Ogród jol_ki 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2017

Post »

Joluś kochana, wielkie dzięki za ten post. ;:167
Nie ukrywam że rozjaśniło mi się trochę w głowie :D
Jeszcze nie zabrałam się za angielki, ale planuję je ciąć jeszcze w tym tygodniu i będę stosowała się do tych zasad.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu i ja dziękuję za ten opis. Niezwykle przydatny. W weekend zaczynam przycinanie, więc przeczytany u Ciebie w samą porę. ;:215

Jakże ja się rozmarzyłam widząc paczkę od Austina... Obrazek Ach cudowności... Obrazek Mam nadzieję, że będą Ci pięknie rosły i kwitły. ;:215
Ciemierniki też trzeba pochwalić. Naprawdę ładne sztuki. ;:333 Donice przed domem bardzo rozweselają, prawda?
Co do błękitnych bratków, to chyba hodowcy zawiązali jakiś tajny spisek, bo słyszę, że pół forum ich szuka i nikt nie może kupić. Ja też. :roll:
Dużo słonka na najbliższe dni Ci życzę Jolu. ;:168
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jolu, przepiękny jest ciemiernik z tym czerwonym środkiem.
Fajny pomysł miałaś z żywopłotem, jak się rozrośnie, to będzie ciekawy efekt, będziesz mogła zrobić tematyczne zakątki ogrodu (bo będziesz mieć granice) :wink:
Ładnie siewki rosną, u mnie strasznie się wyciągają.
A, zapomniałabym, krokusy w tej glinianej doniczce wyglądają uroczo, taki rustykalny styl, to co lubię.
Nie dziękuję za łubin ;:196
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie to szczęście że ja nie mam tylu h :;230
Jak tak patrzę na te twoje h,ile tam ciągle pracy...
Super będzie kiedyś :;230 ten żywopłot ;:138
Widzę że jesteś w opozycji do p.Szyszki :;230
Jakie słodziaki z tych krokusów.
Zaj...ten koszyk z Bratkami.Oglądałam taki w Jy... .
Czy sadziłaś bezpośrednio na tą folię?
Pozdrawiam Magda :)
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przydreptałam do Ciebie od Wioli skuszona poradą jak ciąć róże. Witaj.
Marta
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Joluś... dzięki za tłumaczenie... ;:168
Tak to jest , jak na szkołę kamieniami się rzucało... ale za to znam rosyjski... ;:306
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Tereniu ja w tym roku skromnie z różami, zamawiałam tylko u Austina 4 sztuki, wszystkie już posadzone. A Ty co zamówiłaś? Pochwal się proszę, zaglądałam nawet do twojego wątku, ale tam cisza. Wstaw proszę zdjęcia i napisz jakie ślicznotki powiększą Twoją kolekcję.

Gabi nie zapeszaj, wiesz, że ze sprzętem to różnie bywa (tfu tfu). Planów na ten rok sporo, zobaczymy co z tego uda się zrealizować.

Witaj Aga, nie zazdroszczę przygody z zakopaniem się autem. Masz 4x4? Ja bez napędu zimą nie wyjechałabym z domu :roll: Ciemierniki są piękne, ja całkiem niedawno, chyba w ubiegłym roku uległam ich urokowi.
Masz swój aktualny wątek?

Wiolka nie ma sprawy ;:167 dla mnie to kwadrans pracy nad przepisaniem z "ichniego na nasze", a Wam może się przyda.
Ja według tych zaleceń przycinałam w ubiegłym roku i było OK ;:333

Aneczko już nie mogę się doczekać pierwszego kwitnienia tych nowości od DA ;:131 Również ciepłych dni Ci życzę, jak najwięcej ;:3 a deszczu tylko w nocy ;:333

Alutka żywopłotem chcę tez odgrodzić warzywnik, trochę go osłonić od tych mocnych wiatrów, wszak u mnie wietrznie i to dość mocno, hektar nieużytku za płotem nie wyciszy wiatru niestety. Ciemierniki i mnie przypadły do gustu, bardzo jestem z nich zadowolona.
Moje siewki mniej wyciągnięte, bo i pewnie światła mają więcej, moje okna wykuszowe są dość duże chyba 1,5 wysokości na 2,5 szerokości. Ma co grzać jak słoneczko zaświeci.
Niech Ci ładnie rośnie, cieszę się, że dotarł ;:196

Magda Ty mnie nie wciągaj do polityki ;:124
Koszyk wypatrzyłam w Kiku, normalnie czekał tam na mnie ;:306
Zostało mi jeszcze kilka bratków do posadzenia, ale nie mam odpowiedniej donicy :;230 chyba znów muszę się wybrać na zakupy ;:223

Witaj Marta, mam nadzieję że Ci się u mnie spodoba i będziesz czasem zaglądać.

