Ogród ciągle w budowie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród ciągle w budowie 2016

Post »

Kasiu zajrzałam i ja z wizytą do Ciebie i przeglądam do kawy Twoje kwiatki. I aż przecieram oczy, nawet nie wiedziałam, że jest tyle dalii odmian ;:202 I jakie mają różne kształty, ile kolorów! Tylko to chyba wymagające piękności, tu wkopać, tam wykopać, trzeba mieć je gdzie przechować.
Fajnego kocioka masz, chyba też jest po części dalią, skoro tak się od razu władował do daliowego kartonu ;:306
Będę zaglądać do Ciebie, buziaki!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

I ja dołączam się z gratulacjami. ;:63
Widać że coraz bardziej zapuszczasz korzenie w forumowej grupie.
A to dopiero początek.......... im dalej w las, ty, więcej drzew - jak mówią.
A te drzewa to chciejstwa i "manie", których tu nie brakuje. :;230
Zima coraz bliżej, pada u mnie śnieżek, może święta będą jednak białe. :wink:
Oby do wiosny Kasiu. ;:304
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maska pisze:Kasiu skoro jesteś z nami i kochasz rośliny to znaczy że jesteś przyjacielem forum, a to wystarczy by dostać serduszko ;:196
Dokładnie Kasiu jak Marysia pisze, więc i ja gratuluję ;:167 ;:196
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki dziewczyny ;:196 Faktycznie wsiąkłam na maxa ;:306 Ale my tu gadu gadu, a tu jeszcze tyle dalii czeka na pokazanie :D

Crazy Legs

Obrazek Obrazek

Creme de Cassis piękna dalia. Chyba nie ma osoby, która nie zwróciłaby na nią uwagi.

Obrazek Obrazek

Crossfield Ebony - drobniutkie, bardzo ciemne kuleczki. Cudo natury.

Obrazek

Dad's Favorite - u mnie nie pokazała w pełni na co ją stać, ale wierzę, ze w przyszłym sezonie się poprawi :D

Obrazek Obrazek

I piękna duża dalia Dazzling Magic - ta szalała w sezonie z kolorami :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Dalia Dazzling Magic jest piękna i jest dobrą dalią dla niezdecydowanych, skoro tak ładnie zmienia kolor :D

Kasiu, a gdzie kupujesz dalie? Zamówiłam teraz trochę od Stanisława, tylko nie wiem na ile z tych, które wybrałam uda mi się załapać. A że pewności nie mam co dostanę, to dokupiłabym sobie jeszcze jakies :)
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dominiko jest kilka osób tu na forum, które też sprzedają dalie. Kilka osób się wymienia. Poza tym kupuję w dwóch szkółkach i czasem coś w marketach - jak coś ciekawego spotkam. Niestety ze zgodnością są problemy. Jak do tej pory to tylko jeden market z logo owada w kropki na B. zachowywał zgodność odmianową roślin. Dobrego dostawcę mają i mam nadzieję, ze nie bedą go zmieniać.... Ale w pozostałych sklepach też można trafić perełki - ten piękny Creme de Cassis mam własnie przez pomyłkę :D Są oczywiscie jeszcze zagraniczne szkółki, ale u nich ceny są kosmiczne, a niestety też się mylą.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ten Twój Dazzling fajnie się wybarwił tak w kierunku Lady Darlene! Mój bardziej żółkł niż czerwieniał!
A Dad's Favorite to też jak nie on, ale pięknie wyglądał! Już za nimi tęsknię! ;:145
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Cerme de casis ;:oj Jakbym miała posadzić dalię, to na pewno tą! Dobrze widzę, że spód płatków ma ciemny?
Ja ogólnie wolę pojedyncze kwiaty, a już najbardziej w kształcie kielich, coś jak tulipany i magnolie. I ta dalia mimo że jest pełna kojarzy mi się z jedną piękną odmianą magnolii, Old Port. Właśnie przez te wybarwione z zewnątrz płatki.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Śliczna ta magiczna dalia ;:333 a próbujesz krzyżować dalie?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kasiu Dad's Favorite urocza. ;:oj Nawet jak nie jest taka jak ma być docelowo, to i tak wyjątkowo piękna.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Miłko mój Dazzling Magic też żółkł - on zaczął od czerwonego, a potem stopniowo jaśniał. Ale takiej barwy jak Twój nie osiągnął :D A Dad's Favorite te wewnętrzne płateczki miał szczątkowe, ale widziałam, ze się starał :lol:

