Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu pracowity weekend w ogrodzie oznacza szczęśliwego ogrodnika. ;:333
U mnie też walają się jeszcze gdzie nie gdzie uschnięte źdźbła traw ozdobnych. Staram się na bierząco je zbierać.
Ja też zapytam o hortensję. Przyjechała w paczce z powojnikami pięknie uformowana korona miniaturkowej wiechowatej Polestar. Widzę, że nie była cięta. Gałązki mają raptem z 20cm ale po kilka oczek. Ciąć? I jak? Nad drugim?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Pracowity weekend mieli chyba wszyscy ogrodnicy. Za to dzisiaj w pracy można było odpocząć i zregenerować obolałe części ciała :;230
Nawóz do hortensji już kupiłam, więc w tym tygodniu podkarmię swoje dziewczyny :D Mam nadzieję, że odwdzięczą się obfitym kwitnieniem. Jak myślisz, kiedy można zajrzeć do doniczki i zobaczyć, czy pokazały się jakieś korzonki? Nie wiem tylko, czy prawidłowo umocowałam doniczkę? ;:218
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pamiętam jak mój siostrzeniec taki prezent zrobił mamie, że wręczył jej całą szklankę kwiatów... upchanych piąstką ;:306
Szkoda roży... U mnie chyba padła Casanova ;:222 A tak lubiłam jej jasne duże kwiaty ;:145
Ale masz tych krokusów i irysków ;:oj A moje iryski wyrosły tylko po 3 , a sadziłam po 10 szt.
Cięłaś już lawendę?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Też zaczęłam cięcie hortensji. Nie tak fachowo ale z roku na rok coraz odważniej ;:306

Śliczne te fioletowe iryski George. Jak długo trzymają kwiaty?
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Soniu no to napracowałaś się sporo :) ale czego się nie robi dla swojego pięknego ogrodu :) odwdzięczy się na pewno ;) hmm powiedz mi, bo się tak zastanawiam nad moją hortensją bukietową, która kwitnie na pędach starych, czy tez powinienem ją przycinać tak mocno, czy tylko kosmetycznie wycinać te pędy, na których nie ma pąków?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

cyma2704 pisze:M podeptał trochę bylin podczas cięcia żywopłotu i denerwował się, że wszędzie coś rośnie, ;:306 nie ma gdzie nogi postawić.
Oo, to znam :wink: Nawet, jak palcem pokażę, że gdzieś coś rośnie i trzeba uważać, to jakoś i tak podepcze ;:173 Albo wykosi kosiarką, w pierwszym roku "ogrodowania" straciłam wszystkie trzy posadzone lilaki i pasek frezji, poległy pod kosiarką :lol:
Ja też mam cichą nadzieję, że te wyłażące byliny i rozwijające się krzewy wiedzą lepiej i mocnych mrozów już nie uświadczymy, bo widzę, że ewentualne straty byłyby duże :|
Duecik iryskowy super Ci wyszedł, taki trochę ślubny, pan młody w gustownym garniturze w kolorze indygo, pani młoda w zwiewnej białej sukience, ozdobiona złotem ;:215 Ogromnie mi się podoba!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Przepiękny słoneczny dzień, około dziewiętnastej w zachodzącym słońcu było 20 stopni. :tan Pracowaliśmy z M przy cięciu Szmaragdów i ich czyszczeniu. Uzbierało się siedem worków ususzonych igieł żywotnika. Zostało nam jeszcze kilkanaście sztuk do oporządzenia. Ponawoziłam róże i powojniki granulowanym obornikiem.

Basiu takie ciepłe i słoneczne dni, jak się zaczęły dopingują mnie do pracy. Nawet M niezbyt zainteresowany ogrodem, dzisiaj mnie namówił na dalsze cięcie i sprzątanie żywotników. Nie lubię tego zajęcia. ;:185 Przylaszczkę mam jedną, ale ma tak intensywny kolor, że coraz częściej myślę nad kupnem kolejnych. Też lubię ptaki, ale kosy co roku robią taki bałagan z korą, że czasem mam ich dość. Najwięcej kory mam przy chodniku do garażu i co rano cały jest nią zasłany.

