Ach te róże! ach te różyczki!

Zablokowany
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ach te róże! ach te różyczki!

Post »

Jadziu, Dzień dobry, miłego dnia ;:40 . Dziękuję za linka już go przeczytałam i wrzuciłam do archiwum, do tej pory ocet stosowałam
co jakiś czas do prania zamiast płynów do płukania i dezynfekcji pralki.Jednak ocet ma szerokie zastosowanie, czasem warto sięgnąć
do środków naturalnych. :;230 ślimaczki lubią piwko ;:136 muszę zrobić pułapki na te oślizgłe bestie, piwko+ ocet ciekawe czy to działa.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też nie wiedziałam o niektórych zastosowaniach octu on super zmywa tłuste powłoki.Kiedyś wypróbowałam liśćmi pokrzyw zmywać tłuste i brudne powierzchnie .Byłam zaskoczona ,że tak dobrze usuwa bród i też to gdzieś wyczytałam .Tez zaklikalam sobie tę stronkę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Masz cudną okolicę ;:138 .No zazdroszczę Ci takich widoków. Swój mały raj na ziemi masz i jest bardzo ładny oraz zadbany. Nie rozumiem czemu jesteś taka skromna ;:173 . Masz sporo róż i śliczne lilie ;:108 . Zima u Ciebie także bardzo ładna i malownicza ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

JAKUCH pisze:Znalazłam takie przepisy na zastosowanie octu http://regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny ... -go-uzywac
Dzięki Jadziu za podzielenie się przepisami ;:180 o pokrzywach
Ja pryskałam wszystkie ścieżki na ślimaki i pomogło
Ocet stosowany proporcjonalnie nie jest szkodliwy
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, ;:196 Ja od nie dawna jestem użytkownikiem forum ;:4 jestem pewna że jest to superowa grupa ;:304 Ewelinko Ty jak popatrzysz przed siebie to horyzont masz hen, hen daleko i możesz użyć wyobraźni :!: co tam jest :?: i słoneczko świeci u Ciebie,
ciut, ciut dłużej ;:3 a u mnie, horyzont niemal wchodzi mi na nos a ;:3 myk i baw się w chowanego i ucieka za górkę :wit

Stefanio :wit dzięki za rzucenie hasła ,,ocet,, o zastosowaniu octu w domu, kuchnia , łazienka dużo wiedziałam, ale zastosowanie octu w ogrodzie do głowy by mi to nie przyszło, ;:180
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit kwiaty to raj dla naszych oczów i poezja dla naszej duszy ;:118 ;:167 a może przypomnimy sobie smaki lata :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Smaki lata zamknęłam w słoikach.
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też smaki lata zamykam w słoikach lecz tylko mogę liczyć na sklepowe owoce.Z takich ogródkowych zrobiłam dżemy .Achhh chciałoby się zerwać taką soczystą brzoskwinię czy śliwkę
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Straszna skromnisia z Ciebie ;:306 Czytam o mikroogródku, myślę sobie wstąpię, też mam mikro. A potem coraz bardziej otwierają mi się oczy ze zdumienia, bo widzę dziesiątki róż i wiele innych bylin. Następnie brzoskwinie, śliwki, maliny, winogrona ;:oj W mikro, tyle dobra się nie zmieści ;:173 W pięknym miejscu mieszkasz, zazdroszczę Ci tych widoków. Z mojego okna widać sąsiedni blok, a z drugiej strony parking ;:222 Róże masz już pięknie porozrastane ;:63 Moja Kronenburg cudnie rosła przez 25 lat, a ostatniej zimy niestety nie przeżyła. Ale ja nie nazwałabym jej zdrową, moja chorowała co roku. Ale miała za to piękne kwiaty i bardzo ją lubiłam.
Siedzuń sosnowy vel szmaciak od 2014 roku na pewno nie jest pod ochroną. . W dużych kawałkach moczę go w słonej wodzie, wtedy zanieczyszczenia trochę łatwiej usunąć. Pomagam sobie taką cieniutką szczotką jak do butelek (ta jest rzeczywiście mikro ;:306 ), którą kupiłam w Tch..bo.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Czy to są jeżyny? ;:oj Uwielbiam ten owoc. Z moich agrestów, śliw, jabłoni latem robię kompoty. Pozostałe owoce kupuję w ilościach hurtowych i wszystkie przerabiam właśnie na kompoty. Nie kupujemy prawie wcale soków z kartoników, a w każdą sobotę czy niedzielę do objadku podaję własnie kompocik. Palce lizać. Wśród moich znajomych tych bliższych i tych dalszych nie znam nikogo, kto robiłby jeszcze kompoty. Aż strach pomysleć, co będzie za kilkadziesiąt lat, gdy już gospodynie nie będą umiały przygotować zapraw na zimę.
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko :wit Ogród mam nie duży, ale troszkę róż się zmieściło i jeszcze zmieści. Drzewa owocowe i krzewy mam na działce, trochę
oddalonej od domu. Kiedyś było to pole uprawne, ale w naszej okolice bardzo zwiększyła się populacja dzików, saren ,uprawy wiecznie
były niszczone więc Mama posadziła drzewkami, krzewami owocowymi . Mam też mały warzywniak z plonami dzielę się ze
zwierzaczkami, dla mnie zawsze coś zostanie. ;:196

