Sami swoi u Seby cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje hobby cz.2

Post »

Aniu chciałbym mieć kilka takich kogucików :D Mam piękne koguciki w tym roku, będą piękne kurczęta :D

Mariusz
ta kurka jest z natury dzika. Kupowałem dwie - od gościa, u którego wszystkie śpią na drzewie cały rok.
Normalnie nieziemski widok jak u niego byłem. Na podwórku miał ich może ze 150 ;:oj ;:306 Same się lęgną, wychodzą z małymi kurczętami ze stodoły ;:oj A jakie koguty ma piękne. Jedna sztuka kosztuje 10 zł :lol:

Mati Ty na to patrzysz inaczej, ale trzeba z czegoś żyć. W pewnym momencie kur jest za dużo, nie mogę pozwolić sobie na tyle.
Zawsze to zastrzyk gotówki. Utrzymanie zwierząt też kosztuje. Pewne osobniki są słabe ( lub ktoś chce kupić jak np. Mirek) i trzeba je likwidować.
Gdybym chciał wszystkie zostawiać to byłoby ich ponad 100, a większość byłaby niedołężna. Zrozum mnie, może dotrze to do Ciebie :wink:

Chyba kupię sobie takie trolle/ skrzaty do ogrodu ;:173

Obrazek
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Seba, pogratulować Ci muszę wysiewów - masz do tego rękę ;:108 U mnie z tym wysiewaniem tak sobie, chyba bardziej traktuję to jak zabawę, no ale u Ciebie to już produkcja hurtowa ;:oj Tak trzymać ;:333
Kura drzewiasta - normalnie wariatka :;230 Z tej to chyba rosołu nie nagotujesz :;230 Moja babcia też trzyma kury, w tym roku chcę jej dokupić kilka zielononóżek, ponoć ich jaja mają mniej cholesterolu.
Widzę, że na trolle i Ciebie wzięło ;:224 Zamawiasz całą gromadkę?
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Seba wspaniały kogut (ten ciemny z rudym szalem), jaki elegancik! Mi się bardzo podobają silki, ale dalej nie mam warunków na kury. Jak wyjeżdżamy mogę poprosić Mamę albo sąsiadkę o podlanie ogrodu, ale dla kur przydałby się ktoś na miejscu, a chyba nie jestem gotowa tak się uwiązać :roll: Może kiedyś, na "emeryturze" :wink:

Tulapek myślę, że Seba nie obrazi się, jak się włączę do rozmowy :wink:
I Ci opowiem taką historyjkę. Mojej córce, prawie trzylatce, bardzo podoba się bajka Finding Dory. Wszędzie zauważa rybki i wszystkie nazywa "lybka doly", wszystkim wysyła buziaki. W tym wieku dziecko zaczyna coraz więcej rozumieć więc uprzedziłam męża, rodziców, teściów, żeby na spotkaniach nie mówili, że jemy rybę czy tam kurczaka, tylko mówili "mięso", żeby nie skojarzyła, że to jest to samo. No bo jak to dziecku wyjaśnić, że raz rybkę całuje przez szybę akwarium, a raz ma ją zjeść.
Ale po paru odcinkach Makłowicza i po znalezieniu plastikowej rybki do smażenia w swojej zabawkowej kuchni Natalka zakumała, że ta rybka to taka sama rybka jak Dory. I co? I nic, potraktowała to zupełnie naturalnie. I czasem na obiad prosi o rybkę :D I teraz śmiać mi się chce, że zrobiłam z czegoś normalnego taką szopkę :;230
Myślę też, że hodowanie w dobrych warunkach, okazywanie miłości czy choćby szacunku zwierzętom, które hoduje się by je zjeść, jest o wiele bardziej humanitarne, niż odsuwanie od siebie niewygodnej myśli o zjadaniu czegoś co żyło i kupowaniu maketówki opakowanej w folię. Bo tamte zwierzaki z wielkich farm na pewno miały znacznie gorsze życie.
Ale to tylko moje zdanie, nikogo nie będę przekonywać :D
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Sebastian też za tydzień do foli pójdą, tyle ,że moja nie ogrzewana więc się zastanawiam :D przywiozą mi dobrej ziemi z gnojówką i mój mały tunelik stanie, na razie w kartonie leży :;230 powiem Ci ,że już powoli mi się odechciewa pikowania takiej masy rozsady :lol:
Co do drzew to masz rację, niestety nikt nad tym nie panuje ,każdy robi co chce, ja byłam świadkiem jak jeden bogacz wyrąbał sobie jakieś 30 arów lasu hahahh bo głąb myślał,że jak na jego działce to może :;230 i się zdziwił jak policja przyjechała i ma sprawę o kolegium w sądzie i to spore ;:224
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Seba, wytłumaczenie masz, rozumiem sytuację i nie będę się czepiać ani nic :wink Ale poruszyć temat musiałem ;:224
Agnieszko, to też od podejścia rodziców zależy. Według mnie, gdybyś była wegetarianką i jej o tym mówiła, to by nie ruszyła.
Jeśli patrzeć tak jak ty, to masz rację, z własnego chowu lepiej nić sklepowe ;:108 Każdy ma własne życie i wybory ;:173 Ja jednego jestem pewien-nawet gdybym chciał sobie zjeść, to bym nie mógł, bo mnie odrzuca surowe mięso, a jak jeszcze trzeba je przygotować to odpadam ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sebek ale masz wesołe ptasie stadko. Fajnie wyglądały zdjęcia gdy one tak wybiegały jakby a czymś goniły. Te ciapate biało-czarne są szczególnie urodziwe. ;:215
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Marlenko
to nawet nie jest połowa tego co będzie. W domu już nic nie sieję, dopiero jak będę miał tunel. Troszkę ciasno się zrobiło :D
Miałem kiedyś zielononóżki, ale lis je wszystkie zjadł :roll: Kup, na pewno nie pożałujesz :D
Chyba kupię dwa trolle, mam w planach kupić dużą nimfę do ogrodu. Posadzę obok niej kilka niskich róż.
Aaa zapomniałem powiedzieć, zamawiam róże :D

