Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Krzyżówki będą w testach i okaże się jakie cechy odziedziczą.Selekcja będzie długa.

- Tommimaru Muchoo / Faworyt

Obrazek

-Faworyt / VP1

Obrazek

-Faworyt / Tommimaru Muchoo

Obrazek

-VP1 / Faworyt

Obrazek

Trzy całkowite nowości o ile zdobędę nasiona to będą dwie malinowe odmiany:
-Mei Shuai
-Pink Delight
I oczywiście RAF ale z oryginalnych nasion.
I to by było na tyle.Zobaczę jak moje plany sprawdzą się w zderzeniu z rzeczywistością czyli głównie z pogodą.

Wszystkie opisy "skryśliłm sumiennie,nic nie dodając i nic nie ujmując"zgodnie z posiadaną wiedzą praktyczną na ich temat, ;:108 oprócz jednej - smaku.Smak jest moim odczuciem a jak wiecie każdy ma inny i inne może mieć zdanie o danej odmianie.Z gustami się nie dyskutuje,tylko trzeba je przyjąć.

Małgosiu oddaję Ci pole.Kolej jak znajdziesz czas na Ciebie. ;:180
Pomyślności ogrodowej życzę Wam Wszystkim na ten rok. ;:4
W życiu się tyle nie opisałem naraz. ;:224
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, a co to ten Twój NN? Skąd go wynalazłaś? :D I jaki w smaku?
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

KasiuTak lekko przydymiony, pychota, zebrałam z niego cały materiał genetyczny, się zobaczy co w moich warunkach wyrośnie z niego. Ile miał owoców na krzaku?
Witku zaintrygował mnie Tommimaru Muchoo, głównie ze względu na tą egzotycznie brzmiącą nazwę ;:306 ale to już raczej nie w tym roku.

I tak liczę że popchnę barierki na tarasie, a na zalesiu oprócz grządek z pomidorami, będę mieć z setkę innych gatunków warzyw i ziół. Bardzo jestem ciekawa jak tego dokonam ;:173
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Dominiko, kupiłam kiedyś pomidora od starej babulinki co swoje plony ogródkowe sprzedawała i wydłubałam nasiona, bo był pyszny. Pierwszy raz wysiałam w 2015 roku. Byłam zadowolona z niego i w zeszłym roku podzieliłam się jego nasionami z kilkoma osobami.
Co do smaku, jak to Witek napisał, każdy ma inny gust. Mi smakuje. :D Mięsisty i słodki.

-- 4 sty 2017, o 20:21 --
Skoanna pisze: Ile miał owoców na krzaku?
Oj nie wiem, nie liczyłam. :oops: Ale nie dlatego, że tak dużo ich było. :;230 W tym roku wszystkie miały kiepski plon, więc i tak moje dane nie są miarodajne. To jest F5 lub F6 (muszę zerknać w notatki) więc może jeszcze troszkę się zmieniać.
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Aaa w zasadzie nieistotne i tak go posieję ;:306
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Mymystery NN u mnie na pierwszym gronie miał cztery owoce średnio,na drugim dwa-trzy a później nastąpiła długa przerwa być może ze względu na upały.Na sam koniec na jesieni powiązał jeszcze dwa.Tyle zdążył.Tyle jest odmian do sprawdzenia że na pewno życia nam braknie.Jakby co to Tommimaru mam nasion na trzy lata jakbym sam siał w dwóch tunelach. ;:306
Wasze typy dziewczyny co będzie na liście sprawdziły się-znacie moje gusta,oprócz Garden Peach.Ja bym dla siebie go i wsadził,ale moim klientom nie smakował.
Delizia mówisz Marysiu,miałem ja na oku kiedyś,ale widocznie,czego już nie pamiętam sprawiło że się na nią nie zdecydowałem.Nie zawsze ładna nazwa świadczy o dobrym pomidorze,chociaż nie próbowałem,więc się mogę mylić. Smak nie poszedł w parze z ilością Kasiuale może coś z niego wycisnę więcej.Co do K/100 to nie wiem jaka to efka,ale musi być wysoka bo praktycznie wszystkie były sercowate.
Dominika już zaczyna mieć koszmary?Czyżby już przepadła w pomidorowym sosie?Czerwone za parę dni podejrzewam będą jej się śnić w szklarniach zblokowanych. ;:oj To pierwszy etap,później przywykniesz.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witku, pomidory swoje już od 5 lat uprawiam, więc aż tak często już o nich nie myślę. Ale początki fascynacji bywały trudne, myślałam o pomidorach non stop :lol: Teraz już się z tego wyleczyłam. Nawet listy pomidorowej na nowy sezon nie chce mi się zrobić :lol:

A besi szklarnia bardzo mi się podoba, to taki Rolls Royce wśród szklarni :;230
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku, ja miałam dwa krzaki K/100 i na obu była całkiem inne owoce. Na jednym podłużno-sercowane, na drugim okrągłe. W smaku obie wersje mi nie przypadły do gustu, więc na razie idą w odstawkę.

Obrazek

Obrazek

(Małgosia chyba swojego wątku nie pozna, tak się tu rozhulaliśmy. :;230 )
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Ci się tylko wydaje Dominiko że się wyleczyłaś "Twoja podświadomość przechowuje te fakty i da znać w najmniej oczekiwanym momencie"Nie chcesz listy,ale zrobisz.
Te podłużne Kasiu przypominają mi moją Lampę z wczesnego dzieciństwa a drugie Kopię z dzióbkiem i Garden Peach. ;:oj
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

:wit

Pomidor Kasi, nazywany NN Mymysteryy jest wart grzech. Wiem, bo go miałam w tym roku i bardzo go sobie chwalę. Tak jak napisał Wituś, za wielkość i smak. Z wiązaniem może było gorzej, ale mnie tonie przeszkadza. Na zdjęciu owoc z czwartego grona, jeden z mniejszych. Faktem jest, że ilość owoców w gronach regulowałam, nie lubię siedzących owoców i małych konusków.
Obrazek

Nasionka jeszcze mam, tegoroczne, w razie czego chętnie się podzielę, bo pomidor smaczny.

Wituś

Fakt, dawno tyle nie pisałeś ;:174

Czytałam co napisałeś i zgadzam się z Twoimi spostrzeżniami co do Oślego Ucha i Tomimaro Mucho. Tak dla niezorientowanych TM t pomidor holenderski, tylko taką japońską nazwę mu nadali.
Jest to jedna z najsmaczniejszych odmian malinowych do kupienia w sklepach, inne smakowo przy nim się chowają. Jedyny pomidor malinowy, który kupuję poza sezonem w sklepie. Chwalę sobie jeszcze Rafa, Kumato i Zulu Gula.
Uprawiałam Rafa i do niego wrócę, bo jest jednym z wcześniej dojrzwających. T.M sprawił mi trochę kłopotu, potrzebował bardzo dużo potasu i magnezu. W sezonie inne malinowe bardziej smakują mi od niego, a są mniej kłopotliwe. Nie będę go sadzić, raczej kupię w sklepie.
Twoje krzyżówki zapowiadają się ciekawie, mam nadzieję, że uda Ci się powołać do życia fajne nowe odmiany.
Śliczny jest Twój malinowy NN, o którego pochodzenie i nazwę swego czasu zrobiła się dość burzliwa dyskusja.

Solidnie zrobiłeś podsumowanie sezonu, a pomidorowego szczegóinie. Ja taka systematyczna nie jestem :oops:

I jeszcze jedno pytanie , jak Twoja ręka? Już po rehabilitacji?

Marysiu

Niestety nie znam tego pomidorka, zapowiada się fajnie, ale z opisami bywa różnie.

Dominiko

Trochę Ci współczuję tych koszmarów z moją szklarnią w roli głównej, ale nic się nie martw, wszystko przed Tobą, przecież wiesz, że to tylko kwestia chcenia. ;:108

Aniu, gdyby się okazało, że jeszcze chcesz zwiększyć ilość posiadanych odmian pomidorowych to pisz, szybko podeślę co Ci potrzeba.

Irenko

Po naszej dzisiejszej rozmowie przypomniało mi się, że ja mam Ci podesłać Tłustego Bosmana i Czarną Sakiewkę. I co jeszcze?

