Borówka amerykańska - 8 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 8 cz

Post »

Ściółka świerkowa jest bardziej kwaśna i z gęstej, ciemnej świerczyny ma mniej dodatków w postaci nasion chwastów.
A jeśli chodzi o las to najprościej zapytać miejscowego leśniczego, bo z niektórych miejsc w lesie można zabrać bez szkody. Mówimy oczywiście o małych ilościach. Ja przywiozłam jesienią dwa worki za zgodą leśniczego właśnie.
Pozdrawiam. Sławka
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pod moim świerkiem nic nie rośnie, bo tam jest ok. 8 cm igliwia. Moja mała prywatna kopalnia igliwia ;:173
:)
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Skoro rozmowa zeszła na igliwie to należało by dodać, że jako ściółka ok, ale jako nawóz jest nieco ubogie. Dobrze by było zmieszać z innym materiałem.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
janopolski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2016, o 18:07

Post »

Rozumiem, że igliwie, trociny itp jako nawóz jest słabe, ale w takim razie co mozna użyć, aby wzbogacić podłoże, jednocześnie zapewniając kwaśne pH?, poza nawozami mineralnymi oczywiście
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

kup zwykły agrecol specjalistyczny nawóz do borówek za 10-12 zł pod borówki na parę krzaków to masz zapas na 3-4 lata i spokój z borówkami. Jedyne zmartwienie wtedy to tylko żeby miały mokro ;-)
:)
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Całkowicie bez sztucznych nawozów możesz stosować gnojówkę z pokrzyw, posiada dużo azotu a borówki to lubią, (azot też przyspieszy rozkład trocin i igliwia), jednak nie będzie zakwaszać podłoża, więc przy takiej opcji należało by pod krzaki posypać siarkę w odpowiedniej ilości. Siarka działa powoli i równomiernie zakwasza na zasadzie utleniania jej przez bakterie a z tlenków siarki przy udziale wody powstaje kwas siarkowy.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Toldi, nie rozpowszechniaj miejskich legend. Zgnołówka pokrzywowa azotu ma najmniej, natomiast jest świetnym źródłem potasu. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do tych badań to jedynie podają zawartość pierwiastków w suchej masie, gnojówka powstaje przy wydatnym udziale drobnoustrojów które odżywiając się najrozmaitszymi związkami budują białka które po ich obumarciu stają się źródłem azotu.Poza tym niektóre bakterie mogą pobierać azot z powietrza. To badanie to raczej miało pokazać wpływ nawożenia azotem na zmianę zawartości tego pierwiastka w roślinie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Francuzi się tym zajmowali.
http://www.le-jardin-de-jenny.fr/purin- ... soude.html
http://www.purindortie-bretagne.com/inf ... e-consoude

Nie piszą nic o azocie, natomiast twierdzą, że zawiera dużo fosforu i potasu i że to raczej szczepionka poprawiająca mikroflorę gleby. Żywokostówka jest jeszcze lepsza.