Lucynko dziś ponownie dużo pracowałam i doskonale się czuję, mimo zmęczenia. Wczoraj mieliśmy pogrzeb w rodzinie, więc dziś snułam refleksje nad życiem, grzebiąc w ziemi. Obrazek Maluchy cebulowe stale te same pokazuję, ale są takie słodkie, że nie sposób się nimi nie cieszyć. ;:108

Kasiu miło cie witać ponownie. Obrazek Nic nie stracisz, jak zobaczysz ostatnie dwie strony. :D Parę krokusów i irysów, oraz wcześniej jedna przycięta hortensja. Wszystkie hiacynty mam w doniczkach, mają pąki, więc jest nadzieja na kwiaty. Do tej pory z kilkunastu posadzonych w gruncie żaden nie wychylił nosa z ziemi. Nie mam pojęcia, co było przyczyną, ale pewnie gryzonie się dobierały. Obrazek

Aniu masz rację, zima nas dołowała, więc teraz słońce podnosi nastrój i pracujemy ciężko. Jak chcesz mieć hortensję ukwieconą na jeża, to zdecydowanie przytnij na dwa oczka. Jeśli nie, zostaw takie dłuższe, ale i tak z tylu nie wypuści pędów, bo ma tendencje do rozwijania kwiatów z najwyższych oczek. Maluchy szczególnie wymagają dobrego cięcia, bo wolno przyrastają i ogołacają się od dołu. Jedną Bobo przycięłam dłużej, ale w tym roku już się poprawiłam. Miała mało kwiatów. ;:222

Dorotko ziemia w doniczce musi być wokół pędu hortensji, resztę wykona natura. Ogrodnik musi tylko czasem przypilnować wilgotności. :D Ja najwcześniej na przełomie sierpnia i września delikatnie zaglądam, czy już widać korzenie. Pamiętać trzeba o tym, żeby u podstawy pędu zostawić około 2 cm. W tym miejscu odcina się pęd od rośliny matecznej. Przeważnie podstawiam drugą doniczkę, albo jakiś kamień, Doniczka z ziemią nie zsuwa się na dół.

Małgosiu parę urwanych kwiatów wybaczę wnusiowi, :wink: ale będę go uczyć, że nie wszystko można zrywać. ;:108 Lawendy nie cięłam jeszcze, ale muszę to szybko zrobić, bo zaczyna wypuszczać młode odrosty. Zimny marzec sprawił, że wszystkie prace się skumulowały i czasu brak. Irysy przesadzam co roku, ;:173 chyba im to nie służy, bo na większe kępki nie mogę się doczekać.

Aprilku ty niefachowo tniesz, :wink: a ja wielki znawca z pięcioletnim stażem. :;230 Myślę, że cięcie każdy musi dostosować do miejsca w którym hortensja rośnie. Najstarsze rosną u mnie na wąskich rabatach, więc chcę żeby miały kwiaty wokół, dlatego tnę krótko na jeża. Jeśli hortensja jest z tyłu rabaty, wtedy trzeba ją ciąć wyżej, żeby było widać kwiaty. Nie jestem pewna czy to Georg, ale irysy śliczne i kwitną ponad tydzień, cały czas są ładne. Niestety gryzonie zrobiły sobie tam tunel i tylko pięć z kilkunastu zakwitło. ;:174

Mariusz już złapałeś bakcyla ogrodowego, to wiesz, że ogrodnik najszczęśliwszy, jak pada wieczorem na twarz. Obrazek Nie znam hortensji bukietowej, która kwitnie na pędach ubiegłorocznych. Może myślisz o ogrodowej, :?: jej nie trzeba ciąć, bo nie zakwitnie. Nie tniemy też dębolistnej i piłkowanej, kosmetycznie, lub martwe pędy.

Agnieszko jakbym teraz pokazała rabaty, to widać głównie patyczki. ;:306 Dopóki M nie upora się z żywopłotem i nie zrobi dołków na przesadzanie roślin, to ich nie ruszam. Ma zakodowane, że patyk oznacza roślinę. Choć dzisiaj wdepnął w kępę czosnków główkowatych, bo patyk był tylko na obrzeżu. :roll: Piękne opisałaś moje najmłodsze iryski. Obrazek

