Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Post »

Witaj Agnieszko :wit . Nie kuś tą lobelią ;:306 . Ja planuję ją wysiać dopiero w połowie lutego ;:224 czyli to jeszcze kawał czasu ;:108 . Wcześniej niż 15 luty nasion nie wysieję , takie moje postanowienie :wink: .
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

W tamtym roku lobelię wysiałem,pięknie wzeszła i koniec.Stanęła i zmarniała.W tym roku kupuję gotową na rynku.Poddałem się.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Aguss 85 ? Owszem, jest u mnie łagodniejszy klimat i dlatego właśnie w zeszłym roku barwinek przez całą zimę kwitł. Aczkolwiek w tym roku zima jak na tutejsze warunki dosyć sroga... Zazwyczaj nie ma dni, w których temperatura byłaby cały dzień na minusie, przymrozki zaczynają się w drugiej połowie grudnia a kończą w pierwszej połowie marca... W tym roku pierwsze przymrozki pojawiły się już z początkiem października, sporo już było dni, gdy nawet w południe termometr wskazywał mniej niż zero, nocami i po -8°C, co przy braku śniegu trochę mnie martwi... No i pytanie do kiedy to potrwa? Jeśli chodzi o maki lekarskie, to we Francji są one jak najbardziej legalne. Podobnie jak wiele innych roślin zakazanych w Polsce.

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hejo. U Ciebie to już prawie wiosna ;:3 . Growbox fajny. Ja tez czytając o growboxach kiedyś na jakieś wesołe strony trafiłam hihi. Trzymam kciuki za sadzoneczki. Zwłaszcza papryczki.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aga nie wiem czy to nie taka odmiana sałaty, bo miałam podobną sianą wiosną i listki (a może liścienie) pierwsze leżały i dopiero kolejne przypominały sałatę! Ach pomidory! jak pachną ;:224
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Ago- witaj w Twoich włościach, dopiero teraz przyszłam się przywitać. Dużo pracy włożyłaś w modernizację ogródka. Dech zaparło mi przy warzywniku, ja do niego nie mam serca. Podziwiam więc Twoje zaangażowanie, warzywka fajnie Ci się odwdzięczyły. Pięknie będziesz miała latem i wiesz co, rzeczywiście nigdy nigdy nasze ogrody nie bywają skończone, więc gdybyś czekała z założeniem wątku na tzw. skończony ogród, nie doczekałabym się go ani ja ani nikt inny. Czekam na Twoje wiosenne zdjęcia z tulipanami.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Sebek miałam sałatę, sałata wczoraj skończyła w koszu :wink: To nie czas, szkoda mi na nią miejsca, w lutym wysieję sobie według normalnego harmonogramu :D O swoich boxach też chciałabym coś więcej napisać, zaraz to zrobię ;:108

Ewelka trochę jednoroczne przyspieszę, żeby mieć szybko kwiatki. Przejrzałam nasiona i widzę, że mam naprawdę dużo bylin, które w tym roku nie zakwitną, dopiero w przyszłym. Żeby też cieszyć się kwiatami w nadchodzącym sezonie posieję dużo jednorocznych i chcę zrobić to na dniach, bo już mam gdzie je trzymać :tan Na razie największą przeszkodą jest to, że nie dostałam dobrej ziemi, mam tylko jeden kończący się worek SterluXa (to ziemia z Pasłęka, ma różne etykiety, Aura, Sterlux, Verva), hmm, chyba dziś poszukam w necie takiej fajnej ziemi z włóknem kokosowym jaką miałam w zeszłym roku.

Mariusz a może ona taka kłopotliwa jest :shock: Sprawdzę jak to będzie u mnie, jak się nie uda to sobie ją odpuszczę.

Loki aj no porobiło się z tą zimą, w zeszłym roku nie było wcale zimy, w tym jak złapała, to przymroziła nawet tam, gdzie zwykle nie zagląda. Po Twoim wpisie siedziałam wieczorem i zastanawiałam się, ile fajnych rzeczy chciałabym mieć w ogrodzie, gdyby zimy wyglądały tak, jak u Ciebie. Wyszedł mi prawie że egzotyczny ogród i pewnie taki właśnie masz, muszę poszperać w Twoim wątku z zeszłego roku i przyjrzeć się dokładniej, jak sobie ten ciepły ogród urządzasz ;:210 Życzę Ci serdecznie, by zimno się już skończyło.

Asiu papryczki właśnie porozkładały liścienie ;:138 Na razie mam tylko takie małe, ostre do pojemników.

