Wiosna cz. 35

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosna cz. 35

Post »

Marysiu, zdjęcie z orką konną takie nostalgiczne... W sumie, ile to pracy trzeba włożyć, żebyśmy mogli wcinać pieczywko, ziemniaki...
Dobrze, że uprawiają te pola, inaczej juz dawno by zarosło samosiejkami, albo nawłocią, tak jak w moich okolicach...
W moich okolicznych wsiach jest tak, że do miasta jeżdżą po natkę pietruszki, bo wygodniej ;:219
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!

Udało się ;:306 byłam pewna, ze oracz przyciągnie wrażliwe oko (i duszę) zarówno Jagi jak i Lisicy :wit

Mariuszu jak na wieś 14 km od granicy Krakowa nie jest źle do niedawna były 3 konie, jeden niestety stracił właściciela. Ten oracz jest najmłodszy, a konik jest jego przyjacielem i towarzyszy mu w wielu sytuacjach. Był tzw starym kawalerem dla którego najważniejsza była mamusia i jak mamusi brakło ożenił się. Para jest po 50-tce. Woźnica często wozi swoją panią po wsi wozem z konikiem :D

Lisico widać człowiek na stare lata chce zrobić jak najwięcej, bo nie umiem inaczej tego wytłumaczyć. Może to wpływ tego FO, ale nie umiem się z niego wypisać :D To moje mielenie jest trochę na przekór tych co protestują przeciwko wycinaniu drzew, a z marketów wywożą tony kory drzew ;:306
Jak to dobrze, że chociaż zamiast trawnika mam wiejską trawę ;:219
Dziękuję za pochwałę zdjęcia, a właściwie zdjęć ...ja też lubię zdjęcia sytuacyjne i trochę drażnią mnie grzeczne zdjęcia ;:306 Macham do Ciebie z południa Polski :wit

Jagodo nasz naród może i zakochał się od nowa w konikach, ale traktuje je inaczej. Dla tego oracza koń jest kimś ważnym, bez niego byłby nikim we wsi. Wbrew pozorom proszony jest do wielu prac gdzie traktor nie wjedzie i wszyscy woźnicę znają, a on jadąc lokalną drogą wita wszystkich głośno ;:303 ;:303
Cieszę się z Twojej i Lisicy obecności ;:4

Anusiu ino patrzeć jak M zafunduje Ci konika, bo jego i na to stać ;:4
Oj nawciskałam się tych gałęzi, tym bardziej że modrzew ma je w większości wiotkie i jeszcze te sysecki ;:306 Mnie dłonie i ramiona wysiadły, ale już powoli przechodzę do następnych zadań. Zrębki sobie zostawiłam i będzie eksperyment ;:215
Aniu nasiona do mnie lgną ;:306

Martusiu oj niedobrze że ucho boli, to taka dziecinna przypadłość! Ja do niedawna zakładałam coś na głowę, bo wiatr był zimny i bałam się zawiania. Polecam olejek kamforowy chociaż skoro antybiotyk włączony to on jedynie złagodzi ból ;:219 Właśnie się zastanawiałam nad daliami, ale skoro piszesz że czas to póki co opuszczą miejsce zimowania ;:333 Życzę zdrowia i posyłam ucałowaniaObrazek

Quake64 chyba pomyliłeś adres, ale witam Cię, a jak cofniesz się o stronę znajdziesz zdjęcia :D

Basieńko masz rację i u mnie jeździ po wsi tzw sklep objazdowy i kupisz tam wszystko natkę, cebulkę zieloną i ziemniaki! Takich jak ten pan, ja i parę innych już niewiele. Ja już się zajadam czosnkiem niedźwiedzim, ale moja synowa woli te z marketu zielonki, bo niby takie czyste. Dobrze że chociaż sadzi borówkę amerykańską wręcz hurtowo i opiekuje się krzaczkami, bo to i ruch i samo zdrowie!
Mamy takiego rolnika co mnóstwo pól dzierżawi więc u mnie większość uprawiana, ale tak po nowemu bez jednego chwasta :wink: Ściskam Basiu ;:4

Słonko rano było rozmyte, ale świeci i jest ciepło. Coraz dłużej pozostaję w ogrodzie po otwarciu kurnika. Spacer o świcie to jest to co lubię najbardziej!

