Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

landrynka do schrupania...
Tylko, żebyście sobie ząbków nie połamały i dziąseł nie poraniły kolcami :;230
Ale przyznać muszę, że może i on wart odniesionych ran? Pomyślę......Piszesz, że on gigant, to znaczy ile potrzebuje miejsca?
Słońce się schowało i u mnie, a zapowiadał się taki ładny dzień ;:oj Skoro mówisz, że ma się przejaśnić po południu, to poczekam. Może i u mnie zaświeci.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko znalazłam taki opis...

Ciekawa odmiana róży parkowej o regularnym wzroście i urokliwych, miedzianopomarańczowych kwiatach zmieniających barwę w trakcie kwitnienia, których dodatkową zaletą jest przyjemny, owocowy zapach. Jest to jedna z pierwszych róż angielskich nazwana dla upamiętnienia imienia ojca hodowcy - Charlesa Austina. Z miedzianych, okrągłych pąków rozwijają się bardzo pełne, duże kwiaty średnicy do 12 cm, o ściśle ułożonych płatkach w kształcie szerokiej szalki. Wraz z rozwojem pąka płatki stają się ciemnopomarańczowe, potem brzoskwiniowe, jaśniejące, aż do uzyskania odcienia bladego różu. Pierwsze kwiaty są największe. Intensywność wysycenia barwy jest zależna od pogody. Kwiaty są osadzone na szczytach pędów w niewielkich, kilkukwiatowych kwiatostanach. Najobfitsze jest pierwsze kwitnienie rozpoczynające się w drugiej połowie czerwca, potem powtarza się.

Docelowa wysokość od 1do 2 metrów...

Czekamy zatem wspólnie na przejaśnienia ;:65
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Spora różnica w rozmiarze 1-2 metry. 1 metr to średniaczek, ale już 2 metry robią wrażenie, gigantyczne ;:306
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka no rzeczywiście spora różnica,wszystko zależy od tego jak będziesz ją ciąć.Ja w miarę możliwości staram się mocno przycinać,choć róża ma już kilka lat i ma grube,zdrewniałe pędy.Rośnie sobie niedaleko Gertrude Jekyll i nawet ładnie się zgrywają w kolorach :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, zazdroszczę Ci tej nowej kuchni. U mnie też by się przydało zrobić remont, nowe meble też mi się marzą, ale ciągle pojawiają się jakieś pilniejsze wydatki i tak schodzi.
Mam nadzieję że jak już wszystko będziesz miała zrobione, to uchylisz rąbka tajemnicy :lol:

Internetowo nasionka kupowałam w ubiegłym roku, bo w sklepach nie mogłam dostać aminka. Tylko to nie było all, lecz jakiś sklep typowo nasienniczy z firmy Top Decor. Zamówiłam więcej, bo jak wiadomo jedną torebkę kupować przez internet, to trochę bez sensu. Wszystko ładnie mi powschodziło i rosło.
Z aminków zebrałam sobie nasionka i właśnie robię próbę kiełkowania. Chyba wreszcie po tygodniu czekania coś zaczęło się pojawiać :D
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No tak, remont to dla mnie męczarnia, ale po nim tak ładnie jest, że warto sie pomęczyć :wink: Ostatnio zachwycają mnie wszelkie murki w ogrodach, więc tego ceglanego zazdroszczę ;:173 Wśrod twoich cudnych róż pięknie się będzie prezentował ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu popodziwiałam królewny. Savoy Hotel z koprem słodki. :) Zmiany koncepcji w trakcie remontu, to taka nasza przypadłość, ale jaka miła. ;:173 Cudeńka w Pepco, a ja uziemiona z antybiotykiem w domu. ;:145 Pocieszyłaś mnie z różami, idzie ocieplenie, może to już ostatnie takie mrozy były. ;:131
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Aniu jak tam remont, już skończony ?
Co powiesz o róży Dieter Muller, mam ją od zeszłego roku.
Jak na pierwszy sezon spisała się całkiem nieżle, ale na razie jest w donicy.
Jak zimuje u Ciebie i jak ją wiosną przycinasz ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, z braku czasu ograniczam się tylko do czytania ale pora już na wpis, bo jeszcze zapomnicie o mnie :oops: WL zdobyła moje ;:167 i to chyba nie jest kwestia niedostępności w naszych szkółkach - ona jest po prostu prześliczna ;:173
Do h&y wpadam co jakiś czas zawsze zostawiając kartę w domu :;230 w innym przypadku zostawiam w sklepie gotówkę ;:306
Czekam na foto z remontu -sama zbieram się na remont kuchni... Jedyne co mnie powstrzymuje to mąż mówiąc że przecież remont robiliśmy 10 lat temu ;:306
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

