Moje oczko w głowie cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje oczko w głowie cz. 9

Post »

Miło Cię zobaczyć, nawet na zdjęciu widać, że jesteś zmęczona, a tu jeszcze tyle pracy czeka. Staraj się jak najczęściej odpoczywać, bo wiosną nasze organizmy są osłabione i nie przywykły jeszcze do pracy ponad siły.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aż szkoda, że tyle gałązek idzie na ścinki
Ja uzywam ich do kominka.
Oczywiście te grubsze.
Masz sporo drzew, to i dużo gałęzi do cięcia.
Ja swoją czereśnię obciełam w sierpniu, powinnam obciąć morelkę, ale jakoś nie mogę się za nią zabrać. Co roku odkładam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tereniu chyba mało pojemnościowa ta maszyneria, a gałęzi całe mnóstwo .Oj roboty nie zazdroszczę ;:196 Jednak będzie czym podsypywać roślinki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Tereniu
Wspominki pooglądałam i oczy nacieszyłam.
Wspaniale masz, że już na działeczkę jedziesz i możesz popracować ;:108
Zazdroszczę Ci tego, ja jeszcze na razie nie dam rady :(
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tereniu nie zazdroszczę ci tych gałązek , jest co robić :D
ja jeszcze swoich drzew nie przycinałam , część przycięłam po owocowaniu teraz tylko zostały jabłonie
i grusze, ale to aż będzie cieplej, miłej pracy :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witam Kochani cieplutko w ten deszczowy i pochmurny dzień ;:4
A takie miałam plany , M ma wolne i chcieliśmy wykorzystać do maksimum dzień a tu się chyba nie uda .
Lucynko gdyby tylko była pogoda to powolutku bym sobie poradziła z tym bałaganem .
Wczoraj zimno , dzisiaj leje i nic do przodu się nie posuwa robota :roll:
Dziękuję serdecznie ;:196
Ewo gałęzi multum , już część pocięta - tylko pogody mi trzeba .
Dziękuję i niech rosną i ładnie kwitną ;:196
Iwonko tak narobię - tylko sił i słoneczka potrzeba :D
Martusiu witaj !!
Ja gałązki a M grube gałęzie rżnie . Ja też nasionka wysłałam w poniedziałek powinny już być u Ciebie .
Bardzo Ci kochana dziękuję i też serdecznie pozdrawiam ;:196 ;:196
Witaj Mariusz w moich progach :wit
Oj żebyś wiedział ile pracy przede mną w tym roku - nawet mi się myśleć nie chce .
Sprzęt nowy działa i nawet nie jest bardzo głośny , głośniej chodzi agregat bo jeszcze prądu na działce nie mamy i musimy się nim wspierać .
Dziękuję i zapraszam częściej .
Małgosiu właśnie że nie pracuś nic mi się nie chce , wszystko na siłę , widzisz jaką mam minę na zdjęciu ?? :D
Lidziu dziękuję - no właśnie piszę Joli ze na zdjęciu wyglądam strasznie ale chciałam Wam pokazać że się nie obijam a kwiatki jeszcze mi nie chcą kwitnąć i nie ma co pokazywać . Mój organizm jest ciągle osłabiony i gdyby nie działka pewnie bym już na wózku była a tak jeszcze się ruszam .
Staram się odpoczywać - jak się tylko da .
Witaj Gosiu dobrze że te gałęzie na ścinki idą , to wracają s powrotem do ogrodu a tak co ja bym z nimi zrobiła ??
My też te grubsze odkładamy - może kiedyś będziemy mieć kominek a jak nie to na ognisku kiełbaski upieczemy .
Gosiu nie mam drzew - to duża stara lipa która zagrażała sąsiadom i nam przeszkadza przy budowie bo plac wąski i trudno wjechać z jakimś towarem , więc trzeba było ją skrócić . Najprawdopodobniej cała musi być wycięta bo w środku spróchniała i ma dziurę .
Na tej działce mam jeszcze dużego orzecha i dwie śliwki , reszta to wszystko młode nasadzenia .
Jadziu nie taka mała ta maszyna , robi robotę , obym tylko ja miała tyle siły wkładać gałęzie bo to ona czeka na mnie :D
Muszę te ścinki jakoś wykorzystać - na pewno się przydadzą , niektóre roślinki już podsypane .
Witaj Ewuniu ;:196 cieszę się że mnie odwiedziłaś i wróciłaś na łono forum .
Kiedy tu będzie wspaniale - zamiast ładniej to coraz większy bałagan , a jeszcze jak zaczną kopać i rozwalać stary domek to już całkiem będzie klapa i nie będzie się gdzie ruszyć . Ewuniu a mogę zapytać czemu nie dasz rady ?? jak nie możesz to nie odpowiadaj .
dziękuję i wzajemnie ;:196
Bożenko ;:196 miło Cię widzieć .
Roboty mam ale i gałązki się przydadzą do ściółkowania .
Ja musiałam lipę przyciąć bo jak zaczniemy budowę to potem by się już nie dało a działka jest wąska i zagrażała budynkowi od sąsiadów i wszystkiemu w okół . Moje roślinki też by potem ucierpiały a teraz jeszcze śpią , choć widzę kilka złamanych .

