Zantedeschia aethiopica (Kalla etiopska)
- 
				_fox_
Re: Kalla Zantedeschia aethiopca cz.2
Polecam przejrzenie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=42  jak pisałem kwitnieniem można sterować. Weź pod uwagę że sprzedawane kłącza czy bulwy nie pochodzą z naturalnego środowiska, przywiezione  teraz i sprzedawane. Albomaculatę też miałem,  ale raczej jako ciekawostkę.

- pszubart
- 100p 
- Od: 20 cze 2006, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za tego linka. Śliczne są te śnieżnobiałe afrykańskie piękności. Kalie etiopskie nazywają czasami: ''lilia - ucho świni'', ''lilia - świńskie ucho''. 

Pozdrawiam wszystkich.

- pszubart
- 100p 
- Od: 20 cze 2006, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak wyglądają liście mojej Kalli etiopskiej, która wyrosła z kłącza posadzonego przeze mnie  w listopadzie ub. r. Roślina ta potrzebuje więcej słońca, niż ma u mnie na oknie wschodnio-północnym, bo nadmiernie się wyciągnęła i dlatego nie wiem czy w ogóle zakwitnie? 

Pozdrawiam wszystkich.

- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.2
Moja Zantedeschia aethiopica jest taka

Nie było mnie kilka dni w domu i kwiaty nieco przywiędły,końcówki pochew.

Nie było mnie kilka dni w domu i kwiaty nieco przywiędły,końcówki pochew.
- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Kontakt:
 Piękny kwiat Jacku i zdjecie  artystyczne!
  Piękny kwiat Jacku i zdjecie  artystyczne!Masz jeden kwiat?
Moja stoi jeszcze na balkonie ale to,że mnie nie było i z lekka podsuszono ją, odbiło się na kondycji kwiatów.
- 
				_fox_
Tak na razie jeden kwiat, kłącze było trochę zaniedbane no i miało taki pseudo spoczynek   ale w przyszłym roku powinno być już OK donica powoli zarasta młodzieżą. Zobaczymy, kłącze powinno wydać ok. 5 kwiatów.
 ale w przyszłym roku powinno być już OK donica powoli zarasta młodzieżą. Zobaczymy, kłącze powinno wydać ok. 5 kwiatów.

ale w przyszłym roku powinno być już OK donica powoli zarasta młodzieżą. Zobaczymy, kłącze powinno wydać ok. 5 kwiatów.
 ale w przyszłym roku powinno być już OK donica powoli zarasta młodzieżą. Zobaczymy, kłącze powinno wydać ok. 5 kwiatów.Re: Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.2
Kupiłam dziś Kalle i mam pytanie. Czy zostawić je w domu w donicy (tej czy przesadzić do większej), czy wynieś  do ogrodu. I czy tam w donicy czy wsadzić do gruntu. Już kwitną więc mam obawy czy takie przesadzenie do ogrodu nie spowoduje, że roślina dozna szoku i straci kwiaty?
Dopiero raczkuje z uprawą kalii (pierwszy raz ją mam) więc proszę znawców o radę. Dziękuję 

Dopiero raczkuje z uprawą kalii (pierwszy raz ją mam) więc proszę znawców o radę. Dziękuję

- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nieznany prezent
Myślę, że jest to Zantedeschia aethiopica

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)

Re: Nieznany prezent
To by się zgadzało, nie jestem oblatana w egzotycznych.Kojarzyłam coś z cantedeskia calla, ale cętki na liściach mnie zmyliły.dziękuję 

- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Kontakt:
Re: Zantedeschia aethiopica (Kalla etiopska)
Sterowałam  chyba  nieświadomie jej  kwitnieniem.
Ale zakwitła tylko dwoma kwiatami i właściwie zbliża się do kresu kwitnienia.
Tym razem mam zamiar ją przetrzymać przez zimę w mieszkaniu .

Ale zakwitła tylko dwoma kwiatami i właściwie zbliża się do kresu kwitnienia.
Tym razem mam zamiar ją przetrzymać przez zimę w mieszkaniu .

- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Dostałem moją kalię na początku roku jako mini kłącze, które bardzo szybko rozwinęło 2 listki niewiele większe od 5zł. Rosła dość szybko ale liście nie były wielkie, wiedziałem, że to coś z obrazkowatych, wyglądało na cantedeskię ale nie pasowało mi do kalii, które kiedyś miałem, już samo kłącze było inne. Nie przechodziła okresu spoczynku latem, w czerwcu trafiła do gruntu i od tego czasu zaczęła wypuszczać kilka razy większe liście, zrobiła się piękna kępą (w porównaniu z tymi miniaturowymi liśćmi zimą). Teraz wygląda tak:

Moja mama jest nią zachwycona (ja w sumie też ). Wiedziałem, że ta roślina ma duże 'kwiaty' ale chyba aż tak dużego się nie spodziewałem
 ). Wiedziałem, że ta roślina ma duże 'kwiaty' ale chyba aż tak dużego się nie spodziewałem  

Moja mama jest nią zachwycona (ja w sumie też
 ). Wiedziałem, że ta roślina ma duże 'kwiaty' ale chyba aż tak dużego się nie spodziewałem
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Widzę, ze u nikogo się tu nic nie dzieje  

Moja kalia ma się bardzo dobrze choć niedawno wyglądała źle. Teraz odrosły jej liście, które potraciła podczas zimy i nawet zakwitła:

Moja kalia ma się bardzo dobrze choć niedawno wyglądała źle. Teraz odrosły jej liście, które potraciła podczas zimy i nawet zakwitła:

- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Kontakt:
Moja  jeszcze jest na  zimowisku   czyli poza  mieszkaniem ale lada moment przesadzę  ją  i zacznę  pielęgnować .
  czyli poza  mieszkaniem ale lada moment przesadzę  ją  i zacznę  pielęgnować .
Potem wystawię do ogrodu tak jak w poprzednich latach.

czyli poza  mieszkaniem ale lada moment przesadzę  ją  i zacznę  pielęgnować .
  czyli poza  mieszkaniem ale lada moment przesadzę  ją  i zacznę  pielęgnować .Potem wystawię do ogrodu tak jak w poprzednich latach.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Piękna, moja to obraz nedzy i rozpaczy. Fakt, od kilku lat jest w mieszkaniu ale przez pierwsze trzy rosła i kwitła pięknie, później chyba załamała się psychicznie, kłącze się rozrasta ale liście jakieś takie rachityczne, kwiaty marniutkie... Myślisz że wakacje na rancho by jej pomogły  

Pozdrawiam Euzebiusz ,  Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r

Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r