Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj rano jak wstałam to zrobiłam tak :shock:.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę wybaczyć za jakość ale trudno robić zdjęcia w takich warunkach moim aparatem ;:306 . Wczoraj sporo śniegu stopniało ale sypało całą noc tak niewinnie, drobno no ale przez kilkanaście godzin efekty są widoczne ;:333 . Boję się tylko, że zaraz to wszystko zacznie pływać bo jest tylko - 1. Śnieg ciągle pada ;:oj . Wieczorem przeglądając forum zobaczyłam zdjęcia nasion u Lucynki ;:oj i doszłam do wniosku, że ja to może zbyt skromnie z tymi wysiewami . Dzisiaj postanowiłam dokupić jakieś nasionka ;:108 . Czy polecicie mi coś niezawodnego ?? ;:224 Czarnuszka baaardzo mi się podoba i będę jej szukała , tylko czy trzeba robić rozsadę w domu ?? Mam część nasion i nie ma tego dużo poza tym połowę będę siała do gruntu. Czekam na jakieś fajne propozycje roślinne ;:196 .

Seba niebieskie floksy to z chęcią zaprosiłabym do siebie ;:224 . Muszą być cudowne. A widzisz, jednak masz więcej niż tylko dwie róże ;:333 . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Beatko widzę, że sporo osób chwali Ballerinę . Mimo swoich pojedynczych kwiatów jest urocza ;:167 . Elmshorn ma tak dziwny pokrój , że postanowiłam go po prostu podwiązywać do kratki. Nie ugina mi się bo ma sztywne pędy ale jest jakiś taki rozwichrzony . Podsadzę go wiosną Aspirynami ;:108 .

Obrazek

Zuza różyczka jest zaraźliwa jak nic :;230 . Nie spodziewałam się, że tak wpadnę w ten temat bo zawsze bałam się róż no ale forum robi cuda i człowiek chce mieć nagle wszystko. Ja póki co mam jeszcze miejsce i perspektywa na więcej więc nie muszę jeszcze się ograniczać chociaż i tak staram się wybierać te bardziej kompaktowe róże . Marzą mi się takie historyczne wielkie krzaczory ale te może posadzę na drugiej działce bo będzie miejsce ;:224 .

Obrazek

Lucynko niektóre pachną inne nie. Takie typowo na konfitury i przetwory to posadziłam jesienią ale zanim urosną to kilka lat potrwa . Naleweczek nie robię bo nie potrafię a poza tym od dłuższego czasu jestem totalnym abstynentem i nie tykam alkoholu w ogóle. Mój eM za naleweczkami też nie przepada ;:131 . Lilia pachnie ;:333 . Nakręciłaś mnie nasionami i buszuję w sieci ;:224 .

Pozdrawiam i udanej soboty życzę :wit .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewelinko jaka bajkowa zima u Ciebie ;:224 U mnie za to wszystko stopniało jak na termometrze pojawił się plus.
Czarnuszkę co roku sobie paczuszkę wysiewam wprost do gruntu pod koniec kwietnia,fajny koperek wtedy rośnie wokół róż.
Szałwia trio znasz może? Ja po raz pierwszy wysiałam ją do pojemnika,potem na rabaty popikowałam,a teraz sama wyłazi troszkę później bo w czerwcu,ale pięknie mi zakwita.No i bardzo lubię szałwie jako tło dla róż,planuję dokupić niskie np odmianę Deep Blue ;:215
Czytam,że różyczki wciągają coraz bardziej.Fajnie,że możesz posadzić historyczne róże,one są takie piękne i bezproblemowe.