Aga wiem, o której magnolii mówisz ;:108 Creme de Cassis faktycznie ma spód płatków ciemniejszy, tylko przy pełnym rozkwicie tego nie widać. I pomyśleć, ze dostałam tę dalię przez pomyłkę zamiast innej :D

Marysiu nie krzyżuję. Czasu brak, miejsca brak na wysiewy. Może kiedyś - jak już zamieszkam na działce - się tym zajmę ;:108

Soniu jak najbardziej się zgadzam ;:108 Ale tak sobie pomyślałam, że jeśli pozwolono by mi zabrać tylko jedną karpę na Arkę... to zostałabym autorką największej kontrabandy w historii ;:306

Diva - jakoś moich emocji nie wzbudza, ale to pierwszy rok, więc zobaczymy w przyszłym sezonie.

Obrazek Obrazek

Dzivite - litewska odmiana, której nazwa oznacza "życie" w formie zdrobniałej, czyli "życiątko" ;:306 Wyrosła na 170 cm co najmniej i popisywała się zmiennością kwiatów jak szalona :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zidentyfikowana jako Encore - też trafiła do mnie jako pomyłka zamiast innej. Tamta zapewne wzbudzała by ogromne emocje, ale i ta jest bardzo przyjemna dla oka - piekny kolor, ogromny kwiat.

Obrazek Obrazek

Faberge czyli dalia na bogato :D

Obrazek Obrazek

Ferncliff Tango - jedna z tzw. (przeze mnie) "świetlistych dalii". Wyglądają niesamowicie - jakby od środka kwiat był podświetlany.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasieńko, :wit :wit
Zajrzałam do Ciebie i oniemiałam ;:oj ależ Ty masz ogromną kolekcję dalii i wszystkie cudowne a jakie dorodne. ;:433 ;:433
Kiedyś miałam kilka wysokich i niskich, ale zbyt duży kłopot z przechowaniem, więc zrezygnowałam.A szkoda, bo pięknie i długo kwitną. ;:108
Zostawiam pozdrowienia, życzę zdrówka i wszelkiej pomyślności na Święta i kolejny rok, dla Ciebie i rodzinki. ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu,
po raz kolejny oglądam Twoje dalie i podziwiam... zwłaszcza zacięcie w "wykopkach", ja miałam trzy a i tak uznaję, że za dużo :D ... no, może gdyby moje miały takie ładne kwiaty, to byłoby co innego :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

O rany jaka cudna Litwinka a ta pomyłka ;:63 a może będziesz miała jakieś nadwyżki?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Stasiu cieszę się, ze podobają Ci się moje dalie :D ;:196 Faktycznie dwa razy do roku trzeba koło nich trochę pochodzić, ale w sezonie potrafią to wynagrodzić ;:108 Ostatnio nędzne mamy zimy więc można spróbować kopcować dalie tak jak ziemniaki - odpada wtedy problem z pomieszczeniem do przechowywania. Dziękuję Stasiu za życzenia i też życzę wszystkiego najlepszego, przede wszystkim dużo zdrowia i sił ;:196 Pewnie jeszcze wpadnę do Ciebie, ale wiesz, ze ja sie rzadko odzywam - tylko podglądam :lol:

Malwinko daj im szansę :D Karpy przez ten rok urosły, to w przyszłym roku będą lepiej kwitły ;:108

Marysiu niektóre bardzo ładnie przyrosły i nadają się do podziału. Ale wszystko okaże się wczesną wiosną, bo wtedy będzie wiadomo jak się przechowały.

Fidalgo Blacky - zmienności nie wykazuje, ale za to ma piękny ciemny kolor.

Obrazek Obrazek

A dla kontrastu Gardaia - słoneczko w ogrodzie :D Jeśli dalia jest żółta, to już ma u mnie duże fory :lol:

Gatsby - świadomie bym jej nie kupiła, bo nie przepadam za takimi pasiastymi. W zeszłym roku zadziwiła mnie kształtem kwiatu i tym, że młode kwiaty częściowo zwijały płatki na noc. W tym roku dla odmiany czarowała zmiennymi kolorami.

Gaudy... chyba Gaudy, bo Gaudy jest dalią białą, a ze środka wychodzi czerwień - tylko u samej nasady płatków. Pisałam do dostawcy, zadali mi dodatkowe pytania i... myślą :lol:

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”