
Małe co nieco od Ave ...
Ewuniu, Ty jesteś "debeściara" kulinarna, więc daj Agusi przepis na podłoże
Mój co prawda jest dobry, ale Twój musi być nieziemski

Mój co prawda jest dobry, ale Twój musi być nieziemski

Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Toś mi Agniesiu "bobu zadała" - mój podłoże jest jak najbardziej "ziemski" a w dodatku ja robię go "intuicyjnie" i tak naprawdę nie miałam napisanego przepisu, bo dostałam go od Mamy i nauczyłam sie robić przy Niej, bez notatek 
Ale dla Ciebie troche "odtworzyłam" przy pomocy Siostry
Nie sądzę, żeby był lepszy od Twojego, ale prosisz - masz 
podłoże Mamy
1,5-2 kg kapusty kiszonej
80-100 dkg kapusty białej
1 kg mięs – łopatka, żeberka, gulaszowe, wołowe
70-80 dkg wędzonek – boczek wędzony, golonka wędzona, paski wędzone, kości wędzone
4 cebule
czosnek – 2-3 ząbki
przyprawy: vegeta, pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryki ostrej,łyżeczka kminku, może być przyprawa do podłoże.
70 dkg kiełbasy toruńskiej lub innej ale dobrej (kiełbasa zwykła może popsuć smak podłoże chyba że jest b. dobra)
1 koncentrat pomidorowy mały, puszeczka
Bulion grzybowy (jeśli mamy mało grzybków)
grzybki suszone- garść (namoczyć z 1 godz. przed gotowaniem podłoże)
pare śliwek suszonych bez pestek
1 duże jabłko
Opcjonalnie 1/2 szkl wytrawnego wina
smalec do smażenia
Kapustę kiszoną gotować osobno, białą osobno, mięsa osobno.
Podgotowac kapuste kiszona z 40-60 min. Odlać wodę z kapusty kiszonej i zostawić – będzie się tą wodą później dokwaszało podłoże.
Mięso pokroić , obsmażyć krótko na patelni, przełożyć do garnka, gotować z łyżeczka vegety, lisciem laurowym, tak długo, żeby dało się oddzielić kości. Dodać do mięsa kapustę kiszoną.
Grzybki namoczone ugotować, dodać do kapusty kiszonej, dodać śliwki i przyprawy.
Cebulę pokroić i dusić na patelni . Po 10 min duszenia wrzucić jabłko pokrojone w kostkę i dusić jeszcze ok 20 min.
Wrzucić zawartość patelni do kapusty.
Kiełasę pokoić i podsmażyć na patelni .
Wyjąć kiełbasę , pozostawiając na patelni tłuszcz i wrzucić kiełbasę do kapusty
Dodać kapustę białą (podgotowaną )
Gotować podłoże ok 1,5-2 godz.
Po 1,5 godz dodać koncentrat pomidorowy , można połowę wg uznania. Dodać czosnek wyciśnięty praską. I dokwasić ewentualnie pozostawioną wodą z gotowania kapusty kiszonej.
Na drugi dzień gotować podłoże jeszcze ok 30 minut.
Im więcej różnych mięs tym lepiej. I podłoże dobrze robi odgrzewanie.- najlepiej przez 2-3 dni

