Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Post »

Witaj Lucynko ,podoba mi się ten tytoń ,środek kwiatka wygląda jakby ktoś z niego wyglą :D dał takimi małymi czarnymi oczkami.Piszesz ,że u Ciebie biało,u mnie śnieg nie padał ,ale mrozi i wieje przez co wydaje się bardzo zimno.Papeyczki ostre już można wysiewać.
Pozdrawiam Teresa :wit
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Lucynko, ale piękne te datury! ;:167 Ja próbowałam kiedyś siewu z nasion, ale mi się nie udało :( Już nie pamiętam czy nie wykiełkowały czy siewki padły ;:131 Ale piękne są ;:167 A pachną jak pozostałe datury?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ładny ten bieluń! Lucynko u mnie nie wysiewa się żaden tytoń. Moja ciężka zimna na ogół glina nie sprzyja wysiewaniu się kwiatów :wink: Jeżeli chcę mieć tytoń muszę go w kwietniu wysiać i w maju wysadzić :wink:
Tak pokazałaś ten fioletowy tytoń, że wygląda na dwa razy wyższy niż biały ;:306
Ej kiedy znowu będzie tak kolorowo, a gołąbki pewnie dalej w zamknięciu... bo mróz ;:oj
;:138
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne gołąbki - nie to, co na mieście oglądam ;:224 piękny ten tytoń, chyba jeszcze nie widziałam go z bliska ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tereniu, ;:oj to niedobrze, że śniegu nie masz, ale może mróz niezbyt duży? ;:218
Wiatr niekiedy więcej ziębi niż mróz. ;:145
Dziękuję, że mi przypomniałaś o papryczkach. ;:196 Jutro wysieję. ;:108

Czas przywołać wspomnienia dalii.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dominiko - ja już wiele razy siałam bielunie, a w tamtym roku o raz pierwszy dochowałam się takiego okazy. Jednego jedynego. ;:303
Miałam jeszcze białe pojedyncze, ale one nie są takie ładne. ;:185 Ani jeden, ani drugi nie pachnie tak jak datury drzewiaste.

Dalii ciąg dalszy.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Marysiu [Maska] - a ja myślałam, że bardziej gliniastej gleby jak moja, to już nie może być. ;:131
Widać mocno się myliłam. ;:108
U mnie różne rośliny sieją się i wschodzą. Być może gołębie złotko rozluźnia trochę tę glinę. ;:218
Ten fioletowy tytoń był wyższy o jakieś 20cm, bo rósł w pełnym słońcu. Biały miał cień pod starą rozłożystą jabłonią. ;:108
Gołąbki zamknięte nie tylko z powodu mrozu, ale też z uwagi na ptasią grypę. ;:202 Dzisiaj nawet specjalne zebranie szkoleniowe w tej sprawie odbyło się w działkowej świetlicy. :oops:

Ciągle jeszcze dalie.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Natalko - to są gołębie rasowe. ;:333
Tytoń polecam każdemu, bo warto. ;:63

Jeszcze kilka dalijek.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No tak są wysokie, widać dobrze, no ale ja na ten rok mam zaplanowane podkarmianie roślin w większym stopniu jak inne lata, bo ziemia strasznie zbita u mnie, muszę ją rozluźnić ;:108 , gołąbecki śliczne. Lucynko jutro siejesz?, to jutro można?
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lucynko dobrze, że napisałaś o sianiu papryki. Jutro też zabiorę się za tą czynność.
Pełny liliowiec nazywa się 'Lacy Doily'. Szybko przyrasta, tak więc chętni na jego uprawę długo nie będą czekać :D
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko [00..] - dzisiaj jest idealny dzień dla roślin wydających owoce, ;:333 ale już mi się nie chce grzebać w nasionach. ;:223 Do 18 II mamy ogólnie dobry czas dla wszystkich roślin, więc zrobię to jutro. Lenia mam dzisiejszego wieczoru. ;:306 ;:306
Od czasu do czasu trzeba rozluźnić ziemię, czy nam się to podoba, czy nie. ;:108

Czas na dalie wysokie.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Halinko - dziękuję za przypomnienie nazwy liliowca. ;:196
Wprawdzie dołączyłaś znacznik z nazwą, za co bardzo Ci jestem wdzięczna, ;:180 ale on został na działce i teraz nie mam do niego dostępu, a Marysia Maska jest nim zainteresowana. Skoro on tak szybko się rozrasta, to już mogę jej obiecać kawałek. Jeśli przeżyje tę moją dziwną zimę. ;:108

