Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Marysiu już czekam na fotki tych prymulek ... moje ubiegłoroczne żółciutkie (bez śniegu) przetrwały... zwłaszcza zielenina :D ale czy zakwitną :roll: Mam nadzieję, że tak :wink:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewciu ja listeczki przetrwały to prędzej czy później zakwitną :D
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W takim razie może ja swojej spróbuję pociąć jeden pęd i posadzić, a nuż się uda :)
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu a spróbuj podstawić doniczkę i włożyć do ziemi szczyt pędu nie odcinając. Ja już niedługo będę wiedziała czy to działa :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu piękne prymulki kupiłaś ;:333 o rozmarynie nie wspomnę . Miałam ich kilka i zawsze wcześniej czy później padały , nie wiem czemu ?
Barteczki ;:167 jak ja je kocham ale jeszcze u mnie nie kwitną .
Oj Ty pracusiu ;:180 tyle narobić - a ja znowu przesiedziałam cały dzień .
Kiedy się w kocu ociepli na dobre ?? bo ja już dłużej tak nie wytrzymam .
Dobrej nocy i na jurto dużo słoneczka ;:196 ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,super ,ze już Ci lepiej i działasz w ogrodzie ,pierwiosnki piękne sobie kupiłaś ,wycinasz ,przesadzasz ,dzielisz ,to tak jak ja ,wszędzie mnie pełno w ogrodzie ,ale nic nie widać ,żebym coś zrobiła i już widzę własną nędzę ;:306 ,czy Ty też tak masz?ja mam większy ogród i pewnie dlatego tyle w nim teraz pracy ,potem to jakiś luzik mam ,najgorsze to przetrwać mi do maja ,pozdrawiam i buziaczki ;:196
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Właśnie się dowiedziałem ze prymulki które żonka dostała na dzień kobiet można wsadzić na rabatkę.Dzięki dziewczyny :wink:
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Marysiu ależ cudne prymulki kupiłaś ;:oj Bardzo mi się podobają :) Bratki też ;:333
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Zakupy cudne w przeciwieństwie do tego Pana :lol:
U mnie zimują te podwójne prymulki też, przykryte. :)
Łubiny z tego co wiem są pancerne i spokojnie można jeszcze przesadzić.
Narcyzików zazdroszczę , u nas szczyty liści dopiero i nie wszystkich.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, czekam na pana listonosza . ;:180
Widzę piękną wiosnę w Twoim ogrodzie i te zakupy kolorowe ;:138 ja teraz mam szlaban . Chcę kupić tunel, i nową siatkę , rośliny muszą poczekać. ;:145
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu z tego co pamiętam łubin ma korzeń palowy i nie lubi przesadzania, za to rozmaryn marzenie,
Mam na działce już drugą zimę dobrze okryty, ciekawa jestem czy czasem nie miałam :;230 bo jeszcze nie odkrywałam, poprzednia zima była łagodna
niestety o tegorocznej tego nie da się powiedzieć.
Śliczne prymulki o bratkach nie wspomnę. Muszę jakoś ogarnąć swoje bratki bo mam z samosiewu i nie zawsze w miejscach pożądanych , dopiero wtedy kupię takich do uzupełnienia braków.
Dziś już nie mam od rana takiego słonka ,ale za to lekko cieplej.
Tobie odpowiedniej pogody do pracy życzę, tylko nie szarżuj zbytnio ;:196
Miłego dnia :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś prymulki pierwsza klasa. Dużo juz masz zwiatunów w ogródku wiosny coś u mnie jakaś cisza ale mam nadzieję że kilka dni słoneczka to wszystko ruszy.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w pięknie zapowiadający się dzień, co prawda spektakularnego wschodu nie było, bo chmury zasłoniły mi widoki, ale godzinę później słońce się wyzwoliło i świeci ;:3
Temperatura na granicy. Planuje dzisiaj wszystko co się nadaje przepuścić przez rozdrabniarkę i jeszcze parę pożytecznych rzeczy zrobić Obrazek

