Borówka amerykańska - 8 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Ściółka świerkowa jest bardziej kwaśna i z gęstej, ciemnej świerczyny ma mniej dodatków w postaci nasion chwastów.
A jeśli chodzi o las to najprościej zapytać miejscowego leśniczego, bo z niektórych miejsc w lesie można zabrać bez szkody. Mówimy oczywiście o małych ilościach. Ja przywiozłam jesienią dwa worki za zgodą leśniczego właśnie.
A jeśli chodzi o las to najprościej zapytać miejscowego leśniczego, bo z niektórych miejsc w lesie można zabrać bez szkody. Mówimy oczywiście o małych ilościach. Ja przywiozłam jesienią dwa worki za zgodą leśniczego właśnie.
Pozdrawiam. Sławka
Pod moim świerkiem nic nie rośnie, bo tam jest ok. 8 cm igliwia. Moja mała prywatna kopalnia igliwia 

- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skoro rozmowa zeszła na igliwie to należało by dodać, że jako ściółka ok, ale jako nawóz jest nieco ubogie. Dobrze by było zmieszać z innym materiałem.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2016, o 18:07
Rozumiem, że igliwie, trociny itp jako nawóz jest słabe, ale w takim razie co mozna użyć, aby wzbogacić podłoże, jednocześnie zapewniając kwaśne pH?, poza nawozami mineralnymi oczywiście
kup zwykły agrecol specjalistyczny nawóz do borówek za 10-12 zł pod borówki na parę krzaków to masz zapas na 3-4 lata i spokój z borówkami. Jedyne zmartwienie wtedy to tylko żeby miały mokro ;-)

- toldi
Całkowicie bez sztucznych nawozów możesz stosować gnojówkę z pokrzyw, posiada dużo azotu a borówki to lubią, (azot też przyspieszy rozkład trocin i igliwia), jednak nie będzie zakwaszać podłoża, więc przy takiej opcji należało by pod krzaki posypać siarkę w odpowiedniej ilości. Siarka działa powoli i równomiernie zakwasza na zasadzie utleniania jej przez bakterie a z tlenków siarki przy udziale wody powstaje kwas siarkowy.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Toldi, nie rozpowszechniaj miejskich legend. Zgnołówka pokrzywowa azotu ma najmniej, natomiast jest świetnym źródłem potasu. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
- toldi
Co do tych badań to jedynie podają zawartość pierwiastków w suchej masie, gnojówka powstaje przy wydatnym udziale drobnoustrojów które odżywiając się najrozmaitszymi związkami budują białka które po ich obumarciu stają się źródłem azotu.Poza tym niektóre bakterie mogą pobierać azot z powietrza. To badanie to raczej miało pokazać wpływ nawożenia azotem na zmianę zawartości tego pierwiastka w roślinie.
Pozdrawiam. Jacek 