Marysiu ta sałatka to taka, jaka już miałam w zeszłym roku, odmiana Safir, taka bardzo wczesna do siewu w lutym. Ona chyba mi teraz przesychała, rosła w ziemi wysokości 1 cm, podlana rano wieczorem już zwiędła. Już jej nie mam, wypadła mi wczoraj przy robieniu zdjęć do zlewu, połowa się wysypała i już jej nie ratowałam i ją wyrzuciłam. Mam tylko ostatnie zdjęcie :wink:

Ewo witam Cię miło ;:196 Masz rację, ciągle ma się jakieś nowe plany na ogród. Warzywnik to moje oczko w głowie w ogrodzie, bardzo się nakręciłam na ozdobny warzywnik i mam cichutką nadzieję, że mi się to uda :D
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Hej Aguś :wit

jak to się stało, że nie zauważyłam wcześniej, że masz dwa wątki?? ;:14 Czeka mnie trochę lektury do nadrobienia. :wink: Przeleciałam na szybko i widzę, że growboxa masz. :shock: Fajny. ;:333 Dużo sadzonek Ci się mieści w tej skrzynce? Dasz radę w niej pomieścić te 100 sadzonek pomidorów, które planujesz? ;:113 ;:112
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu cieszę się, że do mnie trafiłaś ;:138 To takie małe growboksiątko, po sprawdzeniu na różnych poziomach temperatury myślę, że przyda się najbardziej do niskich rozsad kwiatów, do cebul i do papryki. Ale mam i wersję na pomidory. Od wczoraj mam takie trzy. Właśnie miałam o nich pisać :D

Do pierwszego boxa dołączył drugi tej samej wielkości ale trochę lepiej oświetlony. Oświetla go taki sam reflektor ledowy jak pierwszy box i świetlówka, tym razem mocniejsza, Philips Daylight 18W, w polecanej barwie 6500k, ale niestety nie jest to świetlówka liniowa. Są więc dwa punktowe źródła światła na 0,12m2 powierzchni. Żeby roślinki nie przechylały się w żadną stronę dostały jeszcze ten pasek ledowy dookoła pokrywy.

Trzeci box jest trochę większy, ale dalej "poręczny" i w razie potrzeby może cały wędrować po domu ;:306 Mieści 30 kubeczków na rozsadę, podczas gdy mniejsza wersja mieści ich 24. Źródło światła jest tylko jedno-potężna świetlówka fotograficzna o mocy 110 W i strumieniu 6500lm. Box ma 0,2 m 2 powierzchni, to na pewno wystarczy. Jest wyższy i chyba właśnie w nim zamieszka część pomidorów ;:138 Reszta, do gruntu, będzie posiana później na parapety i gdy podrośnie i zrobi się cieplej będę je nosić na dzień na regał w foliaku.

Tak wyglądają wszystkie growboxy:
Obrazek

Ten pierwszy wycinałam na wieczku małymi obcinaczkami, plastik ma bardzo solidny i łatwo nie było ;:224 W pozostałych wystarczyło poszerzyć odrobinę szpary w plecionce żeby wyprowadzić przewody, po sezonie mogą być użyte do przechowywania różności.

Tak wyglądały wczoraj wyklute kurczaczki :wink: Największe okry, a małe papryki, pomidory doniczkowce i bakłażany. I sałata, której już nie ma.

Obrazek

A tu wnętrze boxów i zamontowane oświetlenie (na trytki, of course ;:209 )

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pierwszy prawdziwy siew planuję na jutro, posieję trochę kwiatów jednorocznych, pnącza, passiflorę, truskawkę i więcej papryk. W lutym pomidorki ;:138 A potem to już z górki :wink:
Agnieszka
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Agnieszka wielki brat jest pod wrażeniem ;:333 Tak sobie tylko myślę nad tą lampą 110w... troszkę prądożerna :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Aguś, no całe szczęście wreszcie trafiłam. Przeważnie przeglądam tylko wątki, w których jestem wpisana (klikam "Wątki z Twoimi postami" ), a jakoś nie zauważyłam, że przybył Ci drugi wątek. ;:131 No nic, lepiej późno niż wcale. Będę powoli czytać wstecz. :wink: :lol:
Aż 3 boxy. ;:oj Toż to już produkcja pełną parą. ;:215 I widzę, że teoria oświetleniowa wykuta na blachę. ;:333 Chętnie będę podglądać jakie będą efekty tego wspomagania lumenami. :wink:
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz wiem, że to sporo. Ale na imprezy nie chodzę, na kino nie wydaję, jak to potraktuję jako pieniądze wydane na rozrywkę i nie będę się doszukiwać jakiegoś ekonomicznego uzasadnienia, to nie jest tak tragicznie :wink: Mąż nawet nie szemrał choć jak oglądał pudełko tej świetlówki to przez chwilę wyglądał tak ;:202
Kasiu trochę się przygotowałam ;:37

Miło, że mi kibicujecie ;:196
Agnieszka
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Aga, jeszcze trochę, a opatentujesz i rozpoczniesz produkcję, ja pierwsza w kolejce ;:333
Naprawdę masz zacięcie.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Aga wielkie brawa, ale kusisz tymi growboxami ;:173
Sałatę masz taką dużą, chyba niedługo wysieję kilka nasionek.
Ja tylko słyszę w domu : Zapłacisz za prąd ;:306 :;230

Pozdrawiam,
Seba :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko gdzie tu w naszym hobby szukać ekonomicznego uzasadnienia :;230 To tak jak ja chciałabym wyliczyć ile kosztuje moje jedna jajko ;:223 Poza tym czy przyjemność jest przeliczalna, skąd jest bezcenna. Patrzyłam na al na growboxy i tam dopiero są ceny ;:oj Podziwiam przygotowanie ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”