Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twój sabotek fantastyczny :shock: Ja niecierpliwie czekam na kolor mojego, bo oczywiście nie znam jego kolorku, bo był z przeceny i bez kwiatu.
Dziękuję za propagowanie mojej prośby. Bardzo, bardzo dziękuję. :D
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

miaaa, zagłosowałam już z dwóch kont i (niestety) więcej nie posiadam :?
Wysłałam natomiast łącze do znajomych :)
A co tam :!: Niech i oni zostaną Świętymi Mikołajami :D

Pozdrawiam,
Ewelina
wuzetka
50p
50p
Od: 4 lis 2008, o 00:53

Post »

ja tez z dwóch:)
szkoda, że i kubka gorącej czekolady nie można podarować dzieciakom, bo ja raczej nie skorzystam:(

Pozdrawiam,
Wuzetka :wink:
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Kochani odrabiam zaległości :D dzisiaj zrobiłam przegląd storczyków :D i oto wyniki :

1) Falenopsis o dużych, białych kwiatach rozwija 2 pędy z uśpionych oczek ( na jednym widoczne są już 4 dobrze wykształcone pączki ) :) plus jeden całkiem "nowy" >>> który niechcąco nadłamałam :oops: storczyk nie dał za wygraną i przedłuża pęd ( ku mojej uciesze :lol: )

Obrazek Obrazek Obrazek

2) Falenopsis - niespodzianka - rozwija nowy pęd , pokazał się też nowy listek :D

Obrazek

3) na Dendrobium nobile - różowym pokazało się jak do tej pory ok 9 pączków :lol: >>> jeszcze niedawno myślałam, że roślinka wyląduje w koszu, bo wyglądała fatalnie, przesadziłam ją, wytępiłam (jak na razie) wełnowce i wreszcie mi się zrewanżowała :twisted:

Obrazek

4) Dendrobium nobile - białe tez pokazało pączki - naliczyłam 7:)

Obrazek

5) Falenopsis - cytrynowy - rozwija pęd - lada dzień zakwitnie :)

Obrazek

6) Falenopsis - "łaciaty" - biało-różowy również rozwija pęd, na pączkach widoczne są malutkie "łatki" - wyglądają jak pieguski :lol:

Obrazek

7) Falenopsis - pomarańczowy - rozwija pędy z uśpionych oczek >>> zrobił mi niespodziankę, bo z jednego oczka puścił 2 pędy :twisted:

Obrazek

8) Falenopsis -biało- różowy "piegusek" - rozwija 2 pędy z uśpionych oczek

Obrazek

9) Falenopsis - miniaturka - o nakrapianych liściach - puścił nowego listka

Obrazek

10) Falenopsis - fioletowy z jasnymi obwódkami - rozwija nowy pęd - ostatnio pokazały się na nim wełnowce ;:214

Obrazek

11) Falenopsis - żółty - przedłuża pęd i jednocześnie rozwija nowy :twisted:

Obrazek Obrazek

12) Falenopsis - "choruszek" różowo- biały - nakrapiany - pęd nadal żyje, mimo tego , że go nadłamałam :oops:

Obrazek
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Dorotko,jedno pytanie: czy stare przyrosty Dendrobium mogą schnąć i ginąć? ile czekałaś na kwitnienie dendrobium?a jak to jest z Oncidium? a jak je podlewasz?
platynka :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Platynko chodzi Ci o dendrobium nobile ??? Jeśli tak to z tego co mi wiadomo, te stare odrosty są po to , żeby magazynowały substancje odżywcze "na zapas", jedna pseudobulwa kwitnie zwykle tylko raz, jeśli wyglądają szczególnie nieestetycznie można je obciąć . Powiem Ci, że mi raczej nie schły :roll: zauważyłam, że jeśli roślinie brakuje wody to te stare odrosty zaczynają się marszczyć :roll:

Co do kwitnienia- oba dendrobia nabyłam w kwietniu - jedno kwitło, drugie nie, jakoś pod koniec maja wystawiłam je na balkon i w lipcu (bodajże) oba zakwitły, teraz ponownie pojawiły się pączki :D

Podlewam je raz na 2 tygodnie :wink: W lato zdarza się częściej :D

Co do Oncidium nie pomogę, bo nie mam doświadczenia w uprawie tej roslinki :roll:
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

dziękuję bardzo za szybką i konkretną odpowiedź. na szczęście mojego psb się nie marszczą, więc może uschły (tylko jedna,malutka) z innych powodów.
platynka :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Dorotko, aż serce rośnie gdy się patrzy na ten Twój "ruch w interesie"! ;) Gratulacje!!!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dorociu, ależ storczykowy szał u Ciebie ! Chętnie zobaczę te wszystkie piękności w rozkwicie.
Jestem pod wrażeniem, ze pamiętasz jakie który bedzie miał kwiaty. U mnie pamiętam tylko część, reszta to znów
będą niespodzianki. Niestety nie zapisywałam sobie i pogubiłam się w tych kolorkach.
Gratuluję Ci wspaniałej opieki i skutecznej walki z wełnowcami !
Nie zauważyłam, w którym miejscu nadłamałaś ten pęd ?

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny dziękuję za miłe słowa ;:196 ja też już nie mogę się doczekać kiedy to wszystko zakwitnie :twisted:

Asiu pamiętam kolorki stąd , że przy każdym podlewaniu spisuję sobie, które już podlałam >>> prowadzę taki "kapownik" , Dzięki któremu wiem które mam kiedy podlać >>> w takim wypadku muszę je jakoś nazywać i przez to kolorki mi się utrwalają w pamięci :lol:
Ta walka z wełnowcami to nie taka skuteczna w 100 % niestety, bo one powracają jak bumerang :? ale z dendrobium udało mi się je już wypędzić :twisted:

Zrobiłam fotkę nadłamanego pędu u białego falka >>> jak na razie rozwija się :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Dorcia pięknie się u Ciebie dzieje ;:138 i jeszcze ta fotorelacja ;:177 a ten nadłamany pęd powinien sobie dać radę, ja kupiłam kilka storczyków z przeceny i jeden na końcu pędy wypuszczał nowe pąki kwiatowe i ja niechcący podczas transportu nadłamałam tę końcówkę, jeden pąk zasechł, a drugi jest malutki, lecz widzę, że mimo podobnego nadłamania ta końcówka będzie się rozwijała, ranka zaschła sama, a minęło już tyle czasu, że gdyby to miało całe uschnąć to na pewno by to zrobiło ;:171
co do wełnowców to u mnie też się pojawiły pojedyncze sztuki ;:214 chyba przyniosłam z tymi przecenionymi, mimo iż, dokładnie rośliny sprawdzałam, a podłoże u każdego wymieniłam na nowe, a jednak paskudy się pojawiły ;:175
Joaano ja na szczęście szybko założyłam "storczykowy pamiętnik" i ponumerowałam doniczki ;:225 jednie w folderze ze zdjęciami mam bałagan i nie zapisałam, który jest który, ale chyba dzięki mojemu wątkowi na forum i z tym sobie poradzę ;:128
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Miałam takiego nadłamanego, kupionego z przeceny. Pęd trzymał się niemal na włosku, a kwitł nadal. Mój był żółty. Teraz puszcza pędy, jak szalony.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

dużo pędzików ci rośnie. widzę, że też masz takiegp Phalaenopsisa z liśćmi w kropki.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Ale się u Ciebie dzieje miaaa. Gratuluję.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne się u Ciebie dzieje :D A może nadłamany pęd spróbowałabyś plasterkiem zakleić? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”