Szczepienie drzew owocowych cz.2
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Mam dylemat co do szczepienia. Mianowicie dziś 22'C jutro 23" a chciałem spróbować swojego dzikiego derenia spróbować zaszczepić.
Tylko czy te temperatury nie są zbyt wysokie na szczepienie? Może poczekać do wtorku jak temperatura spadnie??
Tylko czy te temperatury nie są zbyt wysokie na szczepienie? Może poczekać do wtorku jak temperatura spadnie??
Witam jaką taśmę polecacie do owijania miejsca szczepienia lub okulizacji aby było jak najwięcej przyjęć?
Ja bym polecił folię Medifilm, dostępna wsieci/adm.tom999 pisze:Witam jaką taśmę polecacie do owijania miejsca szczepienia lub okulizacji aby było jak najwięcej przyjęć?
Ale ona ma chyba 700 sztuk a mi aż tyle nie potrzebne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ilość przyjęć nie zależy od rodzaju taśmy tylko od umiejętności szczepiącego.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Dokładnie tak ja KaLo napisał. Równie dobre są paski cięte z folii, stretch czy nawet taśma izolacyjna lub plaster. Osobiście wiąże tym co mam pod ręką z dobrym skutkiem. 

Ale też wiele od rodzaju szczepienia i ostrości noża
Oto moje ubiegłoroczne szczepienia:
* Pyszna czarna czereśnia ciotki na wiśni łutówce. Tutaj powinienem właściwie uciąć już gałąź za oczkiem żeby czereśnia mogła wyprowadzić swoją, ale szkoda mi bo gałąź ma dużo pąków i będzie pewnie sporo wiśni na niej, może obetnę po zbiorach.

* niemiecka śliwa Zibarte na Lepotice (będą pyszne naleweczki). Jako ciekawostka na ok 10 oczek przyjęły się tylko 3 i wszystkie szczepione na pieńku (przewodniku) jak na fotce. Dziwne, myślałem że skuteczniejsze powinno być właśnie na gałązkach.

A te oczka Zibarte szczepione na gałązkach pomimo że część z nich ma jeszcze zieloną skórkę to nie chcą pęcznieć:

* Pyszna czarna czereśnia ciotki na wiśni łutówce. Tutaj powinienem właściwie uciąć już gałąź za oczkiem żeby czereśnia mogła wyprowadzić swoją, ale szkoda mi bo gałąź ma dużo pąków i będzie pewnie sporo wiśni na niej, może obetnę po zbiorach.

* niemiecka śliwa Zibarte na Lepotice (będą pyszne naleweczki). Jako ciekawostka na ok 10 oczek przyjęły się tylko 3 i wszystkie szczepione na pieńku (przewodniku) jak na fotce. Dziwne, myślałem że skuteczniejsze powinno być właśnie na gałązkach.

A te oczka Zibarte szczepione na gałązkach pomimo że część z nich ma jeszcze zieloną skórkę to nie chcą pęcznieć:

Czyli też szczepiłeś napisał przewodniku? Ja tylko jedno Zibarte opisałem i jest to chyba jasne, a pozostałe dwa przyjęte oczka to nie wiadomo czy ciemne czy jasne. Jakby był komplet to nie musiałbym znowu ściągać gałęzi z Niemiec tylko rozmnażać ze swoich. Oby tak było. Szczepiłem też na ałyczach na przydrożnych rowach ale nie przyjęły się. Chyba już było po terminie wtedy
-
Ja tez nie bardzo wiem, które jest które. Po owocach ich poznamy
.
To nie przewodnik tylko gałązka śliwki, na której szczepię wszystko, co mi w łapki wpadnie. Jest już chyba z 5-6 różnych odmian, min. biała śliwa.

To nie przewodnik tylko gałązka śliwki, na której szczepię wszystko, co mi w łapki wpadnie. Jest już chyba z 5-6 różnych odmian, min. biała śliwa.
Chyba że po liściach da radę albo korze bo o ile dobrze pamiętam to była różnica w wyglądzie. A tak a propos ktoś tu objaśniał że oczko śliwy składa się z 3 elementów i któreś z nich to owocowe a któreś to przyszła gałązka. To pewnie środkowa? KaLo twoja paczuszka ze sztobrami dotarła dziś cała i zdrowa. Sztobry właśnie się moczą do jutra. Dzięki.
-
Poczta jest dla mnie zagadką. Przedostatni priorytet jaki wysłałem szedł, a właściwie czołgał się do Pruszkowa 10 dni. 

Przy dużych ilościach medifilm bije każdą folie na głowe i zmniejsza nakład pracy. Ale wiadomo, że jak się nie ma czym to i izolacją dla elektryków idzie związać, szczepiłem tak gruszki i działa :P
-
Zanim kilkanaście lat temu pokazały się w moim ogrodniku gotowe paski do sczepień z PVC , to używałem taśmy magnetofonowej, izolacji elektrycznej ( klejem do góry, bo inaczej schodzi z młodą korą ), gumki recepturki, paski folii cięte z woreczków itp.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
W marcu robiłem pewien eksperyment i zaszczepiłem zraz Faworyty na siewce głogu jednoszyjkowego, który idealnie wyrósł w rzędzie pomiędzy oliwką kronselską, a charłamówką. Na razie wygląd na to, że szczytowe oczko zrazu zaczyna ruszać, a podkładka niby nie wybija z oczek śpiących
Podobno dawno właśnie szczepili grusze na głogach, żeby były mniejsze.