Małgosiu ;:167

Wiecie co? Jak za dawnych czasów, znowu za Wami nie nadążam, ledwie popisałam, a tu już tyle nowych postów. Trudno, już nic nie zmienam. :)
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Garden Peach to ten włochaty? Miałam Kasiu od Ciebie takiego, to pewnikiem i nasionka dłubnęłam. Mi bardzo smakował, był jednym z nielicznych pomidorów, których odważyłam się skosztować, macie może fotę krzaczka?
Beatko mam jeszcze u Kasi do odbioru małe co nie co, starczy mi na kilka lat do próbowania ;:306
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to ten włochaty. ;:108 Nie mam niestety fotek całego krzaczka, tylko takie:

Obrazek

Obrazek

Beatko ja też ledwo nadążam. Jednym okiem pakuję zamówienia AWN, drugim czytam co tu piszecie. :;230
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Ach ta wielozadaniowość, koniecznie muszę przećwiczyć, za chwilę może mi się przydać ;:306
A duży ten krzaczek był?
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faworyt pisze: Te podłużne Kasiu przypominają mi moją Lampę z wczesnego dzieciństwa a drugie Kopię z dzióbkiem i Garden Peach. ;:oj
Masz rację, że trochę mogą je przypominać. ;:108 Ale patrząc na rodziców K/100 chyba jest możliwy taki wygląd? Chyba nie jest to kwestia pomylonych nasionek? (były wysiewane z jednej dilerki).
A co do Twoich dwóch ostatnich bezimiennych, to mam je w planach na ten rok. Szczególnie czerwony sakiewkowaty jegomość mnie urzekł niesamowitą plennością ;:333 , co na moich piaskach rzadko się zdarza.
Aniu jeden krzaczek był u mnie w donicy. Puściłam go na żywioł. Taki średni był. Ani duży, ani mały. Ten w gruncie to już nie pamiętam jaki urósł. Za dużo odmian miałam i mi się już zaczęło wszystko zlewać w pamięci. :wink: :lol:
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Beatko Obrazek
No po prostu kopara mi opadła, jak zobaczyłam, co zrobiłyście w tej szklarni i nie mogę się pozbierać. Fantastyczna ;:138
Gratuluję Wam wspaniałego wykonania i wprowadzenia w życie pomysłu z ciepłym powietrzem. To te niższe kanały czy te wysokie szare?
Już nie mogę się doczekać widoku obsadzonych grządek.
Pięknie będzie ;:173

Pożyczam ten ołówek od Izy na wiosnę ;:224

Dominika Bardzo się cieszę, że zaglądnęłaś do Tymczasowego ;:168
Co prawda, to wątek o ogrodzie ale nie trudno się zorientować, że królują pomidory. Co prawda wszyscy jesteśmy obecnie na odwyku ale w marcu kończy się okres ochronny ;:306

Wituś Jak to begonie się nie liczą? Wykiełkowały ;:138 Co prawda można je jedynie pod szkłem powiększającym oglądać ale białe kiełki już opanowały podłoże :heja

Wiesz, że zawsze jestem pod wrażeniem Twoich upraw ale teraz przeszedłeś samego siebie. Takie podsumowanie całego sezonu bardzo wiele pokazuje, ile pracy i serca włożyłeś w uprawy. Oczywiście najbardziej czekałam na pomidory i papryki. Miałam od Ciebie trochę odmian i część już zostały sprawdzone. Teraz kolejne odmiany zapisuję na istę chciejstw ;:224
Faworyt, Red Pear, sakiewka Grani kosztowałam, zostają na kolejne sezony. Ale już podoba mi się Corazon, Albenga, Pera d Abruzzo, K/100,
Oj będzie ciężko z wyborem na 2017 Obrazek

Wituś, jak będziesz chciał selekcję dla F3 to chętnie wysieję coś z Twoich krzyżówek. Bardzo mi się spodobała niespodzianka związana z F3 i chętnie pomogę w selekcji

Marysiu Nie znam tego delikwenta ale pamiętaj, że masz u mnie nasionka czerwonego, pysznego pomidora więc zbytnio nie szalej w Polanie Obrazek

Kasiu A dlaczego ja jeszcze nie mam NN Mymysteryy? Taka ślicznota i u mnie jeszcze nie rosła? Bardzo lubię słodkie pomidory a ostatnio "bierze" mnie na takie karbowane odmiany.

Aniu Nie przejmuj się, ja też o połowie Witkowych jeszcze nic nie czytałam/ słyszałam ;:306

O jacie.... ledwo Wam odpisałam, a tu kolejne posty wpadają
Nie nadążam ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”