Namiastka ogrodu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Namiastka ogrodu

Post »

Wpadam w zachwyt widząc tak piękne róże :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu , bardzo trafnie opisałaś Jubile Celebration , u mnie ona zachowuje się podobnie , jest niestety chorowita , to angielka , więc podobno potrzebuje czasu na zbudowanie krzaczka , czekamy zatem co pokaże nam w tym roku. Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Kolejne śliczności nam pokazujesz ;:138 . Wszystkie piękne i niesamowite ;:108 . Ogród masz wspaniały i tyle cudnych roślin w nim nazbierałaś ;:333 . James Galway bardzo ładny ;:333 . Jestem ciekawa tegorocznego sezonu jak sprawdzą się nasze nowe i te stare róże ;:108 . Zanim to jednak nastąpi będziemy cieszyć oczy tulipanami, szafirkami, i później innymi roślinami aż w końcu zakwitną róże :tan . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj :) piękne te Twoje różyczki :) powiedz mi czy jakoś specjalnie je pielęgnujesz, że tak ładnie rosną :) chętnie zastosuję u siebie :heja jakieś tajemnicze składniki hihi :) No i oczywiście będę gościem odwiedzającym często Twój wątek :) ;:215
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Kasiu, ja też bardzo żałuję, że Isla jest taka chorowita bo to piękna róża.

Ula, pięknie opisałaś James Galway, Kronenburg jest przecudna, na płatkach są jakby drobinki złota.

Soniu, koło pęcherznicy rosły też inne róże i dobrze sobie radziły.

bumm, bardzo się cieszę, że sprawiam komuś radość

Elu, ja też jestem bardzo ciekawa co pokaże Jubile Celebration. Chciałabym, żeby dobrze sobie radziła bo ma ładne kwiaty. Hmmm, mnie to się chyba wszystkie róże podobają ;:167

Ewelinko, siedzę w domu jak na drożdżach i czekam na tulipany. Ta zima jest mroźna, długo takiej nie było. U nas mrozy dochodziły do -30 stopni. Wszystkie róże dostały kopczyki, ale czy to będzie wystarczające ?

Mariusz, witam w moich progach. Jeżeli chodzi o róże i inne rośliny to niestety nie dbałam o nie bo byłam po operacji i nie mogłam pracować fizycznie. Dużo gorzej kwitły, może w tym roku uda mi się o nie lepiej zadbać.

Niestety dopadła mnie grypa. Mam więc sporo czasu.
Ciąg dalszy alfabetu

Literka L

Róża Lavaglut

Ja jestem zwolenniczką pastelowych kolorów, mocne czerwienie, pomarańcze to nie dla mnie. Pomimo tego teki kolor zagościł u mnie na działce. Pewnego razu wybrałam się do centrum ogrodniczego i mój wzrok przeciągła sympatyczna róża w nietypowej dla mnie kolorystyce. To była Lavaglut. Mocna czerwień wpadająca w bordo, średniej wielkości kwity zebrane po kilka lub kilkanaście w kwiatostany. Mam ją od 2015 r. Początkowo urosła na 40 cm, a w 2016 naokoło 60 cm. Tworzy dość ładnie zbudowany krzaczek, szerokość około 50 cm. Nie zauważyłam, żeby chorowała, jeżeli nawet to nieznacznie. Nie żałuję, że ją kupiłam, czasami potrzebny jest mocniejszy akcent wśród pastelowych kolorów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Lavender ice

U mnie pierwszy rok i troszkę mnie zaskoczyła. Myślałam, że to będzie raczej niska róża, a ona buduje całkiem wysoki krzaczek. Piękne dość duże kwiaty, śliczny kolor, lila, w środku jakby ciemniejszy. Ładnie budowała krzak, sztywne pędy dobrze trzymają kwiaty. Niestety u mnie nie było ich zbyt wiele. Troszkę chorowała, ale tylko w dolnej części krzaka.

Obrazek

Obrazek

Róża Lipstik

Bardzo fajna i słodziutka różyczka. Niewysoka, ładny zwarty krzew, sztywne pędy i mnóstwo małych kwiatów, których w kwiatostanie jest kilkanaście. Są one w kolorze różowym z białym środkiem. Tą różę mam już kilka lat, była przesadzana, dobrze sobie radzi i co najważniejsze bardzo zdrowa. Warta polecenia :-)

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewo i u mnie Jubile zachowała się tak samo jak u Ciebie. Z jedną tylko różnicą -zdrowa była. ;:215
James Galway za to bardziej u mnie chorowity. No ale przepiękny.
Obie tak samo posadziłam na sezon 2016. Z niecierpliwością czekam co pokażą w tym. ;:65
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, pocieszyłaś mnie z różą Jubile, tak bardzo marzy mi się duży, zdrowy krzak obsypany mnóstwem kwiatów.