Gabi ja z rosyjskiego też coś tam jeszcze kumam, piętnaście lat temu śmigałam nieźle po rusku ale to prawda, że nieużywany się zapomina.

Dziś po pracy wyskoczyłam na godzinkę do ogrodu, udało mi się dokończyć pielenie malin ;:215
Wycięłam też pędy chorej Constance Spry, zobaczymy czy coś z niej jeszcze będzie.

Coraz więcej cebulowych się wyłania po zimowym śnie, kwitną gdzieniegdzie krokusy. Mało ich jest, ale każdy kwiatek cieszy.
Sasanki też już maja pąki.
Muszę jak najszybciej uporać się z przygotowaniem warzywnika i sadu i brać się za rabaty!!

Trochę popołudniowego słoneczka udało mi się złapać w obiektyw:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

U nas też świeciło dzisiaj słońce, a w nocy pewnie przymrozi.
Żywopłot zawsze wytworzy swoisty mikroklimat i osłoni przed wiatrami, tylko żeby liście jak najdłużej utrzymywał, to byłoby jeszcze lepiej. Ale gałązki same w sobie też coś dadzą, dodatkowo zachęcą ptaszynki mniejsze do posiedzenia u Ciebie.
Ale masz grube przebiśniegi :shock: Chyba, że apart pogrubia ;) Ciemierniki w grupie wyglądają git.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Przyszłam od Wioli poczytać tłumaczenie. Trochę słów mi brakowało do pełnego .zrozumienia tekstu, a teraz pełna jasność :D
Piękne masz röże.
Jak przetłumaczyć button eye?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aluś, u mnie przymrozku w nocy chyba nie było ale zimno okrutnie, niecałe 2 stopnie na plusie teraz.
Uziemiona dziś jestem w domu, więc może uda mi się wysiać część z pozostałych parapetowców. Nawet nie pytaj ile tego jest ;:306
Graby i buki z tego co wiem trzymają zaschnięte liście przez całą zimę, i o to chodzi :wink:
A co do przebiśniegów to czy one grube są? Chyba zwyczajne, muszę porównać bo mam je w kilku miejscach a te na zdjęciu były wsadzane w ubiegłym roku.

Aniu witaj w moich skromnych progach :wit Dziękuję za miłe słowa ;:131
Button eye można różnie przetłumaczyć, między innymi jako "oczko z guzika" takie jak u pluszaków. Jeśli chodzi o róże to wyrażenie to opisuje sam środek róży, widoczny po całkowitym rozwinięciu. Tak jak na tym zdjęciu:

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Joluś , więc dzis w domu spędzasz dzień :D
Planujesz coś podziałać w ogrodzie? Jeżeli tak to pogody życzę ;:3
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Napęd mam na przód. Wcześniejszym autem pewnie bym wyjechała.
Wątek mój tylko domowy,ale zanurzony. Nic nie kwitnie, to fotek nie wstawiam.
A ogrodowego nie mam, jeszcze.
Wcześniejsze zdjęcia pojechały razem z komputerem i mężem do Anglii. Wracają na święta i pewnie dopiero wtedy pojadę na działkę.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Wiolka udało się dziś trochę podziałać ogrodowo :heja

Aga w takim razie czekamy na relację z kolejnej wizyty na działce, może już ze zdjęciami?

Dziś był dzień wysiewów i sadzenia, za to żadnych fotek nie popełniłam niestety.
Posiałam w końcu pomidory i mnóstwo jednorocznych kwiatów, planuję dwie rabaty tylko jednoroczne więc musi być tam dużo kwiecia ;:167

Posadziłam 2 hiacynty, które dostałam od koleżanki; trzy ciemierniki Ellen Pink Spotted, które dostałam gratisowo z BR w ramach zadośćuczynienia za pomyłkę - to była super niespodzianka ;:215 Bratki też w końcu powędrowały do donicy i na rabatę.
Ponadto na rabatę przed dom poszło 200 przebiśniegów no i udało mi się posadzić kolejny kawałek żywopłotu, tym razem z patyczków z buka ;:333
I to wszystko w niespełna 3 godziny ;:215
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

O, na pewno. Już nie mogę się doczekać. :D

Ale dzisiaj odwaliłaś kawał dobrej roboty. I to tyko w 3 godziny. Na wiosnę pracy w brud
, więc taki wynik to już coś.
Nie za dużo jednak tego dobrego? Jutro zakwasy jak złoto. :D
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jola jesteś bardzo pracowitą kobietą , zazdroszczę Ci że mogłaś dziś dużo zrobić na działce, oby jutro nie padało to i ja ruszam z pracami przyszły lilie z l. i róże , to mam pracy na cały weekend i oby mi się udało coś ściąć róż, dziś kupiłam zwykłego kosmosa do siania i myślę go wysiać bezpośrednio do gruntu . ;:3 ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”