Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Ewelinko, wspaniała wiosna w Twoim ogrodzie! ;:215
Rabatki takie uporządkowane, dużo kwiatków cieszy oczy i jeszcze te ptaki na tle lazurowego nieba! ;:63 ;:63 ;:63
Miłej niedzieli. ;:196
Odpocznij sobie, bo się zapracujesz. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ja myślałam, że u rodziców się tyle zasiedziałaś, a ty taki pracowity tydzien miałaś... Nic dziwnego, pogoda aż zapraszała do ogrodu :wink: Iryski cudnie ci zakwitły? Kiedy sadziłaś?
Tyle nowych róż? Będzie się działo ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko świetnie, że takie duże szmaragdy posadziłaś. ;:215 Szybko będziesz mieć zieloną ścianę, one szybko rosną. Napracowałaś się, ale teraz ta rabata zdecydowanie lepiej wygląda. ;:138 Już prawie nie zauważa się sąsiedzkich zabudowań. Cebulowych nasadziłaś dużo, dopiero na większych fragmentach rabat widać. ;:108 Lawendę masz w doskonałej kondycji, moja chyba trochę podmarzła, sporo liści się osypało przy cięciu. ;:174 Spokojnego świętowania po ciężkiej pracy. ;:196
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja czekam na płacz i krzyk, że Ci zarastają wszystko korzeniami ;:186
Rób barierę korzeniową jak najszybciej. Bo potem będzie źle..
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tulap ma rację. Ja mimo, że moje rosliny jako tako rosną cały czas walczę z korzeniami tuj.
Po co masz się potem męczyć. Zrób od razu tamę
Tak sobie oglądam Twoje rabatki i podziwiam jak w tak krótkim czasie się zmienił
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

ewelkacha88 pisze:

Małgosiu- PEPSI Ciekawa jestem jaką niespodziankę szykujesz dla swojego eMa ;:224 .
Paryż....
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Sasanka wzruszająca! Kiedyś dawno temu wysiałam sobie sama i miałam cały łan! Chyba musze to powtórzyć, bo tamte mi po kilku latach umarły.
Ptaki już maja pełnię sezonu godowego, a te stada pewnie do Skandynawii zmierzają i zaczną nieco później :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Za nami piękna sobota a i dzisiejszy dzień zapowiada się równie piękny ;:138 . Wczoraj posiałam podstawowe warzywa , podlałam i przykryłam włókniną. Wysprzątałam też truskawki i maliny. Przesadziłam kilka bratków samosiejek w bardziej widoczne miejsce i trochę poplewiłam gdzie mogłam . W domu przepikowałam lobelię i wyszło mi tych kępek 22 sztuki. No zobaczymy co z tego wyjdzie bo bardzo bym chciała połączyć ją w kompozycjach donicowych z innymi roślinami . Sałata którą siałam dwa dni temu już wykiełkowała ;:oj . Nie wiedziałam ,że to taki sprinter. Po południu odpaliliśmy pierwszego w tym roku grilla :heja . Teraz czekam na deszcze bo chciałabym nawieźć rośliny a w takim słoneczku to bez sensu . Wiosna w pełni , jedyne czego do szczęścia mi brakuje to zielonych listeczków na drzewach ;:224 .

Olu piękna rocznica ;:138 . Mam nadzieję, że dobrze się bawiliście, pogoda chyba dopisała . Wracające ptaki mnie też rozczulają ;:131 .

Lucynko jaki tam porządeczek ;:173 , chwasty tu i tam ale udaję, że ich nie widzę ;:306 . Niektóre miejsca wyglądają fatalnie i wolę ich nie fotografować ;:224 . Powracające ptaki to bardzo fajny widok ;:333 .

Obrazek

Anido postanowiłam zainwestować w większe tujki bo szybciej urosną . Były dostępne jeszcze takie prawie 2 m ;:oj ale cena sprowadziła mnie na ziemię ;:306 . Z tym lataniem po ogródku mam tak samo, teraz zaglądam roślinom pod ubranie czy mają już pąki ;:306 . Masz zupełną rację, rodzice mają już wszystko więc najlepszym prezentem dla nich jest spotkanie rodzinne . No, chociaż może taka wycieczka w ciepłe kraje to by ich bardzo ucieszyła , nigdy nie byli to może kiedyś ;:224 .

Kasiu żurawi było mnóstwo, sama byłam zdziwiona . Sadz tuje i nie zastanawiaj się zbyt długo bo one na prawdę sprawdzają się w pewnych miejscach . Ja nie mówię o sadzeniu żywopłotu z każdej strony działki ale miejscami taka ściana ładnie wygląda ;:108 .

Obrazek

Marysiu ach ta wiosna :tan , czuję się wspaniale jak słoneczko tak pięknie przyświeca. Bardzo Ci dziękuję za życzenia i wezmę je sobie do serca ;:168 . Pozdrawiam i udanej niedzieli Ci życzę :wit .

Iwonko właśnie tak było, stałam z rozdziawionym dziobem ;:306 . Wierzę w te tuje jak nigdy .

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ile żurawi ;:oj Nigdy tylu nie widziałem, najwyżej kilka :)
Fajnie, że wysiałaś już warzywa, ja też wczoraj to zrobiłem :D Będziemy mogli porównywać.
A buraki już wysiałaś ?
Pogoda bardzo Nas rozpieszcza, żeby tylko teraz psikusa nie zrobiła :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu u mnie wilgoci jest wystarczająco ale czekam na deszcz żeby rośliny podsypać granulowanym obornikiem i azofoską. Niestety kompostu nie mam ale może kiedyś dochowam się swojego.