Teraz róże na literkę M

Róża Mariatheresia

;:167 ;:167 ;:167 ;:167
To jest pięknotka nad pięknotkami. U mnie od 2014 r, rośnie zdrowo. Zbudowała ładny krzak o wymiarach około 60/60 cm. Budowa krzaka jest bardzo ładna, wypuszcza silne, sztywne łodygi. Jasno różowe kwiaty są średniej wielkości zebrane po kilka sztuk. Jedyna jej wadą, jak dla mnie jest to, że kwiaty blakną.

Obrazek

Róża Minerwa

U mnie pierwszy rok. Dość dobrze sobie radziła, zbudowała ładny kształt. Niestety miała mało kwiatów. Kwiaty są w kolorze fioletu, bardzo szybko przypala je słońce. U mnie troszkę chorowała, raczej w dolnej części.

Obrazek

Róża Miss Fine

Bardzo lubię ją w początkowej fazie rozkwitu, kiedy kwiaty są kremowe z bursztynowym środkiem. Następnie są kremowe a na końcu kremowo-żółte. Krzak nie jest wysoki, ale ładnie zbudowany. Pędy są sztywne i dobrze trzymają duże kwiaty. U mnie od wiosny 2016r. Troszkę chorowała. Piękna róża ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Muszę zakupić więcej krzaków róż :) już spisuje nazwy sobie które mi się spodobały najbardziej :)
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Piękna ta Mariatheresa, aż się zaczęłam nad nią zastanawiać....
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Ewuniu, bardzo podoba mi się twoja Lavaglut jako akcent wśród stonowanych kolorów ;:63
Z róż, które wymieniłaś mam Lavender Ice, Mariatheresia, Minervę i Miss Fine. Lavender Ice mam chyba od 2015r. Niestety u mnie nie zbudowała ładnego krzaczka, ale wg mnie to jedyna jej wada. Ma piękne kwiaty i tak jak napisałaś, wcale nie jest niziutka :) Mariatheresia jest u mnie od wiosny 2016r., podobnie jak Minerva. Mariatheresia zbudowała piękny, zdrowy krzaczek. Jest śliczna ;:167 Gdybym miała się do czegoś przyczepić, to rzeczywiście blednie :D U mnie Minerva miała kilka plamek, ale naprawdę niedużo. Poza tym urosła dość wysoka (80 - 100 cm). Śmiałam się, że chyba chciała dorównać Artemis, bo rośnie niedaleko niej ;:306 Rzeczywiście trochę przypala ją słońce, ale i tak mi się podoba :) Miss Fine mam dopiero od zeszłej jesieni, więc nie mam z nią doświadczeń, ale twoja wygląda prześlicznie i liczę, że moja też się postara i mnie zachwyci :tan
Ula
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Dzięki Twoim zdjęciom Kronenburg, przypomniałam sobie swoją ;:180 Miałam ją ponad 20 lat, ale niestety nie przeżyła ostatniej zimy. Wielka szkoda, bo to prawdziwa piękność.
Marietheresie posadziłam w październiku, widzę, że to był dobry wybór ;:108
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie będę odpowiadać indywidualnie. ;:180 Ciesze się, że zamieszczacie swoje spostrzeżenia. ;:196 Dzisiaj zastanawiałam się jak przezimują róże bo mrozy dochodziły do - 30 stopni. boję się też o trawy.

Dzisiaj literka N

Róża Nostalgia

Przyznam szczerze, że mnie rozczarowała i to bardzo. Głównie chodzi mi o kwiaty. Najbardziej podobają mi się jak są w tonacji czerwono-białej. Niestety szybko czerwienieją. Dodatkowo są małe w stosunku do całości krzaka. Mam ją od wiosny 2016r. Pięknie wystartowała i szybko zbudowała spory krzak. Widziałam w innym ogrodzie, że potrafi dorosnąć do 1,5 m wysokości i szerokości. to mnie bardzo zaskoczyło i zaniepokoiło bo u mnie rośnie na obrzeżach rabaty. Pod koniec sezonu troche chorowała. Ta róża nie zdobyła mojego serca. Głównie prezez kolor czerwony, którego nie lubię. Chyba z niej zrezygnuję.
Obrazek