Ale dla Ciebie troche "odtworzyłam" przy pomocy Siostry


podłoże Mamy
1,5-2 kg kapusty kiszonej
80-100 dkg kapusty białej
1 kg mięs – łopatka, żeberka, gulaszowe, wołowe
70-80 dkg wędzonek – boczek wędzony, golonka wędzona, paski wędzone, kości wędzone
4 cebule
czosnek – 2-3 ząbki
przyprawy: vegeta, pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryki ostrej,łyżeczka kminku, może być przyprawa do podłoże.
70 dkg kiełbasy toruńskiej lub innej ale dobrej (kiełbasa zwykła może popsuć smak podłoże chyba że jest b. dobra)
1 koncentrat pomidorowy mały, puszeczka
Bulion grzybowy (jeśli mamy mało grzybków)
grzybki suszone- garść (namoczyć z 1 godz. przed gotowaniem podłoże)
pare śliwek suszonych bez pestek
1 duże jabłko
Opcjonalnie 1/2 szkl wytrawnego wina
smalec do smażenia
Kapustę kiszoną gotować osobno, białą osobno, mięsa osobno.
Podgotowac kapuste kiszona z 40-60 min. Odlać wodę z kapusty kiszonej i zostawić – będzie się tą wodą później dokwaszało podłoże.
Mięso pokroić , obsmażyć krótko na patelni, przełożyć do garnka, gotować z łyżeczka vegety, lisciem laurowym, tak długo, żeby dało się oddzielić kości. Dodać do mięsa kapustę kiszoną.
Grzybki namoczone ugotować, dodać do kapusty kiszonej, dodać śliwki i przyprawy.
Cebulę pokroić i dusić na patelni . Po 10 min duszenia wrzucić jabłko pokrojone w kostkę i dusić jeszcze ok 20 min.
Wrzucić zawartość patelni do kapusty.
Kiełasę pokoić i podsmażyć na patelni .
Wyjąć kiełbasę , pozostawiając na patelni tłuszcz i wrzucić kiełbasę do kapusty
Dodać kapustę białą (podgotowaną )
Gotować podłoże ok 1,5-2 godz.
Po 1,5 godz dodać koncentrat pomidorowy , można połowę wg uznania. Dodać czosnek wyciśnięty praską. I dokwasić ewentualnie pozostawioną wodą z gotowania kapusty kiszonej.
Na drugi dzień gotować podłoże jeszcze ok 30 minut.
Im więcej różnych mięs tym lepiej. I podłoże dobrze robi odgrzewanie.- najlepiej przez 2-3 dni
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2338
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Coś na ciepło dla wegetarian proszę, bardzo proszę. 

Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Kryska -a soja może być w przepisie ?
Skoro Aga dostała przepis na podłoże z mięsem to Ty dostaniesz- na podłoże bez mięsa (według Gapy-1410
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1,5 sporej główki zwykłej białej kapusty
- opakowanie kotletów sojowych
- garść suszonych grzybów
- pół garści suszonych śliwek
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- duża cebula
- sos sojowy
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie
- kminek
- sól, pieprz (biały, czarny)
- 1 bulion grzybowy
- olej
Wykonanie:
1. Grzyby i kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 1/2 h.
2. Kapustę białą szatkujemy, kiszoną kroimy.
3. Kapusty wrzucamy do dwóch osobnych garnków, do jednego dodajemy grzyby (jeśli są duże, pokroić), zalewamy wodą i gotujemy osobno.
4. Cebulę i kotelty sojowe kroimy, kropimy porządnie sosem sojowym i podsmażamy na oleju.
zanim wrzucimy kotlety na patelnię, można je odcisnąć, ale tą wodę, która zostanie nalezy wlać do kapusty
5. Kiedy kapusty zmiękną, łączymy je i wrzucamy podsmązoną cebulkę z kotletami sojowymi i śliwki.
6. Kiedy wszystko gotuje się już razem, wrzucamy rosołek grzybowy, później koncentrat i przyprawy.
7. Sprawdzamy smak, doprawiamy i gotujemy jeszcze z godzinkę.
Smacznego
Skoro Aga dostała przepis na podłoże z mięsem to Ty dostaniesz- na podłoże bez mięsa (według Gapy-1410

Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1,5 sporej główki zwykłej białej kapusty
- opakowanie kotletów sojowych
- garść suszonych grzybów
- pół garści suszonych śliwek
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- duża cebula
- sos sojowy
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie
- kminek
- sól, pieprz (biały, czarny)
- 1 bulion grzybowy
- olej
Wykonanie:
1. Grzyby i kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 1/2 h.
2. Kapustę białą szatkujemy, kiszoną kroimy.
3. Kapusty wrzucamy do dwóch osobnych garnków, do jednego dodajemy grzyby (jeśli są duże, pokroić), zalewamy wodą i gotujemy osobno.
4. Cebulę i kotelty sojowe kroimy, kropimy porządnie sosem sojowym i podsmażamy na oleju.
zanim wrzucimy kotlety na patelnię, można je odcisnąć, ale tą wodę, która zostanie nalezy wlać do kapusty
5. Kiedy kapusty zmiękną, łączymy je i wrzucamy podsmązoną cebulkę z kotletami sojowymi i śliwki.
6. Kiedy wszystko gotuje się już razem, wrzucamy rosołek grzybowy, później koncentrat i przyprawy.
7. Sprawdzamy smak, doprawiamy i gotujemy jeszcze z godzinkę.
Smacznego

- kryska
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2338
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Dziękuję Ewo
ale proszę jeszcze o coś lżejszego, bardziej dietetycznego. 


Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2338
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Ewo, chyba nie będę Ci głowy zawracać bo to musi być bez kapusty, beż cebuli i bez fasoli, grochu itp.. Przepraszam, że namieszałam.Ave pisze:Krysko - temat zbyt rozległy - poproszę o jakieś wskazówki - mają być warzywka ? i jakie ?

Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Krysko. to może chociaż
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
Składniki:
porcja włoszczyzny (bez kapusty)
2 świeże ogórki
kilka ziemniaków
2 łyżki masła
śmietana ( Cremefine do gotowania lub inna)
2 łyżki mąki
pęczek koperku
vegeta lub sól
Wykonanie
Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki ( lub ścieramy na tarce) .
Zalewamy wodą (wedle uznania, zależy od ilości osób) i gotujemy na małym ogdniu.
Ogórki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć ogórki i chwilę smażyć, cały czas mieszając.
Dodać na patelnię pokrojony koperek i vegetę, jeszcze chwilkę podsmażyć.
Ogórki dodać do wywaru warzywnego. Zagęścić zupę śmietaną wymieszaną z mąką. Chwilę podgotować i już można jeść.
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
Składniki:
porcja włoszczyzny (bez kapusty)
2 świeże ogórki
kilka ziemniaków
2 łyżki masła
śmietana ( Cremefine do gotowania lub inna)
2 łyżki mąki
pęczek koperku
vegeta lub sól
Wykonanie
Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki ( lub ścieramy na tarce) .
Zalewamy wodą (wedle uznania, zależy od ilości osób) i gotujemy na małym ogdniu.
Ogórki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć ogórki i chwilę smażyć, cały czas mieszając.
Dodać na patelnię pokrojony koperek i vegetę, jeszcze chwilkę podsmażyć.
Ogórki dodać do wywaru warzywnego. Zagęścić zupę śmietaną wymieszaną z mąką. Chwilę podgotować i już można jeść.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 3847
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewuniu jesteś boska
Przeleciałam tylko zdjęcia
(po śniadaniu jestem a znów robię sie głodna
)
Chciałam tylko napisać że góra koreczkowa jest boska
A składniki które podałaś do koreczków idealnie skomponowane.
Jak już u siebie pisałam-zrobiła u mnie na imprezce furorę
Jak pamiętasz znalazłam ją gdzie indziej
i przyszłam zobaczyć czy ją tu dałaś bo bym o nią molestowała
A dania mięsne
też niedługo wykorzystam 

Przeleciałam tylko zdjęcia


Chciałam tylko napisać że góra koreczkowa jest boska



A składniki które podałaś do koreczków idealnie skomponowane.
Jak już u siebie pisałam-zrobiła u mnie na imprezce furorę

Jak pamiętasz znalazłam ją gdzie indziej


A dania mięsne


- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 3847
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- myszorek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1321
- Od: 5 cze 2007, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kiełczów
Rewelacyjne potrawy Ewuś
Miałaś genialny pomysł, żeby stworzyć ten wątek 
A ja się zastanawiałam co podać gościom na Sylwestra...a tu proszę
Nie dość, że szybkie to i bardzo efektowne jedzonko 


A ja się zastanawiałam co podać gościom na Sylwestra...a tu proszę


Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria