Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

ewelkacha88 właśnie przejrzałam wątek :D ogród duży i bardzo ładny, nawet zauważyłam rabatę kwiatową w kształcie podobną do mojej ;:oj ja róż dużo nie mam, ale patrząc na twoje skuszę się chyba :D też mam czarnuszkę do zasiania, zobaczymy czy wyjdzie :D
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, Ty kochana już zaklinasz wiosnę. Jesteś do niej nieźle przygotowana. Ostatnio zastanawiałam się, czy może by już wysiać pomidory. Koleżanka mnie powstrzymała. Piękny i bardzo oryginalny kolor pierwiosnka. Wsadzisz go potem do ogrodu ?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mam nadzieje, że nie wzięłas do siebie moich uwag?
To Twój ogród, ja jestem tylko amatorem, po prostu zwróciłam uwagę na to.
Czytam, że śnieg stopniał. U mnie lodowa skorupa. Aż strach pomyśleć, co to będzie w tygodniu, jeśli prognozy się spełnią
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko ja też sieję w pojemnikach z recyklingu i w multiplatach z większym pojemniczkiem. Takie niewielkie pojemnościowe ostatnio kupiłam 9-komorowe i te mi się sprawdzają jak chcę coś w niewielkiej ilości posiać, ale potem przesadzam do większej doniczki. Cynie to fantastyczne kwiatki i sieję różne odmiany i kolory. Czarnuszka komponuje się ładnie z różami i raz posiana jest chyba na zawsze, muszę ją nawet trzymać w ryzach ;:306 Miłej niedzieli chociaż u mnie pochmurna a coś mrożącego leci z nieba :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Ewelinko.
Powoli wybudzam się ze snu zimowego i odwiedzam ulubione wątki.
Tyle u Ciebie mam do nadrobienia że chyba nie ma na to szans, ale postaram się już być na bieżąco.
Widzę że szykujesz się już do siania. Ja też mam takie plany, ale jeszcze czekam i to chyba do początku marca. Już się przekonałam, że nie ma co się z tym śpieszyć.
Takie multipalety przerabiałam w ubiegłym roku. U mnie sprawdziły się, tylko ze ja je trzymałam już w szklarni, gdzie wilgotność też jest większa jak w mieszkaniu i woda tak szybko nie odparowuje.
Pikowałam do nich naparstnice, kosmosy, aminki, szałwie a potem w maju do gruntu to wszystko poszło. Jak już roślinki mocno się ukorzenią to trzeba pilnować podlewania, bo szybko się przesuszają. :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie w brzydką i deszczową niedzielę :wit .

Pogoda jest fatalna ;:222 , leje od rana i to dość mocno. Odechciewa mi się wszystkiego patrząc przez okno ale od czego jest forum :tan . Zrobiłam sobie dzisiaj wstępny plan wysiewów w warzywniku uwzględniając dobre sąsiedztwo roślin i ubiegłoroczne zasiewy i doszłam do wniosku, że chyba nie zmieszczę wszystkich warzyw jakie zaplanowałam ;:222 . Chyba będę musiała zrezygnować z czegoś albo powiększyć warzywnik :roll: . W sumie nie bardzo mi to na rękę bo jak kupimy działkę to warzywnik zmieni miejsce więc nie ma sensu żebym już tutaj coś kombinowała. Postanowiłam jeszcze dokupić nasionka ale takich roślin, które można siać wprost do gruntu. Mam sporo ziemi takiej, która jeszcze nie doczekała się zagospodarowania a nie chcę tam ciągle plewić chwastów więc sypnę jakieś jednoroczne i będzie odrobina koloru. Z niecierpliwością czekam na połowę miesiąca i moje pierwsze wysiewy a potem to już musi szybko zlecieć do wiosny .

Dominiko moja też sama wskoczyła do koszyka haha :;230 .

Soniu tak sobie trzeba tłumaczyć ;:306 . Ja jeszcze wytrzymam na pewno chociaż z tydzień ;:224 . Na pierwszy ogień pójdą lobelie, żeniszki i niecierpki walleriana ale to jeszcze muszę chwilkę poczekać . Zobaczymy jak sprawdzi się ta multipaletka, droga nie była więc jak się nie sprawdzi to trudno . Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę :wit .

Asiu właśnie tak planuję zrobić i lać wodę do podstawki. Czarnuszka to taka ozdobna do ogródka ;:108 a jest jakaś do jedzenia ??

Asiu- iwwa próba nie strzelba jak to mówią więc zobaczymy co mi z tej paletki wyjdzie. Jak się nie sprawdzi to trudno. Pierwiosnek od razu wpadł mi w oko, ma bardzo ciekawy kolorek bo miejscami przebarwia się na różowo :lol: .