Miłego dzionka ;:3
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lilia zambesi jaka piękna ;:oj
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Zima jak w Narni. Ja czarnuszkę też wysiewam do gruntu i też z różami, bezproblemowa roślinka, ładnie wygląda w fazie kwiatów i nasienników, zawiązuje mnóstwo nasion. Ja siałam jeszcze do gruntu ostróżki jednoroczne, hibiskus letni. W przyszłym roku nieprzegap AWN, zaopatrzysz się w fajne nasionka ;:108
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewelinko ale się cieszę, że i Ty przepadłaś w róże. :tan Im nas więcej, tym lepiej. ;:215
Kolekcję masz już sporą. Będzie się działo w kolejnych latach. Tym bardziej, że i wolną przestrzeń też masz sporą. I jej to Ci zazdroszczę. ;:224
Ja też bałam się róż. Tak samo jak Ty. Też myślałam, że one kapryśne i tyle. To nie prawda. To bardzo wdzięczne rośliny. Za odrobinę czasu im poświęconego odwdzięczają się spektaklem kwiecia na widok którego dech nam zapiera. ;:167 No kocham te krzaczyska. ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko mamy przepiękną zimę. :) U mnie dużo więcej śniegu. Mrozami nas znowu straszą. Róż masz tyle, :shock: Abraham cudny. Chyba dobrze typujesz Leonardo. ;:108 Moja taka sama. Jesienią wypuściła dwa badyle, nie wiem czy to od podkładki. ;:218 Pysznogłówka z floksami świetnie zestawiona, piękny widok. ;:138 Spokojnego świętowania. ;:196
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Polecam:
czarnuszka, wilec, powój trójbarwny, maczki kalifornijskie to hit, chabry koniecznie musisz mieć, słoneczniki,kosmosy, lnica marokońska jest cudna a ja jakoś zapomniałem kupić ;:145 ,astry przepiękne jesienne, dzwonki to nawet bylinowe i dwuletnie, tak samo ostróżki i orliki. Jeszcze bielunie i rączniki, ale to do doniczek najpierw.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

EWELINO,zestaw róż piękny ;:108 Prawdziwe królowe :!:
Lilia ZAMBESI też ładniutka...Wiem,bo też ją mam :!: A zima jak malowana :!:
Nokturnowe pozdrówki :wit
Sławek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Teraz to już nie wiem czy one są niebieskie czy fioletowe ;:306 Ale ja zakwitną to wstawię u mnie zdjecia :) Jak będą niebieskie to się z chęcią podzielę
Piękne zimowe widoki ;:173

Pozdrawiam,
Seba :wit
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Obrazek

Ewelinko, według mnie to jest róża Charles Austin
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, wcale się nie dziwię twojej minie o poranku. Sama miałam podobną. Tyle, że większość śniegu już rozdysponowana. Zrobiliśmy ogromniaste igloo :heja Nie wiem kto miał większą frajdę dzieciaki czy rodzice ;:224
Ewa/Pashmina mnie ubiegła. Ta nn to faktycznie Charles Austin ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ewelinko, ale Cię przysypało ;:oj
Wysiej sobie kobeę - to bardzo ładne, jednoroczne pnącze ;:333
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewelinko, a tniesz swoją Elmshorn? Ja tnę ją na ok, 40 cm od ziemi, "dając" przy cięciu pąki na zewnątrz. Może dlatego tworzy krzaczek.
Dla roślin taka zima jaką masz to chyba jest bardzo wskazana, sporo tej kołderki mają ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie .

U mnie temperatura na lekkim plusie i coś tam z dachu kapie ale jest tyle śniegu, że wszystko raczej nie stopnieje. Do południa było cudne słoneczko a teraz chwilami chowa się za chmury . Dzisiaj mamy przegląd kolęd w gminie i moja Emilka ma śpiewać z koleżankami pastorałkę ;:108 . Ciekawa jestem jak Jej to wyjdzie bo to pierwszy taki "występ". Mam nadzieję, że się nie speszy . Dzisiaj zrobiłam mały obchód po ogródku i niektóre róże miały mocno powyginane pędy od ciężaru śniegu . Musiałam im trochę pomóc. Otrząsnęłam też ze śniegu moje młode tujki.