Obrazek

Obrazek

teraz wygląda już tak
Obrazek
dzisiaj mieliśmy druga odnogę ściąć ale leje i chyba nici z tego ;:223
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

;:138 dla drwala ... nie lubię wycinania drzew, ale czasem nie ma innego wyjścia...Pogody ci życzę i ;:3 żeby dokończyć pracę ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Tereniu pogoda na weekend się poprawi, ja dziś namiot zwinęłam na starej działce i w sobotę wywożę na swoją i stawiam, rzodkiewkę posieję :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moja rzodkiewka w doniczce juz wykiełkowała jest okryta szybką.Dzisiaj też padało z przerwami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tereniu, może dobrze, że deszcz Ci zorganizował odpoczynek, bo zamęczyłabyś się robotą. ;:108
Zdążysz zrobić wszystko powolutku. Dopiero początek marca. ;:303
U mnie nie pada, ale dzisiaj pogoda niezachęcająca do pracy na powietrzu. ;:185 Trochę zimno.
Skoro jednak lubisz harówkę, to życzę Ci dużo ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Teresko ... ja cię podziwiam przy tym cięciu gałęzi.
Ciąłem gałęzie tylko z jednej jabłoni i ... plecy mocno bolały od schylania po gałęzie i od stania przy maszynie. ;:108
I tu ciekawostka - mamy w ROD różny sprzęt do wypożyczenia - za 5 zł na cały dzień miałem takiego rozdrabniacza gałęzi dla siebie. :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Oj Tereniu, ale masz roboty :shock: Ale to nic , tak jak mówisz, dzięki tej pracy jeszcze chodzimy :) Masz urządzenie do gałęzi, ale ono chyba cienkie tylko trawi ? ja mam masę gałęzi , róg ogrodu zawalony, zastanawiam się nad takim ustrojstwem. napisz co więcej na ten temat , cena ...
Tereniu coś tam miałyśmy sobie wiosną wysłać , u Ciebie zapatrzyłam się na Lespedezę i Moszonki Południowe, a co Ty chcesz, może coś na nową działkę. Teraz dopiero hoduję z patyczków, wcześniej nie umiałam , to jesienią będą hibiskusy i inne , teraz mam glicynię , mogę odkopać :) Mnie też czeka taka wycinka olbrzymich drzew. W końcu sąsiad sie zgodził żeby wyciąć olbrzymie świerki na miedzy i my to musimy zrobić jak mchcemy mieć jasno. On tam nie mieszka i ma w nosie. Dobrze ,ze w końcu wyraził zgode , bo to olbrzymy i z prawej strony domu mam wieczny cień . Ale się rozpisałam pa :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Tereniu
Ale masz fajnie, że możesz wyciąć takie wielkie drzewo, ja bym była szczęśliwa gdyby mój sąsiad zrobił przecinkę drzew przy ogrodzeniu, ale niestety pozostanie to w sferze moich marzeń.
Tereniu a jeśli chodzi o pytanie to nie mogę na razie na działkę wyskoczy z braku kasy ( na paliwo wychodzi ok. 50 zł tam i z powrotem)
Ale po pierwszej wypłacie eMka w nowej pracy zaraz wystartujemy popatrzeć co tam słychać.
Tereniu czy pamiętasz co miałam Ci na wiosnę wysłać?
Miłego weekendu
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Tereniu,ale będziesz miała drewna do kominka ,a może sobie w kuchni piec postawisz i szczapki będą Ci dawały cudowny odgłos i ciepełko,ale ja wybiegam z marzeniami ,ale one się spełniają :uszy ,ja niby mam ogród pod nosem ,ale tak jakoś powoli to idzie do przodu,po prostu nie mam siły ,a może jest tego po prostu za dużo,myślę ,że w nastepnym roku już nie będzie nowych rabat ,bo miejsce się skończyło i juz nic nie będzie mnie kusiło,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witam kochani serdecznie i cieplutko ;:4
Za oknem zimno , szaro , brzydko :wink:
Ewuniu ja też nie lubię wycinać drzew i to jeszcze takich 100 letnich ale jak trzeba to trzeba , miała być tylko przycięta ale okazuje się że w środku jet pusta , zepsuta i chyba trzeba całą ściąć .
Iwonko pogoda pod psem - zimno i szaro , czasami popada - nic się nie poprawia ;:185 chyba że na gorsze się zmienia .
Jadziu rzodkiewkę masz w doniczce na zewnątrz ?? nie za zimno ??
U nas też tak pada co chwilę .
Lucynko może i dobrze , tylko jak M. ma wolne to chcemy coś zrobić bo sama nie wszystko dam radę , to są ciężkie prace .
Ja wiem że i tak wszystkiego w tym roku nie dam rady zrobić ale chociaż trochę sprzątnąć bo coraz większy bałagan mi się wkrada .
U nas też zimno i nie byłam na działce .
Dziękuję ale coś to ;:3 ;:3 chyba do mnie drogę zapomniało .
Witaj Andrzeju :wit
Oby tylko pogoda była to sobie powolutku potnę gałązki a tu co dzień zimno i mokro .
Na razie się nie schylam po gałęzie bo kupka wysoka to na prosto ściągam :D
Ale macie dobrze z tą wypożyczalnią sprzętu - ja miałam pożyczyć ze sklepu to chcieli 100 za dobę i po przemyśleniu kopiliśmy swój i teraz się cieszę bo nie muszę stać cały dzień , chwilę potnę , potem co innego zrobię i znowu wracam do cięcia . Za jedną dobę na pewno bym nie pocięła tego .
Witaj Karolinko
Mam urządzenie do gałęzi i powolutku sprzątnę wszystko , nie takie cienkie do 4cm i te grubsze fajniej potnie .
Suche gałęzie ładnie rozdrabnia i cienkie i grubsze . Mokrych i cienkich nie bardzo , trzeba dokręcić docisk to wtedy tnie .
Tak pamiętam że miałyśmy sobie wysyłąć ale u mnie jeszcze nic się nie pokazuje , u Ciebie jest cieplej to może zaczyna rosnąć . Kobieto tylko że Moszenki to miały być chyba nasionka bo ja mam takie duże krzaczki dwu metrowe - to jak Ci ich wyślę ?? chyba że się coś wysiało , ale do tej pory nic nie było . Jak coś ruszą to na pewno Ci podeślę ;:108 Oj to będziesz miała pracy i bałaganu przy wycince drzew ale jak trza to trza .
Będziesz mieć słoneczko , drewno na opał i zrębki pod roślinki - zobacz ile korzyści :D
Bierzcie się póki bez zezwolenia można wyciąć bo mają zmienić ustawę i potem trzeba załatwiać i czkać .
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłej niedzieli .

