Asma mój przepis: podlewać jak dobrze przeschnie, są bardziej wrażliwe na przelanie niż przesuszenie - doniczka będzie wtedy lekka. Sadzę tylko w przezroczystych, więc lepiej widać korzenie i podłoże, robię dodatkowe dziury po bokach doniczki, żeby bardziej równomiernie przesychało. Podłoże kora sosnowa plus kokos, przesadzam jak dosłownie wyłazi z doniczki. Ważne: kiedy kupisz storczyka jak najszybciej go przesadź, często są przelane i mają różne paskudztwa w podłożu typu gąbka

Mam dość suche powietrze w mieszkaniu, gdyby było bardziej wilgotno kwitły by obficiej. Parapet wschodni lub zachodni, jeśli jest bardzo słoneczny trzeba uważać latem, na zachodnim kiedyś poparzyłam jednego; południowy jest dobry tylko jeśli mieszkasz na parterze. Nawóz najlepszy jest mieszany mineralno-organiczny; pałeczek i podobnych wynalazków nigdy nie używałam, więc nie wiem czy się sprawdzają. To tyle z pamięci
Lenko takie w naturze też nie rosną, to sztuczny twór

nasze storczyki też są ładne, chociaż nie tak okazałe
Joanno bardzo mi miło
Małgosiu warto je lubić - phalenopsisy jak je trochę poznasz są bezproblemowe, powiedziałabym że łatwiejsze w uprawie niż niektóre "normalne" rośliny