Aniu zima piękna to fakt . Jest w tym roku więcej śniegu niż przez dwie ostatnie zimy razem wzięte ;:306 . Szałwii trio nie znam ale czarnuszkę zakupię bo bardzo podobała mi się u dziewczyn a skoro można siać prosto do gruntu to kolejny plus dla niej . Szałwie bylinowe coś u mnie kiepsko rosną. Zobaczymy czy w tym roku rozrosną się bardziej bo póki co takie marne są. Róże to piękne rośliny i warto je mieć. Po kupnie działki zyskam sporo nowego miejsca i tam chcę posadzić krzewy i róże historyczne , coś co zajmie ciut więcej miejsca .Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Anitko wszystkie lilie są piękne . Chociaż te białe i różowe lubię najbardziej ;:108 .

Anido ostróżki jednoroczne też siałam i jestem ciekawa czy będę miała młode siewki. To też bardzo ciekawa jednoroczna, które świetnie pasuje do róż . Hibiskusa letniego nie znam, muszę poszperać ;:108 . a akcję w przyszłym roku postaram się załapać a póki co nawet nie wiem na czym ona polega :oops: .

Aneczko no jak tutaj nie wpaść w różyczkę skoro kusicie takimi okazami ;:306 . Każdy chce mieć te cudeńka jak napatrzy się na takie fotki ;:224 . Każda jest inna, wyjątkowa i ma coś w sobie a ten ich zapach . Szkoda, że nie wszystkie pachną ale wybór jest ogromny i można przebierać . Działki mi nie zazdrość ;:168 . Pomyśl sobie, że przy takim obszarze trzeba się też trochę narobić ;:306 .

Soniu sama nie wiem kiedy nazbierało mi się tyle róż . Pewnie i tak po latach te marne będę wywalać bo sporo jest takich nn. Jeśli to faktycznie Leonardo to jestem zadowolona. Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Mati to mi teraz napisałeś ;:223 . Dużo tego więc muszę poczytać, poszperać ale dzięki serdeczne za propozycje ;:196 . Pozdrawiam .

Sławku ja bardzo cieszę się z takiej zimy. Jest sporo plusów takiej aury chociaż i minusy także. Trudno w takich warunkach jeździć autem ale rośliny na pewno mają ciepło. Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Seba oba kolory piękne . W takim razie czekam na zdjęcia ;:108 . Pozdrawiam .

Ewo brałam to kiedyś po uwagę ale sama nie wiem. Poobserwuję i zobaczymy. Dziękuję ;:196 .

Sabinko jestem ciekawa czy obfociłaś iglo . My mieliśmy lepić bałwana ale w końcu nam nie wyszło. Małżonek wrócił jak było prawie ciemno a ja sama nie chciałam zabierać dziewczyn bo Weronika na pewno nie umiałaby nawet ustać w takim śniegu ;:222 . Dzisiaj śnieg nie bardzo chce się lepić ale na sanki w sam raz . No jestem ciekawa czy to faktycznie Charles Austin, kosztowała jedynie 4,99 . Czytałam , że jednak ma to swój minus bo jak róża jest źle zaszczepiona to będzie kiepska. Nie oszukujmy się, za taką cenę cuda nie kupisz :roll: .

Moniko myślałam o niej i jeśli tylko dorwę nasionka to wysieję . Mnie zasypało ale u Ciebie śniegu jest więcej z tego co widziałam . Pozdrawiam ;:196 .

Beatko ja jeszcze nie cięłam Elmshorna. Tej wiosny dla wielu moich róż to będzie pierwsze cięcie. Właśnie zastanawiam się jak go obciąć i co z pozostałymi. Część róż chciałabym zakulkować o ile przeżyją i będą chciały się poddać. Ja bardzo cieszę się z takiej śnieżnej zimy ;:215 . Same plusy no może poza problemami komunikacyjnymi .

Wkurza mnie ten limit buziek . Człowiek nie może się rozkręcić bo już ich brakuje. Masakra .

Pozdrawiam i udanej niedzieli Wam życzę .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Czas zrobić rozruch na FO, bo niejedną osobę ten limit denerwuje ;:108
A o nasionka pytałaś, to trzeba było mieć na uwadze mnogość pozycji :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”