Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Roślinki tez już poczuły wiosnę i niemal z dnia na dzień widac u nich różnicę :heja Moja lawenda też o dziwo pięknie przezimowała, choć wsadziłam ją byle jak, w ogóle nie przejmując się jej wymaganiami :oops: Kiedy przycinasz swoją?
Mam nadzieję, że dziewczynki szybko uporają się z przeziębienim ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, czy Ty mieszkasz w ciepłych krajach :?: ;:oj Róża już wypiszcza liście, lawenda jakby wcale zimy nie odczuła, cebulowe już takie wysokie i te bazie ;:224 Piękna wiosna ;:3 :wit
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Ewelinko ;:168 widzę ze u ciebie prawdziwa wiosna ;:oj u mnie róże jeszcze oczek nie mają pogrubionych, zimno ;:145
co do oprysków miedzianem to w internecie jest dużo opisów http://poradnikogrodniczy.pl/wiosenne-o ... cowych.php
bodajże na naszym forum, też było o opryskach miedzianem róż, tylko nie pamiętam na której stronie ;:131 jak znajdę to wyśle linka.
Moja lawenda praktycznie cały czas była w śniegu a wygląda fatalnie ;:223
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Twoja lawenda nad podziw sobie poradziła przez zimę, śliczne krzewinki ;:167
Świetnie, że wszystko rusza, przecież na to się czeka całą zimę. ;:108
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko :wit
Chciałam pochwalić tę Twoją lawendę, rewelacyjnie wygląda na obrzeżach i pięknie Ci przezimowała. Wygląda, jakby żadnej zimy nie przeszła :D

Też sobie posadzę lawendę, bo jeszcze nie mam ani jednej ;:131
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie .

Wszystkim kobietom z okazji Dnia Kobiet składam najlepsze życzenia a o kwiatki niech zadbają Wasi Panowie ;:224 .Dzisiaj mamy pochmurny i ciemny dzień ;:222 . Dobrze, że wczoraj było tak ładnie bo mimo tego, że dzieci miałam w domu to dałam radę kilka razy wyskoczyć do ogródka . Przycięłam hortensje bukietowe, trzcinniki , posadziłam prymule i zakulkowałam próbnie dwie róże . Ciekawa jestem czy to przyniesie jakieś ciekawe efekty . Zauważyłam, że nie tylko Artemis wypuszcza liście bo i Gizelka strasznie się śpieszy . Martwi mnie jedynie kolor jej pędów bo niby czarne nie są ale takie ciemniejsze a mimo to wypuszcza z tych pędów listki :shock: . To znaczy, że nie są zmarznięte i nie muszę ich wycinać ?? Przy okazji zrobię zdjęcia bo nie wiem co ja mam z tym zrobić . Wczoraj przyjechały do mnie pierwsze rośliny . Dostałam piwonie, liliowce i irysy. Pasuje je wsadzić do ziemi bo część puściła już zieleninę. Dostał mi się też gratis w postaci różowego i granatowego astra :tan . Cieszę się bardzo z tego granatowego bo ten kolor już dawno za mną chodził ale jakoś nie było okazji by go kupić .

Obrazek

Obrazek

Marysiu wczoraj miałam słoneczko ale dzisiaj już nie . Pogoda taka nie za bardzo no ale niestety słońca nie można mieć zawsze . Jestem bardzo zadowolona z mojej lawendy. Reszta roślin też dobrze się trzyma i czekać trzeba tylko na słońce i cieplejsze dni . Dziękuję za życzenia zdrowia dla moich pociech , pozdrawiam i Tobie także życzę dużo zdrowia i słońca :wit .

Asiu dziękuję ;:168 .

Agnieszko lawenda mi cudnie przezimowała a to była jej pierwsza zima właściwie bo sadziłam ją zeszłej wiosny. Przycinałam ją gdzieś w sierpniu i teraz ładnie wygląda ale jeszcze będę cięła końcem marca żeby zakwitła obficiej . Pogoda teraz taka, że nie trudno o chorobę ;:222 . Zdrowia dla Twojej dziecinki ;:196 . Dziękujemy ;:196 .

Anido niestety po tej zimie stan cegły nie jest zbyt dobry . Widzę sporo odprysków ;:222 . No niestety, ten surowiec nie jest wieczny w takich warunkach. Kilka sezonów wytrzyma i trzeba będzie zamienić na coś innego, trwalszego. Jednak masz rację fajnie wygląda ;:333 . Jak przytnę brzegi trawnika będzie prezentowała się jeszcze lepiej .

Basiu to jest młoda lawenda bo sadziłam ją zeszłej wiosny. Cudnie przezimowała i jestem sama pod wrażeniem ;:108 . Mam jeszcze dwie takie starsze no i one wyglądają trochę gorzej. Też będę musiała je mocniej przyciąć i mam nadzieję, że odbiją. Dziękuję ;:196 .

