Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Ciekawe Soniu do czego Karola tak ciągnie na te górę..? :lol:
No to się umordowaliście z tym rododendronem. ;:202 No ale jest duża szansa, że teraz będzie mu lepiej. I fajnie, że gryzonie jednak go od dołu nie obżarły. ;:333
Swoje ostnice przycięłam. ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nareszcie dzisiaj zobaczyłam słońce. Niestety rano wiał chłodny wiatr, ale już koło piętnastej ucichł. Karol szczęśliwy na dworze. Zajmował się przekładaniem większych kamieni z wiaderka na trawę i z powrotem. Zajęło mu to pewnie piętnaście minut, a ja zdążyłam zrobić parę zdjęć, nareszcie krokusy i iryski pootwierały więcej kwiatów. :tan

Aniu po raz pierwszy siałam Majesty i Bronzitę. Brązowe lub bordowe trawy zawsze kupowałam, u mnie są zwykle jednoroczne. ;:174 Majesty wzeszła po trzech dniach, ale Bronzita testowała moją cierpliwość. ;:306 Pokazała się chyba po trzech tygodniach.

Madziu masz rację, ilość drobnych korzeni jest ogromna u rododendrona. Chcieliśmy przesadzić z dużą ilością ziemi, żeby krzew nie ucierpiał, dlatego było to karkołomne przedsięwzięcie. Posadziłam rododendrona nawet trochę wyżej niż rósł, przez lata dosypywałam igliwie i chyba trochę za bardzo miał zasypaną szyjkę korzeniową. ;:218

Aprilku mamy podobne doświadczenia, ;:224 ale ja już wyleczyłam się z przesadzania dużych krzewów. ;:124 Choć kto wie, jak długo Cunningham,s White wytrzyma w dotychczasowym miejscu, ma 80 cm przestrzeni. To efekty kupowania malutkich krzewów, które z czasem nie zamierzają być karłowe. Obrazek W tym roku dość dzielnie się trzymam, kupiłam dotychczas tylko kilka pierwiosnków, jedną lilię, dwie dalie i myślę o śliwie wiśniowej lub wiśni Amanogawie. Na razie. :;230

Iwonko nie rób sobie wyrzutów, bardziej z chęci eksperymentowania, niż z potrzeby prosiłam. :) Współczuję pracy w deszczu, ;:168 można się pochorować. Wczoraj już u nas było wieczorem trochę cieplej, a dziś całkiem przyjemnie. Niestety ogród dalej nie posprzątany, mam inne zajęcia, a jak zimno, nie ruszam się z domu. Obrazek Irysy słodkie, ale tak mam posadzone, że trudno je ładnie pokazać. Najczęściej rosną za trawami, bylinami, a te o tej porze ładne nie są. Masz szczęście, że będą twoje hortensje swobodnie rosnąć. ;:215 Chociaż widziałam w jakimś angielskim ogrodzie, hortensję wielkości mojego trzymetrowego klona. ;:173

Aniu gratulacje. Obrazek Akurat wczoraj wieczorem zrobiło się trochę cieplej. W sumie pewnie ze dwie godziny pracowałam, trzeba zacząć sprzątać, bo niektóre byliny jeszcze nie przycięte. :oops: W dodatku poszerzyłam jedną rabatę i czeka mnie przesadzanie większości roślin, które rosną tam ściśnięte. ;:202 Czekam jednak na dzieci, szybko się uwiną, a ja tylko do gotowych dołków posadzę. :) Z różami przystopowałam i miałam rację, bo wiele przytnę do kopca. Miałam ochotę na szpaler z siedmiu sztuk Pashminy lub podobnej. ;:14 M trochę przetrzebił populację gryzoni, ale straty zawsze są i już ich nie przeżywam. Co roku dokupuję i jakoś wiosną kolorów trochę jest.

Seba przesadzaj szybko rododendrona, a inne krzewy sadź w dużych odległościach, masz możliwości. Unikniesz niepotrzebnej pracy, a widok ładnie wyeksponowanych roślin zapewniony. ;:108 Jak patrzę na dwie Limelight rosnące prawie jak jeden szeroki krzew, wyjątkowo się frustruję. Jaki człowiek durny był na początku. Obrazek Ostnica jest tak zwiewna i delikatna, że jest świetnym towarzystwem dla wszystkich roślin.

