Bez chemii w kogrobuszu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bez chemii w kogrobuszu

Post »

Ja na prostą chyba nigdy nie wyjdę ;:224 Jak mam czas to pogoda kiepska i na odwrót...A wiosna nie czeka. Nawet róż jeszcze wszystkich nie przycięłam :oops: Dzisiaj przyszły nowe, a dołki nie przygotowane ;:223 Mimo wszystko uwielbiam ten czas gdy każdy dzień przynosi niespodzianki i nowe kwitnienia. Cieszynianka od Ciebie zadomowiła się na dobre, ale śnieżyce przepadły. Nie wiem co im nie pasuje. U mnie też kilka starszych róż wygląda mizernie i chyba zwolnią miejsce na inne rośliny. Przyglądałam się tej Twojej puszkinii i wydaje mi się, że to raczej jakaś cebulica...Miałam kiedyś coś podobnego, ale niestety przepadło.
Na warzywnik miło popatrzeć. Chyba powinnam wziąć z Ciebie dobry przykład. Kupiłam nawet nasiona jarmużu i pietruszki naciowej oraz pomidorków koktajlowych. Jednak na tym się skończyło :oops:
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Grażynko, u Ciebie to już nawet zjeść coś swojego można ;:oj Bardzo lubię warzywniki, są naprawdę ładne. Rabaty masz wzniesione?

Cieszę się, że w oczku już zadomowili się stali mieszkańcy ;:138
A co do grzyba bukszpanów to też mam nadzieję, że jakoś nas ominie bo naprawdę szkoda byłoby tych naszych roślin. Nie wyobrażam sobie mojej działki bez tych kul bukszpanowych...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko super mini szklarenki, gdzie takie dorwałaś.
Sałatka już duża, niedługo będziesz chrupała. Pomidorki również dużo większe od moich.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podziwiam Cię Grażynko tyle pracy przy tych rozsadach .
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Nie sposób nie pochwalić Twojego wzorowego warzywniaka, gdzie w równych rządkach rosną same smakowitości. Bardzo spodobało mi się wyrażenie, że warzywnik jest pilnowany na 8 łapek i dwa ogonki przed gołębiami. Balkonik i ogród ozdobny też mają się czym pochwalić. Rozsady rosną jak na drożdżach, szachownice już rozkwitnięte i pojawiły się pierwsze tulipany. Robi się coraz bardziej kolorowo, a wodne żyjątka zadowolone z oczyszczonego oczka. Grażynko wykonałaś ogrom pracy, której efekty będą procentować przez cały sezon.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witam miłych gości. :wit
Co za pogoda, wieje, pada raz deszcz raz krupa śnieżna a raz grad, na szczęście drobny.
Pół godziny pada a już następne pół świeci słonko - pasuje jak ulał powiedzenie : kwiecień plecień, bo przeplata, trochę zimy, trochę lata.
No i wiatr tak chłodny, że nic nie da się zrobić na dworze.
Ale plus tej pogody jest taki, że popadało i roślinki się napiją do woli, a to co posadzone nie trzeba podlewać. :D

Krysiu - dzieje się tak szybko, że nie nadążam, jak zwykle. ;:306
Warzywka rosną i chcą na pole a tu pogoda nie pozwala.
Ledwo jedno zrobione a następna robota już czeka bo na czasie i tak w kółko - ale mnie to cieszy i mam z tego radochę.
Twojej rozsadzie nie jest za ciepło, ale pewno brakuje pokarmu, w co ją siałaś , jakieś gotowe podłoże czy ziemia z działki ?
A może ma za mokro, wtedy mogą zagniwać jej korzonki i nie rośnie.
Kiedy zacznie się wyciągać, wtedy dasz w chłodniejsze miejsce i będzie ok.
Skubanki to specjalne sałaty, są trochę twardsze od masłowych, ale ja je uwielbiam bo cały rok są na moim stole i bez przerwy produkują świeże listeczki.

Halinko - tak, to gotowe formy z poliwęglanu.
Kupiłam je kilka lat temu na all....gro, nie były zbyt drogie a służą mi do dzisiaj.
Mają z boków regulator co zapobiega przegrzewaniu się roślin i zbyt dużej wilgotności.

Aniu 11 - dziękuję. ;:180
Udało mi się dogodzić szachownicom, kiedyś też mi nie wychodziły a zawsze sadziłam do ziemi kupnej.
Teraz wsadziłam w kompost i jak widać to jest to.
Zmałpowałaś ?..... ;:333 , będzie dobrze, z radością spojrzę w przyszłym sezonie na twoje szpalerki.
Sama zobaczysz jaka to radość, widzieć taki szpaler maluchów.