Małgosiu dziewczynki coraz lepiej , dziękuję ;:168 . Jak wychodzę do ogródka to mam wrażenie, że z godziny na godzinę rośliny są większe ;:306 . Słońce im służy ale dzisiaj mam brzydkie niebo . Moją lawendę mam w planach przyciąć gdzieś końcem marca .

Moniko ciepłe kraje... ;:173 no chciałabym ;:306 . Nie to tylko Podkarpacie ale rzeczywiście rośliny poczuły już wiosnę i z dnia na dzień jest coraz lepiej. Brakuje jeszcze tylko kolorów ale niedługo pojawią się pierwsze krokusy .

Wandziu wchodzi na to, że nie wszystkie róże zdążę opryskać bo niektóre wypuściły listki . Dziękuję za linka, poczytam. Oj , szkoda Twojej lawendy ale na pewno się pozbiera po zimie ;:168 .

Beatko otóż to ! Na takie właśnie pospolite ruszenie roślinek czekaliśmy całą zimę. Teraz tylko się cieszyć bo z dnia na dzień będzie coraz lepiej.

Dominiko dziękuję w imieniu lawendy ;:196 . Koniecznie posadź lawendę bo musi być w każdym ogrodzie ;:108 .

Pozdrawiam serdecznie .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic nie obcinaj, bo ten ciemny kolor to kolor ochronny roślin na zimę ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko nie wiedziałam , dzięki ;:196 .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ewelina, widzę już pełną parą prace idą no i przesyłki już dochodzą, czyli sezon na całego otwarty :) oby tak dalej :)
Najlepsze życzenia z okazji Dnia Kobiet zostawiam :) ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, co do starszej lawendy, jak się nie boisz, to tnij krótko. Ja w ubiegłym roku swoje staruszki i obcięłam ją na jeża (mają około 10 lat), miałam ciut stracha czy dobiją, ale z drugiej strony to jakby nie odbiły, to też nie płakałabym, bo wyglądały już tragicznie - ta część zdrewniała, była bardzo duża. Odbiły... pięknie się odmłodziły, kwitły na bogato :)

Róże już naginałaś? Zainspirowałaś mnie, muszę to z moimi dwiema uczynić ;:108
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Ewelinko, mi tez pociemniały końcówki badylków, choć środki nie wyglądają na martwe. Możesz zajrzec do mnie zobaczyć jak to wygląda u mnie. Nie wiem czy mówimy o tym samym. W każdym razie ja też mam dylemat :?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz dzięki za życzenia ;:168 . Praca idzie do przodu ale ta pogoda coś nijaka ciągle ;:222 . u mnie dzisiaj zimno i ponuro więc praca stoi w miejscu ;:173 . Pozdrawiam :wit .

Basiu ciachnę tą starszą lawendę bo mnie straszy :wink: . Jak odbije to będzie ok a jak nie to trudno , tak jak Ty płakać nie będę ;:224 . Róże naginałam po raz pierwszy ;:108 . Te dwie dały się nagiąć bez problemu .Jestem ciekawa jakie rezultaty da mi ten zabieg ;:224 . Pozdrawiam :wit .

Aniu takie końcówki jak u Ciebie też mam w niektórych różach ale Gizelka ma całe pędy takie ciemniejsze, brązowe ale puszcza normalnie liście. Nie wiem czy to normalne więc zrobię zdjęcie jak będzie lepsza pogoda i zobaczymy co mi powiedzą specjalistki ;:224 . Ach te róże ;:224 . Dobrze, że nam nie zmarzły całkiem ;:108 .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewelinko, tylko z lawendą poczekaj na cieplejsze dni.
Faktycznie trzeba ją ciąc nisko, bo potem robi się brzydka
Ja też po raz pierwszy zamierzam zakulkować co się da
Zauważyłam po Edenie, którego starałam się przygiąć przy płocie, że powypuszczał dużo kwietnych gałązek
Muszę zobaczyć które z róż dadzą się poprzyginać
Wiosna u Ciebie szaleje
U mnie trochę mniej jej oznak
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko i nie zaświeciło słońce? bo u mnie świeci, ale wiatr mroźny ;:224 I tak dzisiaj ogród odpuściłam a przynajmniej wesoło jest ;:3 Zakulkowałam kiedyś dwie róże, ale jakoś mnie to nie zachwyciło i nie wiem może coś zrobiłam nie tak. Niektóre mają u mnie tendencję do wypuszczania długich batów ;:oj No to słonka na jutro, bo widzę że Cię roznosi :;230
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewelkacha88 pisze:Moniko nie wiedziałam , dzięki ;:196 .
Zwróć uwagę na tuje - ich kolor tez jest ciemniejszy w bardziej brązowawym odcieniu. Tak chronią się rośliny na zimę. Teraz powoli zaczną zmieniać barwę na bardziej zieloną, ale jak będzie więcej słoneczka ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”