądać roślinki :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

O matuchno...jakie okazy u Ciebie...zroślicha przecudna!To zielone pnącze to chyba filodendron będzie...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

mnie bardzo zaintrygował Polyscias...czy on tworzy taki dorodny pieńsam z siebie czy może jest na czymś szczepiony????? pozostale roślinki też ślicznie się przezentują :P :P
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

o Basia już powiedziała... mnie też ten "zielony bluszcz" kojarzy się z jakimś filodendronem

a co do kwitnienia echmeii... to pamiętaj, że po zakwitnięciu roślinka zamiera, ale najczęściej wydaje na świat od korzenia wcześniej kilka dzieciaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”