A ja tam lubię remonty :heja , najgorzej się zabrać, ale jak już trwa, to mi nie przeszkadza. Czeka mnie własnie remont kuchni, przynajmniej nie będę musiała gotować objadów! Dieter Muller jest cudowna, uwielbiam ją za zapach. U mnie niestety bardzo chorowała i straciła wszystkie liście. Jak zachowuje się w Ciebie?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale dziś była cudna pogoda ;:3 No jak przedwiośnie...z racji tego przytargałam z Auchana jednego hiacynta w kolorze purpurowy,tak jest napisane na naklejce.Muszę sobie jakoś umilać życie,bo remont jak trwał tak trwa.Bałagan po całości,szafki kuchenne mam w pokoju i najgorzej z obiadami.Mam kuchenkę na naboje to coś niecoś podgotuję.Wiem,że za tydzień to będzie jedynie wspomnienie,więc już nie narzekam,aby dalej do przodu ;:215 Zazdroszczę jedynie niektórym,że już posiali swoje nasionka,ja jeszcze z tydzień poczekam,a potem sieję lobelię i ostróżkę.Floksy Drummonda zamówię chyba na all,bo nigdzie ich nie ma ;:222

Wiolu ostatecznie koniec finalny będzie za 6 tygodni,na razie podłogi i ściany.Stare szafki na ten czas muszą wrócić.
Życzę Ci,byś w niedalekiej przyszłości przeszła to samo co ja :uszy
Zaglądnęłam na stronę Top Decor i mają rzeczywiście aminka,ale ja za jednym zamachem jeszcze floksy bym domówiła.
No zobaczymy,czy się zdecyduję...Aminka już posiałaś? ale masz fajnie,ja mam na niego chęć od kiedy zobaczyłam go u Ciebie :D

Małgosiu murek na razie tylko w planach,zagaduję fachowca,musi się przygotować,a ja muszę znaleźć na to kasę,a wiadomo po remoncie kuchni będę spłukana ;:224 Jak sobie wyobrażam ten murek to cała jestem rozmarzona ;:170

Soniu oj szkoda,że się rozchorowałaś ;:218 Mam nadzieję,że antybiotyk zadziałał i już Ci lepiej ;:196
Dziś był piękny dzień,ale znów niedługo ma się ochłodzić,zawsze w lutym zimno,więc odliczam dni do marca ;:65

Grażynko jeszcze góra tydzień i koniec.Tak naprawdę to pan kładzie gres w korytarzu i dlatego tak długo to trwa.
Dieter Muller tnę nisko,troszkę pędy się zwieszają,rośnie przy gipsówce.W tym roku niestety bardzo mi chorowała,nie znam przyczyny,słabo kwitła ;:222

Marlenko miło,że jesteś:) Winter Lodge ma raczej małe kwiaty,ale kolor śliczny,cytrynowy...jak kwitnie to bukiecikami ;:215
Moja 10-letnia kuchnia już wymagała remontu.Nie mieliśmy nawet porządnej podłogi tylko gumoleum,więc nie było rady,już dawno mieliśmy to zrobić,ale wiadomo zawsze trzeba co innego...