Tereniu moje rozmaryny dostają mączniaka i też padają i jedna z pań powiedziała że je zalewam, spróbuje zatem oszczędnie podlewać. Kiedyś nie miałam takiego problemu i pierwszy rozmaryn wyrósł wręcz w małe drzewkoObrazek Nie wiem kiedy się ociepli ale póki nie pada pracuje ile mogę bo jak się ociepli to zaczną wyrastać chwasty i będzie nowe zajęcie ;:306
Dobrego ciepłego i słonecznego dnia, a przede wszystkim chęci do pracy Ci życzę Obrazek

Martusiu ja też mam sporo miejsca do pracy, a Ty dzięki temu że masz lepiej skomponowane rabaty to łatwiej je oczyszczać. Ja zaś co wyszczę to znowu coś wytnę i bałagan od nowa, to taka robota głupiego. Masz racje w mają wszystko zaczyna zarastać i ogród zupełnie inaczej wygląda. No to życzę żeby praca postępowała szybko i w sposób zorganizowany ale maja jeszcze nie chcę, bo dwa miesiące wycięte z ogrodu to dramat ;:306 ;:306 Dobrego i słonecznego dnia Obrazek

Mariuszu wszystkie kwiatki jakie dostaję czy kupuję w doniczkach lądują w glebie, mało tego zbieram po znajomych którzy nie mają grządek ;:306 efekt! jedne rosną inne padają :D

Amelko sposób wielu właśnie te przyciągnęły mój wzrok, bratków na pewno jeszcze dokupię Obrazek

Agnieszko mnie takie oryginały przyciągają, często kupuję u ludzi jakby nieśmiałych a rzadko u nachalnych :oops: Prymulki spróbuję ochronić przed zimą i a nuż uda się :D Łubiny na pewno przynajmniej podzielę, bo pamiętam z lata jak się panoszyły ;:124 Inne narcyziki też szczypiorkowe ale i tak najwcześniej kwitną zawsze te miniaturowe i jak zobaczysz takie w sklepie to kup sobie bo są wieloletnie i najwcześniejsze ;:215

Irenko ja też niby mam szlaban, bo w tym roku stawiam na architekturę i porządkowanie, ale nie mogę się czasem oprzeć roślinom kosztem przyjemności typu ubiory itp. Mam nadzieję że PP się spisze, bo wysłałam raniutko :uszy

Julciu masz rację łubin ma pal, ale może uda się chociaż połowę odciupać . Rozmarynów zawsze kupuje kilka, bo dużo używamy w kuchni. najlepiej wygląda wsadzony do ziemi w lecie. Jeden z nich do niedawna był w tunelu zielony, ale teraz częściowo zbrązowiał i ciekawa jestem czy żyje? W glinie z sianiem się bratków jest kiepsko ale zobaczę czy wyjdą w ogóle ;:131 Słonko coś się miga, ale najważniejsze żeby nic nie siąpiło, będę robić odpowiednie przerwy na odpoczynek Obrazek Dziękuję i życzę Ci spokojnego dnia pracy Obrazek

Misiu szukałam bratków szafirowych jak Twoje, ale te duże miały takie mało oryginalne kolory za to wypatrzyłam moje niewielki niebiesko- białe i te prymulki. Co prawda za jedna miałabym 3 doniczki bratków, ale bardzo mi się spodobały Obrazek, a jakby tak wyszły za rok to pełnia sukcesu! Słoneczko musi pomóc roślinom to wtedy będziemy codziennie biegać z aparatem Obrazek po ogorodzie ;:168

Dobrego i pogodnego dnia!
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Dzień dobry :wit ;:196

U mnie też dziś jest pięknie i bezchmurnie, nad ranem obudził mnie kotek i zażądał wypuszczenia na spacer. Dzięki niemu zobaczyłam pierwszy raz od dawna poranną zorzę. Nawet się nie spieszyłam do łóżka, podobał mi się różowo złoty poranek :tan I nie zastanawiałam się jaki to odcień różu ani jak płynnie przechodzi gradient :wink: Zdjęcie wschodu słońca to sprzed weekendu jest niesamowite, słonko wygląda jakby leżało w koszyczku z drzew ;:oj