Dalii wysokich ciąg dalszy.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Luciu! rób przerwy między zdjęciami ;:180
Pierwsze zdjęcie super! jak ja lubię takie kolorowe kompozycje!
Pewnie tak złotko ma wpływ, ale ja mam tylko wierzchnią warstwę jako taką a na sztych łopaty ruda glina, nie wiem czy pamiętasz jak wylazła przy dole szambowym. Wredna żółta glina, która nawet na garnki się nie nadaje ;:223 Jak długo leje to wypływa na wierzch ;:oj
Na szczęście niektóre rośliny ja lubią :D
Pa do jutra ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No to fajnie, to dziś posieje resztę papryki ;:215 , ostrą wysiałam, a słodką dziś ;:215
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Dzięki za zdjęcie gołąbków widziałam jeszcze u Ciebie takie z nóżkami w piórkach.Fajne są.
Zadziwiasz mnie ,gdzie Ty mieścisz tyle pięknych dalii. Ja też mam trzy ary ,ale chyba nie umiem gospodarować miejscem.,pomimo to chcę,
zamówić parę dalii takich 30-40 cm. w sklepie najniższe to 60 cm.
Dziś wreszcie wysieję pierwiosnki i postawię na balkon niech marzną. Serdecznie pozdrawiam.Danuta.
ps. nie umiem wstawiać tych uśmieszków ani znaków zapytania.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ale Ty pędzisz, nie sposób Cię dogonić ;:131 . Nie wiem jak pachnie tytoń ozdobny ani maciejka :oops: . Może kiedyś poczuję ten zapach ;:224 . Przegląd dalii rewelacyjny. To kolejna różnorodna i kolorowa grupa roślin. Ja będę wysiewała z nasion ale chcę kupić też kilka karp ;:108 . Nie wiedziałam, że one potrafią urosnąć takie wysokie ;:oj . Trzeba je sadzić na tyły rabat jak nic ;:333 . Czy one od razu w pierwszym roku mogą takie giganty urosnąć ?? Czy to zależy od wielkości karpy ?? Na pewno znaczenie ma odmiana ale zastanawia mnie czy jeśli kupię jakąś z tych wysokich to czy w pierwszym sezonie osiągną takie rozmiary czy dopiero w kolejnych :roll: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, dalii u Ciebie do wyboru, do koloru a wszystkie piękne i dorodne. ;:63 ;:63
A te skrzydlate pupile Twojego M, intensywnie się do tego ogrodowego urodzaju przyczyniają. ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Doczekałam się słoneczka. ;:3 Pięknie i przez cały dzień dzisiaj doświetlało moje sieweczki.
Wszystkie jak dotąd mają się dobrze i oby tak dalej.
Prezentują się tak:
ObrazekHeliotrop - pierwszy wysiew z 10 stycznia, pikowany po 20 I.

ObrazekKetmia syryjska - pierwszy wysiew 10 I, pikowana po 20 I.

ObrazekHibiskus bylinowy siany i pikowany jak wyżej.

Obrazek Ketmia syryjska - wysiana 18 I, pikowana 05 II

Obrazek Heliotrop - siany ok. 20 I, pikowany 05. II

Obrazek Leicysteria - siana ok. 20 I

Obrazek Goryczki (mieszanka) - siane ok. 20 I

Obrazek Gazania - wysiana 05 II

Obrazek Celozje grzebieniaste i pierzaste wysiane 06 II

Marysiu [Maska] - chciałam oszczędzać miejsce, ale dobrze, będą przerwy. ;:108
To moja glina jest znacznie głębiej, tak mniej więcej na dwie - miejscami trzy łopaty. A to oznacza, że mam lepszą glebę. ;:333
Oczywiście było znacznie gorzej, gdy kupiliśmy działkę, ale sporo dobrej ziemi dodałam już dzięki parapetowej uprawie plus gołębi nawóz. ;:303

Iwonko [00..] - a ja wczoraj wieczorem jeszcze się zmobilizowałam i papryczki wysiałam. :tan
Nie wybaczyłabym sobie, gdyby mi coś z nimi nie wyszło. ;:7

Danusiu [danuta z] - wysokie dalie rosły sobie przy siatce ogrodzeniowej, niskie na rabacie dla nich przeznaczonej.
Niskie dalie to tylko z nasion. Z karp będziesz mieć wysokie, najniższe półmetrowe. ;:108
Ja mam jeszcze nasiona dalii zmiennej i gdybyś chciała, to chętnie Ci wyślę, tylko musiałabyś jakoś podać swój adres.
Jeśli nie możesz jeszcze na PW, podaj w moim wątku, a po przepisaniu przeze mnie po prostu skasujesz.
Uśmieszki łatwo wstawiać. Wystarczy kliknąć na wybrany i gotowe. ;:333
Tobie wyświetli się numer , a w wysłanym poście będzie już wybrany obrazek.
Kiedy już klikniesz, sprawdź na podglądzie, co Ci się pokaże.
Znak zapytania: wciskasz 'shift' i znak zapytania równocześnie.
Mam nadzieję, że pomogłam, jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem, jeśli będę umiała, ;:131 bo ja też nie wszystko jeszcze umiem.

Ewelinko - to nie ja pędzę, to wątek się rozpędził i nie umiem go zatrzymać :;230
Dalie z karp już w pierwszym roku osiągają wysokość docelową i dodatkowo bardzo ładnie się rozrastają.
Tak więc jeśli kupisz karpę dalii 60 centymetrowej, to taką wysokość osiągnie, a przy dobrych warunkach nawet większą.
Nie jest to zależne od wielkości karpy. Wielkość karpy decyduje o szerokości dalii, a nie o jej wysokości. ;:108

Stasiu - w tym roku będą już tylko dalie niskie, z nasion, bo ani jednej karpy nie przechowałam. :( Warunków nie mam. :oops:
Pierzaste faktycznie produkują idealny nawóz. ;:63
M myślał o zamknięciu hodowli, nawet już kombinowałam, jakby tu na kury go namówić, ;:306 ale nic z tego, zostaliśmy przy gołąbkach. :tan

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

;:oj Lucynko ale twoje roślinki pędzą do tej wiosny... :;230 Fajnie że masz takie pożyteczne pierzaste ;:333 ... A dali to i ja nie mam gdzie przechować ;:174 ale nie można mieć wszystkiego będę podziwiać u innych :) Dobrej nocki ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”