Obrazek

Róża Novalis

Ta róża budzi kontrowersje i ja sama mam podobne uczucia. Sama do końca nie wiem co o niej sądzić. Na pewno jest to róża na słoneczne dni. Podczas deszczowej pogody pąki i kwiaty szybko brunatnieją i gniją. Natomiast podczas słonecznej pogody kwitnie jak szalona. Kolor kwiatów nie każdemu odpowiada bo lila ma domieszkę szarości i niektórzy nazywają go trupim. Rośnie dość zdrowo i sukcesywnie z roku na rok jest coraz wyższa i szersza. Jej gabaryty też mnie zaskoczyły. U mnie ma już ponad metr wysokości i szerokości, a przycinam ją corocznie do samej ziemi. Ma sztywne pędy, które dobrze trzymają kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Róża Olympic Palace
;:167 ;:167 ;:167

Ta róża jest również moją ulubienicą. Niewysoka, około 50/50 cm. Zdrowa, ma ładne ciemnozielone, błyszczące liście. Wypuszcza sztywne, masywne pędy zakończone uroczymi kwiatami. Są one koloru brzoskwiniowego, jest ich dużo. Kwiaty są troszkę nietypowe ponieważ przeważnie nie rozwijają się do końca, pozostają jakby zamknięte. Dobrze radzi sobie i w słońcu jak i w deszczu. Mam ją od 2014r i jak do tej pory bez zastrzeżeń.

Obrazek

Obrazek

Róża Paganini

Mam ją od wiosny 2016 r i zdobyła moje serce. ;:167 To mieszaniec piżmowy, bardzo sympatyczny. Zaskoczyła mnie wigorem, zaczęła budować całkiem spory krzak. Wypuściła dwa długie pędy, bardzo solidne. Będzie wymagała podpory bo nie chcę, żeby zajmowała dużo miejsca. Kwiatuszki są nieduże, pojedyncze w kolorze malinowym z białym oczkiem. Zebrane są w długie kwiatostany. Zdrowa przez cały sezon. Ciekawa jestem jak przezimowała.

Obrazek

Róża Pashmina

;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167

Czy jest osobą, której nie podbiła serce ? Moje zdobyła od pierwszego wejrzenia. Jest przepiękna. Niewysoka, ale dość szeroka. Wypuszcza sztywne pędy zakończone dużą ilością cudnych kwiatów. Początkowo są białe, dopiero po otwarciu pokazują różowy środek. Mam dwa krzaczki tej róży i obydwa są zdrowe. Róża typowo na obrzeża. Ja moje posadziłam w środku rabaty i jesienią je przesadziłam. Boje się, czy ta róża poradziła sobie z takim dużym mrozem. Cudna, godna polecenia ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

Róża Piano

Kolejna ładna różyczka, z której jestem zadowolona ;:167 . Mam ją od 2014 r i cały czas rośnie sobie zdrowo. Jest dość wysoka, około metra wysokości i około pół metra szerokości. Wypuszcza masywne, sztywne pędy. Kwiaty mają cudny malinowy kolor, piękny układ płatków, są średniej wielkości. W moim odczuciu trochę za małe względem całego krzaka. U mnie nie rosła w dobrym miejscu i miała mało kwiatów. Przesadziłam ją jesienią, zobaczymy co teraz będzie.

Obrazek

Obrazek

Róża Pirouette

;:167 ;:167 ;:167

Kolejna pięknotka, która zaskoczyła mnie swoim wigorem. To róża pnąca. Szybko zbudowała solidny krzak wypuszczając kilka długich, ale wiotkich pędów. Wymagana jest podpora. U mnie rośnie zdrowo. Kwiatuszki są cudnej urody, różowo-brzoskwiniowe, zebrane po kilka w gronie. Nadaje się do ogrodów romantycznych. Można na nią patrzeć i patrzeć. Jestem z niej bardzo zadowolona. W poprzednie,łagodne zimy nic nie przemarzła. Ciekawe jak teraz będzie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Też posiadam róże Lavaglut i muszę przyznać, że mam dobre zdanie o niej. Wolę kolory różu i bieli ale jakoś na początku swojej przygody z różami kupiłam kilka krzykliwych kolorów . Nie żałuję bo ta róża jest bardzo fajna ;:224 . Co do kolejnych róż to kupiłam sobie Mariatheresie ;:108 . Mam nadzieję, że będę zadowolona tak jak Ty. Oby tak było. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Słuchajcie kochani. Pytanko za 100pkt :)
Gdy kupujecie te kwiaty??? Gdzieś w necie??? Czy Obi , castorama , itd???
Czy nie ma różnicy gdzie, ważne by krzak był zdrowy.
Kupiłem swój krzak róży i kolor miał być fioletowy a okazał się różowy..... :)
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ewa Pashmina wymiata :) zamierzam ją zakupić, ale najpierw muszę znaleźć dla niej odpowiednie miejsce :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”