Aneczko jak ostnice mają trochę zielonych źdźbeł, to powinny szybko ruszyć, korzeni już nie muszą budować. Musiałam rododendronowi zmienić podłoże i posadzić wyżej, bo wyjątkowo zmarniał od jesieni. Jeśli nie odżyje, będzie się nadawał do wyrzucenia, stracił dużo liści i zawiązał bardzo mało kwiatów. ;:174 M raz zabrał Karola do sypialni, bo boi się maszyny do mieszania ciasta chlebowego. Za zamkniętymi drzwiami, nie słyszał, ale teraz to jego ulubione miejsce. Tyle ciekawych rzeczy może pooglądać i dotknąć. Najbardziej go fascynuje zestaw do odtwarzania muzyki, tyle przycisków i migających światełek. :D

Karol pozwolił mi sfotografować parę kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu to emowi znalazłaś rozrywkę :lol: Ja swojemu w tamtym roku zafundowałam przesadzanie kilkuletniej krzewuszki ;:173 Mają oni z nami :;230 Chwała Karolowi za zezwolenie na zdjęcia ;:196 Dzięki temu mogłam pozachwycać się cudnymi krokusami i iryskami ;:173 A na pierwszym zdjęciu to co?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu to cebulica syberyjska. Miała być mocno niebieska. ;:306 M w miarę możliwości pomaga, choć pracę ma absorbującą, również w domu. ;:108 Karol pozwolił na zdjęcia, ale parę krokusów straciło płatki. :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,dzieciaki uwielbiają zrywać kwiatki,więc dlaczego Karolek miałby sobie nie zerwać,za moment będzie zrywał i przynosił babci w podarunku,w ogródku masz wesoło od krokusów i irysków,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu a nie jest to puszkinia? Cebulica syberyjska ma niebieskie kwiaty. Chyba ,że podobna jest cebulica tubergena. ;:108
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

U mnie też wiele nasadzeń było nieprzemyślanych, teraz to koryguję :roll:
Wcześniej mama sadziła iglaki, iglaki, tylko iglaki :? Wszędzie, na skalniakach, rabatach... :;230
Teraz już tak urosły, że tylko można je ściąć :cry:
Ostnica rozsiewa się sama ?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, ledwo co wiosna nastała, a Ty już takie wspaniałości pokazujesz :D
Te krokusy w prążki przepiękne ;:167 Natomiast te białe iryski kojarzą mi się z tiulem, wyglądają tak lekko, jakby płatki miały z bibułki, cudny widok tak wczesną wiosną ;:167 Żałuję, że takich nie mam, ale jesienią zaproszę do swojego ogrodu takie iryski :wink:
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, teraz bardziej jest podobny do Iris ?North Star?.
Im więcej czytam o irysach, tym mam większy mętlik w głowie. Podobno jest spore zamieszanie w nazwach.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Irysy cebulowe sadziłam kilkakrotnie przez lata ale jakoś się ich nie dochowałam..Najbardziej udały mi się Katarzynki H.ale na dzień dzisiejszy niewiele ich zostało.. :oops:
Nacieszyłam oczy pięknymi fotkami Twoich irysków i krokusików! ;:138

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Soniu, coś za coś. Ty robiłaś zdjęcia, a Karol zrywał płatki. Ale te kwiatuszki na zdjęciach są warte kilku płatków. Śliczne są :heja
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Mój Kubuś ma u nas gościć w weekend, a my zaplanowaliśmy wertykulację. Będziemy razem robić :lol: Może być wesoło.
Ileż to się trzeba nagimnastykować, żeby dzieciaczki zająć a babcie miały chwile dla ogrodu :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu deszczowy cały dzień. W tym roku chyba nie posprzątam do maja. O innych pracach nawet nie myślę. Warzywnik w nowym miejscu nie przygotowany. Szmaragdy do cięcia, a jest ich pięćdziesiąt. ;:145

Martuś sporo maluchów cebulowych przesadziłam i podzieliłam na mniejsze kępki, sadząc parę większych cebulek i dużo przybyszowych. Może w przyszłym roku już będą dorodniejsze kępki. ;:65 Karol próbował potem te zerwane płatki z powrotem założyć na roślinę, rozczulił mnie wyjątkowo. Obrazek

