Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Witam w sobotni wieczór
Jakaś melancholia mnie dzisiaj opanowała. Przyszłam więc do Was naładowac akumulatory. Działacie na mnie jak lekarstwo.
Może mój stan wywołany jest ślubem mojej koleżanki? Życie toczy się tak różnie, jedni są smutni, inni szczęsliwi. Bardzo sie wzruszyłam. To powtórny ślub, pierwsze małżeństwo nie było szczęśliwe, mam nadzieję, że teraz będzie, bo dziewczyna zasługuje na coś lepszego.
A może to dzisiejsza pogoda sprawiła, że mam jakiegoś dołka? Szaro i ponuro.
Ciekawe, czy złowieszcze prognozy na nadchodzący tydzień się sprawdzą. Liczę, że nie.

Mariusz, ptaki śpiewały, ale chyba wystraszyły się prognoz i umilkły. Ja też się wystraszyłam i nie poszłam ciąć żywopłotu, bo zlękłam się, że przemarznie.

Asiu, u mnie jak na razie żadnej odwilży nie widać. W dzień było -3, a jutro podobno ma padać. Też liczę na śnieg.
Współczuję braku samochodu. Ja już sobie tego nie wyobrażam. Własnie ta swoboda poruszania się jest najważniejsza. Nie jesteś na czyjeś łasce. Jedziesz gdzie chcesz i kiedy chcesz.
To nie chryzantema, to złocień. Kwitnie w czerwcu.
Chryzantemy mam już kilka lat. Oczywiście są takie bardziej wrażliwe na mróz, ale jak na razie niewiele straciłam. Zobaczymy co będzie po tej zimie. U mnie niektóre jeżówki też zanikają. Utrzymuje sie Milkshake, Mozarella,Coconu Lime i Double Delight. Ostatnio jestem zachwycona Virgin. Kupiłam w ZP. Raczej nie da się ich zastąpić, bo kwitną w innym terminie. Trzeba je ze sobą jakoś zgrać.

Sabinko, może Ty masz z Pashminą jak ja z Edenem. W pierwszych dwóch latach praktycznie nie kwitł. Widocznie poszedł w korzeń ;:306
Na pewno Pashina u Ciebie w tym roku pokaże, że warto było na nią czekać.

Aniu, takiego bodziszka nie mam, ciekawe jak bedzie zachowywał się u Ciebie, w kontekście tego co pisze Wanda. Eksperymentuję z bodziszkami od 2 lat. Na początku nie miałam zbyt dużych sukcesów, bo bodziszki u mnie ginęły. Dopiero od zeszłego roku chyba się poprawiło.

Wandziu, czy zatem go polecasz, czy raczej odradzasz? Nawet nie wiem czego oczekuję po bodziszkach. Możliwe, że takie płożenie by mi odpowiadało, bo zakryłyby puste miejsca?
Chyba, że zasłaniałby inne rośliny to byłoby niedobrze.

Cześć Martuś, cieszę się, że języczka się zadomowiła, zresztą, gdzie jak gdzie, ale u Ciebie na pewno. Podoba Ci się? Wydawało mi się, że ona jest najmniej efektowna z języczek, ale lubię ją. Szczególnie, że w sumie bardzo mało osób ją ma. Jest mało popularna, a może raczej nie można jej dostać. Jeszcze nigdzie nie widziałam jej w ofercie.
Zawsze masz dla mnie ciepłe słowa ;:196

Lucynko, Ty też mnie wspierasz ;:196
Mnie też jakaś niemoc ogarnęła, nawet nie chciało mi się dzisiaj nic robić. Nawet domu porządnie nie posprzątałam po wczorajszych gościach. Najchętniej bym przespała cały dzień. Tylko niestety sie nie da. I musiałam się ruszyć na ślub.
Ja będę siała dopiero w marcu. Wcześniej nie mogę, bo nie mam odpowiednich parapetów.

Monia, dzięki ;:196
Złocienie uwielbiam, ale one mnie nie. Co posadziłam to mi zanikały. Dopiero te kupione na targach w Skierniewicach jesienią 2 lata temu przetrwały zimę i pięknie kwitły. Przesadziłam i jestem bardzo ciekawa, czy im to nie zaszkodziło.