Małgosiu cynię mogę posiać tak samo jak Ty do podłużnej donicy i postawić na balkonie a potem przepikować do gruntu tam gdzie chcę ją mieć . To dobry sposób bo parapetu nie zajmuje ;:224 . Ja mam w zwyczaju plewić te roślinki , które wysieję do gruntu a bynajmniej tak miałam w zeszłym roku i tak nie doczekałam się cyni ani astrów bo musiałam je po prostu wyrwać :roll: . Obiecałam sobie , że w tym roku będą ostrożniejsza .

Lucynko nie strasz mnie tymi ziemiórkami :shock: . Mam nadzieję, że moja ziemia jest ok i nie będzie problemów. Ja mam mnóstwo kubeczków po jogurtach i je też wykorzystam . Zbieram je od kilku miesięcy i mam nadzieję, że mi wystarczy ich ilość. W końcu będzie trochę tego siania w tym roku . Paletkę zakupiłam bo jakoś tak w sklepie mnie zaciekawiła . Zobaczymy czy się przyda . Czarnuszka jest bardzo ładna a bynajmniej ładnie wygląda na zdjęciach więc postanowiłam ją wysiać. Podobno jest bezproblemowa więc nic nie tracę . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Beatko widzę, że nie tylko ja skusiłam się na tą cynię. Bardzo dobrze ;:215 . Czarnuszka jest piękna i jeśli faktycznie będzie się wysiewała to kolejny plus dla niej ;:333 . Wszystkie jej kolory są bardzo ładne i jeśli trzeba będzie to poczekam na białą tak jak Ty . Pozdrawiam :wit .

Moniko ja w tym roku obiecałam się przyłożyć do wysiewów a co mi z tego wyjdzie to zobaczymy . Ty za to robisz cudowne dekoracje ;:196 .

CDN , buźki :roll: .
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Carmelka00 witaj u mnie :wit . Dziękuję za miłe słowa ale jeszcze sporo pracy przede mną. Róże są cudowne i trzeba je mieć koniecznie u siebie . Ty masz sporo miejsca i zmieścisz ich sporo. Warto posadzić historyczne bo pięknie pachną ;:108 .

Ewo zaklinam, zaklinam bo już bardzo jej chcę :tan . W tym roku będzie dla mnie wyjątkowa bo dzieci mam w przedszkolach więc będę miała więcej czasu i swobody przy wszelkich pracach wiosennych ;:138 . Pierwiosnek stoi w chłodnym pomieszczeniu i planuję go potem posadzić do gruntu . Zobaczymy czy przetrwa i będzie zdobił ogródek przez najbliższe lata.

Małgosiu - Margo dobrze, że podpowiadasz co i jak ;:196 . Ja się absolutnie nie obrażam, że zwróciłaś mi uwagę. Od tego jest przecież forum ;:196 . U mnie pada deszcz i jest dzisiaj brzydko jak nie wiem co . Wiosna mi się marzy bardzo ;:173 .

Marysiu ja też mam sporo pojemniczków nazbieranych i zamierzam je wykorzystać ale pomyślałam, że może jedna taka paletka trochę zaoszczędzi mi miejsca na parapecie. Czarnuszkę planuję wysiać właśnie między różami ;:108 . Pogoda u mnie fatalna bo leje od rana jak z cebra i jest brzydko :( . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Wiolu witaj :wit . Ja mam kilka roślin, które potrzebują ciut wcześniejszego wysiewu a mówię tu o lobelii, żeniszku i niecierpku walleriana. Resztę posieję dopiero końcem marca i w kwietniu ;:108 . Bardzo jestem ciekawa co mi wyjdzie z tych wysiewów ;:224 . Multipaletka zakupiona próbnie ;:108 . Zazdroszczę Ci tej szklarni bo ona jest bardzo przydatna. Może kiedyś i ja się dorobię . Pozdrawiam :wit .

Zdaje się, że powoli trzeba pomyśleć o nowym wątku ;:224 . Póki co zostawiam Was bez zdjęć ale obiecuję poprawę przy okazji otwarcia kolejnej części, która już wkrótce. Pozdrawiam :wit .
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To może jeszcze ja zdążę się wpisać w starym wątku :wit
EWE,plany zasiewowe masz bardzo bogate ;:108
Niech Ci wszystko ładnie wschodzi :!: Wiosna tuż-tuż ...
A u nas z nieba lecą malownicze płatki śniegu :!:
Pozdrówki,
SŁA
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Wpadam po długiej nieobecności :wit widzę że wiosna u Ciebie również przyszła z wysiewami :wink: też mam nasiona czarnuszki, ale będę siać bezpośrednio do ziemi ;:108 jak raz wysiejesz to ona potem sama się wysiewa, choć niekoniecznie tam, gdzie by się chciało ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Pogoda dziś też mnie dobija. Rano padał deszcz, teraz śnieg - oszaleć idzie.
Dobrze, ze jest forum :D