Obrazek

Dobrego dnia !
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, Marysiu ile nasionek ! i nawet z USA ;:oj to pewnie same ciekawostki ;:138 A jak jeszcze mało to mogę dosłać nasionka różnych na suszki , bo zebrałam swoje :lol:
Piękne siewki i jak dużo , no no , paniusia z miasta wzięła sie za prawdziwą wiejską robotę ;:138
Ale wspaniałe zdjęcia , oracz z koniem ;:138 to należy dzieciom pokazywać , jak kiedyś bywało , bo one tego nie znają , a i my już nie widujemy. Dla mnie taki widok to lata młodości ....:)Piękne zdjęcie , no i ten kontrast ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu ja jestem okolicznym dziwakiem, jak kilka lat temu sadziłam pomidory, pewne osoby w głowę się pukały, że przecież w sezonie kilo pomidorów 3 zł kosztuje... ;:306
Z czosnkiem niedźwiedzim się spóźniłam, siałam dopiero nie dawno, a podobno jego się jesienią... no cóż zobaczymy czy wyjdzie. Mam jeszcze pół torebki, w razie jakby co, to we wrześniu zrobię drugą próbę.
Marzy mi się rabata jarzynkowa i taka mini szlarenka (foliowa), ale póki co pewnie rzeczy muszę mieć zrobione ;:224
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu..zagramaniczne nasionka, ciekawe czy po zagramanicznemu będą rosnąć. ;:oj Ja na początku mojego działkowania będąc we Francji nakupiłam nasionek, takie były ładne na zdjęciu, inne..okazały się naszymi aksamitkami. ;:306 . Piękne siewki. ;:333
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Witaj Marysiu,u mnie dzisiaj przerwa ,bo cały zień pada ,ale ,że mialam inne sprawy to mi tak nie szkoda.Moje pomidorki już wymagają pikowania ,ale cieszę się ,że wzeszły mi te na których mi najbardziej zależało :tan ,na działeczce co nieco popracowałam ,chciałoby się więcej ,ale nie samymi przyjemnościami człowiek żyje.Marysiu ,zwolnij troszkę kobietko ,bo wpędzasz mnie w kompleksy ;:108 .
Pozdrawiam i zdróweczka :wit
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu no popatrz takiego oracza bym przegapiła ;:223 Super fotka ;:333 W mojej wsi konika niet... ;:174, ale za to widziałam idących polem trzech siewców z płachtami... też oryginalny widok :) już zanikający. U nas wysokie wody gruntowe to traktorem ciężko ... a wiosna zmusza do czynu :D
Na moim ogrodzie też musiałam nieco podnieść grządkę warzywną... bo jeszcze długo byłoby mokro :oops: Życzę ;:3 i umiaru w przerabianiu ogrodogodzin ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu na mojej wsi konia nie uświadczysz ostatni padł dwa lata temu. Krowy zostały cztery. Wieś zmienia swoje oblicze.
Co do czarnych porzeczek to możesz je przyciąć nisko odbiją i w przyszłym roku będą owocować.
Też dziś mieliłam gałązki iglaków.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Takich rolników z końmi widuję i cioci w podkrakowskiej wsi. I uwielbiam takie widoki ;:167 Koni zostało już niewiele, ale są :heja
Ty naprawdę nie znasz umiaru, ale rzeczywiście niektóre prace czekać nie mogą ;:108 Szczególnie u Ciebie :;230
Ciemierniki zerkają już coraz bardziej zaciekawione, są cudne. I te ptaki na pięciolinii ;:63
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

A na naszej podkrakowskiej wsi to są konie do jazdy wierzchem innych nie widziałam ale mogą być. Krowy widziałam. Owce duże stadko. Kozy też duże stadko. Pszczoły są i nikt nie narzeka że mogą pogryźć :). A najbardziej mnie cieszy że można ognisko palić (chociaż to nieekologiczne bo smogowe). W mieście nie można, koleżanka ma piękna działeczkę i nie może ogniska zapalić a jeszcze trochę i kominek będzie zakazany. Jeszcze mnie wiele rzeczy na wsi cieszy :)
A ten piękny traktor z pługiem też spoko, widziałam jak taki pług pracuje, wow, a później się sam przekręca, piękna maszyna. Kiedyś jadąc samochodem mijaliśmy wieczorem taką piekielną maszynę - kombajn do kukurydzy, też WOW. Ogólnie to powinnam się na wsi wychowywać jak widzę :). A nie tylko z doskoku.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dzień trochę zmarnowany, bo niewiele zrobiłam ale przynajmniej zaliczyłam kiełbaskę z ognicha i pifko... już dawno mi tak nie smakowało Obrazek
Wyciągnęłam z przechowalni dalie i inne kłącza i przymierzam się do posadzenia. Poza tym pół wieczoru grabiłam ogrodowe śmieci ;:oj Nic nie zrobiłam a ramiona bolą ;:223

Karolino ja już od paru miesięcy za wszelkie nasiona dziękuję, bo najpierw będę siać i siać a potem trzeba to posadzić ;:oj Większość nasion już odkładam na przyszłoroczne siewy i na wymiany :D Widoczek i mnie się spodobał dlatego postanowiłam się z Wami podzielić :D

