Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Natalko, nie będę oryginalna, ale też nie osamotniona, bo dołączam do chórku zachwyconego zdjęciem pszczółki w locie. ;:215
Fantastycznie udało Ci się zamknąć ją w kadrze. ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grażynko wierzba jest przy zewnętrznej, północnej granicy działki, innym roślinom nie ma jak zasłaniać światła, a będę pilnować żeby się nie rozrosła za bardzo ;:108
Elżbietko nie zamartwiam się, tylko niektóre problemy muszę przemyśleć :wink:
Iwciu u nas nie można wypożyczyć sprzętu, nie mamy go ;:185
Mario w pełni się zgadzam, ale kto je powstrzyma? ;:224 też już wypatrzyłam 1 sporą samosiejkę, muszę się jej pozbyć - ten duży egzemplarz w zupełności wystarczy ;:108
Lucynko dziękuję ;:196 trochę się musiałam napstrykać, bo te "kotki" były na samej górze - na kilkanaście zdjęć ostrych było tylko kilka ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale pięknie ujęte bazie. I ta pszczółka. ..chyba nawigację miala6 włączoną. :;230
A niebo jakie niebiesciuchne. A u mnie szare i zasnute chmurami.
Lubię tą zbliżającą się porę kwitnienia drzew.ummm ;:167
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Wierzba jest jedynym drzewem, na które cięcie wpływa pozytywnie. Ja swoją tnę dość drastycznie, po dwóch latach od cięcia odrosty są bardzo duże.
Uważaj tylko, bo jak się rozrośnie to w pobliżu korzenia nic nie urośnie, żadne drzewko :)
Tylko patrzeć aż drzewka owocowe zakwitną ;:224
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Natalko,wiosna już dobija się do Twojego pięknego ogrodu,pąki drzew owocowych takie nabrzmiałe,czytam,ze nie masz prądu na uroczej działeczce,ale turystyczna butla gazowa w zupełności wystarczy,my pół europy przejechaliśmy z taką butlą i gdziekolwiek żeśmy się zatrzymali to była kawka,czy herbatka ,nawet zupki pyszne gotowałam ,wszystkiemu można zaradzić ,czytam ,ze masz problemy z anemią ,teraz jest młoda pokrzywa,najlepsza roślina ,żeby pozbyć się anemii i się wzmocnić,ma bardzo dużo żelaza,zresztą czego ona nie ma,stosuj do wszystkiego ,do zup ,rosołu ,można robić soki warzywne z pokrzywą ,nie zmienia smaku zupy ,ja cały rok używam w domu pokrzywę,do zup jarzynowych to kroję drobno i z jarzynami do garnka,do rosołu opłukaną obwiążę niteczką i cały pęk wkładam do garnka,żeby się nie rozleciała,na zimę suszę,rozdrabniam w ręce i do słoiczków,zamykam szczelnie i jakakolwiek jest zupa czy rosół,to susz na talerz,zalewam wrzącą zupą i gotowe do jedzenia,często zamiast pietruszki zielonej,dzieci w ogóle nie wiedzą ,ze jedzą zupę z pokrzywą ,myślą ,że pietruszka,,a sok z pokrzywą tak polubiły ,że jak mi się nieraz nie chce po nią iść to są niezadowolone,można też zrobić jak szpinak z czosnkiem,albo dołożyć do szpinaku,pokrzywa ma być młoda ,to teraz najlepsza okazją ,a jak się zestarzeje ,to mąż je kosi i znowu rosną młode i tak jest do jesieni,pozdrawiam i życzę zdrowia i zadowolenia z pięknej działeczki :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu oficjalnie stwierdzam, że mirabelki zaczęły dzisiaj kwitnienie ;:138 jeszcze skromnie, ale lada chwila będzie biało ;:167
Seba z wierzbą nie mam wyboru, muszę ją zaakceptować - pień jest centralnie pod zewnętrzną siatką, musiałabym zniszczyć płot chcąc się jej pozbyć :wink: przytnę ją, niech chociaż będzie ładna ;:224
Marto dziękuję ;:196 pokrzywę piję już dość długo i świeży sok z buraków - nie mogę brać żelaza w tabletkach, sok i zioła okazały się najlepszym zastępstwem ;:108

Wiosna z dnia na dzień zmienia teraz świat dookoła, coraz szybciej i szybciej. Te zdjęcia już są trochę nieaktualne, wszystko zdążyło podrosnąć, trochę mocniej się zazielenić, może nawet zakwitnąć. Jest teraz tyle do zrobienia, tyle do zobaczenia. Trudno wszystko ogarnąć, więc pędzę, bez wytchnienia, nie tylko na działce. Jednak za cały wysiłek dostanę plony, kwiaty latem i zdjęcia na długie zimowe miesiące, kiedy słońce i kolory będą tylko wspomnieniem.

Obrazek

Nie mogę się powstrzymać przed fotografowaniem tego rozchodnika, jest taki ładny:) Ta kępka nie rośnie w pełnym słońcu, ale dostaje go akurat tyle, by się częściowo przebarwić. Roślina świetnie daje sobie radę, a w popołudniowym słońcu pokazuje, jaka jest piękna.

Obrazek

Ten krzaczek znajduje się tuż za płotem, u moich sąsiadów. Kiedy podniosę głowę będąc w miejscu, w którym ostatnio pracuję zawsze go widzę.