Ewuniu, mam jeżyny ogrodowe bezkolcowe. Agresty posadziłam wiosną , sąsiad dał mi parę krzaczków, uwielbiam kompot z agrestu
i truskawek, Owoców nie kupuję poza truskawkami , owoców miałam tak duzo że nie byłam w stanie ich wszystkich przerobić . Chętnych
na owoce nie było , znajomi tłumaczą się brakiem czasu na robienie przetworów.Przeliczają że moje soki są o wiele droższe niż te co oni kupują w sklepie. Ewuniu ja nawet owoce Pigwy zebrałam, teraz zimą mam więcej czasu kroję i suszę na grzejnikach i jako susz dodaję do herbatki zamiast cytrynki. Z pigwy robię twardą marmoladę, wspaniały dodatek do serów i do ciast. Niestety wszystkiego nie można mieć, sarenki, dziki, warzywa na zimę muszę kupić ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH pisze:Ja też smaki lata zamykam w słoikach lecz tylko mogę liczyć na sklepowe owoce.Z takich ogródkowych zrobiłam dżemy .Achhh chciałoby się zerwać taką soczystą brzoskwinię czy śliwkę

Jadziu :wit jeszcze troszkę i będziemy rozkoszować się pierwszymi owocami , truskawki ,czereśnie, poziomki, mniam, mniam ;:167 .
Jadziu ;:168 Mam pytanko czy mogę, wkleić Twojego linka o occie na stronę ,, Różom na zdrowie,, :?: ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście Wandziu możesz wkleić a ja nawet nie wiem gdzie taki wątek jest może klikniesz linka do tego wątku
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Wandziu wspaniałe plony :) widać płaca popłaca ;:138 no i przetworki mniam mniam ;:215
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz :wit masz racje ,,praca popłaca,, ale nie wszyscy tak uważają, są i tacy co uważają że wszystko im się należy-pełny socjal-
;:158 wędki nie chcą, wolą gotową rybę :( My mamy swoje działeczki i uważamy że - zmęczony ogrodnik to szczęśliwy ogrodnik :tan
Mariusz masz super hobby ,,działka,, ;:215
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani luty 2016 był najcieplejszym miesiącem od wielu lat, jak sprawdzałam prognozy pogody to nocne przymrozki -5 -6 mają utrzymywać sie do 10 marca. boję sie że potem prace wiosenne sie spiętrzą i nie nadążę ze wszystkim :( w połowie lutego zeszłego roku już kwitły
krokusy
18 lutego robiłam zdjęcie krokusów a 19 lutego spadł śnieg i puchową pierzynką przykrył ogród ale dwa dni później wiosna przegoniła zimę.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”