Wracając do azotu zawartego w pokrzywówce, to idąc tym tokiem wyślenia, można fermentować wszystkie domowe odpady organiczne , bo azot i tak pochodzi z drobnoustrojów.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę że znowu są pytania o naturalne nawożenie borówki. Kiedyś oglądałem film na yt gdzie polski plantator mający niewielka plantację jako źródło azotu stosował skoszona koniczynę. Według niego nie dawało to zbyt dobrych rezultatów i po jakimś czasie zaczął stosować tradycyjne nawozy azotowe.
Wrzucam po raz kolejny ciekawy film dla entuzjastów uprawy biologicznej: https://www.youtube.com/watch?v=wFEIeTn-NhA
Około drugiej minuty Bob Wilt mówi że nie stosuje wcale nawożenia azotem a zamiast niego używa nawozu rybnego z którego jest pobierany azot ale oprócz tego jest źródłem białek i aminokwasów które są o wiele wydajniejsze dla wzrostu rośliny.
Ja będę próbował w tym sezonie zrobić mączkę rybną i nią nawozić. Nie polecam zakopywać nawet małych kawałków ryby pod rośliną bo prawdopodobnie już pierwszej nocy ona zniknie.
Na kilku krzakach mam zamiar zastosować mączkę rybną i mączkę granitową i całkowicie zrezygnować z oprysków fungicydami i inną chemią która zabija mikroorganizmy w glebie. Te mikroorganizmy są potrzebne żeby uczynić minerały z mączki granitowej i to co w mączce rybnej łatwo przyswajalnym dla rośliny.
Do tego mam zamiar pobawić się w uprawę pojemnikową bo tu wzrost jest podobno szybszy niż w glebie i lepiej będzie widać efekty różnego nawożenia. Połowę uprawy w pojemnikach będę nawoził nawozem do borówki a druga połowę naturalnie tak jak wyżej pisałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Muszę podzwonić po sklepach rybnych i zaopatrzyć się z rybne odpadki typu głowy itp. Później to zmielić i wysuszyć i znowu zmielić żeby powstała mączka rybna. Mączkę granitową mieszkańcy południa Polski mogą kupić bez problemu. Ja niestety mieszkam w zachodniopomorskim i mam z tym większy problem. Na szczęście zakłady produkujące płyty nagrobkowe produkują dość dużo mączki granitowej powstałej przy cięciu granitu i stamtąd też można bez problemu dostać nawet parę wiader.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

toldi pisze:Panowie zanim pójdziecie do lasu po ściółkę to przeczytajcie Art.153 Kodeksu wykroczeń.
Miałem pisać, żebyście uważali. Bo pare lat temu koleś pojechał po szyszki do lasu by wysypać koło tui bo mu się tak marzyło i dorwała go straż leśna.... Pan powiedział mu że nie wypłaci się (straszył go). A kolo miał tylko 10l szyszek. Ale ostatecznie gość kazał mu wysypać je, spisał go i pouczył. Ale następnym razem powiedział że będzie postępowanie.
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kaLo pisze:
Wracając do azotu zawartego w pokrzywówce, to idąc tym tokiem wyślenia, można fermentować wszystkie domowe odpady organiczne , bo azot i tak pochodzi z drobnoustrojów.
Oczywiście, że można ale w odpowiedni sposób żeby nie dochodziło do gnicia tylko humifikacji, a więc z dostępem powietrza, smród z pokrzywówki to oznaka gnicia czyli rozkładu beztlenowego i trzeba ją napowietrzać żeby rozkład szedł w odpowiednim kierunku. Oczywiście, że znajdą się przeciwnicy i niezadowoleni z rezultatów ale tak już jest zawsze.
Tu jeszcze trzeba uwzględnić szybkość rozkładu ściółki jeżeli będzie przesuszona to rozumiem niezadowolenie z jej stosowania jako nawozu. Natomiast żeby zintensyfikować rozkład trzeba zadbać o drobnoustroje i wilgoć. Ale mieszamy tu pewne pojęcia bo mowa jest raz o suchej pokrzywie i jej składzie a zaraz potem o preparacie z niej. Gleba ze ściółką to delikatna i skomplikowana fabryka chemiczna.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W wielu przepisach na pokrzywówkę jest podane, że 1 kg świeżego ziela można zastąpić 0,2-0,25 kg suszu. Zawartość substancji w preparatach zależy od składu użytych do tego celu ziół, tak więć wielkiego pomieszania pojęć nie dostrzegam.
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

Tomala3d, piszesz, że część borówek posadzisz do pojemników.
Jak duże one będą? Starczą takie 20- to. litrowe? wiadra plastikowe
czy to jednak trochę małe?.
winio20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2015, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam moja mama przez przypadek na jesieni posypała kilka borówek zamiast siarczanem potasu to siarczanem amonu , liście nie opadły na zimę :/ dadzą rade do wiosny ?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”