Co by tu dzisiaj?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gosiu chybakupię pomysł z roślinami pod sosną, ciągle mam tu problem i gołe tak naprawdę miejsce, puściłam hortensję drzewiastą ale nie rośnie tak jakbym chciała.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ściągaj :D
Wydaje mi się, że taka rabata wygląda fajnie, Nie jest jeszcze skończona. Będzie więcej host i paproci. Zobaczymy jak to bedzie wyglądało jak się rozrośnie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, jak dobrze że nie jestem sama w tym marazmie. ;:306 ;:306
Oczywiście nie życzę Ci takiego stanu ducha. ;:185 Mam nadzieję, że uczestnictwo w ślubnej uroczystości poprawiło Ci humor. ;:63
Piękne masz lilie, ;:63 wszystkie, ale najbardziej podobają mi się trąbkowe, ;:215 które bardzo lubię.
Dobrego tygodnia życzę. ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gosiu hostowo-paprociowa rabata cienista będzie ;:333
Dzisiejsze popołudnie miło spędziłam na imprezce imieninowej u Synowej Agaty, mimo mało ciekawej pogody wróciłam w doskonałym nastroju! ;:224 Kiedyś wracało się z takich imprezek dobrze po północy :roll: a dzisiaj prawie po dobranocce! ;:306

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Gosiu, każdego z nas nachodzą różne nastroje, raz jest dobrze a za chwilę nie wiedzieć czemu jest źle....Tym bardziej że słoneczka nam brakuje.
Co do auta, to też musieliśmy zmienić końcem wakacji.
Póki co jesteśmy zadowoleni, chociaż jeszcze jakiś czas będziemy musieli go spłacać :roll:
Podoba mi się twój trawnik, pamiętam jak go zakładałś :wink:
Roślinki pod sosną, super pomysł ;:333
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gosiu miałam na początku mojego działkowania piękne bezobsługowe złocienie, również podwójne nie wiem dlaczego teraz nie mogę utrzymać ich w ogrodzie, już kupowałam duże sadzonki ni klops - co może byc przyczną?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, widzę, że wiele osób ma lekkiego dołka. Ja zazwyczaj dzielnie sie trzymałam, nie wiem co jest.
No własnie to chyba nastrój na ślubie spowodował, że poczułam melancholię. Znam tę koleżankę od bardzo dawna i przeżywałam z nią wszystkie złe chwile w małżeństwie. Teraz zastanawiam się, czy będzie szczęśliwa w nowym. Trzymam kciuki.
Ja też bardzo lubię trąbkowe lilie, ale też wszystkie, które pachną. Jak tylko zaczną się w marketach lecę kupowac. Nie wazne jaka to odmiana, najważniejszy jest zapach

Maryniu, ja nadal imprezy kończę o północy ;:306
Może dlatego, że nagle plany na wieczór uległy zmianie trochę mi się nastrój zepsuł? Miałam iść z koleżanką do kina, ale niestety odwołała wyjście. Z drugiej strony nareszcie spokojnie posiedziałam w domu. Już dawno mi się to nie zdażyło. Nie powinnam więc być zła. Odpoczęłam. I dobrze, bo juz kolejne weekendy mam wszystkie zajęte ;:224

Reniu,mnie chyba jeszcze dołuje to lodowisko na rabatach. Martwię się o roślinki. Podobno największe mrozy mają być 2 dni, potem ma być lepiej. Zobaczymy czy ostnice przetrwają. Byłabym bardzo nieszczęśliwa, że kolejny rok ostnice wymarzają.
Ja też będę spłacała auto. Nie mam tyle kasy, żeby od razu zapłacić. Najgorsze dla mnie jest podjęcie decyzji, które wybrac. Gdyby człowiek miał pieniądze poszedłby do salonu i kupił nowe, a tak musi wierzyć w uczciwość sprzedającego.
Trawnik, który widać na zdjęciach jest bardzo marny. Po zimie bardzo źle wyglądał, na dokładkę nie miałam wody, zeby go podlewać do końca czerwca. Zdjęcia sa z połowy lipca, powoli dochodził do siebie. Najładniej wyglądał jesienią. Naprawde kobierzec. Oczywiście nie był to idealny trawnik, ale ja byłam bardzo z niego zadowolona i jeśli wyglądałby tak w kolejnych latach będe się cieszyła. Jak na razie wygląda okropnie, ale zawsze tak jest po mroźnej zimie.