-
Francuzi się tym zajmowali.
http://www.le-jardin-de-jenny.fr/purin- ... soude.html
http://www.purindortie-bretagne.com/inf ... e-consoude
Nie piszą nic o azocie, natomiast twierdzą, że zawiera dużo fosforu i potasu i że to raczej szczepionka poprawiająca mikroflorę gleby. Żywokostówka jest jeszcze lepsza.
Wracając do azotu zawartego w pokrzywówce, to idąc tym tokiem wyślenia, można fermentować wszystkie domowe odpady organiczne , bo azot i tak pochodzi z drobnoustrojów.
http://www.le-jardin-de-jenny.fr/purin- ... soude.html
http://www.purindortie-bretagne.com/inf ... e-consoude
Nie piszą nic o azocie, natomiast twierdzą, że zawiera dużo fosforu i potasu i że to raczej szczepionka poprawiająca mikroflorę gleby. Żywokostówka jest jeszcze lepsza.
Wracając do azotu zawartego w pokrzywówce, to idąc tym tokiem wyślenia, można fermentować wszystkie domowe odpady organiczne , bo azot i tak pochodzi z drobnoustrojów.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę że znowu są pytania o naturalne nawożenie borówki. Kiedyś oglądałem film na yt gdzie polski plantator mający niewielka plantację jako źródło azotu stosował skoszona koniczynę. Według niego nie dawało to zbyt dobrych rezultatów i po jakimś czasie zaczął stosować tradycyjne nawozy azotowe.
Wrzucam po raz kolejny ciekawy film dla entuzjastów uprawy biologicznej: https://www.youtube.com/watch?v=wFEIeTn-NhA
Około drugiej minuty Bob Wilt mówi że nie stosuje wcale nawożenia azotem a zamiast niego używa nawozu rybnego z którego jest pobierany azot ale oprócz tego jest źródłem białek i aminokwasów które są o wiele wydajniejsze dla wzrostu rośliny.
Ja będę próbował w tym sezonie zrobić mączkę rybną i nią nawozić. Nie polecam zakopywać nawet małych kawałków ryby pod rośliną bo prawdopodobnie już pierwszej nocy ona zniknie.
Na kilku krzakach mam zamiar zastosować mączkę rybną i mączkę granitową i całkowicie zrezygnować z oprysków fungicydami i inną chemią która zabija mikroorganizmy w glebie. Te mikroorganizmy są potrzebne żeby uczynić minerały z mączki granitowej i to co w mączce rybnej łatwo przyswajalnym dla rośliny.
Do tego mam zamiar pobawić się w uprawę pojemnikową bo tu wzrost jest podobno szybszy niż w glebie i lepiej będzie widać efekty różnego nawożenia. Połowę uprawy w pojemnikach będę nawoził nawozem do borówki a druga połowę naturalnie tak jak wyżej pisałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Muszę podzwonić po sklepach rybnych i zaopatrzyć się z rybne odpadki typu głowy itp. Później to zmielić i wysuszyć i znowu zmielić żeby powstała mączka rybna. Mączkę granitową mieszkańcy południa Polski mogą kupić bez problemu. Ja niestety mieszkam w zachodniopomorskim i mam z tym większy problem. Na szczęście zakłady produkujące płyty nagrobkowe produkują dość dużo mączki granitowej powstałej przy cięciu granitu i stamtąd też można bez problemu dostać nawet parę wiader.
Wrzucam po raz kolejny ciekawy film dla entuzjastów uprawy biologicznej: https://www.youtube.com/watch?v=wFEIeTn-NhA
Około drugiej minuty Bob Wilt mówi że nie stosuje wcale nawożenia azotem a zamiast niego używa nawozu rybnego z którego jest pobierany azot ale oprócz tego jest źródłem białek i aminokwasów które są o wiele wydajniejsze dla wzrostu rośliny.
Ja będę próbował w tym sezonie zrobić mączkę rybną i nią nawozić. Nie polecam zakopywać nawet małych kawałków ryby pod rośliną bo prawdopodobnie już pierwszej nocy ona zniknie.
Na kilku krzakach mam zamiar zastosować mączkę rybną i mączkę granitową i całkowicie zrezygnować z oprysków fungicydami i inną chemią która zabija mikroorganizmy w glebie. Te mikroorganizmy są potrzebne żeby uczynić minerały z mączki granitowej i to co w mączce rybnej łatwo przyswajalnym dla rośliny.
Do tego mam zamiar pobawić się w uprawę pojemnikową bo tu wzrost jest podobno szybszy niż w glebie i lepiej będzie widać efekty różnego nawożenia. Połowę uprawy w pojemnikach będę nawoził nawozem do borówki a druga połowę naturalnie tak jak wyżej pisałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Muszę podzwonić po sklepach rybnych i zaopatrzyć się z rybne odpadki typu głowy itp. Później to zmielić i wysuszyć i znowu zmielić żeby powstała mączka rybna. Mączkę granitową mieszkańcy południa Polski mogą kupić bez problemu. Ja niestety mieszkam w zachodniopomorskim i mam z tym większy problem. Na szczęście zakłady produkujące płyty nagrobkowe produkują dość dużo mączki granitowej powstałej przy cięciu granitu i stamtąd też można bez problemu dostać nawet parę wiader.
- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Miałem pisać, żebyście uważali. Bo pare lat temu koleś pojechał po szyszki do lasu by wysypać koło tui bo mu się tak marzyło i dorwała go straż leśna.... Pan powiedział mu że nie wypłaci się (straszył go). A kolo miał tylko 10l szyszek. Ale ostatecznie gość kazał mu wysypać je, spisał go i pouczył. Ale następnym razem powiedział że będzie postępowanie.toldi pisze:Panowie zanim pójdziecie do lasu po ściółkę to przeczytajcie Art.153 Kodeksu wykroczeń.
- toldi
Oczywiście, że można ale w odpowiedni sposób żeby nie dochodziło do gnicia tylko humifikacji, a więc z dostępem powietrza, smród z pokrzywówki to oznaka gnicia czyli rozkładu beztlenowego i trzeba ją napowietrzać żeby rozkład szedł w odpowiednim kierunku. Oczywiście, że znajdą się przeciwnicy i niezadowoleni z rezultatów ale tak już jest zawsze.kaLo pisze:
Tu jeszcze trzeba uwzględnić szybkość rozkładu ściółki jeżeli będzie przesuszona to rozumiem niezadowolenie z jej stosowania jako nawozu. Natomiast żeby zintensyfikować rozkład trzeba zadbać o drobnoustroje i wilgoć. Ale mieszamy tu pewne pojęcia bo mowa jest raz o suchej pokrzywie i jej składzie a zaraz potem o preparacie z niej. Gleba ze ściółką to delikatna i skomplikowana fabryka chemiczna.
Pozdrawiam. Jacek 

-
W wielu przepisach na pokrzywówkę jest podane, że 1 kg świeżego ziela można zastąpić 0,2-0,25 kg suszu. Zawartość substancji w preparatach zależy od składu użytych do tego celu ziół, tak więć wielkiego pomieszania pojęć nie dostrzegam.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Tomala3d, piszesz, że część borówek posadzisz do pojemników.
Jak duże one będą? Starczą takie 20- to. litrowe? wiadra plastikowe
czy to jednak trochę małe?.
Jak duże one będą? Starczą takie 20- to. litrowe? wiadra plastikowe
czy to jednak trochę małe?.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2015, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam moja mama przez przypadek na jesieni posypała kilka borówek zamiast siarczanem potasu to siarczanem amonu , liście nie opadły na zimę :/ dadzą rade do wiosny ?