Lucynko wiosna jest piękna a obecna pogoda jest genialna. Ptaków mam w najbliższej okolicy domu sporo, więc na zdjęciach na pewno jeszcze się znajdą. Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Obrazek

Małgosiu-clem niestety tak długo u rodziców nie mogliśmy zostać. Wiesz praca, obowiązki ;:173 . Pogoda cudna więc nie można było nie skorzystać i nie popracować w ogródku. Iryski sadziłam październik/listopad bo kupiłam w dwóch rzutach. Jestem bardzo ciekawa moich nowych różanych krzaczków. Oby kwitły długo i obficie.

Soniu lawenda bardzo ładnie mi przezimowała i nie mogę na nią narzekać. Postanowiłam zainwestować w wyższe szmaragdy bo szybciej urosną ;:108 . Cebulowych mam sporo ale ich nigdy dość i na pewno jeszcze dokupię jesienią. Muszę tylko zaznaczyć sobie gdzie mogę je powsadzać ;:173 . Dziękuję i wzajemnie ;:196

Obrazek

Tulap Ty to potrafisz człowiekowi ostudzić emocje ;:306 . Może nie będzie tak źle ?? Ta rabata z tłem z tuj w ciągu kilku lat przejdzie sporą metamorfozę więc myślę, że rośliny dogadają się. Co do ogranicznika dla korzeni to nie wiem czy mi się chce coś takiego robić . To jednak jest kilkanaście metrów :roll: . Pomyślę...

Małgosiu-Margo2 męczysz się z korzeniami tuj ale w jakim sensie ? Czy po prostu przy przesadzaniu roślin są wkurzające czy chodzi o coś innego ?? To, że mogą podbierać wodę innym roślinom to wiem ale czy to faktycznie jest takie uciążliwe ?? Nie wiem czy chce mi się robić taką zaporę :roll: a jeśli już to z czego ?? Z betonu, blachy ?? Rabaty co chwilę się zmieniają i to nie koniec rewolucji. Czekam aż notarialnie działka będzie nasza i dopiero wtedy będę mogła rozwinąć skrzydła. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Małgosiu- PEPSI wow, no to się rozmarzyłam ;:224 . W takim razie trzymam kciuki za te szalone plany .

Miłko nie zrobiłam wczoraj zdjęć sasankom ale widziałam, że powoli zaczynają rozkwitać. Może dzisiaj uda mi się zrobić świeże fotki . Pozdrawiam i udanej niedzieli Ci życzę ;:196 .

Seba to było tak, że najpierw przyleciało kilka kluczy, zaczęły kołować i jakby czekały na kolejne . Potem dołączyło do nich kolejnych kilka kluczy i tak poleciały dalej ;:108 . Widok takiej liczby ptaków był niesamowity. Co do warzyw to wysiałam - koperek, marchewkę, pietruszkę naciową, buraki, groch cukrowy i rzodkiewkę. Muszę jeszcze kupić dymkę bo zapomniałam o niej zupełnie ;:223 . Ja myślę, że pogoda już raczej nas nie zaskoczy :wink: .

Pozdrawiam i udanej niedzieli Wam życzę :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewelina ale widok na te żurawie?! Ja cię kręcę... nigdy ich tyle nie widziałam. ;:oj
Cieszę się, że spełniasz się ogrodowo i prace tak szybko postępują. Brawo! Tak trzymaj. ;:215
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko ja już codziennie z konewką biegam, nie ma rady trzeba u mnie podlewać, bo sucho.... ;:131
Kiedy będziesz miała już sfinalizowane powiększenie działki?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja też widziałam po raz pierwszy taką ilość żurawi ;:oj . Widok był niesamowity i ten donośny krzyk ;:108 . Pogoda dopisuje więc prace ciągle idą do przodu ;:65 . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Basiu ja dzisiaj podlałam tylko to co ostatnio przesadzałam ;:108 . Ogólnie ziemia na wierzchu jest ciut sucha ale w głębi jest ok ;:333 . Działkę mam nadzieję, że zakupimy jeszcze przed wakacjami. Teraz papiery poszły od geodetów do starostwa, tam posiedzą jakiś czas no a potem będzie można umówić się do notariusza. Nie wiem ile trwa ta papierologia ale na pewno bliżej niż dalej ;:108 . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko trzymam kciuki, żeby jeszcze w maju temacik udało Wam się ogarnąć... a wtedy... oj będzie się działo :heja
W sumie, to masz rację, że góra wysuszona, głębiej wilgotniej. Ja podlewam moje nowe nasadzenia / przesadzenia i róże. Biegam z konewką, bo i dodatkowo ruch ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko doczekałaś się i listków, i sasanek. :D Lobelia ładnie przepikowana. ;:138 Już nie sieję, nie mam siły, zresztą jakoś nie umiem jej hodować. ;:222 Niestety korzenie żywotników wrastają w inne rośliny, ale przecież z każdym krzewem i drzewem tak się dzieje. ;:131 Więcej podlewam i więcej nawożę, rośliny rosnące przy tujach, świerkach, czy innych krzewach. Drobiazgi niestety wykopuję, a teraz już staram się zachować większy odstęp od żywopłotu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”