Marysiu jak podczytuję Twój wątek to nabieram coraz większej chęci na rozdrabniarkę :) Ciągle coś się w ogrodzie podcina i przydałoby się to zutylizować, w dodatku dokupuję co rok worki kory, a własne zrębki byłyby na darmo ;:173
Ja myślę, że kurki śnieżne wypaprały się by dalej stosować kamuflaż :wink: Tylko ciekawe, co zrobią w maju, chyba będą musiały wytarzać się w trawie czy innym zielsku :D
Wiem, że takie farmy jaj są potrzebne, tyle ludzi mieszka w miastach i chce jajka jeść, a przecież w bloku ich sobie nie uchowają. W dodatku na wsi też mało kto ma drób, u nas jest kilku takich sąsiadów, ale takich bardziej miejscowych, w tej starszej części wsi. Na naszej uliczce stoją same nowe domy, a ogrody są ozdobne, nie użytkowe. Na stanie inwentarza tylko kot i pies, a obowiązkowym elementem wzdłuż ogrodzenia jest szpaler tuj. Ciekawe, co zrobiliby sąsiedzi, jakbym tu wyskoczyła z kurnikiem i budziłby ich o brzasku kogut :D Ale warzywniki albo zielniki sąsiedzi mają, nawet jak są malutkie, to są i to jest bardzo budujące ;:333
A tak a propos tych tuj, u mnie też rosną. I pan, który nam dom sprzedawał od razu zaznaczył z dumą, że smaragdy posadził najszybciej jak się dało (już nie były takie całkiem małe, jak się wprowadzaliśmy). Jakby to był jakiś stały element krajobrazu :shock: Poobserwowałam sobie budowy nowych domów, a tych u nas nie brakuje, i faktycznie, na etapie pokrywania dachu dachówką sadzi się też szpaler żywotników :;230 Działka bez tuj jest najwyraźniej wybrakowana. Wyobrażam obie, że za parę lat tak będziemy rozróżniać, że działka zmieniła się z rolnej na budowlaną, stanie budka z prądem i pasy małych żywotników :wink:
Obornik który dostałam na pewno nie jest taki eko, jakbym go wzięła ze swojego kurnika, kury na pewno dostają antybiotyki i odżywki w paszy. Ale tylko taki mogę wziąć to biorę :) Mam cichą nadzieję, że jakoś się to po czasie w ziemi rozkłada i nie zabija żyjątek, kopałam niedawno grządkę po pomidorach (w zeszłym sezonie nawiozłam ją kurzakiem od wujka i słomą od rolnika) i musiałam zmienić łopatę na widły tyle tam było dżdżownic.
A zmiana zachowań w sklepach, brak zainteresowania w butikach i wielkie ożywienie w ogrodniczych, to chyba nie jest związane z wiekiem. Chyba z posiadaniem bądź nie swojego kawałka ziemi :D
Jak się mają roślinki które wyniosłaś do tunelu? Zauważyłam, że mimo chłodnych nocy te pod folią mam dorodniejsze, niż te które zostały na parapetach. Jak trochę przywykły do nowych warunków to zaczęły bardzo ładnie rosnąć. Chciałam nawet zrobić takie zdjęcie do wątku, ale tunel wygląda mało pokazowo :wink: Pod ściankami leżą gałgany z białej agrotkaniny i każdy centymetr przestrzeni zajmują kartony z doniczkami, no nie jest to obrazek do wątku "mój piękny ogród" :;230

Marysiu życzę dużo słonka i dużo dobrego samopoczucia ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Witaj Marysiu,
czytam często Twój wątek, podoba mi się taki wiejski ogród, zbieram pomysły, co w przyszłości będzie w moim ogrodzie. Na razie mam tylko dużą działkę, zagospodarowaną w niewielkiej części, głównie na warzywa.
Pozdrawiam serdecznie.
Orlik
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”