Ewelinko, szklarnia, czy nawet jakiś foliak, to naprawdę super sprawa.
Powiększysz swoją działkę, więc i o miejsce będzie łatwiej.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jejku, jak ten twój wątek pędzi. Dla mnie to za szybko ;:306
Wielodoniczek nigdy nie wykorzystywałam. Mam tyle małych doniczek że nigdy nie eksperymentowałam. Nie wysiewaj za wcześnie bo ci się siewki powyciągają.
Też nie wytrzymałam i kupiłam nasiona naparstnicy i maków białych. Muszę jeszcze kupić ziemię do siewu. Jest lepsza niż normalna bo drobniejsza.
Jeszcze zapowiadają ostre mrozy. Trzeba odpoczywać i zbierać siły.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko plany, plany, plany w każdym wątku! a za oknem mgła i topniejący śnieg, dobrze że jest internet i dysk zapełniony kolorowymi zdjęciami roślin ;:63 Chyba nie ma sensu powiększać warzywnika skoro to na jeden sezon, ale mogę Ci jeszcze coś podpowiedzieć! mnie tak nagle przyszła chęć na więcej warzyw i przykryłam po zejściu śniegu kawałek trawy czarną agrotkaniną, jak trawa zbielała wykosiłam niziutko i nakryłam w powrotem. Na tej agro posadziłam dynie i cukinie zdejmując kawałek trawy w miejscu sadzenia i zaprawiając dołek nawozem. Dynie wyrosły ładne i jemy je do dzisiaj. Dobrego tygodnia ;:168
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, osiemdziesiątka na karku ;:306 , a u ciebie nadal rozmowy i rozmówki :lol:
Pogoda faktycznie nie popisała się przez ostatnich kilka dni, ale podobno od jutra ma znowu śnieżyć i temperatura leci do -10. Jakoś wolę przeczekać luty w zimowej aurze niż w takim deszczu. Do sklepów ogrodniczych nie wchodzę - boję się, że coś przytargam do domu, a wtedy to już mnie mąż wyrzuci z wielkim hukiem. Każda cierpliwość ma woje granice :;230 Chociaż miałam nadzieję na nowe ciemierniki i może jakieś piwonie ;:224
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Sławku jeszcze zdążyłeś ;:108 . Za chwilkę zawieszę kłódkę ;:224 . Śniegu zazdroszczę bo u mnie brzydko i ponuro ale podobno od jutra ma coś posypać i ma być na minusie więc może jeszcze będzie ładna zima . Plany zasiewowe mam ale co z tego będzie to się przekonamy. Pozdrawiam :wit .

Natalio ja jeszcze nic nie sieję ale ostro planuję ;:306 . Czarnuszkę też będę siała wprost do gruntu ;:108 i mam nadzieję, że ona zechce ze mną pozostać na dłużej ;:224 . Bardzo ładna jest i taka delikatna ;:108 .

Wiolu no właśnie dobrze, że jest forum ;:224 . O szklarni lub foliaku pomyślę bo miejsce będzie . Na pewno się przyda a nie musi być jakiś wielki .

Jolu z wysiewami jeszcze cierpliwie czekam ;:108 . Myślę, że dopiero końcem lutego coś wysieję. Planowałam w połowie ale jednak wolę się nie spieszyć . O tych mrozach słyszałam i na szczęście póki co mam jeszcze na rabatach trochę pierzynki więc rośliny nie zmarzną. Cierpliwie czekamy ;:65 .

Marysiu myślałam właśnie żeby w jednym miejscu poza warzywnikiem posadzić właśnie cukinię ;:108 . Co prawda nie pomyślałam żeby tą agrotkaninę kłaść tylko miałam w planach zedrzeć trochę zachwaszczonej darni ;:108 . W tamtym miejscu i tak wszystko będzie do zmiany . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Sabinko pora zawiesić kłódkę ;:173 . Na pogodę niestety wpływu nie mamy i musimy przeczekać. Innej rady nie ma ;:185 . Na szczęście jest forum, plany, sklepy internetowe ;:306 i można jakoś przetrwać ;:108 . Ja też wolę jeszcze zimową aurę bo nie oszukujmy się wiosna i tak w lutym nie przyjdzie więc wolę zimę a nie taki deszcz i ciapę. Myślę, że Twój eM ma jeszcze w sobie sporo cierpliwości ;:306 a takie piwonie by mu się spodobały .

Pora zawiesić kłódkę ;:108 . Zapraszam Was do trzeciej części, która jest tutaj .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”