Aguś te koguciki są lęgów zeszłorocznych :D Takie piękne kurki się udały, zeszły rok był bardzo dobry pod tym względem.
Czasami kurczęta lęgły się ze wszystkich jajek :)
Na emeryturze ? ;:oj Myślę, że trochę wcześniej ;:173

Lenka
ciekawe jaka będzie za tydzień pogoda. Za zimno to też ryzyko, ja bym się wstrzymał w razie dużego ochłodzenia.
Ja swoje rozsady będę hartował w tunelu, taki plus ogrzewania ;:333
Pikować akurat uwielbiam - nie wiem co zrobię z taką ilością jeżówek :lol:

Mati popatrz jak wyglądają kurczaki z marketu - one są karmione hormonami i antybiotykami.
Spójrz jakie wielkie są piersi z kurczaka :lol:
Amen ;:170 .

Aniu
kurki biegły jak im otworzyłem bramę na pole. Nie dziwie się, mogą sobie drapać i drapać do woli :D

Dla Ciebie zdjęcia kurek ;:333
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj jedna kwoka dostała jajka :D Czyli 4 kwietnia będzie pierwszy lęg w tym roku ;:138

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Seba piękne kurki ;:108 ;:63 . Kogut przepiękny, ciepłe, kontrastowe barwy świetnie podkreślają dominatora :D . Rosół z domowych kurek z wolnego wybiegu jest znacznie lepszy. Lubię rosół z kury, ale jednak dla mnie najlepszy z kaczki francuski :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Seba martwisz się, że nie wszystko wzeszło, będziesz mieć mniej pracy. :wink: Popikowane pomidory i inne warzywa już pięknie ruszyły. ;:215 Drzewka w sukienkach pięknie się prezentują, będą bezpieczne. ;:138 Jaka dorodna runianka japońska, ;:oj bierz bez zastanowienia, żaden chwast się nie przebija przez nią. ;:215 Jak masz tyle kur i jeszcze kolejne się wylęgną, to chyba na jajecznicę się wproszę. :wink:
jagusia111

Post »

Seba to na święta będziesz miał już niezły przychówek.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Seba, powiedz kiedy Ty to wszystko ogarniesz? Tyle roślin ;:180
U na lisy tez grasują :evil: Co chwila cos tam wynoszą.
Zielononóżki mam zamówione ;:333
Róże powiadasz ;:224 a jakie ;:65
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Seba,
Twoje kury spędzają mi sen z powiek :;230
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Zielononóżki są bardzo dekoracyjne. I mają bardzo smaczne jajka. Tylko straszne z nich szkodniki w ogrodzie i potrafią wysoko przefrunąć ponad ogrodzenie. Teściowa kiedyś miała. Tylko potem pokrzyżowały się z dużymi kurami i jakoś jej wyginęły.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adrian zauważ jak pozowały do zdjęć :lol: Każda chciała się załapać ;:306
Rosół z samej kaczki nie jest za tłusty ? Moja mama jak robi rosół to pół garnka zajmuje mięso ;:306

Sonia może i masz rację :D W domu wszystko się męczy i nie rośnie tak jak trzeba.
Teraz będą miały świetne warunki, dość chłodne noce i ciepłe dni.
Runianka przykuła moją uwagę, może rosnąć w suchym miejscu ? Chciałbym posadzić ją pod sosnami.
Zapraszam na jajecznicę z boczkiem i szczypiorkiem :D

Aga pewnie trafi się jeszcze kilka kwok ;:170

Marlena teraz będę miał więcej czasu . Napalę raz i mam spokój na cały dzień :wink: Nie będzie mnie nic kusiło żeby przy nich grzebać :lol:
U mnie lis wybrał wszystkie ozdobne kaczki, gęś i kilkanaście kur ;:145 Na razie jest spokój

Mirek
kurki jak malowane :;230

Orlik moje kurki też się mieszają. Czasami urośnie miniaturka zwykłej kury nioski :D Ta kura, która siedzi na drzewie codziennie przeskakuje płot i chodzi po całym ogrodzie. Nie boi się kotów ;:306

Zmykam spać :wit
Dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Sebastian ja widzę ,że ty masz już ....pisanki :;230 u mnie kury to by nie przeżyły doby, lisy mam non stop w ogrodzie mimo dużego psa :twisted: musiała bym je w bunkrze trzymać chyba :lol:
Słuchaj jeżówki w nadmiarze chętnie przyjmę, mam gdzie sadzić ;:138 ja mam za to sporo rudbeki ;:138
Wiesz co ziemia mi przyjedzie za tydzień, zanim rozłożę tunel i to wszystko przekopię, urządzę to min 2,5 tyg :D
Z różami Cię wyprzedziłam :heja bo kupiłam w zeszłym tygodniu 10 krzaczków , głównie rabatowe ale kilka też wielkokwiatowych, jestem ciekawa czy któreś będą pachnieć, niestety to już dość rzadko spotykane ech.
Jak twoje olbrzymy?? ;:oj u mnie już rośnie kapusta, cebula, pomidor i słonecznik wysiałam ;:224
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”