Ewa jedyny plus to niegotowanie obiadów ;:215 a co do Dieter to tak samo moja się zachowała,biedna chorowała bardzo,a liście miała porażone,pąki pozwieszane ;:222

Novalis w słońcu całkiem wygląda,a CPM z tyłu robi za tło ;:215

Obrazek

Miłego wieczoru :wit
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu :wit twój wątek podczytuję w ukryciu i oglądam różane piękności, które pokazujesz ;:138 Savoy Hotel z koperkiem jest do zjedzenia ;:215 czytałam, że szukasz floksów Drummonda. Ostatnio widziałam je w Obi i Kauflandzie, więc może tam sprawdź.
Ula
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Aniu życzę ci szybkiego posprzątania po remoncie :wink: Floksy kupowałam w tym roku na all..o bo chciałam jeszcze gipsówkę ,ale w zeszłym roku kupowałam w tesco.
Novalis cudnie się prezentuje ;:167 ach! jak ja już tęsknię do tych kwiatów na żywo ;:170
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Cały czas czekam, że mój nNovalis pokaże coś niecoś.
Ja też marzę o remoncie
Na razie to musze pomalować pokoje, bo już jest w ;:300
Nie martw się siewami
Przecież normalny termin to marzec.
Ostróżka do cienia? Pierwsze słyszę
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W czwartek była taka piękna pogoda,słońce od rana świeciło,a ja poczułam wiosnę.Nie wytrzymałam,wzięłam telefon i wio na działkę ;:108
Zapomniałam aparatu,szkoda,bo tego dnia fotki byłyby dla mnie wspaniałym dziełem.Jadąc koła ślizgały mi się niemiłosiernie,mimo,że mam zimówki.Ale jadę,co tam,w końcu nie ma już odwrotu.Na szczęście jakoś się dokulałam i nie żałuję,bo było cudnie.
Gleba pokryta śniegiem,w słońcu pięknie się iskrzył,co za widoczek.Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to trawa nad oczkiem.Suche badyle powiewały sobie beztrosko,naprawdę zdobi ogród i latem i jesienią,a nawet w zimie.Najpierw podbiegłam do Rosarium Uetersen na pniu.
Po raz pierwszy nie została owinięta rajstopami,martwiłam się,że mi zmarznie,ale nie wygląda źle,może mrozik jej nie zaszkodził?
Giardina całą zielona,inne róże schowane pod kopcami też końcówki pędów zielone mają,więc chyba będzie ok.
Szukałam oznak wiosny,u mnie niestety może za 2 tygodnie coś się pojawi.Na rabacie zielenieją siewki naparstnicy,już się na nie cieszę :D

Rikku witam nowego gościa:) Niestety u mnie nie ma ani Obi ani Kauflandu ;:222 Dziękuję za namiary ;:333
Pojadę do Tesco,w tamtym roku były,może coś znajdę? Jeszcze ziemię do siewu muszę kupić.

Tolinka na szczęście już bliżej niż dalej,wczoraj pan pomalował ściany dwukrotnie i już jest jakiś efekt,ale jeszcze kontakty i fugowanie zostało.
Do Tesco zajadę na pewno,ale zauważyłam,że u nas corocznie zmniejszają asortyment ;:222
Chyba najlepiej zamówić na all...
Novalis u mnie zdaje egzamin,a jak kwiaty się przypalą to je ścinam,a on znów w niedługim czasie tworzy kolejne ;:215

Gosiu Novalis na pewno Ci ładnie zakwitnie,a ile ma latek?
Ściany pomalowane nadają wnętrzom nowy oddech,ja z moim M sami dotychczas wszystkie pomieszczenia malowaliśmy.
Po raz pierwszy fachowiec malował,ja uwielbiam latać z wałkiem,wszystko bym malowała ;:108
Ostróżka do cienia? Ja coś takiego chlapnęłam? ;:oj

Mam kilka fotek z telefonu,nie są najlepszej jakości,ale pokażę kilka z czwartku co zastałam :)

Obrazek

Obrazek

RU na pniu

Obrazek

Z jesieni

Obrazek

Nowa rabatka ,tu wcześniej była ślizgawka...

Obrazek

Giardina nie chce zgubić liści

Obrazek

Czekam na marzec ;:65 Pozdrowienia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”