No i moje begonie "poszły na ziemię" 21 stycznia. Nasionka sama zbierałam, zobaczymy co z tego będzie.
Margo-margo powodzenia z begoniami bulwiastymi, jakoś ja nigdy się ich nie dochowałam z siewu.
amarylis384, miałam już bulwiaste z nasion w 2015 roku. Niestety nie udało się przechować przez zimę.
U mnie na razie tylko ta jedna wykiełkowała, reszta się ociąga
Pozdrawiam Małgosia Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz Spis moich wątków
No i pokazują się zielone maleństwa i to po tygodniu Jeszcze nieregularnie na całej "obsianej" powierzchni, ale jest ich dużo. Cieszę się, ponieważ miałam obawy co do własnoręcznie zebranych nasion w poprzednim sezonie. Pozdrawiam a jak u Was ze wschodami
amarylis384
To widzę że dbałaś o nie świetnie i ciepełka im nie brakowało że już po tygodniu masz je na wierzchu.
I nastał dzień osiemnasty od wysiania u mnie. Są pierwsze, wprawdzie oglądam je pod lupą,ale są. Margo_margo. Małgoś a jak u Ciebie na placu boju?Stała wilgotność,ciepło i cierpliwość z twojej strony i wzejdą jak nie zrobiły tego jeszcze.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
No właśnie mam kłopot. Jedna bulwiasta wyszła jakiś czas temu i teraz ma już pierwszy liść właściwy. Pojemniczek musiałam dać bliżej okna i niestety jest tam chłodniej więc reszta siedzi cicho. Chyba muszę tą jedną przepikować do innego pojemniczka a te wrócą na dekoder. Ma to jakiś sens?
Tak Małgosiu ma to jak najbardziej sens. Niech wracają do ciepła, muszą mieć w tym okresie kiedy wychodzą stałą wysoką temperaturę i nie daj Bóg żeby chociaż na chwilę były przesuszone.I bądź dobrej myśli.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Przesuszenie im nie grozi- folia stretch nadal naciągnięta, tej maleńkiej siewce to także pasuje. Ale na pewno nasiona mają teraz za chłodno.
No cóż, idę przepikować kruszynę a reszta wraca do ciepełka.
No i już
Zamieszkała w pudełeczku po sosie słodko- ostrym z popularnej kurczakowej szybkodajki.
Jedno maleństwo a ile radości podejrzewam Małgosiu. Pozostałe też mam nadzieję Ci wzejdą.
U mnie dziś już sporo drobin wyszło,że zdjęcie ciężko zrobić żeby coś było widać.Już się o nich nie martwię,będzie ich dużo a i ta reszta która siedzi jeszcze w ziemi pojawi się-mam nadzieję.Zawsze wschody były rozciągnięte w czasie.
Hej, to i ja się pochwalę moimi siewami Ja mam hurtowe ilości na potrzeby mojego ogródka, wysiałam 3 opakowania stale kwitnącej w Wigilie 2016. Myślę o pierwszym pikowaniu w najbliższy weekend, wykałaczki pójdą w ruch. Drugie zdjęcie to też siane w Wigilie begonie, a zdjęcie zrobione 18 lipca. W tym roku begonie będą z obu stron ścieżki, ścieżki są dwie, stąd taka ilość...
Faktycznie masz hurtowe ilości. Widzę że siejesz podobnie jak ja te drobiny.Jakbym się nie starał i tak w jednym miejscu jest ich gęsto a winnym puste miejsca. Ja pikuję jak mogę je złapać bez obawy uszkodzenia w dwa palce.
Siałaś trzy kolory?Biały,różowy i czerwony?
Najbardziej zależy mi na różowych, ale w ogrodniczych dookoła albo czerwone albo mix, jakoś na etapie siewu begonii nie myślalam o sklepach internetowych, więc i wtedy i teraz posiałam mix
W tym roku u mnie też jest mix.Pojedynczych kolorów nie znalazłem w okolicznych sklepach a sianie kolorami było dla mnie o tyle wygodniejsze bo mogłem zaplanować ile danego koloru wysiać.A to dlatego że begonie też są do wschodzenia chimeryczne,różowe wschodzą bez problemów a najgorzej pod tym względem zawsze było z białymi.