Basiu otóż to ! Pamiętam szok jak się sprowadziłam i w ogrodzie mam orzecha a wtedy były dwa ogromne. Po powrocie zamiast aerobicu 200 skłonów orzechowych, a w długie zimowe wieczory obierałam i cieszyłam się że mam tego tyle!. Jadę przed świętami z sąsiadką i opowiadamy co pieczemy i co jeszcze kupić...a ona o dobrze że mi przypomniałaś! orzechy muszę kupić.... ja do niej: jak to Jolu Wasz orzech nie miał owoców? a ona... a chciałoby mi się zbierać i tłuc ;:oj . W domu on, ona, 2 dzieci i babcia!
No to możemy sobie ręce podać Obrazek

Zuziu trochę nasion było zamówionych, a trochę dostałam dodatkowych i te to u nas oczywiście też są! ale trudno wytłumaczyć koledze co wyjechał prawie 40 lat temu i wiesz co wtedy w sklepach było :wink:
Ale mu dziękuję, bo często trafi się coś fajnego ;:333

Tereniu u mnie nawet prognozy się nie sprawdziły i te parę kropel trudno było nazwać opadami, więc trochę zwolniłam a trochę popracowałam ;:168 dbam o Ciebie Obrazek
Moje pomidorki o przepikowaniu ślicznie ruszyły do przodu ;:65
Zdróweczka i pogody ;:196

Ewciu no takiego oracza nie możesz przegapić Obrazek Podejrzewam, że ten oracz też sieje z płachty :uszy
Podwyższona grządka to fajna rzecz, a jak jeszcze masz mokro to już w ogóle!
U nas jest nierówno w jednym miejscu wysokie wody gruntowe i stoi bajoro do tej pory a w innym sucho, glina długo trzyma. Ewciu dzisiaj był umiar ;:196

Dorotko tylko kilka gałązek złamanych więc część porzeczek będzie ;:333 za rok narosną nowe, bardziej żal mi głównego przewodnika złamanej pigwy, żeby tego nie odchorowała :wink:
Krówki u mnie też są nawet brałam jakiś czas mleko i robiłam sery!

Iwonko nie jest tak źle! umiar odzyskałam na jeden dzień Obrazek
Swojskie widoki uwielbiam, a już fotografuję obowiązkowo! Coraz więcej roślin zakwita :D

Asiu o tak jeźdźcy bywają , chociaż kiedyś było ich więcej. Moja okolica jednak jest ruchliwa, jeździ autobus, samochody i i najgorsi piraci motocyklowo-samochodowi, wyjąc silnikami a to konia chyba może spłoszyć ;:oj Kozy były ale zniknęły i nawet ludzie z Krakowa po mleko przyjeżdżali ...owieczek brak!
Mamy takiego postępowego rolnika i najpierw miał poniemieckie maszyny, a teraz pokupował najnowszej generacji traktory z wszelkimi przystawkami. Cuda na kiju! I taki ładne jak dziecinne resoraki Obrazek

No to parę dzisiejszych kwitnień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

te maluchy wpadły do koszyka na placu

Obrazek

i już taką grządeczkę mam

Obrazek

Obrazek
a żonkilowe poletko zaraz ruszy!

Dobrej nocy!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zabawna jesteś, Maryś. :tan
Od nicnierobienia nic nie dokucza. ;:185 ;:185 A Ciebie jednakowoż coś tam pobolewa. ;:108
Domyślam się, że to od podnoszenia kiełbasek bądź ciężkiego kufla. ;:202 No bo przecież nie od roboty, którą dzisiaj wykonałaś w swoim ogrodzie. ;:306 ;:306
Żonkile lada dzień zażółcą Ci okolicę i będą cieszyły oczy, a gdy zabraknie słońca, wypełnią lukę złocistości. ;:108 Że nisko? Nieważne, ważne że kolorystycznie jak trza. ;:303
W ogrodzie w ogóle coraz więcej barw, a nowe nabytki jeszcze je dopełniają! ;:215

Odpocznij sobie, nie kocołuj po nocy, niech Ci wreszcie ramiona odpuszczą. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Zazdroszczę żonkili, u mnie przez kolejne 2 lata nie wyszły po zimie, no cóż, nie można mieć wszystkiego. Zakochałam się w ciemiernikach i sasankach. Na pewno dosadzę ich więcej.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

No i pięknie Marysiu, kępy żonkili zaczynają kwitnąć będzie to wyglądać cudownie :) Prymule i bratki widzę cała paleta barw ;:138
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Żonkile już takie duże moje w pączkach jeszcze zamkniętych!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”