Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Ujęcia bujanki fantastyczne, kto by przypuszczał, że modelka z niej tak fotogieniczna! Przyznam się, że do ukorzeniania patyczków jeszcze się nie zabrałam, muszę pomyśleć, bo na kilka rózyczek mam ochotę i frajdą byłoby, gdybym została ich mamuśką :heja O ziemniaku, w którym się pędy ukorzeniają słyszałam, może chodzi także o składniki odżywcze, oprócz wilgoci?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu, na szczęście to kawałeczek opuszka palca serdecznego... boli, ale do ogarnięci. Trzymać kciuki mogę, jedynie opadają na jakiś czas wszelkie prace ziemne (łącznie z obieraniem ziemniaków) :wink:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Piękne zdjęcia Jadziu ;:215 i piękne kwiatuszki ;:333
Przypomniałaś mi o Sangwinarii - sadziłam jesienią ale gdzie ?? o Boże żebym tylko ja nie zniszczyła :oops:
Bujanka - piękna ;:63
Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jadziu, owady chyba Cię lubią, bo pozują... mnie się boją i zwiewają gdzie pieprz rośnie... ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Na reszcie zrobiła się cudna pogoda i można calutki dzionek spędzić na ogródku .Przyniosłam wszystkie moje dalie i poszły do donic.Dlatego mi sie nie nudziło i dzisiaj nie stresowałam Bujanek, bo one i tak tylko siadają na Śnieżnikach lśniących i ewentualnie na fiołkach.Jakoś nie zachwycają ich hiacynty, albo może nie zauważyłam ich zainteresowania tymi kwiatami. Oblatują też miodunki pstre ale na ciemnym kwiatku gorzej je porządnie uwiecznić.Niestety tylko stary Pawik przyleciał do ogródka

GABI no przecież im nic nie robię to powinny być zadowolone ,że chcę je pokazać całemu światu :wink:
TERENIU poszukasz spokojnie Twoje Sangwinarie na pewno sie znajdą.U mnie za chwilę zacznie sie festiwal Pamelki Jackman jest tak obsypana kwiatami aż nieprzyzwoicie :wink: ;:167
BASIU specjalnie dla Ciebie przedszkole Elżbietkowe mam też jeszcze w jednym miejscu parę patyczków.Pretty sunrise ,CHEWdelight, Bright as a button i Eyes for you też nieźle sie trzymają .Także patyczki ,które dostałam od Reni [reniak] Hot chocolate i Dieter Muller też mają się dobrze .Fajnie przezimowały siewki jabłonki Redlove od Marysi [maska] :heja.U mnie patyczkowe przedszkole w tym roku przeogromne i na razie bardzo mnie cieszy .Teraz powędrowały pod butelki także patyczki hortensjowe moje i od Tereni [Terdob] :;230 Wszystko się fajnie buja

Obrazek

Obrazek

EWCIA lubię tego owada i ile się naszukałam jego nazwy to było chyba z 2 lata temu kiedy pierwszy raz go zauważyłam .W tym roku populacja sie zwiększyła, bo sporo młodych fruwa.Natomiast nie zauważyłam Pszczolinek one też są śliczne takie mocno rude jegomości .Ukorzeniaj to nic trudnego .Ja jednak wolę ukorzeniać na zimę to jest pewniejsze bo wkładam patyczki do ziemi i zapominam o nich aż do wiosny .W ziemniaku jeszcze nie próbowałam wiec trzeba wypróbować jakieś patyczki wsadzić.Nadal martwi mnie Charles Austin i Maritim one dopiero od dołu wypuszczają oczka a reszta jakby martwa .Jeden młody pęd Austina całkiem czarniutki .NN -ka czerwona parkowa i Postilion też na razie nie dają oznak .Dzisiaj wyrzuciłam na śmieci Morden sunrise, bo tez cała czarna i nie było sensu jej dalej trzymać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, ja też dzisiaj sadziłam dalie do donic. Datury też już mają każda osobną miejscówkę. Posadziłam także cebule krokosmi. Pogoda tak cudna, że chciałoby się takiej stale, a nocami deszczyk.... ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu fajniutkie te maluszki różyczkowe. Ja dzisiaj zamówiłam sadzonkę Elżbietki, nie mogłam się powstrzymać jak się dowiedziałam, że u p.Ewy jest... ale jak będziesz miała na wydaniu z przedszkola, to chętnie wezmę ;:333
Wszystko już buja na całego w ogrodach, żeby tylko wodą z nieba podlało, bo strasznie sucho a i roślinki spragnione teraz i ciepła i wody.
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIU u mnie na razie nie potrzeba wody tak ogólnie, lecz jak spadnie trochę to datury się zadowolą, bo juz je wyciągnęłam na dwór.Może różom potrzeba wody, bo Maritim tylko na dole ma pąki, a reszta w brązie bez noska to samo Austin ,Postilion i czerwona NN a parkowych.Kurcze jesteś niecierpliwa Basiu lecz to zawsze co najmniej 2 lata do przodu.Nie wiedziałam ,ze Ewa też ma Elżbietkę lecz tak przypuszczałam, bo to teraz chodliwa róża :wink:
BEATKO czytałam ,że weekendową normę wykonałaś w 100% Ja swoje krokosmie zostawiłam w ziemi i ciekawe czy coś z nich będzie, ale mieczyki abisyńskie posadziłam do nowej ziemi oraz Nerine i Ismenę i miniaturowe mieczyki .Wszystko poszło w donice