Alu dzięki. ;:196 Przejrzałam zdjęcia i to z pewnością puszkinia, a kupiłam cebulicę, zależało mi na niebieskich kwiatach. ;:160

Seba każdy domorosły ogrodnik ma inną wizję swoich włości. Moim zdaniem to dobre, bo inaczej wszystkie rabaty wyglądałyby tak samo. Też na początku posadziłam sporo iglaków płożących, ale po trzech latach został jeden i to cięty bardzo mocno. Na moją działkę były zbyt duże. Teraz twoja wizja przeważy i będziesz mieć ogród spełniający twoje oczekiwania. Przesadzanie i tak cię czeka, nawet tych roślin, które teraz sadzisz. Obrazek Ostnica to wyjątkowy chwast. W miejscach bardziej wilgotnych są setki siewek, większość nie przeżywa zimy. U mnie co roku kilkadziesiąt ma zielone źdźbła wiosną i przycięte zostają w większości na rabatach. Najczęściej przesadzam w odpowiednie miejsca.

Dominiko co roku trochę malutkich cebul sadzę, choć gryzonie, albo inne czynniki je niszczą. Zanim jednak zakwitną tulipany, można pocieszyć oko tymi maluszkami. Mam je tak sadzone, że prawie wszystkie widzę z okien. Nawet w B często można ładne kupić jesienią. Katarzynki mam właśnie z tego dyskontu.

Aniu tak szczerze, to nie za bardzo się przejmuję nazwami, :oops: choć dobrze jest wiedzieć co mamy w ogrodzie. ;:108 Często kupuję na wyprzedażach w sklepach internetowych, a tam nazwy takie: krokus biały, albo irys jasnoniebieski. ;:306 Najważniejsze, że za kilkanaście złotych można mieć sporo kolorów wczesną wiosną. Obrazek

Maryniu u mnie też chyba irysy komuś smakują, albo giną z innej przyczyny. Nie zawsze rośnie tyle ile wsadzę. Nie zniechęca mnie to jednak do kolejnych zakupów. :D Katarzynki mam trzeci rok, ale przesadzanie chyba im nie posłużyło, mniej kwitnie.

Iwonko piszę stale, że po zimie każdy najmniejszy kwiatek jest wyjątkowo miły dla oka. Na tulipany trzeba jeszcze poczekać, a te maluchy już rozświetlają rabaty. ;:215 Karol poznaje powoli ogród, na razie fascynują go przeróżne faktury, dotyka trawy, iglaków, suchych liści, wszystko jest ciekawe. Jutro znowu będziemy razem biegać po ogrodzie. ;:108

Małgosiu nasi wnukowie teraz szczególnie wymagają uwagi. Kubuś starszy, ale pewnie też jeszcze wszystko próbuje językiem. :) Karol nawet brudne kamienie musi polizać. ;:306 Samego nie zostawię na minutę, a wszelkich mocno warczących maszyn jeszcze się boi. U mnie wertykulacji nie mogę zaplanować, bo prawie codziennie pada. ;:222

Obrazek

Białe krokusy posadzone z niebieskimi irysami, które dopiero wychylają się z ziemi. Nie udało mi się połączenie kolorów. :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, słoneczko pięknie otworzyło buźki krokusom. ;:333
Moje mają zamknięte kieliszki, bo słoneczka im brakuje, ale wszystkie kępki już z kwiatkami. ;:63
Irysy i puszkinie też bardzo ładnie u Ciebie kwitną. ;:138
Wnusio kochany. ;:167 Widział, że babuni przykro i koniecznie chciał naprawić, co zepsuł. ;:167
Słodziaczek. ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko zdjęcia wczorajsze, bo cały dzień pada i szaro wyjątkowo. Żaden promyk słońca nie przebił się przez chmury, więc kwiaty pozamykały płatki. ;:174 Karol jeszcze niejeden kwiatek zniszczy, ale kiedyś wyrośnie i rośliny będą bezpieczne. ;:131 Na jutro przygotowana ciężarówka z kamieniami i wiaderko do ich przenoszenia. :D Byle tylko nie padało.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”