I mimo brzydkiej pogody druga odnoga ścięta .
Obrazek

Obrazek

Witaj Ewuniu ;:196
Musze wyciąć bo inaczej nie da się nic zrobić a trzeba jakiś materiał wwieść to nie ma jak i jeszcze się okazuje że jest zagrożeniem dla stojących tam budynków bo pusta w środku .
Przykre to że oboje nie mieliście pracy a działka daleko ;:168 Ale dobrze że już jest nadzieja na pieniążki .
Ewuniu nie pamiętam , muszę sprawdzić bo wiem że ja miałam Ci coś wysłać :) a Ty masz zapisane ?? popatrz co byś chciała i daj znać .
Bardzo dziękuję i wzajemnie ;:196
Witaj Martusiu ;:168
Trochę szkoda tej lipy ale co zrobić , drewna będzie moc i ja mażę o kominku :D
Coś słabo to widzę , mnie też sił brakuje i nie wiem co mam wcześniej robić a tu jeszcze taka pogoda nie zachęcająca do pracy .
Martusiu Twój ogród już jest uporządkowany a u mnie coraz większy rozgardiasz się robi :( Ja wiem ze taki duży ogród wymaga dużo sił żeby to ogarnąć ale Ty dasz radę ;:167 teraz jak już tylko będziesz pielęgnować to będzie Ci łatwiej .
Bardzo Ci dziękuję i dużo słoneczka i sił życzę ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”