dzisiaj trochę panoramy jak pusto w ogródku :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i tylko tyle mam z mojego Miłka wiosennego ;:174
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jadziu ja też cięłam krótko , , austinki tak jak i Twój M. są wysokie , pięknego masz miłka , ja miałam i znikł , ale nadrobię w przyszłym roku , Twoje to prawdziwe przedszkole, z moich nici , ale na kompoście coś tam ..... ;:3 ;:168
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jadziu, ale jak to piszesz, że pusto, a na zdjęciach albo zielono, albo kwiatowo, albo przynajmniej obiecujące pąki :D Wymieniłaś wszystkie ciepłolubne cebulowe, które tak mnie urzekły, że szukałam ich od jesieni i wszystkie zdobyte już posadziłam (krokosmie, mieczyki abisyńskie, nerinki i ismeny). Wszystkie okryłam dodatkową kołderką z torfu, ale one najwyraźniej już nie chcą być okrywane. Nerine już puściły spore liście, im niestraszne małe przymrozki, więc się nie przejmuje póki co.
Śliczny ten miłek, taki puchaty koperek ;)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ja to samo miałam z Eden Rose... dołem były noski i nochale oraz tyci listeczka a góra brązowa i niby nosek był, ale wzięłam dzisiaj sekator i zaczęłam ciąć, niestety pęd suchy.
Oj bardzo niecierpliwa jestem, tak bardzo chciałam tę różę, że musiałam i tu i teraz... w środę już powinna być u mnie :)
Pusto w ogródku? Hihihi.... oj nie jest pusto, u mnie na rabatach to wiatr hula, a u Ciebie to całkiem tłoczno.
Ten powojnik już taki zielony? ;:oj W ogóle to kolos z niego!!! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Jadziu, ja Maritim musiałam ciąć 30 cm nad ziemią wszystkie pędy były czarne ;:145 czytam, że mieczyki sadzicie to ja tez
muszę posadzić, zwłaszcza że poszczają kłącza. Jadziu czy Rudbekie ,kocimiętkę, wysiewacie od razu do gruntu czy najpierw do skrzynek :?:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jadziu, wcale tak pusto nie masz... ja to mam, szczególnie teraz gdy bukszpany wywaliłam... ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GABI jednak wywaliłaś bukszpany postawiłaś na swoim :;230 U Ciebie Miłek tak cudnie kwitnie ,a mój tylko koperki hoduje kiedy wreszcie ujrzę jego kwiaty jak długo trzeba czekać aż się porządnie zakotwiczy .Może coś nie tak z nimi robię ,bo ten drugi letni Flore Pleno też pokazuje już listki
WANDZIU ja nie wysiewam Rudbekii one same się wysiewają to samo kocimiętka.Jeśli chcesz wysiać to oczywiście bezpośrednio do gruntu .Co do Maritim widzisz jakie mój ma pędy i dopiero 20 cm od ziemi puszcza oczka .Jednak dzisiaj mu się przyglądałam to tak jakby zaczynał ożywać i nieśmiało wychodzą oczka więc może nie będę go musiała ciąć.Jednak Austin dalej śpi tylko od dołu coś tam wychodzi.Mieczyki tylko wyciagnełam z donicy i na razie ich nie sadziłam tylko sa w altance .W ubiegłym roku miałam wysadzone cebulki w donicy i żaden mieczyk nie zakwitł tylko były same liście, dlatego w tym roku pójdą do gruntu.Jednak w donicy nie wytworzyły malutkich cebulek tylko sie podzieliły na dwie cebulki żadnych maluchów .Posadziłam do doniczki miniaturowe mieczyki.
BASIU Pamelka to rzeczywiście kolos i ma mnóstwo pąków kwiatowych .Teraz się ochłodziło, ale gdyby tak jeszcze ze 2-3 dni była taka pogoda jak dotychczas to byłaby calutka ukwiecona.Z tyłu przy kompostowniku widać tego mojego potworka Maigolda i sporo butelek .Porzeczki i agresty mają mnóstwo pąków.No to gratuluję szybkiej decyzji :wink:
AGUSIU moje ciepłoluby poszły do donic, bo potem to wykopywanie na zimę mnie denerwuje, a z nimi to tak jest ,żeby nie uszkodzić korzeni, bo potem od nowa muszą je budować i zanim zakwitną to przyjdzie zima.Dlatego wiosną wyciągam z donicy zmieniam ziemię i dalej do donicy .Na razie jest pusto, lecz jak zakwitną róże i byliny będzie znów buszowato :;230 Dlatego teraz mam przejrzyście ;:108 Miłek byłby śliczny gdyby zakwitł a on kolejny rok obdarza mnie tylko koperkami.Mnie też sie podobają te puchate główki lecz nie w tym rzecz ;:174
TERENIU mój Miłek nie ma ochoty zakwitnąć tylko już kolejny rok pokazuje te puchate czuprynki, a nie wiem gdzie podział kwiaty .Taki rok ,ze trzeba nisko ciąć róże jednak mnie to nie przeszkadza, bo to dla ich dobra.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

A fajne są takie rzuciki zdjęciowe na Twój ogród ;:215
I jak cudnie wszystko wypielęgnowane ;:215
Ja w tym roku też mogę spróbować z krokosmią w gruncie bo mam sporo cebulek przybyszowych i mogę kilka, jakby co, na to poświęcić. Jestem ciekawa czy przetrwały mi jakieś lilie bo je jesienią sadziłam.
Ten powojnik Pamela jest niesamowity.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”