Aniu, miałam ten sam problem. Złocienie nie chciały u mnie rosnąc. Nie mam pojęcia dlaczego. Dostałam kilka od Marty Koziorożca, niestety po zimie nie wyszły. Kupiłam 2 lata temu jesienią duże sadzonki i te przetrwały. I jakie było moje zdziwienie kiedy w zeszłym roku jeden ze złocieni od Marty zaczął wyrastać i zakwitł na dokładkę. Będę próbowała dalej, bo uwielbiam je

To dalszy ciąg lipca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Gosiu! Ale dostałam dziś dawkę koloru u Ciebie!
Fajnie, że Flesz zaakceptował ścieżkę (wszystko u niego ok?). Rabata północna fajnie wyszła. Pisałaś o skrzyniach do pomidorów, czy myślisz też o nich na obwódkę przy rabacie północnej? Rozmawiałyśmy o nich, pamiętasz? Ale by mi tam pasowały, z taką kipiącą zielenią...
Dużo rozmów u Ciebie o bodziszkach, ja też będę dokupować w tym roku, m.in. Rozanne. Obejrzałam tę "Maję" z ogrodem Hamiltona, piękny, też zwróciłam uwagę na bodziszki i alchemillę.
Róża Ghislaine cudowna!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hejka, jak tam nastrój? Troszkę lepiej? Wszędzie biało, nie widać brudnego. Może to poprawi ci humor. No i słoneczko od jutra ma świecić. Choć zimno przeraźliwie niestety. Ale przynajmniej rośliny nie pomarzną. Ja, o zgrozo, ostatnio to już modliłam się o śnieg :;230 A wiesz jak nie lubię tego białego[img]http://emotikona.pl/emotikony/pic/027.gif[/img
Trzeba by może o jakimś spotkaniu pomyśleć. Obgadać plany ogrodowe, pośmiać się, odreagować. Luty mam zajęty ale od marca może coś by się udało?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dużo dobrego słyszałam o bodziszku Rozanne, ponoć zdobył nawet gdzieś nagrodę. Kupiłam go w Pęchcinie jesienią i ciekawa jestem, czy dobrze przezimował.
Za oknem biały krajobraz, a ja jeszcze kilka dni temu czułam w powietrzu wiosnę. No i jak tu się nie wkurzać. :(
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam nadzieję, Gosiu, że widok białego puchu poprawił Ci nastrój. ;:108
W każdym razie roślinkom na pewno. ;:333 Cieplej im i nieco bardziej przytulnie.
Mój Paweł też zaręczył się z rozwódką, która trafiła wcześniej nie tylko na drania męża, ale przy okazji na wiedźmę teściową.
Kiedy opowiadała mi o swoich małżeńskich latach, obie płakałyśmy. ;:174
Ale za to mój syn ma naprawdę fantastyczną przyszłą żonę. ;:215
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Margo2 pisze:Maryniu, ja nadal imprezy kończę o północy
Gosiu ja w Twoim wieku... ;:306 Kiedyś...byli to czasy...było,minęło :roll: ...wiek ma swoje prawa a i od towarzystwa wiele zależy...Ja bym tam jeszcze nie pauzowała, ale... ;:oj

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Przyjemnie pooglądać takie kolory podczas tej zimowej aury ;:108 od razu lepiej na sercu ;:215 .Pięknie to wszystko wygląda ;:108 . Trawnik zieloniutki jak ta lala ;:215 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Nie wiedziałam, że masz różę Great North Eastern Rose? Jak się u Ciebie sprawuje? Swoją przesadzałam już dwa razy i za każdym to odchorowała. Od zeszłego roku rośnie już na stałym miejscu i chyba jej tam dobrze. Wreszcie porządnie kwitła ;:215
A z tym dołem nie jesteś osamotniona. Mnie ostatnio też coraz trudniej znieść zimę i odczuwam spadek formy. Mam nadzieję, że to krótkotrwały stan :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”