Zdjęcia wczorajsze, dzisiaj tak ciężko pracowałam, że nawet aparatu nie mogłam unieść. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Swoją hortensję ciachnęłam nisko, zawsze to robię i zawsze odbija. Nie zależy mi specjalnie na niej, więc się z nią nie bawię. Natomiast nie wiem czy powinnam ciąć szałwię ozdobną. Możesz mi Soniu doradzić?
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Soniu oczywiście chodziło mi o ogrodową ;:14 widzisz jaki ze mnie ekspert ;:306 no ale dziękuję za radę :) w takim razie jej nie ciacham :) Żonkile już u Ciebie zakwitły super :heja
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Przez zmianę czasu jakoś ten dzień szybciej mi mija. Przychodzę do domu i już 20 godzina zamiast 17- 18 ;:306
Pogoda w tym roku bardzo nas rozpieszcza :wink: Takich temperatur pod koniec marca nie pamiętam.
Pierwszy żonkil ;:333 U mnie jutro się rozkwitnie ;:138
Przylaszczki również lubię, pięknie wyglądają w kępach.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Iryski, krokusy, przylaszczki, żonkile- ależ się u Ciebie dzieje ;:oj W porównaniu z Tobą u mnie cieniutko. Ale tyle listeczków wychyla się z ziemi, że dają nadzieję ;:65
Też się napracowałaś, jak wszyscy :heja I jak wszystkich, bardzo Cię to cieszy :tan
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,same piękności kwitną w twoim ogrodzie ,irysy są fantastyczne i nawet pierwszy narcyz się pokazał w całej okazałości,u mnie jeszcze tak nie ma ,ale będzie :uszy ,pozdrawiam i pięknych dni życzę ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dzisiaj przesadziłam kilkadziesiąt bylin i traw na poszerzonej rabacie. M wykopywał i kopał dołki, ja sadziłam. Jeszcze tydzień takiej pracy ;:306 i większość roślin znajdzie nowe miejsce. Przepikowałam parę sałat, bo zwolniło się miejsce w multipalecie. Zmarnowałam w zimnym garażu najstarszą rozplenicę Majesty. ;:14

Ewuniu sadzę tylko dwie odmiany szałwii omszoną i omączoną. Omączona jest jednoroczna, ma bardzo niebieskie kwiaty. Wysiewa się sama, tylko przesadzam siewki, nigdy nie ingeruję w ich wzrost. Natomiast omączona to bylina, tnę pędy jesienią, żeby nie straszyły na rabatach. Pilnuję też przycinania kwiatostanów, bo sieje się w każdym wolnym miejscu. Obrazek

Mariusz cieszę się, że hortensja ocalała. :D Żonkile to miniaturki, nie za bardzo wierzyłam, że poradzą sobie w gruncie. Odwdzięczyły się za uratowanie przed kompostownikiem. ;:108

Seba tak od dwu dni wykorzystuję ciepło, że nawet nie mam czasu siedzieć na forum. ;:173 Kolejne byliny zmieniają miejsce, bo szukam nowych rozwiązań na niektóre rabaty. Obrazek Narcyzów mam bardzo dużo, ale tylko ten maluch już kolorowy. ;:215

Iwonko dziś spieszyłam się z przesadzaniem roślin, zapowiedzieli deszcz na jutro. Poszalałam trochę, nawet rozplenice M dzielił siekierą. ;:306 Mam nadzieję, że przeżyje, bo namęczył się i z wykopaniem, i dzieleniem. :roll: Irysy już kończą kwitnienie, choć kilkanaście ma dopiero pąki. Wystarczy kilka cieplejszych dni i u ciebie też wszystko ruszy. ;:108

Martuś narcyza nawet bym nie spostrzegła, zwykłe obok tylko się zielenią. Zabrałam się za sprzątanie, a tu żółtek się pokazał. Miniaturka z kwiaciarni świetnie przezimowała i zrobiła mi niespodziankę. ;:215 Dzięki za życzenia, ;:196 niech się spełnią, bo plany mam na jutro rozległe. :;230 W piątek babciuję, więc tylko będziemy spacerować po ogrodzie. :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Och te gryzonie wstrętne.
Właśnie cięłam Anabelle i odkryłam pod nią korytarz nornic. Mam kłopot bo nie wiem co z tym zrobić. W tym miejscu często siedzą koty, nie nasypię trutki. A swoją drogą po co mi te koty skoro nornice ryją w najlepsze tuż pod ich ogonami :twisted:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, masz całe mnóstwo kwitnących kwiatków! ;:138
Kwitnący narcyz robi wrażenie, ;:333 moje nawet pąków jeszcze nie pokazały. ;:131 Może teraz po deszczu i w sumie dość ciepłych nocach... ;:218
Miłego dnia i dużo słoneczka! ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”