Obrazek

Bratki "uciekinierzy" rosną sobie na brzegu ścieżki. Pojawiają się co roku, to tu, to tam, zawsze mniejsze od tych sklepowych, ale tak samo urocze.

Obrazek

Kolejna nadal niezidentyfikowana roślina właśnie wypuszcza listki.

Obrazek

Bielinek i cytrynek ganiały się dość długo, ale były tak szybkie i płochliwe że zrobiłam tylko jedno zdjęcie.

Obrazek

Podobno goździk, dostałam go w zeszłym roku od sąsiadki. Bardzo ładnie przezimował, teraz pięknie się rozrasta.

Obrazek

Firletek jest mnóstwo i na razie nadal będzie, rosną w miejscu które będę oczyszczać na końcu.

Obrazek

Chyba jeszcze nie pokazywałam czarnego bzu... Nie jest zbyt piękny, chyba ma za mało światła albo towarzystwo orzecha mu nie służy. Spróbuję go trochę podratować, w miejscu gdzie rośnie raczej nie przeszkadza, a bardzo lubię jego drobne kwiaty.

Obrazek

Jemioła na jabłoni... Na szczęście na tej, którą planuję wyciąć (za gęsto posadzone drzewa), ale i tak nie była to przyjemna niespodzianka. W okolicy jest jej sporo, w sumie więc nic dziwnego że pojawiła się na osłabionym drzewie, jednak na drzewku owocowym widzę ją po raz pierwszy.

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

W tej chwili każda roślinka nas cieszy. Nawet ta jemioła na jabłonce wygląda pięknie, mimo że to szkodnik. Jest jej mnóstwo. W mieście na niektórych ulicach wszystkie drzewa opanowała ;:222 Takie niebieściutkie niebo marzyło mi się całą zimę. Teraz coraz częściej można je oglądać :tan Drzewka owocowe ani jeszcze myślą owocować, mają trylko lekko nabrzmiałe pąki. Przynajmniej u mnie, Twoja mirabelka już za chwilę będzie zachwycać ;:138
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Natalio!
Czarny bez zaszanuj, z jego aromatycznych kwiatów można zrobić pyszny syrop, a jeszcze lepiej wspaniałą nalewkę.
Natomiast jemioła (choć bardzo ją lubię) urasta do rangi plagi. Jedną moją jabłoń opanowała w niesamowitym stopniu. Co gorsza już jedno siedlisko odkryłam na ulubionej malinówce ;:219. Ta jemioła to efekt bardzo licznej obecności jemiołuszek w zielonych pokojach dwa lata temu.
U Ciebie wiosna pełniejsza i bardziej zaawansowana, mieszkasz przecież na biegunie ciepła... ;:224.

Pozdrawiam serdecznie - Jagi
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Fakt, wiosnę widać już u Ciebie, a jemiołę na owocowym drzewku podziwiam, bo i ja nie widziałam.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko też widuję takie drzewa, chociaż kilka lat temu wcale jemioły nie było :evil: we Wrocławiu jest jej dużo więcej, powoli, powoli, przywędrowała i do nas. Mirabelka na działce zakwitnie pewnie troszeczkę później, bo jest w cieniu. Te miejskie właśnie się rozkręcają :D
Jagi nie jestem pewna czy w zeszłym roku on w ogóle kwitł, owoców nie widziałam ;:224 Jemioły jak jest za dużo to faktycznie niedobrze ;:185
Ewa może i ciekawostka, ale niestety szkodnik :roll:
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Mieszkam blisko parku nadwarciańskiego w Poznaniu i jemioły u nas duszą drzewa na potęgę. ;:218

Natalio duzo słoneczka do działkowych prac i roślin dla ciebie na dziś. ;:3 :D
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Natalio uważaj na ten czarny bez :roll: On bardzo się rozsiewa, u mnie wszędzie wyrasta ;:306
Dziwne, że u Ciebie kiepsko rośnie :shock:
Jakie to kolory firletek ? Mam różowe, czy one są inwazyjne ?
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniko we Wrocławiu jest dużo, u nas coraz więcej ;:219
Seba bez chyba nawet nie kwitł w zeszłym roku :roll: siewek brak, chyba orzech nieźle mu daje do wiwatu ;:185 Jakie masz firletki? Nie wszystkie się tak rozmnażają, a nawet tej nie nazwała bym inwazyjną, łatwo się jej pozbyć. Kwiaty ma ciemnoróżowe, wręcz różowofioletowe.
Pozdrawiam, Natalia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Czarny bez to mało wymagająca roślinka, może orzech mu faktycznie szkodzi? Miałam za płotem całą plantację czarnego bzu, dopóki działka stała tam pusta. Do dzisiaj jak pielę, znajduję jeszcze siewki i maleńkie drzewka czarnego bzu. Jak on się zadomowi, to już na zawsze. Sok z jego kwiatów jest rewelacyjny :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Natalko ,czarny bez to również pyszne dżemiki a grona kwiatowe można smażyć w cieście naleśnikowym , pamiętać jednak należy że nie wolno jeść owoców na surowo bo powodują sensacje żołądkowe .Mirabelki też mam u siebie bo pyszne są na dżemy , szczególnie czerwone .Czekam na kwitnienie Twoich jabłoni . Pozdrawiam ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”