Izuś - tuja - oj nie przejmuj się tak bardzo, zdążysz ze wszystkim, do maja jeszcze daleko. :D
Cieszę się że chociaż cieszynianka się przyjęła, tak to już jest, że nie wszystko chce u nas rosnąć.
Pamiętam jak była na temat puszkinii dyskusja, ale to trzeba by na miejscu porównać mając obie rośliny na oku.
Na zdjęciach zawsze wychodzi to nieco inaczej, ja je kupiłam jako puszkinie i tak zostało.
Nasionka które kupiłaś możesz teraz jeszcze wysiać, nic straconego, najwyżej póżniej nieco zbierzesz plony. ;:168

Izuś - lemonko - mam tylko jedną rabatę wzniesioną dla warzywek.
I tylko dlatego, żeby dobrej ziemi miały więcej niż inne rośliny.
U mnie jakieś 20 do 30 cm jest dobra gleba a głębiej to tylko glina z łupkiem, warzywa tego nie lubią.
Ja też lubię bukszpan i pewno byłoby go więcej, gdyby nie mała działka i zbyt duże zapędy uprawowe gospodyni. ;:306

Dorotko - kiedyś na all...gro, może są jeszcze teraz do kupienia, nie sprawdzałam.
Sałatkę już podskubuję po trochu, ale tak tylko po kilka listeczków na razie.
Pomidorki pewno byłyby większe, gdyby nie zwariowana pogoda i brak słonka.
Ale mam nadzieję, że nadrobią zaległości w szklarni i pod folią. :D

Geniu - dziękuję ;:168 , ale ja uwielbiam tą pracę.
M-ek puka się w czoło patrząc jak dłubię w ziemi, ale kiedy pomidorki czy groszek dojrzewa to zawsze jak go nie ma w domu, znajduję go przy nich, jak łasuchuje. :;230

Lidziu - dziękuję ;:168 , do doskonałości mi jeszcze daleko. :D
Balkonik teraz służy za miejsce prac przy rozsadach, i miło mi przy pracy spoglądać na kwitnace cebulowe.
Przy tej pogodzie nie ma szans na pracę w ogrodzie.
Milsze mi zdrowie niż porządek na rabatach, którego i tak nigdy nie będzie. ;:112
Mam nadzieję, że latem prace skoncentrują się tylko na podlewaniu i zbieraniu plonów. :wink:

Trochę zdjęć pierwszych tulipanów.
Miało być ich więcej, ale cebule przez zimę rozpadły się na próchno i tyle z mojej radości.
Pewno przenawożone były i nie przetrzymały mrozów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za to jak co roku nie zawodzą narcyzy.
Powolutku zabierają się do kwitnienia i jak na razie to tylko dwie kępy z nowości nie zakwitną.
Reszta daje z siebie ile może i na pewno mnie ucieszy swoim wdziękiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Grażynko wszystko ruszyło z kopyta i coraz więcej kwiatów się pojawia .Ja nie wapnuje gleby tylko ewentualnie podsypuje zmielonych skorupek tym które tego wymagają .Cieszynianka rosła pod modrzewiem i nie miała zbyt mocnego słońca .Wybrałam dla niej raczej odpowiednie warunki .Już w ubiegłym roku wyjrzała i zniknęła a myślałam ,że to moja wina ,bo akuratnie trochę więcej ziemi dosypałam na wierzch .Swoje nowalijki to sama radość i mnóstwo witamin.Mój lubczyk też w takiej fazie i na niedzielę będzie do zupy .Słonko na zmianę z deszczem taki calutki dzisiejszy dzień
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Grażuś, narzekasz na niepogodę, czyżbyś zapomniała, że to czas kwitnienia dzikich śliwek. ;:oj
Odpoczynek też wskazany, zwłaszcza przed Świętami, bo jeszcze będzie dość krzątaniny. ;:108
A w tym czasie na rabatkach niebo nam podlewa i wszystko co tam żyje ogromnie się cieszy,zwłaszcza mieszkańcy oczka. :tan
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Grażko ;:oj aleś tego naprodukowała...tzn. się naprodukowało :wink: .
Jak te wszystkie pomidorki zaczną rosnąć to będziesz miała prawdziwy busz....superowo to wygląda.
Wypatrzyłam u Ciebie fajne szklarenki te na sałaty....też by mi się takie przydały w przyszłości bo mam zamiar siać różne sałaty. Niestety królowa majowych nie wykiełkowała i mi przeszło ale w przyszłym roku postaram się o porządne nasionka.
Czy tulipanki botaniczne się u Ciebie sprawdziły?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Grażynko a czym te szklarenki sa mocowane do podłoża, wiatr ich nie zrywa.
Żonkile przecudnej urody, u mnie jakieś robactwo obsiadło kwiaty i robi z płatków sito, musiałam je wyzbierać i unicestwić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

No proszę trafiłam na festiwal żonkili, tulipany nawet już też cudownej urody.
W telewizorni podają, że u Was śnieg zimno coś chyba bajdurzą nie byli u Ciebie w ogródku pewnie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Ależ kwitnień u ciebie ;:oj Też jestem zauroczona warzywnikiem,że warzywka już duże ,ale też tym,że wszystko takie zadbane,wypielone. Szklarenki rewelacyjne ;:138 Ale co ja czytam,jesz liście rabarbaru? :shock: Ja tylko pędy na kompot lub ciasto.Dawaj no tu przepis zaraz :wink:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

;:oj ;:oj ;:oj
Zaczął się koncert tulipanów i późnych narcyzy :D Jakie one piękne... wyobrażam sobie ten zapach ;:173
U mnie sałaty jeszcze w palecie :;230
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Grażynko,zasuwasz ze swoimi uprawami ,tyle zieloności masz już na talerz ,a i w ogrodzie takie piękne kwitnienia ,u mnie dopiero te zwykłe trąbkowe narcyzy zakwitły ,reszta nadrabia,pozdrawiam i słoneczka życzę ,moje pomidorki mają się na razie dobrze ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Nooo... Masz rację. Zwłaszcza te eksperymenty szalone czasem kończą się źle... Co oczywiście nie zniechęca do następnych. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”